Odpoveď na príspevok od cikopp:
Ahoj. z odstupom casu sa nieco zmenilo?? odpadova… @cikopp Za zlomok ceny toho zariadenia čo si dal link (PR článok) máš zabezpečenú TÚV minimálne po 9 mesiacov z roka. Tie zvyšné 3 mesiace tu TÚV dohreješ tebe ľubovoľným spôsobom.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@cikopp Za zlomok ceny toho zariadenia čo si dal… @frantisekca kolko stoji ta "vec" ? ja tam vidim len plastovy 60l sud, a vo vnutri nerezovy vlnovec, plus dajaka izolacia aby teplo ostalo dnu...cize ja to vidim na 300€ a 3hodinky roboty (bez montaze)Odpoveď na príspevok od cikopp:
@frantisekca kolko stoji ta "vec" ? ja tam vidim … @cikopp Tých tvojich 300€ daj x 20 a môžeš si to užívať...Odpoveď na príspevok od cikopp:
@frantisekca kolko stoji ta "vec" ? ja tam vidim … @cikopp ano, cca 300eur. Mam to zrealizovane uz par rokov. Usetri to asi 1/3 nakladov na tpv. https://www.modrastrecha.sk/blog/supi...Odpoveď na príspevok od supiiik:
@cikopp ano, cca 300eur. Mam to zrealizovane uz p… @supiiik super, konecne niekto normalny.... takze pri potrebe tepla cca 2,5-3MWh rocne na teplu vodu, cca 1MWh usetrena, no ratal som trochu viac, aspon 1,5MW.... ale ty to mas vonku ak dobre vidim? ja by som to chcel priamo do kotolne, nech je kratka trasa do bojlera, a udrzba? treba to cistit? je z toho smrad?Odpoveď na príspevok od cikopp:
@supiiik super, konecne niekto normalny.... takz… @cikopp mam to v garazi. V podlahe mam urobenu sachtu, kde je to ulozene, myslel som na to uz pri stavbe. Garaz susedi s kupelnou a odpad z vane a sprchy ide priamo do tejto nadrze. Zvysok domu nejde cez toto. Smrad z toho nejde ziadny, mam to zavrete vekom od suda a stiahnute obrucou. Ale aj ked to otvorim, tak necitit zumpu, ale skor kadejake sampony, celkom to vonia :) Uz som to zo 2x cistil, ale prinos bol minimalny. Dvihlo teplotu mozno o 2 stupne. Aj to som cistil len tak, ze som do toho vopchal hadicu a prudom vody splachol nanosy z nerezoveho vlnovca. Povedal by som, ze to nevyzaduje nejaku extra udrzbu.Odpoveď na príspevok od supiiik:
@cikopp mam to v garazi. V podlahe mam urobenu sa… @supiiik Má to význam pri sprchovom kúte,alebo vani,kde sa minie najviac teplej vody. Koľko teplej vody sa odpustí z bojléra,tolko studenej vody musí pritiecť do bojléra.Bojler sa ochladzuje studenou vodou,tak to funguje.Zaujimavé riešenie,ak by to až 1/3 energie usporilo.Máš to odmerané za nejaký rok v činnosti?Odpoveď na príspevok od marko337:
@supiiik Má to význam pri sprchovom kúte,alebo va… @marko337 nemam na tom ziadny speci kalorimeter, takze usporu nemam presne vycislenu. Ale TUV ohrievam na 48st, zo studne mi ide cca 15st a tento vymennik ju predohreje na cca 26st. Z toho vychadza ze 1/3 tepla doda vymennik a zvysok tepelne cerpadlo. Popravde, tiez som cakal trochu vyssie cislo, ale zase na druhu stranu, ide mi tam iba voda zo sprchy a vane. Voda z kuchyne, alebo umyvadiel nie a tato energia sa teda straca, kedze tepla voda z bojlera ide zase do celeho domu.