Rozvody a rekuperácia - Spiro vs. KG potrubie

Dobrý večer prajem priatelia, opäť sa obraciam na vás s prosbou o pomoc. Momentálne sa chystám riešiť rekuperáciu - rozvody. Predajca, od ktorého beriem RJ mi navrhol rozvody zdarma. Mám navrhnuté spiro potrubie DN125 ako hlavnú vetvu s Ypsylonkami a kolienkami do samostatných izieb už po DN110. Myslíže, že by robilo problém ak by som toto spiro potrubie nahradil KG PVC rúrou, napr. orandžovou kanalizačnou? Rozdiel v cene mi to robí cca 500e čo už stojí za úvaženie. Je tu niekto kto má rozvody vzduchotechniky riešené "nie originál vzduchovým potrubím"? Ako sa to správa? Je tam nejaký citeľný rozdiel? Rozvody ťahám stropom popod izoláciu nad SDK konštrukciou. Ďakujem za každý postreh. Snažím sa to spraviť čo najjednoduchšie, čo najlacnejšie no s tým aby to malo ja nejaký účinok.
Odpovedať
@jojo1b skús "zahučať" do dvojmetrovej rúry KG a do dvojmetrovej Spiro rúry a hneď uvidíš rozdiel.
Odpovedať
@megdesign len ja hučať do toho potrubia nebudem. Čiže je tam rozdiel asi len vo "vodivosti" hluku? Budú použité ypsylonky nie Tkusy, pochybujem že by to hluk prenášalo z jednej do druhej miestnosti keď medzi vývodmi bude cca 4m vzdialenost =-)
Odpovedať
@jojo1b aby si z toho profesionalneho navrhu nemal profesionalny potrubny telefon :-) Spiro je na vzduch a KG na sracky, tak si vyber.
Odpovedať
@jojo1b ypsilony mám aj ja. Hucat nebudeš ty, ale jednotka. Rovnako presluchy z izby do izby...
Odpovedať
@jojo1b ahoj, táto pani to ma spravené z KG rúr s tým že sú osadené vo vate.. na hluk sa nesťažuje (aspoň podľa komentárov). Ak ti to pomôže. http://pasivnydom.blog.cz/0906/rozvod...
Odpovedať
@jojo1b Tvoje návrhy stoja obe za hovno.
Odpovedať
@jojo1b kludne si to sprav i z kanalizacnych, hlavne aby si mal dobre navrhnuty projekt, lebo inac to bude velmi hlucne i bez hluku z okolitych miestnosti.
Odpovedať
pak napíš či si išiel do toho alebo nie.
Odpovedať
Ja to mam spravene tiez komplet z kanalizacnych. Na vystupe z rekuperacky mam tlmic hluku, medzi miestnostami nepocut nic (tam je to bez tlmicov). Som s tym spokojny. Daval som HT-PP potrubie (sede kanalizacne), nie PVC
Odpovedať
@supiiik trošku z cesty, len pre moju osobnú zaujímavosť, strechu máš zateplenú, alebo zateplený strop aj s potrubím, alebo potrubie vedieš čisto v nezateplenej časti? Nevzniká ti kondenz? Ako dlho to takto máš?
Odpovedať
@stefanl Strechu nemam zateplenu, zatepleny je strop (50cm EPS), ziadny kondenz (kde by sa zobral), 4 roky
Odpovedať
@supiiik čiže, potrubie máš v nezateplenej časti? sorry že sa pýtam jak hlupák ale veľmi ma to zaujíma kedže taktiež sa momentálne trápim s rozvodmi reku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stefanl to samozrejme nie. Tym by klesla ucinnost rekuperacie niekde k nule... Potrubie je polozene na povale (vid foto) a prekryte vrstvou EPS. Cize nad potrubim je v priemere 35cm vrstva EPS.
Odpovedať
https://www.rekuperacia.twg.sk/produk... 50 metrov za 150 EUR, cize 1m = cca 3 EUR https://www.vodomat.sk/ht-odpadove-pl... 1 m = cca 4,5 EUR + kolena, rozbocky nerozumiem, preco vymyslate (autocenzura) :-D
Odpovedať
@sgi320 Porovnavas hrusky s jablkami. Flexi potrubie ide z jedneho rozdelovaca do kazdej miestnosti zvlast, takze ho bude treba niekolko nasobne viac, nehovoriac o vyssich tlakovych stratach! Ja som mal projekt na spiropotrubie a podla toho som isiel, akurat som vymenil material. Oproti spiru to bolo lacnejsie a aj menej pracne.
Odpovedať
@supiiik ja som poprosil u nás známeho, či by nekúpil spiro cez seba (montuje VZT) a cena bola nižšia alebo porovnateľná s PVC rúrami. aj tak sa dá....
Odpovedať
@supiiik niekoľko násobne viac? preháňaš ;-) na to, aby ho bolo potrebné čo i len 2x viac by sme museli písať o plochách, ktoré nie sú v našich končinách štandardom, to add 1, ad 2 - distribúcia vzduchu v tvare hviezdy (z jedného rozdeľovača do každej miestnosti) je efektívnejšia ako "kaskádovanie" trasy odbočovaním z jednej hlavnej vetvy, ad 3 - flexibilita, spôsob uchytenia a pod. hovoria jasne v prospech flexi (pri HT si viazaný stupňami zalomenia kolien a rozbočiek), ad 4 - vyššie tlakové straty - na toto si ako prišiel? :-) máš to namerané? pretože je to hovadina hrubého charakteru, pri použití 2-3 30-stupnovych kolien v 110mm HT potrubí bude strata možno vyššia ako pri ďaleko väčšom polomere ohybu 90-ky flexi (netreba zabúdať na kvalitu vnútorného povrchu materiálu), a čo sa týka strát, tak pri bežnom RD, kvalitnom návrhu a slušnej realizácii, je písanie o tlakových stratách vo vzduchorechnike viac ako zábavné ako už napísal @rkorba, spiro a flexi sú na vzduch, HT na obsah hrubého čreva
Odpovedať
@supiiik Ta tvoja robota je odstrašujúci príklad,pre podobne uvažujúcich nadpriemerne technický zdatných kutilov. To je fakt len na sračky.
Odpovedať
@sgi320 "ad 2 - distribúcia vzduchu v tvare hviezdy (z jedného rozdeľovača do každej miestnosti) je efektívnejšia ako "kaskádovanie" trasy odbočovaním z jednej hlavnej vetvy" S tymto nemozem suhlasit. Ja mam distribuciu prave tak, ze je hlavne potrubie a z neho cez Y odbocky do miestnosti. Nieje ziaden problem s distribuciou. Na kazdom vyduchu je anemostat, ktorym som raz pri spusteni nadstavil prietok vzduchu a viac som sa toho nechytil.
Odpovedať
@supiiik ziadne hrusky z jablkami. Ak tam mam dat potrubie, tak tam dam aspon take, ktore je urcene na rozvod vzduchu. Priemer som ja konkretne daval na odbocky do miestnosti 125mm a hlavna vetva ma 160mm. Konkretne som daval tieto: https://www.palomino.sk/izolovana-fle... - 5m/20€ = 1m/4€ https://www.palomino.sk/izolovana-fle... - 5m/22€ = 1m/4,4€ Takze co si usteril? Ja som na flexi ak bolo kratke, "potiahol" obluk, ak bolo dlhe "vysunul" obluk. Ohol som tie rury, ako som chcel... Ty si musel merat na presno + vymyslat kolena.
Odpovedať
@megdesign netvrdím, že je to problém, ale že je to menej efektívne, rozumej, nie je potrebné tak regulovať, keď je potrubie do hviezdy, tak pri rovnakej dĺžke trasy dostaneš do každého výduchu cca rovnaký objem vzduchu, mám odskúšané, no a je rozdiel, či priemerom cca 10cm tlačíš 30m3 alebo 60m3 za hodinu, pri 125-ke je to už asi aj jedno ;-)
Odpovedať
ja som si to "nakreslil" takto a priblizne tak je to aj zrealizovane - samozrejme, jednotlive trasy boli upravene (skratene, priamejsie) tam, kde sa to dalo, prechod vencom sme riesili vlozenim KG 110 do vopred vybetonovanych prestupov (vid obrazok)
Odpovedať
ale ho idete zožrať.. ak to má 5r a ide mu to bez problémov, má to overené a odskúšané tak prečo sa toho báť? Je to ako selfmade, čo najúspornejšie, funguje mu to, je s tým spokojný a pravdepodobne by to ináč ani nerobil.
Odpovedať
@stefanl ale ved samozrejme. Nik nepisal, ze je to zle riesenie. Ak to funguje, tak je vsetko v poriadku. :-) Len prvotna otazka temy bola komponovana tak, ze s odpadovymi rurami je to lacnejsie, co sa snazime vysvetlit, ze to az tak pravda nieje. ;-) Priklad zo servisu. Mas ponuknuty originalny diel a neoriginalny diel, oba za rovnaku cenu. Aky diel si do svojho auta vyberies?
Odpovedať
@megdesign ,,To je kvalita" Vhodná samotného majstra zhotoviteľa. Máš sa čim chváliť.
Odpovedať
@ruren napisal odbornik...
Odpovedať
@megdesign To už tie kanalizačné rúry sú oproti tým tvojím lepšie riešenie. Tie sú aspoň na hovno, ale tie tvojé????
Odpovedať
@ruren aha. Cize specifikacia toho potrubia je urcite horsia na rozvod vzduchu ako rury odpadovej.... 8-( Ved pisem, ze pise odbornik... Ohybné hliníkové potrubie izolované tepelne i akusticky (vnútorná perforovaná vrstva slúži ako zvuková izolácia). Určené na rozvod horúceho vzduchu z krbu Tepelná odolnosť: -30/+250 °C Hrúbka izolácie: 25 mm Balenie: 5 m hadica, stlačená do 0,6 m v kartónovej krabici Izolovaná flexi hadica je špeciálne určená na distribúciu horúceho vzduchu z teplovzdušného kúrenia (do 250°C).
Odpovedať
@stefanl lenze tato pani ma na to vystudovanu VS,presne v tomto obore, na rozdiel od samoukov mosobiacich na MS, ta sebe vyber ci je dobry jeden, alebo druhy
Odpovedať
tak som to konzultoval s odborníkmi, (nie montážnikmi, ktorý by mohli byť zaujatý) je to s KG rúr lacnejšie ako s https://www.rekuperacia.twg.sk/produk... aj môže byť lacnejšie, cena rury nie je vsetko treba ešte všelijaké spojky a prechody a rozvodovú skriňu. pomer 1 : 1,5 až 1:2 nevýhody KG: užívatelia sú spokojný, hluk sa veľmi nešíri, funguje to (žiadne? ) tieto rúry vytvárajú dosť silný elektrostatický náboj a tým sa všetok prach (ktorý nezachytý flter) usadí na stenách, riešenie - predradiť elektrostatický filter na nasávaní - DRAHÉ, udržba - všetko treba raz čistiť, vyčistiť rúru KG 125 a flexy DN 75 je rozdiel v prospech flexyrúr. 1 KOR 10 23 “I have the right to do anything,” you say—but not everything is beneficial. “I have the right to do anything”—but not everything is constructive.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?