Systemova doska, ano alebo nie?

Viem ze sa to tu viackrat riesilo ale casom sa vsetko a teda aj nazor meni. Zaujima ma ci davat alebo nedavat sys dosku.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@sv3853 za mňa áno
Odpovedať
Ja som dával, respektíve kurenari, je to skôr o tom kto to bude robiť a či sa mu bude chcieť hrať so sponami alebo nie ale na druhej strane je to podstatne drahšie so systemovou doskou, je to rýchlejšie a podľa mňa aj lepšie pre následné chodenie po trúbkach kým sa neurobí poter.
Odpovedať
@sv3853 zatial som nemal stavbu bez systemovej dosky a viem ze ani nebudem mat:) Oni ti tu zacnu tvrdit ze naco to je vyhoda len pre kurenara ze sa mu lahko robi.kurit to bude aj bez. Samozrejme ze to kurit bude ked je to v betone preco by nekurilo. Ked si clovek zrata rozdiel medzi systemovkou a eps 150S alebo extrem co tu zbytocne je...bu do podlahy XPS tak to taky rozdiel vobec nieje a tieto temy by ani nevznikali.
Odpovedať
@sv3853 nie, vyhodené peniaze, jedine komu to uľahčí prácu sú kurenari. Iný zmysel to asi nemá.
Odpovedať
@gkrivanek ale v čom je tá výhoda systémovej dosky okrem uľahčenia práce pri kladení podl. kúrenia?
Odpovedať
@14054 v nicom :-D preto ju nemam
Odpovedať
Výhoda asi fakt v ničom len kvôli uľahčeniu práce
Odpovedať
@14054 podla mna hlavna vyhoda(mozno jedina) je ta,ze trubky podlahoveho kurenia su rovnomernejsie rozmiestnene. To sa da samozrejme dosiahnut aj bez SD, ale je to papracka. Inak ja som SD nedal,tie co mi boli ponuknute mali v sebe horsi eps(obycajny 100p) ako ten,co som dal(grafit 150p) ..takze v mojom pripade by to bol sakra predrazeny eps. Argument,ze lepsie sa chodi po trubkach pokym nieje poter je velice usmevny podla mna,ak niekto dal SD koli tomu,gratulujem.
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/blog/lucyy... @dimec116 neviem, mne to príde celkom rovnomerne :-D
Odpovedať
@dimec116 to je tiez taka smiesna vyhoda. Ved ich naspinkovali podla ciar na folii. A mierne vyosenie nehra rolu.
Odpovedať
@dimec116 ja mam lepsi argument Lepsie to vyzera :)
Odpovedať
@gkrivanek dávať do podlahy systémovú dosku sú takisto vyhodené peniaze ako dávať do podlahy XPS v obytnom priestore. Ani jedno ani druhé pre stavbu nie je nevyhnutné, zvlášť vtedy keď to tu chce mať každý čo najlacnejšie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@14054 heej pekne to je :) Ale bola to isto papracka :)
Odpovedať
@gkrivanek to bez debaty :)
Odpovedať
@pistikus ano jeto smiesna vyhoda. No na inu som neprisiel :) No dobre este jedna vyhoda- lepsie to vyzera :)
Odpovedať
@dimec116 😂 to neviem, ja som ukladal len eps, trubky robil kamoš sám.
Odpovedať
Ono ked som zacinal s podlahovkami tak sa pouzivala kari siet a onu pritiahnuta pexka so stahovackami. To bol slager a tak sa to robilo pretoze to tak robil kazdy. Potom sa presadila systemovka , polybutilen:) Az sa bojim co pride zas
Odpovedať
@gkrivanek @dimec116 @sv3853 @poliacik321 Ja som nedavsl syst. dosku a nebolo to kvoli setreniu. Ale vraj je tacker system lepsi z hladiska obalenia trubiek poterom. Ale tiez to moze byt len jedna baba (majster) povedal/a. Co si myslite o tom?
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus asi tak...kúriť to bude s aj bez SD. Ja ju odporúčam a aj montujem. Samozrejme,nech si kazdý robí ako mu vyhovuje.
Odpovedať
@pistikus mne nejde do hlavy,ze ak nacpem rurky do SD tak bude okolo viac poteru ako ked bude rurka polozena na eps.
Odpovedať
@dimec116 tacker system nie je sd je to to polozenie na eps.
Odpovedať
Ja to vidim asi takto, v SD to vyzera pekne ale ked sa to zaleje tak to je uplne jedno. Da sa to pekne spravit aj bez SD, cize tento aspekt je viacmenej irelevantny. Cenovo je SD urcite drahsia ako tracker system. Otazne je kolko to bude vo finale. Treba pocitat s cenou EPS cca 3cm a tiez foliu. Urcite to bude lacnejsie ako SD ale neviem o kolko. Dalsim aspektom je ze ak dam dole grafit 150S a na to dam SD na ktorej je 100vka tak ta 150 straca vyznam aj ked ma asi lepsie izolacne vlastnosti (niesom si isty). Urcite bez SD bude vztycna plocha medzi kurenim a poterom vacsia. Toto snad nikto nebude popierat. To znamena ze z tohto pohladu by to mohlo byt lepsie. Zatial som nenasiel nejaku markantnu vyhodu SD okrem toho ze sa lahsie instaluje kurenie a pocas instalacie a zalievania sa nebude slapat po kureni. Vie niekto o niecom?
Odpovedať
pokial sa zalieva podlaha hned po pokladke kurenia, SD straca jedinu vyhodu... 150m2 v dvoch ludoch polozene tackerom za jedno poobedie svojpomocne bez problemov.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek a to sa ešte zváral krytal do debnenia
Odpovedať
treba si uvedomiť kedy a odkiaľ prišiel spôsob pokladania do systémových dosiek. Vo svete sa hodinová sadzba predmetnej profesie pohybuje cez 20€ (a nie je to len v tejto oblasti). Pre zvýšenie efektívnosti realizácie v čo najkratšom čase s čo najmenším počtom ľudí (a je jedno či je to pre maximalizáciu zisku, alebo zvýšenie konkurencieschopnosti) prichádzajú výrobcovia s rôznymi inováciami ktoré tomu pomáhajú a toto je jedna z nich. Ale pre človeka, ktorý svoj voľný čas venuje na činnosť ktorej zväčša ani nerozumie, len aby ušetril nejaké peniaze a nemusel zaplatiť profesionála ktorý sa tým živí je investícia do SD holý nezmysel okrem prípadu kedy mieru finančného šetrenia prevyšuje faktor času. Takto vidím ja. Keby som bol kúrenár, tiež by som propagoval SD, veď robotu mám rýchlejšie za sebou, stihnem viac zákazok (a možno to spravím sám, a nepotrebujem druhého zamestnanca) a platí to zákazník, nie je na tom samozrejme nič zlé. @sv3853 @pistikus @dimec116 @poliacik321 @gkrivanek @14054
Odpovedať
zdravim,chcem sa opýtať aká hrubka izolacie sa dáva pod podlahové kurenie,ked mám podpivničené priestory.dakujem.chceme dať cementový poter
Odpovedať
Uvazujem správne ak: SD ako kazdy vravi a je to tak ma lepsie tepelne vlastnosti, teda ma aj odpor. Cize ak vlozim trubku do SD a zalejem betonom tak v podstate tie gule robia odpor teplu do strany z podlahovky a teplo ide len jednou stranou trubky smerom hore a tak do strany. Ak dam haciky tak beton obali trubky rovnomerne dookola a teplo z trubky za tiez tlaci hore ale aj na boky uz skor kedze je to mensi izolant a tym prehrieva beton sirsie v nizsej pozicii a rovnomernejsie. Vo sa tyka izolacie ma to na starosti polystyren pod. Cize straty su rovnake ale mne pride ta druha verzia rozumnejsia. Je to skor o serreni casu aj kurenara aj objednavatela Alebo sa mylim?
Odpovedať
@truly ano mas pravdu. Niekde som aj videl infrafotky, ako je rozlozene teplo pri SD a bez nej.... Ak najdem, dam sem...
Odpovedať
@megdesign Neviem prečo by mala systémová doska roznášať lepšie teplo ako rúrky položené priamo na EPS a zaliate. Ak aj áno tak rozdiel bude minimálny. Ale možno tá doska mala na povrchu nejaký teplovodivý materál / kov / Tak ako bolo písané aj ja mám pocit ,že SD je len na uľahčenie si práce s podlahovým kúrením ale cena práce rovnaká. Nechcem sa týmto dotknúť ale osôb ,ktoré sa týmto živia..
Odpovedať
@blackomt opacne. Podla tych fotiek roznasala horsie teplo prave systemova doska. Homogennejsie to na fotke vyzeralo bez nej... Ja tiez nie som zastanca SD. Ak si dam do google hladat underfloor heating, tak len malo info je so systemovou doskou. Cize za hranicami zistili, ze je to draha blbost, spinkuju to U-ckami do eps a sprosta slovac nech kupuje drahe SD. Ved to je novinka zo zapadu. 🙂
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?