Liapor ano alebo nie?

Profilova fotka
Chystam sa realizovat vymenu podlahy kde planujem vykop cca 40 cm a nasledne naviest makadam 20 cm. Nasledne by som chcel naviest dalsiu 10 cm vrstvu bud piesku s vapnom alebo Liapor 1/4 . Ma niekto skusenost a vedel by poradit co bude lepsie, piesok alebo Liapor? Jedna sa o kamenny dom kde by som chcel ciastocne zateplit podlahu .
Odpovedať
Profilova fotka
@trademan ohľadom izolačnosti je lepší liapor. Ja ho používam na izolovanie neprístupných miest
Odpovedať
Profilova fotka
akurát nezabudni dať teztíliu medzi makadam a liapor
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 odkial ho kupujes ?
Odpovedať
Profilova fotka
@trademan cez stavebniny v L.Hrádku
Odpovedať
Profilova fotka
aj keď neviem či by Ťa nevyšlo lacnejšie spraviť podkladový betón...izoláciu...eps...finál poter
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 no beton urcite nie lebo je to 120 rocny dom z kamena takze bez betonu aby nevhlo.
Odpovedať
@trademan rozmyšlam, ci by nebolo lepsie po vykopani nedať tam nič.. proste zachovat medzeru a podlahu vyskladat akokeby strop z nosnikov a miako.. Vzduchova medzera je najlepsi hydroizolant |-| proti zemnej vlhkosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@euro_ aj nad tym som rozmyslal ale nemas tam ziadnu izolaciu a dalsia vec by bola asi skodce ktore by sa dostali velmi lahko pod podlahu. Co som zistoval od pamiatkarov a ludi co sa venuju historickym budovam tak odporucaju makadam a na to Liapor a nasledne hrano 10/10 a palubovka
Odpovedať
@trademan Liapor je vhodnejší lebo ho môžeš čiastočne rátať ako tepelný izolant. Z príspevku nie je jasné čo zastaví zemnú vlhkosť, čo zastaví prenikajúci radón, čo zastaví prenikanie pary (vzdušnej vlhkosti) z podložia? pred realizáciou potrebuješ zodpovedať tieto otázky.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Dakujem za reakciu a velmi dobre polozene otazky. Z informacii co mam tak zatial to je ten makadam, piesok plus vapno ( Liapor ) a na to hranol plus palubovka. Ludia pisu aj tu aj na obnove.sk ze to takto maju a ze nemaju s tym ziaden problem. Takto mi to radil aj clovek z pamiatkoveho ustavu.
Odpovedať
@trademan ano, pre obnovu pamiatkovej budovy (čo skoro vždy vychádza z historického vyhotovenia budovy)to určite postačuje. Bude to ale vyhovovať zo zdravotného hľadiska pre trvalo obývané priestory? Lebo žiadna z uvedených vrstiev asi nezastaví posledné dve zložky a o ich vplyve na zdravie asi nemá zmysel začínať debatu. Takže ak chceš dodržať historické riešenie bez meraní a analýz, budeš asi musieť zabezpečiť výraznú výmenu vzduchu (ako to bolo v deravých starých budovách), lebo to budeš mať po rokoch zatuchnuté ako v starých kamenných kaštieľoch.
Odpovedať
@trademan miesto keramickych miako by sa medzi nosniky mohli naukladat platne z podlahoveho eps..prisposobene na mieru a potom zaliať.. a maš hned aj tep.izolaciu :-N. vid obr. ..makadam ci liapor pre škodcov tiez nie je problem, vedia sa dostat aj tam :-S.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
staré kamenné kaštiele mali väčšinou premyslené odvetranie podláh cez vetracie komíny, zabudovanú drenáž až za socializmu zanedbané a zničené neodbornými prestavbami. Na konštrukciu by som sa pamiatkára nepýtal, nenašiel som pamiatkármi spracované technické riešenia ktoré by tento krok metodicky usmernili,, , ak to vykopete a pôvodnú zeminu nahradíte inou (štrk je druh zeminy) nič nezískate. peknú prestavbu robila arch. Grmanová , dať do podlahy PS je možno 1,5 x drahšie, ale menej prácne.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Prenikanie pary z podlozia by som tu neriesil, kedze ide para z chladneho do tepleho a teda nemoze vzniknut kondenz.
Odpovedať
Riesenie s nosníkmi a podlahovym eps moze byt o polovicu drahsie, ale na druhej strane netreba kupovat makadam ci liapor a dovazat ho, netreba pozicavat dusadlo na niekolko dni a žabovat, odpada penetracia ziadne natavovanie dalsich hydroizolačnych pasov, dalsie robenie poterov..atd. a ak sa ta vzniknuta vzduchova medzera odvetra, netreba riesit ochranu proti radonu :-) V konecnom dosledku taketo riesenie ani nemusi vijst drahsie..:-N
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 dakujem za reakciu. Stale vsak nemam ujasnene ako postupovat tak sa chcem opytat na p. Grmanovu a ci sa da s nou na modrej streche alebo niekde inde skontaktovat. Dakujem.
Odpovedať
@bfinary to nie je len o kondenze, ten tu nikto nerieši. Ja hovorim o kvalite prostredia. @trademan je to o komplexnom posudeni celej budovy ak by sme to poznali do detailov vedeli by sme ti presnejšie niečo navrhnúť. Tak by postupoval aj odbornik-projektant. Teraz riesime detail vytrhnuty z ko textu a riesenia mozu byť kontraproduktívne, viď. Nazor pamiatkara.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav dakujem za reakciu, jedine co mozem poskytnut je fotoalbum ktory mam tu na modrej streche kde mam vsetko pekne nafotene.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dobry den, chcem sa Vas spytat ohladom podlahy Liapor. Planujem ju dat do bytu, akurat mam dilemu, pretoze po odstraneni starych parkiet a polystyrenu, mam este asi 2 cm strku. Chcem sa spytat, ci treba ten strk dat prec alebo mozem nasypat Liapor aj na ten strk a nasledne dat OSB dosky. Nakolko sa z toho strku dost prasi a navyse by som musel nayvsit vrstvu Liaporu o vrstvu strku sa mi ten strk moc davat prec nechce. A este aka musi byt min vrstva Liaporu a aka musi byt min. vrstva OSB dosiek a ci treba pouzit nejaku foliu alebo nieco pod. Dakujum za radu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?