Dorby den, mam k dispozicii tepelne cerpadlo zem-voda s nasledujucimi parametrami - model s kapacitou 21kW (viď foto). Ktorým ja dopodrobna až tak nerozumiem.
Tepelne straty mam nieco okolo 8kW.
A teda moja otazka je, ake negativa vzniknu pri pouziti predimenzvoaneho TČ ? Osobne si myslim, ze je to teda nepouzitelne v mojom pripade, ale som lajik a teda bduem vdacny za kazdy argument a pomoc..
Dakujem velmi pekne za info.
@tiepo Ide totiž o to, že vypočítaná TS he pre teplotu -12°C alebo -15°C a pod. (podľa oblasti). Po väčšinu zimy je však ľahko nad nulou - vtedy má dom TS možno polovičnú (v prípade TČ ju zvykvem počítať tiež). Samozrejme, TČ vedia do istej miery svoj výkon modulovať, ale nie dostatočne pri výkonoch násobne predimezovanych.
V praxi sa to prejavuje veľkým počtom štartov = hrozí pokazenie kompresora.
Preto sa odporúča dimenzovať výkon TČ na 80% TS domu. Pri silno zateplených domoch s TS 3 kW je potom každé TČ (4 al. 6 kW) predimenzované a rieši sa to tak, že sa rúrky podlahovky kladú hustejšie, než by bolo treba, aby sa zvýšil objem vody v systéme. Prípadne sa doplní ešte nádoba. Väčší objem vody zaručí dlhší chod TČ. A proti opätovnému zapnutiu zase účinkuje tepelná stabilita takto zateplenej budovy, chladne pomaly.
@blacksr Ešte mi ktosi hovoril, že tepelné čerpadlá majú nejaké také nastavenie, že nenaštartujú kompresor po vypnutí skôr ako za hodinu. Neviem čo je na tom pravdy.
A áno, napríklad 12kW tepelné čerpadlo so spodným výkonom cca 3kW.
@blacksr Pri takýchto by mohla trochu pomôcť väčšia akumulačka. Teoreticky. Teda ak je to pravda s tou nemožnosťou naštartovať kompresor celú hodinu po jeho vypnutí.
@blacksr aku hodnotu predstavuje "domy s vyššou TS" ?
teoreticky, keby pouzijem akumulačnu nadobu, tak mozem pouzit to TČ? alebo to co som sem hodil je parametrovo uplne nepouzitelne pre mna?
@tiepo Dá sa vypočítať objem potrebný na ako tak uspokojivé fungovanie TČ. Ak ho máte do 2000 €, popytajte predajcu o návrh riešenia. Uvidíte, aká bude výsledná suma. Potom porovnajte s TČ 6 resp. 8 kW, s prípadnou dotáciou.
@tiepo 8 kW je dom s "vyššou TS" podľa mňa... ale záleží na veľkosti... ak ide o dom dom do 150 m2, je to dosť vysoké číslo... ak o 300 m2, tak ok... ale to je nepresné a subjektívne hodnotenie... treba to vždy vztiahnuť k niečomu
Preboha a kto vam navrhol take cerpadlo? My mame straty na 5 a tep. cerpadlo nam navrhli 8 kW, manzel sice chcel dat 11, ale technik jasne povedal, ze na co ? My sme na juhu, okrem ineho, ze predimenzovane je o mnoho drahsie a nedava to ziaden zmysel. V prvom dome mame straty 7 realne mozno 9 - Veluxove okna na prd stresne a mame 11 kW a uplne staci, frci 12 rokov Daikin a zas ideme dat Daikin.
@tiepo aha, to som si nevsimla, skuste oslovit znacku TC a technika, toto by som neriesila na modrej streche, jedine ak tak s profesionalom, napr. nam podla projektu vypocita sef firmy Ing. - jedno je v projekte a druhe realizacna firma, tiez to nevypocita obycajny technik, co chodi len servisovat kazdy rok, cistit filtre, toto by som ja osobne nepodcenila. Napr. pri Daikine sa stala taka vec pri montazi sprosti Madari nam namontovali 3 fazovu a jednofazovu jednotku vonku pri 11 kW Altherme,
asi naschval svine, hucalo to jak blazon a vyhadzovalo poistky, potom ked prisli zo SK z Daikin a povedali preco, dali tu 3 fazovu ako sme si zaplatili, uz bolo ok. Tu by som ja nespekulovala.