Ako ochladiť privádzaný vzduch do rekuperácie v lete?

Zdravím, v dome máme rekuperáciu (Sentinel Kinetic), rozvody sú izolované. Rozmýšľam nad lacným riešením, ako ochladiť dom v horúčavách. Napadlo mi, že by to mierne išlo urobiť tým, že by som dokázal ochladiť vzduch, ktorý nasáva rekuperačná jednotka. Vonku pri dome mám aj podzemnú nádrž na dažďovú vodu, kde sa drží konštatne nízka teplota tej vody. Nešlo by to nejako využiť? Máte nejaké nápady na lacné riešenie, ktoré trošku pomôže? Vďaka.
Odpovedať
Prosím admina o preradenie témy do vhodnejšej sekcie. Zle som klikol. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@janamartish = admin ;-)
Odpovedať
@stanno Ak ochladíš vzduch nasávaný do rekuperácie, tak defacto vo výmenníku ochladíš vzduch odsávaný z ineriéru. niektoré rekuperačné jednotky majú zabudovaný bypass a v lete nasávaný vzduch obchádza výmenník a v noci sa dá dom vyvetrať a vychladiť chladnejším nočným vzduchom. V tom prípade by to fungovalo. Ak ochladzovať nasávaný vzduch tak až za výmenníkom. Lacné riešenie v style Pat a MAT : :-) chladič z auta , čerpať vodu z tej nádrže , a fúkať, tlačiť vzduch cez chladič.
Odpovedať
Realny efekt by bol velmi slaby a ani si neviem dost dobre predstavit realizaciu, ak je sanie niekde na fasade 3m nad zemou.
Odpovedať
no samozrejme som to myslel tak, že bypass bude trvale zapnutý. Takže rovno privádzaný vzduch z vonku a ochladený by išiel aj do domu. Letný bypass v noci využívam. Pomáha to..ale špekulujem ako to vylepšiť..
Odpovedať
@stanno ak by si chcel docielit aspon nejake ochladenie interieru, musel by si vetrat pomerne velkym objemom vzduchu, nie nejakych necelych 300, ktore da sentinel, ale daleko nad 1000 m3/hod. dalej by bolo zaujimave vediet, kolko vody mas v tej nadrzi, ale verim tomu,ze to bude na tento ucel malo. osobne si myslim,ze tudy cesta nevede, pretoze aj aktivne jednotky maju chladiaci vykon okolo 1 kW slabo citelny. myslienka je to sice pekna, ale v hotovom dome s fungujucim riadenym vetranim by som sa do toho asi nepustal.tym ta ale nechcem od nicoho odradzat, kludne experimentuj, ak ta to bavi :)
Odpovedať
Je to nerealne. Ak by si chcel so vzduchovym vykonom 300m3/hod chladit priemerny dom, tak ten vzduch by musel mat teplotu pod 10°C a to urcite nedosiahnes. A keby aj, logicky zacnes mat obrovsky problem s kondenzom na vyustkach. Napr. nasa Atrea otvara bypass automaticky ale strazi aby vzduch, ktory ide do miestnosti nemal pod 15°C. Takze ked zacne klesat vonkajsia teplota pod 15°C=teplota nasavaneho vzduchu, tak zacne privierat bypass a cast vzduchu zacne pustat cez vymennik aby sa ohrial odpadnym vzduchom. A robi to takto prave kvoli tomu moznemu kondenzu. Nespekuluj a namontuj normalnu klimatizaciu. Budes mat svaty pokoj na veeeelmi dlhu dobu.
Odpovedať
@stanno pokiaľ nemáš jednotku s cirkulačným okruhom, chladenie na znesiteľné teploty bude utópiou... schladzovať vonkajší vzduch o teplote 38 st. je iné ako napr. 26 st., čo napr. moja jednotka robí v spolupráci s vonkajšou kondenzačnou jednotkou (TČ vzduch-vzduch)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?