Pasívna rekuperácia - teplota vzduchu do interiéru

Pozdravujem všetkých. Chcel by som poprosiť o skúsenosti s pasívnou rekuperáciou. Plánujem stavať bungalov a chcem aj rekuperáciu. Zaujíma ma aká teplota vzduchu vám ide z prívodných hadíc do interiéru v zime. Nemám priamu skúsenosť s rekuperáciou ale nakoľko mám zdravotné problémy a zle reagujem na chladný vzduch, tak všetko pod 20 C sa mi zdá chladné. V byte máme vždy 24 C a viac - to je pre mňa ideál. V lete nemám problém ani s 27 C. Moja otázka teda je či mám ísť do pasívnej rekuperácie a prikurovať elektrickou špirálou, čo teda pri nejakých -20 C neviem či je možné dosiahnuť na prívodnom vzduchu do interiéru +20 C a ak áno tak koľko by to stálo, keďže mám asi dosť vysoké nároky na teplo. Neoplatí sa mi skôr aktívna rekuperácia ? Bungalov bude 132 m2 obytnej plochy, podľa nového A0 a okrem kuchyne všetky okná na juh a jedna izba západ. Nechcem aktívnou rekuperáciou ohrievať vodu ani nič iné len vymienať vzduch. Viem, že by som s aktívnou R nenahradil klimatizáciu v lete ale ako som písal teploty znesieme vyššie nepotrebujem v lete 22 C. Ako nevýhoda pasívnej R mi príde, že v horúčavách by šla na bypass a nevetral by som a teda "chladenie" resp. vetranie z aktívnej R by mi stačilo aby som nemal v dome 30 C. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@m92 zhodou okolností som dnes merala teplotu vzduchu pri vývode rekuperácie, bola 21°. Vonku vtedy mohlo byť - 2° sa mi zdá. V dome bolo 22,1°. Máme pasívnu rekuperáciu. Môžem odmerať teplotu neskôr večer, keď bude vonkajšia teplota nižšia, ale -20° zrejme nebude. K ostatnému sa vyjadriť neviem.
Odpovedať
@m92 mal by si ísť pozrieť Bystriansku jaskyňu , liečia sa tam už decká ktoré majú problém z dýchaním a to je tam teplota +2st a vlhkosť vzduchu 98% chodia tam spávať min 2x po 2 hod, hlavne v čase kej je slabá návštevnosť, pre vnútorný pobyt záleží okrem teploty i rel vlhkosť má byť okolo 50% v dome A0 by si nemal mať problém dosiahnúť vyhovujúcu teplotu bez akého koľvek riadeného vetrania či chladenia, správnym zateplením celej obálky domu, pozri príspevky od užívateľov ktorý ho už majú
Odpovedať
@m92 teraz fotene , rekuperacia ide momentalne na najpomalsi rezim - 60m3/h
Odpovedať
Profilova fotka
@m92 už prestávam rozumieť týmto pojmom. Rekuperácia je výmena vzduchu s využitím tepla z odchádzajúceho vzduchu. Ak sa vzduch privádza zvonku a upravuje na teplotu interiéru je to teplovzdušné kúrenie. Ak sa vzduch len odsáva a privádza je to vetranie. Viem, že sa predávajú funkčné ponožky, ale nefunkčné sa ani nepoužívajú. Bežné rekuperácie majú možnosť fungovať ako vetranie aj ako vykurovanie, ale tieto požiadavky by ste mali vysvetliť projektantovi
Odpovedať
Ďakujem všetkým za odpovede. Vidím, že za bežných teplôt nemá pasiv problém ale chcel som skôr vedieť mimoriadne teploty -15 až -20 či stíha el. špirala dokúriť. Rovnako tak opačný extrém pár dní nad +30 C musíte zrejme zapnúť bypass a vtedy vlastne nevetráte ?
Odpovedať
@m92 kazda instalacia sa sprava inac, ale vzdy mas tu moznost ju proste vypnut ked sa ti daco nepozdava, ale to si musis sam odsledovat na svojej. Rekuperacia s dohrevom bude mat senzor a ked nebude stihat, tak ju vypne aby sa neznicil vymennik zamrznutim.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?