Krb v dome - pre a proti

...poprosila by som názor na krb do domu, najskôr som bola proti, je z toho veľa prachu a bordelu, ale teraz rozmýšľam, nad krbom len na také občasné prikúrenie, predsa aj to dobre vyzerá, poprosila by som o rady, príp. pre a proti, príp. koľko vyjde taký krb, komín v dome máme, ďakujem
Odpovedať
1
2
5
http://www.modrastrecha.sk/forum/kure...
Odpovedať
Profilova fotka
@2lucia4 prach a bordel budes mat iba ak v tom uz zijes... s takymto nazorom som sa este nestretol teda... mame krb a ziaden prach, ziaden bordel - samozrejme ak si nenalozis drevo na zem s pilinami. kolko vyde taky krb? zla otazka, bez parametrov. Taka ista ako : kolko stoji take auto? asi to budu odpovede... Chcete vykurovat aj ine izby, chcete iba prikurovat, alebo to mat len na pohlad pekne - potom zbytocne peniaze. My kurime krbom vzdy ked sa da. Jedine proti vidim v tom ze sa musis postarat o drevo kam s nim ak nemas moznost.
Odpovedať
Profilova fotka
Krb je v pohode. Mam dom z Lambda 375 , centralny krb- v strede domu na prizemi. 16kw Mame tu fajnovo a prach teda uplne v norme.
Odpovedať
Krb nie je lacna vec a aspon na zaciatku byvania nie je potrebny vobec. Pomaha lacno susit novostavbu. Ak budete kurit len obcas, bude to pridraha dekoracia, ktora zaberie miesto v dome. Spina bude urcite, v dreve su tiez chrobaky, ktore polezu dovnutra. Ak nepotrebujete lacno kurit, dajte peniaze na uzitocnejsie veci: rekuperaciu, nobasil na fasadu, fukanu izolaciu do stropu, a klimu s inverterom.
Odpovedať
Profilova fotka
nemusí byť len krb...sú aj samostatne stojace krbové kachle.... :-) my máme jedny obyčajné v obyvačke za 200 eur, sused má napríklad za 800...je to rozne...aké len chceš :-)
Odpovedať
Dobre postavený krb s dobrým komínom nedymií a nie je z neho extra bordel ani prach. Je poistkou pri výpadku kúrenia - aj bez rozvodov prehreje aspoň hlavný priestor. Pri najhoršom si v ňom aj spekačky opečiete. :) Pokiaľ nie je vyslovene na vážne kúrenie, kubík dreva zložíte hocikde vonku pri múre. Robí úžasnú atmosféru a teplo domova. Dajte si naceniť jednoduchú verziu v neďalekej firme aj u jej konkurencie a zvážte, či vám to stoji za to. Ak sa vám bude zdať pridrahý ešte môžete zvážiť kachle - majú od tradičných až po supermoderné s menším aj väčším "okienkom" alebo ako lacnejšiu alternatívu krby na lieh len tak pre parádu. Kto si posedel počas zimných večerov v pri horiacim krbe, je rád že ho má.
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa mňa sú to veľké náklady na to aby som si pri ňom pár krát posedel v zime ale ak by som si už mal niečo vybrať tak žiadny pecík z merkuri marketu alebo nejaký teplovzdušný nezmysel ale poriadny akumulačný ale cena takého krbu a komín k nemu cca 8000 eur.
Odpovedať
@2lucia4 tiež sme velmi dlho zvažovali nad krbom....nakoniec vyhrali krbové kachle....nič lepšie sme nemohli urobiť. Krb ti uberie viacej z priestoru. Ku nám ked prišli krbári kvôli komínu, každý híkal, že máme priestor určený na krb /izba 8x4,5m/. Dobre, že sme si ho nedali. Kachle pôsobia vzdušnejšie. V neposlednom rade ovela menej Eur sme dali za kvalitne kachle v porovnaní s lacnou verziou krbu. Máme Romotop Cotopaxi. Ano, je z kurenia trochu prach a aj je to trochu cítiť. Mne to nevadí, ja som vyrástla v dome, kde sme v začiatkoch nemali plyn a kurilo sa Peterkami. Večer sme mali dym a ráno srieň pod nosom. :-D Naučili sme sa prikladať do kachlí tak, aby čo najmenej zadymili, ked otvoríme dvierka. Rozhodni sa sama, nedaj sa presvedčiť niekým.
Odpovedať
@2lucia4 vlastna skusenost:z obcasneho prikurenia je teraz kazdodenna pohoda....:)
Odpovedať
@2lucia4 ... podla popisu tvojho nastavenia (nechcem, prach a bordeľ, ale vyzera to dobre), by som pravdepodobne išiel do liehoveho (nepotrebujes ani komin).
Odpovedať
Ja mám v drevo dome krb vodník mím podlahové kurenie a je to super .Prach a bordel z dreva len ak sami chcete lebo ak si drevo nehádžeťe po zemi a neriadiťe tak je to ok.Ja som maximálne spokojný máme super teplučko .Cena krbu podľa parametrov a predstavi majiťeľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@mcdog presne tak isto aj u nas.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@staronova nemozem suhlasit. tiez sme zvazovali kachle prave kvoli priestoru a rozpoctu, ale po zvazeni vsetkych pre a proti zvitazil krb: 1. kachle by nam viac vytrcali do priestoru, krb sme zabudovali "do steny", takze sa aj hodi do stylu obyvacky 2. chceli sme aby vykuril cely dom (komin mame v strede domu), kachle by vykurili len obyvacku s kuchynou a cez otvorene dvere by mozno nieco tepla slo aj do zvysnych miestnosti, ale nebolo by to ono 3. dobre kachle su drahsie ako krbova vlozka. Jotulky, ktore sme pozerali vychadzali o 500 eur viac ako krbovu vlozku ktoru sme kupili. Celkovo sice cely krb vysiel o nieco drahsie, ale je vykonnejsi a efektivnejsie vykuri. ale pridam sa k ostatnym, ziadny prach ani bordel z dobre urobeneho krbu nejde.
Odpovedať
@2lucia4 tiez planunem krb a kurenie prave riesim. Krb chcem hlavne na vytvorenie pohodovej atmosfery, ale zas taky aby som vsetko teplo nevypustil kominom, po dlhom zvazovani som sa rozhodol pre kandsku krbovu vlozku
Odpovedať
@crosk ja som kupil krbove kachle romotop malaga 3 s akumulacnym zasobnikom za cca 2400 ktore nemaju problem vykurit cely dom takze to nie je celkom tak ako pises ..vsetko je o kvalite a tym padom aj o cene...
Odpovedať
@2lucia4 moj nazor je ze nie je spravne investovat do niecoho co budes pouzivat len obcas...dnes uz treba riesit nahradny spotrebic tak aby clovek setril hlavne kurenie... ;-)
Odpovedať
@crosk urcite ma kazdy svoj nazor...no ja nemozem suhlasit stebou....dobre kachle daju do tepla 100 aj 140 m2 a dokazu udrziavat teplo ci si doma alebo nie si....takze nemozem a nebudem suhlasit ze krb je lepsia alternativa ako kachle....lebo nie su kachle ako kachle ;-)
Odpovedať
@2lucia4 a predsa maly ale velky rozdiel.....po 10 r. Ked sa rozhodnes kachle vymenit odpojis od komina a das nove ine.....co s krbom??
Odpovedať
Profilova fotka
ak človek ako hlavný parameter zoberie ZDRAVIE RODINY , tak jednoznačne kachľovú pec , nakoľko produkuje najzdravšie sálavé teplo a zároveň IONIZUJE vzduch... :) @2lucia4
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@matusiak a aku plochu vykurujete prosim vas? Ja teraz staviam a riesim krb, vraj sa rata, ze na 10m2 je 1kw vykonu krbu. Ak je velky vykon a maly priestor, zanasa sa sklo a tak isto sa upchava komin...co je na tom pravdy prosim vas? Aku mate skúsenosť vy?
Odpovedať
@iigor vieš o tom že na Ionizáciu vzduchu a jej zdravotné účinky nie je absolútne žiadna štúdia, ktorá by to dokázala?
Odpovedať
Profilova fotka
@vikktor Ráta sa to trošku inak. Pošlite nám Váš pôdorys a poradíme. Bez toho je to ťažké. Krbové sklo treba občas čistiť u všetkých krbových vložkách, ale nie je to nič vážneho, ak ste si vybrali dobrú vložku. Ak kúrite suchým drevom, komín len tak rýchlo sa neupcháva. Komín treba pravidelne čistiť a nie je s tým žiadný problem.
Odpovedať
@deltako Keď kúpi od rewarda, tak sklo čistiť nemusi.... 8-( 8-( :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 jasne, len akurát reward tú vložku nikomu nechce ukázať, ani zákazníkom :D
Odpovedať
Profilova fotka
@deltako keď vy alebo vaši fuškári postavíte toľko diel ako Reward a prejde vám cez ruky niekoľko výrobcov až začnete pracovať s najlepšími, ku ktorým sa vy tak rád prirovnávate, tak sa tu môžete plnohodnotne baviť... zatiaľ len ukazujete tie isté škatuľe (rozumej krby) dookola so žiadnym jedinečným dizajnom a tvárite sa, že ste objavili zemeguľu.. vložky, ktoré nik poriadne nevidel ale sú porovnateľné (dokonca “lepšie”) ako výrobcovia, ktorí organizujú 10tky školení ročne a investujú do kachliarov (ani slovo kachliar vám nič nehovorí) veľké množstvo času.. lebo to nie je len o vypisovaní na fórach na akých výstavách sme a budeme... na ktorých ukážete tie isté škatule.. poriadnu stavbu krbu alebo pece ste ešte nevidel ale rád tu viete rozdávať neúrekom.. do tohto remesla začal fušovať kadekto, a tak to aj teraz vyzerá.. ;)
Odpovedať
@atrac3 Vedel som, že reward je chválenkár a rád ponižuje ostatných z brandže, ale že má aj pätolízača... som nevedel. V mojich očiach ste klesli obaja.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 ale ale.. anonym mi tu bude hovoriť kto ako klesol.. bohužiaľ toto je len a len pravda... ale to vy, čo sa tu do všetkého rozumiete, okomentujete akurát týmto štýlom a kadejakými vtipnými poznámkami.. :)
Odpovedať
@deltako mam akumulacny krb od koboku 16 rokov.komin schiedel vodorovny sopuch cca 2m ,komin som cistil rsz po cca 9 rokoch..cim sa moze komin upchat? Sklo ale obcas cistim..
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 podla mna je zbytocne sa nad tymto vobec pozastavovat. Myslim, ze je to uplne kazdeho osobna vec pre koho sa rozhodne, komu zveri do ruk stavbu krbu. Niekto zrejme nevie zniest konkurenciu na trhu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda nalepí sa sadza na vnútorný povrchu komína a to treba čistiť. Ak naposledy ste čistili pred 9 rokmi, odporúčam si to nechať vyčistiť. Ak neviete s kým, viem Vám odporúčať niekho.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?