Rekuperácia tepla z odpadovej vody

Dobrý deň. Máte niekto skúsenosti s rekuperačnými panelmi na získavanie tepla z odpadovej vody napríklad zo sprchy? Našla som niečo takéto: http://www.ivarcs.cz/cz/rekuperace-od... Netrápi ma ani tak problém zanášania a čistenia, to je riešiteľné, skôr otázka skutočnej účinnosti, úspor a správnej montáže. Tu je ku tomu ešte jeden článok: http://vytapeni.tzb-info.cz/uspory-vy... Vďaka
Odpovedať
Profilova fotka
článok je seriózny, až na malé nepresnosti, napr. sprchovanie 70l, toľko sa minie vo vani. Je to rovnaká situácia ako s rekuperáciou vzduchu, tá bola určená na získavanie odpadového tepla z lokálnych zdrojov, dnes sa pchá všade a tvári sa ako prínos. Ak ste nevideli kanalizačnú trubku s vnútornou prekážkou po piatich rokoch, tak to nebudem popisovať Zoberiem údaj z článku, 1815kW za rok je 20m3 plynu v cene 6€, 15000kč je asi 600€ návratnosť 100 rokov. Nie je započítaná montáž, miesto, riziko. Sprchujem sa raz , dvakrát za deň, malo by to význam na internáte, plavárni, Ale v dome to teplo zostáva v konštrukcii objektu. Je to obrátený stav výmenníka v záhrade, po čase sa prejavia pásy, ktoré sú ochladzované ako poškodené pre rastlinstvo.Reštaurácia, ktorá stále púšťa teplú vodu by nad tým mala uvažovať, ale tam sú tuky a ochladením by sa to zapchávalo. V dome pokladám za najväčší problém vlasy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahoj. Ja mám doma toto: http://www.koncept-ekotech.com/cs/pro... čo som hladal tak ten ivar stojí aj 600€. Toto čo mám ja bolo asi o polovičku lacnejsie. ja mám ženu a 2 deti takže keď sa sprchujeme. vieme denne minúť aj 700 litrov vody. Keď sme sa sprchovali predtým ako sme výmeník namontovali a po namontovaní tak môžem povedať ze šetríme asi 20% plynu v lete a 10% v zime. Plyn využívane na kurenie varenie a ohrev teplej vody. Čím viac členov v domácnosti tým sa to viac oplatí
Odpovedať
@trencan88 700l/denne? Prepáč, ale to Vám tečie celý deň voda a len pod ňu vbehnete keď sa chcete opláchnuť? Takú spotrebu si neviem predstaviť ani cez leto, keď umývam auto a polievam trávnik (ale mám malý trávnik :) ) A aby som bol k téme, ako píše @jan45, oplatí sa to asi len na plavárni/wellnese/hoteli.
Odpovedať
Profilova fotka
Jeden novy uzivatel nadhodi nejaku temu a druhy novy uzivatel pride s lacnejsim riesenim :). Niekto dostal asi zakazku :)
Odpovedať
Zakazku? Nechapem ale nevadi. Videl som to na aquatherme na prednaske STU. a preto som si o tom zacal citat. A napisal som iba skusenosti. Nebudte hned negativni pani. A ohladom spotreby vody. Bohuzial taku spotrebu mame. Skoro kazdy den 3 napustene vane. Jedna sprcha. Detom sa paci chodit na sachod tak radi splachuju. A potom este jeden co to plati :-)
Odpovedať
@trencan88 prosím ťa netrep =-)
Odpovedať
Profilova fotka
Takto toto skutocne asi dlhodobo nebude fungovat bez narokov na udrzbu a cistenie. Ja som chcel tiez nejak vyuzit odpadove teplo vody, ale nepustal som sa do takehoto "narocneho" riesenia. Nakolko vsak mam precerpacacku, kde sa vsetka odpadova voda z domacnosti kumuluje urobil som par sluciek zo solankoveho okruhu tepelneho cerpadla v tejto teplejsej zone okolo precerpavacky.
Odpovedať
teória je pekná, ale ak to má fungovať efektívne, musí niečo tú odpadovú vodu zdržať nech čo najviac tepla odovzdá studenej no a odpadové potrubie má vytvoriť čo najplynulejší prietok a to sa navzájom vylučuje (okrem spomenutých prípadov) @abobo šlo by tiež dať soľanku do žumpy, alebo čovky ( ale tá asi efektívnejšie pracuje s teplejšou vodou)
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk ano bolo by to efektivnejsie ale asi nie uplne nejlepsie. Na solankovom potrubi by sa vsetky tie veci zachytavali... :-D
Odpovedať
Vymyslate hluposti, pokial teplavoda netecie neustale, ako je to v pripade rekuperacie vzduch, tak to nema zmysel.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 rokoch
Ahoj. z odstupom casu sa nieco zmenilo?? odpadova voda nemusi byt predsa stale tecuca, moze to byt stacionarny stojaty vymennik napr: https://voda.tzb-info.cz/priprava-tep... p.s.700litrov denne spotreba je super :D ale ked aj splachnes zachod 58krat denne, tak ti to moc neprida, pretoze do wc ide studena voda
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od cikopp:

Ahoj. z odstupom casu sa nieco zmenilo?? odpadova…
@cikopp Za zlomok ceny toho zariadenia čo si dal link (PR článok) máš zabezpečenú TÚV minimálne po 9 mesiacov z roka. Tie zvyšné 3 mesiace tu TÚV dohreješ tebe ľubovoľným spôsobom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@cikopp Za zlomok ceny toho zariadenia čo si dal…
@frantisekca kolko stoji ta "vec" ? ja tam vidim len plastovy 60l sud, a vo vnutri nerezovy vlnovec, plus dajaka izolacia aby teplo ostalo dnu...cize ja to vidim na 300€ a 3hodinky roboty (bez montaze)
Odpovedať

@frantisekca kolko stoji ta "vec" ? ja tam vidim …
@cikopp Tých tvojich 300€ daj x 20 a môžeš si to užívať...
Odpovedať

@frantisekca kolko stoji ta "vec" ? ja tam vidim …
@cikopp ano, cca 300eur. Mam to zrealizovane uz par rokov. Usetri to asi 1/3 nakladov na tpv. https://www.modrastrecha.sk/blog/supi...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@cikopp ano, cca 300eur. Mam to zrealizovane uz p…
@supiiik super, konecne niekto normalny.... takze pri potrebe tepla cca 2,5-3MWh rocne na teplu vodu, cca 1MWh usetrena, no ratal som trochu viac, aspon 1,5MW.... ale ty to mas vonku ak dobre vidim? ja by som to chcel priamo do kotolne, nech je kratka trasa do bojlera, a udrzba? treba to cistit? je z toho smrad?
Odpovedať
Článok sa načítava...

@supiiik super, konecne niekto normalny.... takz…
@cikopp mam to v garazi. V podlahe mam urobenu sachtu, kde je to ulozene, myslel som na to uz pri stavbe. Garaz susedi s kupelnou a odpad z vane a sprchy ide priamo do tejto nadrze. Zvysok domu nejde cez toto. Smrad z toho nejde ziadny, mam to zavrete vekom od suda a stiahnute obrucou. Ale aj ked to otvorim, tak necitit zumpu, ale skor kadejake sampony, celkom to vonia :) Uz som to zo 2x cistil, ale prinos bol minimalny. Dvihlo teplotu mozno o 2 stupne. Aj to som cistil len tak, ze som do toho vopchal hadicu a prudom vody splachol nanosy z nerezoveho vlnovca. Povedal by som, ze to nevyzaduje nejaku extra udrzbu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@cikopp mam to v garazi. V podlahe mam urobenu sa…
@supiiik Má to význam pri sprchovom kúte,alebo vani,kde sa minie najviac teplej vody. Koľko teplej vody sa odpustí z bojléra,tolko studenej vody musí pritiecť do bojléra.Bojler sa ochladzuje studenou vodou,tak to funguje.Zaujimavé riešenie,ak by to až 1/3 energie usporilo.Máš to odmerané za nejaký rok v činnosti?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

@supiiik Má to význam pri sprchovom kúte,alebo va…
@marko337 nemam na tom ziadny speci kalorimeter, takze usporu nemam presne vycislenu. Ale TUV ohrievam na 48st, zo studne mi ide cca 15st a tento vymennik ju predohreje na cca 26st. Z toho vychadza ze 1/3 tepla doda vymennik a zvysok tepelne cerpadlo. Popravde, tiez som cakal trochu vyssie cislo, ale zase na druhu stranu, ide mi tam iba voda zo sprchy a vane. Voda z kuchyne, alebo umyvadiel nie a tato energia sa teda straca, kedze tepla voda z bojlera ide zase do celeho domu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?