Radiatory

poradil by mi prosim niekto s nasledujúcim problémom. som uplny laik, mam novy kotol kondenzacny vaillant, kurenie radiatorove, vsetko zatial ok, len na poschodi mam asi 3 radiatory, ktore slabo kuria, vrch je trochu teply, spodok uplne studeny. na prizemi su vsetky radiatory cele teple, len na poschodi mam zimu... poradite mi ako ich odvzdusnit? kotol mam nechat zapnuty alebo vypnuty? mam dopustit vodu do systemu? radiator mam mat nastaveny na maximum alebo vypnuty? dakujem.
Odpovedať
netreba odvzdušňovať ak je vrch teplý , ale treba dolné radiátory hydraulicky vyregulovať regulačným ventilom. nachádza sa na spodku radiátora ak je to K čko typ tak je to tá vetva dole zprava alebo z ľava ak je to VK čko tak je to na H-čku teda napojení napravo ak je napojenie zprava alebo naľavo ak je napojenie zľava tieto regulačné ventili zavrete na 3/4 na tých ktoré sú najbližšie ku kotlu a ďalej už len na 1/2 a ďalej na 1/4 horné poschodie uplne otvoriť
Odpovedať
@bambi81 Doplň vodu v kotli tak, aby tlak vody bol 1 bar a radiátory odvzdušni, potom znovu doplň vodu a odvzdušni. Z radiátora musí vychádzať len voda.
Odpovedať
@gkrivanek netreba odvzdušňovať? my sme tento problém mali ešte keď sme v starom byte bývali a tam to inak nešlo, len pravidelným odvzdušňovaním sa mi podarilo dosiahnuť to aby aspoň nejako ten radiátor kúril :-)
Odpovedať
@pietro22 ak vrch radiátora je po celej dĺžke teplý tak to nieje vzduchom ;-)
Odpovedať
@gkrivanek no toto neviem ako presne spravim.. neviem aky je to typ regulacneho ventilu. na spodku radiatora mam len dve kovove rurky, jedna z nich je tepla a druha studena (na tom radiatori, ktory slabo kuri-vrch je teply, spodok studeny). daju sa len viacej dotiahnut do vnutra tej rury.. tieto mam nejako nastavit? regulator navrchu, tu hlavicu mam nastavenu na maximum.
Odpovedať
@viktor811 toto som skusila, ale zial nepomohlo.. :-( radiator trochu syci a vyteka pritom voda. inak ta voda ma taku cudnu zltkastu farbu a aj cudne zapacha.. neviete co to znamena?
Odpovedať
@bambi81 To sú nové alebo staré rozvody kúrenia ( radiátory) a z akého materiálu?
Odpovedať
@viktor811 rozvody by mali byt z PRP trubiek, ak si to dobre pamatam, tak mi povedali z firmy, ktora robila kotol. rozvody su stare asi 15 rokov..
Odpovedať
@bambi81 Mám dojem, že je to opačné vyspádovanie radiátorov, t.j. radiátory majú ísť napohor smerom k odvzdušňovaciemu ventilu, premerať vodováhou.
Odpovedať
@bambi81 no a na tom spodnom prívode je bud imbusak pod čiapočkou alebo takého prevedenie https://www.google.sk/search?q=h+vent... tak sa to nastavuje po odmontovani termohlavice prietokom na samotnom ventile. inak by som bol sakramentsky zvedavý kde je kúrenár ktorý to robil a prečo to neriešite cez neho????
Odpovedať
@gkrivanek je tam taky ventil ako je v tom odkaze. viete mi povedat ako to nastavit, aby som to zvladla aj sama? je treba nastavit vsetky radiatory? alebo to musi prist robit nejaky odbornik? kurenara, ktory to robil povodne uz nenajdem.. firmu, ktora menila kotol som samozrejme kontaktovala, povedali mi, ze si mam odvzdusnit iba radiator, ktory slabo kuri. a ze kurenie vyregulovali a s tym nemam robit nic.. :-| samozrejme ochota nulova, oni len vymenili kotol a dalej sa mozem trapit sama.. este ma trapi jedna vec. kotol sa mi zda byt stale hlucnejsi.. je to normalne? a pocut casto take pukanie, neviem to presne popisat.. co som hladala na nete, vraj to sposobuje zanasanie kotla, ale kotol je uplne novy.. ale aj tak mam trochu obavy, lebo vraj sa na to nevztahuje zaruka, :-(
Odpovedať
@gkrivanek tak to potom som už z toho radiátoru úplný jeleň :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bambi81 nie som profesional ale tri kotle v rodine si riesime mimo pravidelnych kontrol sami - to pukanie sa u nas objavilo ked sme vyplachli vodu v celom systeme a kadejaky sajrajt pobehoval v okruhu a ked isiel cez cerpadlo (kotol) tak to takto bolo pocut. Samozrejme je ina situacia, ak je pukanie pocut nie pri behu cerpadla (vypnute horaky) ale naopak pri horeni kotla (zapnute horaky), vtedy by som skor tipoval spinu priamo v horakoch - nas plyn je riadny humus tak pochopitelne sa z neho vselijake splodiny v kotloch usadzuju. Ale ak s otvori kotol, setrne sa povysava a oprasi spalovaci priestor, preplachne sa okruh vody, napusti na 1 bar, necha kurit aspona na 60-70st. teplotu (podla teplomera kotla), vtedy sa odvzdusnia vsetky telesa, nasledne sa doreguluje tlak kotla aby nebol vysoky (tj. obvykle sa vypusti trochu vody), aby pri tych 60-70 st. bol v zelenom poli. Amaterska rada, ale mozno pomoze. A este ak mate tvrdu vodu (ale hadam tam nebeha len tak zrazu vodny kamen), tak do okruhu prikupit davkovac zmakcovadla.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?