Tepelné čerpadlo - pomoc s výberom

Dobrý večer, chcela by som popýtať o radu či "návod" na výber. Riešime otázku kúrenia v RD (novostavba neďaleko KE), z viacerých dôvodov sme zvolili tepelné čerpadlo. Prečítala som tu azda všetky diskusie o TČ, v technických údajoch sa však dosť strácam... Potrebujeme vybrať TČ do jednopodlažného domu, vykur. plocha cca 130m2, vypočítaná tepelná strata 6 kW. Zatiaľ máme tri ponuky na TČ: Samsung AE090RXEDGG/EU vonkajšia jednotka R32 so zásobníkom 300 l a montážou: 7 890 € Panasonic Aquarea T-CAP 9kW (KIT-WXC09H3E5) so zásobníkom 200 litrov a montážou: 8 366,2 € Vaillant aroTHERM split VWL 55/5 AS (230 V) + modul uniTOWER VWL 58/5 IS split, so zásobníkom 190l bez montáže: 7 595 € (Všetky tri ceny sú bez zahrnutia dotácie.) Ktoré z nich zvoliť? Prečo? Alebo hľadať ďalej? Podľa čoho vyberať? Máte dobrú skúsenosť s niektorou z firiem v rozumnej vzdialenosti? Ďakujem za rady a odpovede...
Odpovedať
@arasmas preco Vam pchaju 9 kw TC do domu so 6kw tepelnymi stratami!? Tam potrebujete 6kw tepelne cerpadlo.
Odpovedať
@gkrivanek Máš nejaké skúsenosti s tč značky Wolf?
Odpovedať
...toto co pisete budu zrejme Monobloky?S tymi skusenost nemam,ja som vzal IVT Premiumline EQ C6kW s plosnym kolektorm,zatial vsetko v poriadku.Na ,,rady"ohladom vyberu som chodil sem: https://www.abeceda-cerpadel.cz/cz/po.... Napiste tam,správca vam irčite poradi s vyberom.
Odpovedať
@arasmas Mám presne ten model Panasonic čo či uvádzal. Zatiaľ veľká spokojnosť 🙂
Odpovedať
@dusan72 nie
Odpovedať
Dolezitejsie ako prvotna cena TC je firma, ktora to bude montovat a servisovat. Ak sa cerpadlo po roku pokazi a firma nedvihne telefon tak je cela planovana navratnost v cudu. Tiez vyberam TC uz rok. Mam uz svojich favoritov, ale zatial ma tu v okoli nepresvedcila ziadna firma. Jedna firma z BB je topka (robia cele Slovensko), ale ten pocet startov ich cerpadiel, co montuju ma odradza, aj ked susedia na ulici maju ich cerpadla a su velmi spokojni. Vela stastia pri vybere.
Odpovedať
@pier velmi spravny pristup k vyberu
Odpovedať
@pier Preto som sa pýtala i na firmy - myslím, že je to podobne i so všetkým ostatným: polovica úspechu "materiál", polovica realizácia a služby.
Odpovedať
@radusko01 Ďakujem preskúmam. (A sú to splity, aspoň pokiaľ rozlišujem správne 😄)
Odpovedať
@dusan72 nazdar 😎 mam skusenost s tepelnym cerpadlom Wolf. v dome ho mame, co potrebujes zistit? pytaj sa 😎
Odpovedať
@ernesti4 Ahoj 😉 Idem ta trochu pootravovat. Momentalne si staviame mensi bungalov a teraz sme sa dostali akurat do tej fazy, ze sa rozhodujeme, cim budeme kurit. Vedel by si mi napisat nejake vyhody tepelneho cerpadla? Preco ste sa rozhodli pre tepelne cerpadlo a nie napriklad pre kotol? Kludne budem rada, ak sa zapoja aj ini, zaujima ma nazor kazdeho, dakujem 🙂
Odpovedať
@arasmas panasonic T-CAP absolútne nevhodný, išiel by som s touto značkou na inverter Panasonic WH-SDC0709J3E5 + WH-UD07JE5, 7kW nominál, R32, Mitsubishi by som siel na PUHZ SW75YAA resp jednofázove PUHZ SW75VAA
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fundasa som rad 😉 my sme sa rozhodli pre tepelne cerpadlo hlavne z toho dovodu, ze setri energiu aj financie pri vykurovani domu a ohreve teplej uzitkovej vody. naklady na vykurovanie moze znizit az o 75%, aj ked tato hodnota zavisi od viacerych faktorov, napriklad spotrebe TUV, lokalite, na velkosti domu, ale aj pouziti systemu na chladenie. investicne naklady na tepelne cerpadlo su tiez pomerne nizke. a co sa tyka takych konkretnejsich vyhod ale to uz skor toho, preco sme sa rozhodli pre t.c. wolf, su vyhody ako, ze ich t.c. su tiche, maju splitove t.c., ktore sa daju vyuzit aj na chladenie, maju vysoku efektivnost s hodnotou COP az 3,8. to znamena, ze 3,8-nasobok elektrickej energie potrebnej na prevadzku sa privedie do miestnosti a na ohrev vody a mnoho dalsich vyhod ako aj to, ze to bola velmi jednoducha instalacia a ovladanie toho t.c. je este jednoduchsie.
Odpovedať
@ernesti4 co povazujes za nizke investicne naklady?
Odpovedať
@bigjamajko tak nas vyslo tepelne cerpadlo 3 900€, kedze sme si poziadali aj o dotaciu. a to si myslim, ze je vcelku v pohode cena.
Odpovedať
@ernesti4 zaplat si reklamu inde
Odpovedať
@gkrivanek aha, zabudol som, ze tu ked chce clovek niekomu poradit alebo sa k niecomu vyjadrit, tak musi cez sukromnu spravu. sorry, uz budem radsej tak komunikovat.
Odpovedať
@ernesti4 zaujimave. vacsinou tu padaju cifry 8-10tis.
Odpovedať
@bigjamajko len cisto za tepelne cerpadlo (za jednotku) 8-10 000€???? tak to je trochu prehnana cena!
Odpovedať
@ernesti4 jaj, aha. uz sme doma :-D 8-10 isto za komplet.
Odpovedať
@bigjamajko vsak hned sa mi to nezdalo, ze by len tolko penazi dal niekto za jednotku. za komplet tak to je jasne, ze nas to vyslo cca tych 8 000€. som rad, ze sme sa pochopili.
Odpovedať
@bigjamajko @ernesti4 tak to dopadne keď sa porovnávaju slivky s hruškami, ja upozorňujem zákazníkov: od vonkajšej jednotky po vnútornú je tepelné čerpadlo všetko za ním sú kúrenárska a vodárenské časty vykurovacieho systému, , keď sa pokazá TČ , alebo doslúži, (všetko má svoj začiatok aj svoj koniec, pisal už Šalamún v Biblii, Kniha Šalamúnova) tak sa predsa nebudú vymieňať všetky externé ovládané prvky systému, A keď sa udáva cena, tak ždy aj s cenou práce,
Odpovedať
@fural ved preto som sa pytal
Odpovedať
@fural tak sa ospravedlnujem, ze som sa zle vyjadril a napisal som cenu len za jednotku. pochopili sme sa a myslim, ze to je hlavne. netreba to dalej rozoberat zbytocne!
Odpovedať
Ale aj tych 8000eur s robotou je dobra cena ale plus dotacia 3200 a uz clovek musi mat nachystanych v ruke 11200eur.
Odpovedať
@emilia25 keď bude stáť TČ s montážou do max 3000€ potom to bude dobrá cena teraz je to vydieranie tieto ceny. V aute je kopec drahších súčiastka váži min 1,2t a cena 15 000€ a TČ váži do 250kg je tam pár komponentov a aby stálo 8000€? Pritom už to tiež robia na linkách.
Odpovedať
@emilia25 vsetko zalezi od firmy a znacky, daju sa uz aj lacnejsie tepelne cerpadla zohnat, takze tych 8 000€ ti bohate staci na to, aby si mala tepelne cerpadlo. a treba brat do uvahy aj to, ze potom su cely zivot nizsie naklady na vykurovanie, ako ked napriklad clovek kuri plynom.
Odpovedať
@ernesti4 To ako že fakt lepšie vychádza TČ oproti plynu a koľko prosím ťa sa dá ušetriť ročne? Lebo keď som ja pozeral prepočty tak plyn a TČ vychádzali cca rovnako a plyn mal nižšie obstarávacie náklady v prípade že prípojka nebola ďaleko.
Odpovedať
@jumt my sme si porovnavali ceny s mojou mamcou, ktora byva v byte a ona len za plyn plati 100€ a my za celu reziu (kedze nemame plyn tak len voda a elektrina) platime 80€. hovorim teraz ceny mesacne, aby sme sa spravne pochopili.
Odpovedať
@ernesti4 švagor platí za plyn 50€ a elektrika 25€ ale čo to povie keď neporovnávaš rovnaké domy/byty
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?