Radiator napojeny na podlahove kurenie

Ahojte, v rodinnom dome (novostavbe) vo svahu mám podzemné podlažie, kde je garáž, technická miestnosť a dielňa. Dielňa/pracovňa má 2 steny pod zemou, jedna stena je priečka s garážou a jedna s technickou. Chcel by som tam dať radiator a napojiť ho na rozvod podlahového kúrenia (zdroj tepla je tepelné čerpadlo). Kalkulačka mi pre pracovňu vyhodila do 1000kW, zvládol by som to takto vykúriť liatinovým radiatorom 50x140cm???
Odpovedať
Záleží od teploty vody v podlahovke a od toho, koľko rebrové sú články toho radiátora (3,4,5,6)...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dedo758:

Záleží od teploty vody v podlahovke a od toho, ko…
@dedo758 TČ pise teplotu na vystupe 29 stupnov. Radiator by bol 3 clankovy.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ph55:

@dedo758 TČ pise teplotu na vystupe 29 stupnov. R…
@ph55 1000kW s 29 stupňovou vodou ani omylom.....a 1000W tiež ani omylom :-)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ph55:

Ahojte, v rodinnom dome (novostavbe) vo svahu mám…
@ph55 radiator sa popisuje výškou (50) šírkou (15-20) a počtom rebier z údaju 50x140 by som odhadol, že je to radiator 50 cm vysoký a 140 cm dlhý. Tých 1000kW na vykúrenie pokladám za preklep, ak má miestnosť 3,5x3m potrebuje cca 1kW, plocha radiatora by bola cca 5 m2 a vysála asi 80W/m2, takže je to málo. Údaje sa v príklade dajú zmeniť a prepočítať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@ph55 radiator sa popisuje výškou (50) šírkou (15…
@jan45 Áno je to radiator asi 50cm vysoký (neviem presný rozmer, preto som radšej nenapísal 60cm) a 140cm široký. Hĺbku momentálne neviem, ale ma 3 také vlnky, čo som predpokladal, že sú rebrá na článku radiatora. Správne ste usúdili, že 1000kW je preklep a správne má byť 1000W. Aby som bol presný vypočítal som to takto: (20°C - 0°C) * 33m3 * 1,3 = 858kcal/h ~ 998W podľa vzorca a prepočtu na týchto stránkach: https://www.laurens.cz/kalkulacka-vyk... https://www.unitconverters.net/power/...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@ph55 1000kW s 29 stupňovou vodou ani omylom.....…
@eagleowl Takže na 1000W pri 29 stupňovej vode by bolo treba príliš veľkú plochu radiatora? V príspevku vyššie som uviedol pár korekcií.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ph55:

Ahojte, v rodinnom dome (novostavbe) vo svahu mám…
@ph55 mám dom vo svahu takže spodok je len pod polovicou,asi 45 m2, viditeľná je len jedna južná strana ostatné takmer celé v zemi, mám tam len jeden 600W radiátor s termostatom elektrický a vykúri to v pohode, lebo je tam malá strata, , radiatorm vykurujem vrch a teplota vody je od 40 do 60 st pri veľkých mrazoch
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ph55:

@eagleowl Takže na 1000W pri 29 stupňovej vode by…
@ph55 na stránke vštkých výrobcov radiátorov nájdeš tabuľku kde sú udané výkony pre všetky typy a veľkosti, ktoré vyrábajú a obyčajne na niekoľko teplotných spádov (rozdiel vstupnej a výstupnej teploty) .....problém je že radiátor má pri 29° (alebo menej -lebo to pôjde podlahou) vstupnej teplote veľmi malý teplotný spád - ak má byť teplota v miestnosti 21°C.....povedané inak ak by stačil teplotný spád o ktorm teraz píšeš tak had v podlahovke by stačil stačil oveľa menší (kratší) lebo pracuje s rovnakým teplotným spádom.... V prvom rade by niekto mal spočítať tepelnú stratu toho priestoru pre Tvoju novostavbu.....a potom pozerať na to koľko a akých radiátorov na to bude treba.....pre garáž, technickú a dielňu môžu byť iné požiadavky ako na obytný priestor....v technickej môže nechcene "kúriť" zásobnák TUV ....dielňa sa dá vykúriť elekrickým ohrievačom len počas doby pobytu v nej a pod....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od eagleowl:

@ph55 na stránke vštkých výrobcov radiátorov nájd…
@eagleowl Takze teplotny spad predmetneho radiatora bude 28/19 ? A to asi nema zmysel kurit radiatorom??? Rozdelovac a TC je hned za stenou kde by bol radiator, preto som myslel ze by bolo fajn keby zabezpecil stalu komfortnu teplotu a prilezitostne dokurenie na kancelarsku teplotu (23) by som vyriesil elektrikou. Ako pisal @duzu 600wattovym radiatorom vykuri 4x vacsi podobny priestor, tak mozno poloteply vodny radiator, ktory bude iba zavadzat nema zmysel..
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od ph55:

@eagleowl Takze teplotny spad predmetneho radiato…
@ph55 a platňa preskočí: "V prvom rade by niekto mal spočítať tepelnú stratu toho priestoru pre Tvoju novostavbu.....a potom pozerať na to koľko a akých radiátorov na to bude treba".
Odpovedať
Co tak klimatizaciu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fugas20:

Co tak klimatizaciu?
@eagleowl Vďaka za radu. Niekto už tepelnú stratu priestoru vypočítal a vysla do 1000W @fugas20 Predpokladam, ze klimatizacia pre mna nie je vhodna, kedze pojde casto o prasne prostredie kde sa bude pilit.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od ph55:

@eagleowl Vďaka za radu. Niekto už tepelnú stratu…
@ph55 treba sa o ňu pravidelnejsie starať co dokážete aj vy a bude ok. Radiator do ktorého pôjde 39stupnova voda ne malo. A nejaký ohrievac so špirálou urobí teplo ale zozere kvantum penezi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?