Odpoveď na príspevok od toky1:
Ja by som sa ju snažil osadiť asi nejako takto (z… @toky1 Bohužiaľ, tam sa nezmestí žiadna. Iba 75cm je voľnýchOdpoveď na príspevok od noengineering:
@toky1 Bohužiaľ, tam sa nezmestí žiadna. Iba 7… @noengineering Len na ilustráciu, ako vyzerá lišta s rúrou cez pol izby. Osobne si nie som istý, či takéto estetické riešenie je úplne win-situácia z pohľadu toho, či je klíma nad dverami alebo v rohu pri lodžii. Ak lištu máte čím zakryť (knižnica, nábytková stena), kľudne. Ale mať to nad televíziou desať rokov je podľa mňa príliš. Treba bývať aj v peknom, nielen komfortnom. (V mojom prípade ide o zatiaľ prázdnu detskú izbu, ktorá dostane šatník na celú stenu. Klíma je nad dverami preto, aby nefučala na postele oproti budúcemu šatníku.) Avšak ak by som u Vás býval ja, tak by som sa skôr zameral na vychladenie oboch západných izieb vrátane intenzívneho vyjednávania so susedmi za umiestnenie vonkajška na fasádu pod okno. Najmä ak máte dennú prácu a nebývate na vysokých poschodiach, kedy by sa poobede-podvečer už obývačka stihla ochladiť pomaly aj sama. Ak je však kľúčový faktor rozpočet, na susedov nemáte nervy a bývate trebárs rovno pod strechou, klíma v obývačke je asi prijateľný štart. Mám Samsung windfree, appka je super vec.Odpoveď na príspevok od lenkito10:
Ahojte. Umiestnenie do haly by nebolo optimalnejs… @lenkito10 Jedna firma odporučí jedno, ďalšie zase niečo iné. Niekto hovorí že ten vzduch sa poodráža odcstien a dostane do všetkých izieb. Na čo som si povedal že, ok tak potom dám do obývačke, veď aj odtiaľ sa "poodráža". Ďalší zase hovoria že v tom pripade musí byť v chodbe veľmi zima. Čomu chápem, len neviem či by mi to vadilo 😀. Deti sú zase také, že behajú z izby, do izby a teda zakaždým cez studenú chodbu. Bude im to vadiť? Nebude? NeviemOdpoveď na príspevok od matejfrantisek:
@noengineering Len na ilustráciu, ako vyzerá lišt… @matejfrantisek Ďakujem za fotku. Potrubie bude vedené cez kuchyňu, takže ho nebude vidno z obývačke. Prípadne to potom ešte skryjem pri ďalšej rekonštrukcii, ale áno, nevyzerá to pekne. Západné izby majú aj externé rolety, čo tiež trochu mitiguje dopad slnečných lúčov. Vysoko nebývame 3/8. Obývačka nevychladne cez noc a začína nám priamo svietit už od šiestej ráno. Čo sa týka susedov, chránime si fasádu, takže na toto nebudem ani naliehať. Zatiaľ žiadne klimatizácie nemame vyvesené, ako jeden z mála panelakov. Dakujem za radyOdpoveď na príspevok od noengineering:
@matejfrantisek Ďakujem za fotku. Potrubie bude… @noengineering Nejaké 2,5kW klimy sú v rozmere vnútornej jednotky okolo 720mm. Námatkovo Midea Xtreme Save split, Vivax S Design PRO. Isto ich bude viacero aj u iných značiek. Len si niesom istý, či ich výkony (tých 2,5kW) by boli dostatočné a či by boli montéri schopní ich kvôli obmedzenému manipulačnému priestoru nainštalovať - napojiť. My máme spálňu v dome situovanú na juhozápad, 4,7mx4,7m s oknom 1,5mx1,5m s vnútornou žalúziou, stena plná pálená tehla 45cm bez izolácie. Nainštalovanú máme 2,5kW Midea Oasis plus a vychladí spálňu úplne v pohode. Ale ako vravím máme pomerne malé okno, vy v tej obývačke máte okno možno 2,5mx1,5m a to slnečné žiarenie svoje spraví pokiaľ nieje nijaké tienenie.Odpoveď na príspevok od noengineering:
@matejfrantisek Ďakujem za fotku. Potrubie bude… @noengineering chápem, aj podľa ostatných komentárov, kde každý hovoríme o čomsi inom, najviac a najlepšie situáciu pozná človek, ktorý v danom priestore býva, pozná svoje zvyklosti a očakávania a vie, čo mu bude a nebude vyhovovať. Za týchto okolností, keď je obývačka skrátka dôležitejšia, je úplne logické dať klímu práve tam. Ako som spomenul, potrubiu sa ešte viete vyhnúť úplne, ak by ste dali klímu do rohu (vpravo od TV), podľa mapky by tam stačila jedna presná diera a ušetríte aj na materiáli. Význam konkrétnych technických parametrov a prípadne aj výber značky určite skúste prekonzultovať okrem tunajších štamgastov aj s chatgpt alebo copilotom, vedia celkom poradiť pre konkrétnu situáciu a potvrdiť očakávania, aj vyhľadávať orientačné ceny.Odpoveď na príspevok od noengineering:
Ahojte, už nejaký čas uvažujem nad tým, že si do … @noengineering Daj si radšej 2 invertory+ 1klíma nie 1 invertor a 2 výduchy.!!.. 2 Klimatizácie Ťa vídu cenovo kľudne do 1500€, 1 invertor + 2 splity cenovo 1800€ cca...Moja s montážou ma vyšla 570€...Mám ju na balkóne /invertor/ a som vŕtal iba 40cm múr a na druhú stranu umiestnená klíma..Odpoveď na príspevok od technik007:
@noengineering Daj si radšej 2 invertory+ 1klíma… @technik007 napríklad ja nerozumiem reči tvojho kmeňa. Nie žeby to bolo dôležité. :-)Odpoveď na príspevok od toky1:
@technik007 napríklad ja nerozumiem reči tvojho k… @toky1 Lebo si z KE??? Nedivím sa...