Staci rekuperacie, alebo pridat ventilator?

Ahojte, máme v rozostavanom dome 1x wc s oknom, 1 x wc bez okna, technicku bez okna (kde bude pracka a susicka), kupelnu s okno, spajzu bez okna. Otazkou je či staci a vetranie dat rekuperaciu do tychto miestnosti, hlavne kde nie je okno, alebo radsej pridat nejaky odvetravaci ventilator. A druha vec či exituje nejaka mechanicka klapka, ako vyriešiť lahke odstavenie rekuperacie v jednej miestnosti. Polovička nemá rada akekoľvek prúdenie vzduchu ked je v kupelni. Nejaký otočný ovládač s lankom, alebo aj servomotor, kde by bol Timer. V projekte máme odsavače, ale tam sa s Reku nepočíta a ja by som ju chcel dať. ďakujem za názory a skúsenosti. K.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od karci123:

Ahojte, máme v rozostavanom dome 1x wc s oknom, …
@karci123 s tym ventilatorom neporadim lebo mi mame vsade okno. Ale rekuperacia smrad zo zachoda neodtiahne. Aspon mi mame na nizsom vykone. A do kupelne sa dava odtah vzduchu. Tam ziadne prudenie citit nebude. Ked sme sa nastahovali akurat v zime tak sme citili v obyvacke fukanie z rekuperacie akurat nad gaucom. Ale ako sme upravili vykon tak necitit uz nic.
Odpovedať
Jasne, ze staci. My mame tiez jedno WC bez okna a rekuperacka to zvlada uplne bez problemov. V kupelni aj na WC mame tlacitka, ktore zvysia odtah na nejaky cas (kupelna 70% na 20 minut, WC 50% na 15minut). Ventilator nedavaj, za prve v dobre postavenom dome (rozumej dostatocne tesnom) aj tak nebude mat odkial prisavat vzduch, takze jeho vykon bude biedny, za druhe musis riesit dalsiu dieru do fasady alebo strechy a za tretie iba zbytocne vyhadzujes teplo (rozumej peniaze) rurou von. Ak ides davat rekuperacku, tak odtahove ventilatory nemaju ziadne opodstatnenie.
Odpovedať

Ahojte, máme v rozostavanom dome 1x wc s oknom, …
@karci123 zaujímavý projekt teda, daj ho sem.
Odpovedať
Vyzerá že bude iba rekuperacia, s tym že sa dočasne zredukuje keď bude treba. Ďakujem.
Odpovedať

Vyzerá že bude iba rekuperacia, s tym že sa dočas…
@karci123 stačí. Máme odťah na samostatnom WC bez okna. Úplne v pohode to stíha. 👍
Odpovedať
Ja mám skôr opačný problém no známy. Majú v kúpeľni vlhko aj keď vetraju . Majú klasický ventilátor cez ktorý im prefukuje. Ich nápad bol lokálna rekuperacia ale tento problém by vyriešil aj ventilátor s hydrostatom? Má niekto skúsenosti prípadne model
Odpovedať
V dielni vetrám celoročne rekuperáciou, vrátane sociálky. Okná sa nepoužívajú (hmyz, prach, pel atd nežiaduce). Žiaden problém.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fugas20:

Ja mám skôr opačný problém no známy. Majú v kúpe…
@fugas20 Ja mám taký v garáži. Ak odparkujem mokré auto z dažďa a vlhkosť stúpne, tak sa ventilátor zapne na 15 minút a odsaje ten vlhý vzduch. Aby to bolo účinnejšie, tak z interiéru domu je potrubie so spätnou klapkou, ktoré dopraví suchý vzduch z domu do garáže (namieto toho, čo sa odsal). Ventilátor s hydrostatom kúpiš bežne, majú ho napr. tu: https://www.dalap.sk/tichy-kupelnovy-...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?