Rekuperácia vzduchu

Profilova fotka
Pozdravujem. planujem rekuperáciu vzduchu do domu bungalov podlahova plocha 100m2 veci nastudovane mam potrebujem reakcie z praxe a to konkretne: videl som projekty rozvodov kde do kazdej miestnosti bol vhanany cerstvy vzduch ,ale odvadzany vzduch bol projektovany len v kupelni a kuchyni co je logicke, pretoze tam vznika najviac odpadoveho vzduchu to mi je jasne,otazka je ci napr v spalni kde clovek stravi tak cca 8 hodin denne a vyprodukuje nejaky ten oxid uhlicity je dostacujuce vzduch iba privadzat a ziaden neodvadzat. ak ste riesili rozvody vzduchu formou rekuperacie tak dakujem za vase reakcie. Prosim zdrzte sa poznamok ako :naco ti to je, rekuperacia je blbost a podobne dakujem :)
Odpovedať
tiez planujem rekuperaciu...co sa tyka tvojej otazky tak ma napada ze asi neplanujes mat kazdu miestnost vzduchotesnu vsak? cize podla mojho laickeho nazoru co to utecie prahom a tvere tiez najlepsie netesnia...ci?
Odpovedať
Profilova fotka
suhlasim ze ak clovek nezapeni zarubnovy ram uplne dookola a nepouzije vysuvny prah tak cez dvere vzduch prenikne otazka ci je to dostacujuce na odsatie vzduchu cez dvoje dveri ,ci to nema zvukovy efekt ako pri prievane a podobne. skratka skusenosti z praxe. no a aky vyrobok/rekuperator oslovil vas a ake rozvody chcete pouzit?
Odpovedať
pri rekuperacii urcite treba bezprahove dvere, m ich mame navyse cca 1,5cm nad zemou. Zvukovy efekt nieje, ale podtlak hlavne pri dverach vysokych 250cm citit. ked sa otvoria vstupne dvere, pocut puknutie-prave ten podtlak. Inak pri interierovych dverach len cititi tazkost pri otvarani smerom do miestosti.
Odpovedať
zaujimava otazka, sice ti neviem poradit, ale moj nazor je taky, ze to staci a je to predsa stale viac a lepsie vyriesene , teda ta cirkulacia vzduchu, nez v beznych bytoch a domoch kde rekuperacia nieje....bude zaujimave co ti na to povie niekto skusenejsi, my rekuperaciu tak ako ty, zatial iba planujeme...ale myslim si ze uz tym ze ju mas, urobis nieco ,,dostacujuce´´ ak nie viac, tak by som s atym velmi netrapila...ludia ziju v tisice rokov bez toho, rekuperacia je hlavne ako privod cerstveho vdzuchu bez vyraznych tepelnych strat, neriesi sama o sebe kvalitu toho vzduchu (okrem moznosti filtrov a podobne ), takze drzim palce, rekuperaciou urobis podla mojho nazoru tak vela vramci tohto, ako len mozes :) !
Odpovedať
@eawin zatial niesom pevne rozhodnuty..ale helios to asi nebude kvoli cene a zameram sa na nilan...cakam na ich cenovu ponuku...vlastne presnejsie planujem najskor rozvody a casom samotnu jednotku...najradsej by som rozvody potiahol sam hadam to nemoze byt tazke ale kedze s tym nemam ziadnu skusenost necham to asi na kompetentnych
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za reakciu Pani/slecna atlaska 1,5cm no celkom dost nemate nasledne eee ako to nazvat...stratu sukromia v izbe? viem niekomu sa to zda byt ako sprostost riesit taketo veci,ale nemienim chodit v obyvaku pospickach ked viem ze moja draha ma tenke spanie a prebudi sa aj ked zapnem v kuchyni rychlovarku :) inak teda ako ste riesili rozvody? hlinikovy profil-kanál? alebo plastove potrubie ako flexpipe? a Pani/slečna sefaa prave preto tu pisem ze dostacujuce mne akosi nestaci :))) inak by som ako kazdy druhy to tam nejako praskol a nainstaloval a vravel mam rekuperacnu sustavu aj ked to funguje len na 50% ale mam. To ja nehccem :) ale dakujem
Odpovedať
Som na 100% rozhodnuty pre rekuperaciu a tiez riesim otazku, ake rozvody a akeho dodavatela si vybrat. Podla stranky Atrea sa mi najviac pozdavaju rozvody robene z pruznych plastovych hadic. http://www.atrea.sk/sk/rozvody Viac sa mi pozdava hviezdicovy tvar rozvodov po dome, cize kazda vetva je vedena samostatne uz od rekuperacnej jednotky. Teda nie postupne stromove vetvenie rozvodov, ktore podla mna prispieva k sireniu zvukov po dome. V konecnom dosledku, paci sa mi, ako je to spravene tu: http://www.modrastrecha.sk/blog/idom/... Ak poznate firmu, ktora vie navrhnut a zrealizovat rozvody uvedenym sposobom mozte odporucit.
Odpovedať
@eawin nemame stratu sukromia mame velky dom, cast denna je od nocnej oddelena dverami a dost dlhou chodbou. medzeru nemaju uplne vsetky dvere. Do kupelne nejak ten vzduch dostat musim a odtah je tam do potrubia. Detto spajzka, satnik, sklady,wecka. Urcite mame viac sukromia ako obyvatel bungalovu o 100 m2 /cim netvrdim, ze v takom sa neda byvat/ mame sonodec hadice.
Odpovedať
@atlaska kto vam robil rozvody a dodal rek. jednotku? Nebojis sa, ze hadice Sonodec sa nedaju cistit?
Odpovedať
@eawin Cez netesnosť pod dverami - je ta nízka, že kábel tam nemôže byť (iste nie 1,5 cm), alebo cez kľúčovú dierku - v pohode vzduch prejde bez toho, že by ho bolo počuť.
Odpovedať
preco by som ich cistila. Staci sprej. Niesme uskostlivy, nemame byt plny antibakterialnych mydiel a podobne, decka nikdy nemali vyvarane flase ci cumle, nemali ani prane oblecko zvlast a su zdrave ako ryby. Primarne vzduch necistim rekuperaciou, najhlavnejsii dovod jej montaze je u nas pohodlie-vyhoda neustaleho cerstveho vzduchu. Kto to montoval? Fu musela by som is do papierov.
Odpovedať
tak som malemu pohladala pravitko, mame "fugu" skoro 1cm, odhad podla svetla 1,5cm bol zly, tam kde nieje dodavany vzduch by asi klucova dierka nestacila. @blacksr
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska Odhadom: v našom prípade má vzduch v okolí dverí izby dvojnásobnú rýchlosť než pri výustke. Prúdenie je cítiť pri spodku dverí, pri kľúč. dierke. V miestnosti cítiť nie je, ak vetráme malým výkonom (to je najčastejšie). Väčšiu medzeru som nechcela, kvôli prenosu hluku. Proste tie dvere nie sú tesné a stačí to na výmenu vzduchu. Keď nepotrebujeme mať dvere zavreté, nechávame ich otvorené, aby bola menšia tlaková strata a vetralo to lepšie.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme zatiaľ len rozvody, sami sme si robili,tie hliníkové, rekuperacnu jednotku este nemáme vybranu, rozhodujeme sa medzi dvoma...a odvod vzduchu sme spravili len v kúpeľni a kuchyni,nakoľko ide o 55m2 a otvorený priestor...:)
Odpovedať
@atlaska samozrejme, nielen kľúčová dierka - to by nestačilo
Odpovedať
@blacksr na skladoch nenechavam otvorene dvere. Reku mame stale na najnizsom stupni, skor regulujem okruhy, spacia cast, obytna cast a cast s fitkom a saunou. Podla potreby. Hluk nevadi, ako pisem spalne su oddelene od obytnej casti a vianocnym ozdobam ci susenym hribom to nevadi. Dvere maju 250cm vysku, bez tej medzeri by sa ovela tazsie otvarali.
Odpovedať
@atlaska no ja neviem, ci rozvody rekuperacie treba z casu na cas precistit, alebo nie. Viem, ze vacsina ludi to neriesi. Dokonca ani firmy, ktore sa zaoberaju projekciou a montazou rekuperacie, cistenie rozvodov velmi neriesia. Na druhej strane, vo Svedsku je povinnost precistit rozvody min. raz za 10 rokov, maju na to normu. Takze sam neviem, ci je to potrebne a pre istotu sa snazim najst najvhodnejsie riesenie aj z tohto pohladu. Od jedneho cloveka, co sa rekuperaciam venuje, som pocul, ze najvacsi bordel sa usadzuje v potrubi, ktore odsava vzduch z kuchyne a najidealnejsie je aspon tento rozvod spravit tak, aby sa dal po rokoch vymenit.
Odpovedať
@calimero ved chemicky sa trubky cistit daju. Detto klimatizacne. V aute ti ich mechanik tiez necisti mechanicky. bakterie v reku nemaju podmienky na mnozeniesa. V takej triede plnej kychajucich deciek je ich ovela viac,napriek tomu,ze sa v nej narazovo cez prestavku vyvetra,alebo v lietadle ci vlaku.
Odpovedať
@atlaska no neviem, ako prebieha chemicke cistenie. V pripade rozvodov vzduchotechniky som sa stretol len s mechanickym cistenim. Atrea ma pri tychto rozvodoch na svojej stranke napisane: "Nemožnost jakéhokoliv čištění".
Odpovedať
su nato rozne spreje, samozrejme neskodne pre zive organizmy. Este raz mysi ani potkany v tych trubkach nehraju hokej.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska trochu si to idealizujete
Odpovedať
@jan45 neidealizujem, zijem v realite dnesneho "zivotneho prostredia" Myslite,ze akekolvek riadene vetranie, klimy.......niekto v domoch, obytnych domoch, admin.budovach, nakup.centrach niekto cisti mechanicky?
Odpovedať
@atlaska spiro potrubie sa zjavne len mechanicky cisti ked sa vobec cisti :-)
Odpovedať
@atlaska no predstavte si že hej, rieši sa to čistením aj mechanickým aj chemickým a v nákupných centrách administratívnych budovách rieši aj legislatíva a čistíme ich 2x do roka takže neuškodilo by trošku pribrzdiť, a k tomu že vy máte riešené pretlakové vetranie že nafukujete jednotlivé miestnosti a len v dvoch miestach je odvod neznamená že je to najlepšie riešenie na svete. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@palo18 ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
no tak nato by som sa pozrel ako mechanicky cistite potrubie v nakupnych centrach chemicky mozno mechnicky to ani nieje mozne ( akurat tak vymenit filtre a rucne vycistit ruru od jednotky tak cca 2 metre) texi nepustia :) ale s tym nazorom odsvania iba na dvoch miestach plne suhlasim
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?