Pomôžte mi urobiť čo najmenej chýb pri výbere a umiestnení klimatizácie do bytu

Ahojte, už nejaký čas uvažujem nad tým, že si do bytu zaobstaráme klimatizáciu. Čítal som toho veľa – vrátane množstva tém tu na fóre – ale aj tak som dospel k záveru, že potrebujem poradiť konkrétne k nášmu prípadu. Základné informácie o byte a situácii: - Byt má 65 m², pôdorys prikladám nižšie. - Vonkajšia jednotka musí byť umiestená na logii. - Dvere medzi obývačkou a chodbou sú vždy otvorené. - Kúrenie je nepodstatné. - Doteraz sme mali mobilnú klimatizáciu v obývačke. Slúžila cca 30 dní do roka, keď sa teplota v byte šplhala k 28–29 °C. Ako-tak sa nám s ňou darilo schladiť aj spálne počas noci. - Značka klimatizácie ma netrápi – dôležitý je pomer cena/kvalita. Rozpočet by som rád udržal do 1500 €. - Prioritou je, aby obývačka bola najpríjemnejšia, ale zároveň aby sa v najhorúcejších dňoch dalo aspoň trochu schladiť aj spálne počas noci. - Vzdialený prístup cez mobil je pre nás kľúčová funkcia – aby sme vedeli byt vychladiť ešte pred príchodom domov. *Môj plán:* Umiestniť vnútornú jednotku do obývačky, nad dvere medzi kuchynou a obývačkou. Zvažujem model, ktorý má vertikálne lamely, aby sa vzduch dal aspoň trochu smerovať aj smerom do chodby a zvyšných miestností. Zatiaľ mi najviac dáva zmysel Gree Clivia, hlavne preto, že okrem štandardného odvlhčovania ponúka aj udržiavanie vlhkosti. To by mohlo byť výhodou, keďže niektorí členovia domácnosti majú citlivú pokožku a príliš suchý vzduch im nerobí dobre. Ak som správne pochopil, zvyšné modely iba odvlhčujú. či sa mýlim? Otázky na vás: - Má takéto umiestnenie klimatizácie logiku? - Máte skúsenosť s Gree Clivia, alebo by ste odporučili niečo iné v podobnej cenovej hladine? Zaujímavé je, že každá firma, ktorá sa tejto oblasti venuje, odporúča inú čínsku značku - Ak by ste boli na mojom mieste, urobili by ste niečo inak? - Dáva toto celé zmysel? Vopred ďakujem za každú radu či postreh – veľmi mi to pomôže pri rozhodovaní! prikladam modely, ktore mi boli ponuknute a podorys bytu.
Odpovedať
Ja by som sa ju snažil osadiť asi nejako takto (zelenou farbou naznačená vnútorná jednotka klimy). Studený vzduch bude fúkať cez obývačku a tlačiť sa do haly kde by sa mohol roztekať aj do spálne a detskej izby.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

Ja by som sa ju snažil osadiť asi nejako takto (z…
@toky1 Bohužiaľ, tam sa nezmestí žiadna. Iba 75cm je voľných
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte. Umiestnenie do haly by nebolo optimalnejsie?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od noengineering:

@toky1 Bohužiaľ, tam sa nezmestí žiadna. Iba 7…
@noengineering Len na ilustráciu, ako vyzerá lišta s rúrou cez pol izby. Osobne si nie som istý, či takéto estetické riešenie je úplne win-situácia z pohľadu toho, či je klíma nad dverami alebo v rohu pri lodžii. Ak lištu máte čím zakryť (knižnica, nábytková stena), kľudne. Ale mať to nad televíziou desať rokov je podľa mňa príliš. Treba bývať aj v peknom, nielen komfortnom. (V mojom prípade ide o zatiaľ prázdnu detskú izbu, ktorá dostane šatník na celú stenu. Klíma je nad dverami preto, aby nefučala na postele oproti budúcemu šatníku.) Avšak ak by som u Vás býval ja, tak by som sa skôr zameral na vychladenie oboch západných izieb vrátane intenzívneho vyjednávania so susedmi za umiestnenie vonkajška na fasádu pod okno. Najmä ak máte dennú prácu a nebývate na vysokých poschodiach, kedy by sa poobede-podvečer už obývačka stihla ochladiť pomaly aj sama. Ak je však kľúčový faktor rozpočet, na susedov nemáte nervy a bývate trebárs rovno pod strechou, klíma v obývačke je asi prijateľný štart. Mám Samsung windfree, appka je super vec.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lenkito10:

Ahojte. Umiestnenie do haly by nebolo optimalnejs…
@lenkito10 Jedna firma odporučí jedno, ďalšie zase niečo iné. Niekto hovorí že ten vzduch sa poodráža odcstien a dostane do všetkých izieb. Na čo som si povedal že, ok tak potom dám do obývačke, veď aj odtiaľ sa "poodráža". Ďalší zase hovoria že v tom pripade musí byť v chodbe veľmi zima. Čomu chápem, len neviem či by mi to vadilo 😀. Deti sú zase také, že behajú z izby, do izby a teda zakaždým cez studenú chodbu. Bude im to vadiť? Nebude? Neviem
Odpovedať
Jedno moje odporucanie z vlastnej skúsenosti - namiesto obývačky som si dal klimu do spálne. V noci sa vyspim ako človek aj keď je vonku 40 v tieni a cez deň mi to trosku fukne aj do obyvacky aj ked cez deň to človek inak vníma (teplo) ako v noci keď chce spať a nemôže pre horúco v splani :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matejfrantisek:

@noengineering Len na ilustráciu, ako vyzerá lišt…
@matejfrantisek Ďakujem za fotku. Potrubie bude vedené cez kuchyňu, takže ho nebude vidno z obývačke. Prípadne to potom ešte skryjem pri ďalšej rekonštrukcii, ale áno, nevyzerá to pekne. Západné izby majú aj externé rolety, čo tiež trochu mitiguje dopad slnečných lúčov. Vysoko nebývame 3/8. Obývačka nevychladne cez noc a začína nám priamo svietit už od šiestej ráno. Čo sa týka susedov, chránime si fasádu, takže na toto nebudem ani naliehať. Zatiaľ žiadne klimatizácie nemame vyvesené, ako jeden z mála panelakov. Dakujem za rady
Odpovedať

@matejfrantisek Ďakujem za fotku. Potrubie bude…
@noengineering Nejaké 2,5kW klimy sú v rozmere vnútornej jednotky okolo 720mm. Námatkovo Midea Xtreme Save split, Vivax S Design PRO. Isto ich bude viacero aj u iných značiek. Len si niesom istý, či ich výkony (tých 2,5kW) by boli dostatočné a či by boli montéri schopní ich kvôli obmedzenému manipulačnému priestoru nainštalovať - napojiť. My máme spálňu v dome situovanú na juhozápad, 4,7mx4,7m s oknom 1,5mx1,5m s vnútornou žalúziou, stena plná pálená tehla 45cm bez izolácie. Nainštalovanú máme 2,5kW Midea Oasis plus a vychladí spálňu úplne v pohode. Ale ako vravím máme pomerne malé okno, vy v tej obývačke máte okno možno 2,5mx1,5m a to slnečné žiarenie svoje spraví pokiaľ nieje nijaké tienenie.
Odpovedať

@matejfrantisek Ďakujem za fotku. Potrubie bude…
@noengineering chápem, aj podľa ostatných komentárov, kde každý hovoríme o čomsi inom, najviac a najlepšie situáciu pozná človek, ktorý v danom priestore býva, pozná svoje zvyklosti a očakávania a vie, čo mu bude a nebude vyhovovať. Za týchto okolností, keď je obývačka skrátka dôležitejšia, je úplne logické dať klímu práve tam. Ako som spomenul, potrubiu sa ešte viete vyhnúť úplne, ak by ste dali klímu do rohu (vpravo od TV), podľa mapky by tam stačila jedna presná diera a ušetríte aj na materiáli. Význam konkrétnych technických parametrov a prípadne aj výber značky určite skúste prekonzultovať okrem tunajších štamgastov aj s chatgpt alebo copilotom, vedia celkom poradiť pre konkrétnu situáciu a potvrdiť očakávania, aj vyhľadávať orientačné ceny.
Odpovedať
Nedali by sa pripojit dve jedotky takto napriklad? Pretozre pokial budete chladit iba obyvacku, tak jednak budete musiat mat do vsetkych izieb otvorene dvere a ani to vam moc nepomoze, ten vzduch budete musiet vvvvvhanat do tych zvysnych miestnosti a aby ste ich vobec aspon trocha ochladili v obyvacke udete musiet podstatne chladnejsie. No a to nie je moc dobe ani pre zdravie.
Odpovedať
Ak mozem tak pripnem sa aj so svojim domom. Tiez uvazujeme nad klimatizaciou a tiez sa zaoberam otazkou kde by sme co najvhodnejsie umiestnili vnutorne jednotky tak aby mali co najvcsiu effektivost, tak ak tu je nejky obdbornik, budem vdacny ak poradi.
Odpovedať

Ahojte, už nejaký čas uvažujem nad tým, že si do …
@noengineering Daj si radšej 2 invertory+ 1klíma nie 1 invertor a 2 výduchy.!!.. 2 Klimatizácie Ťa vídu cenovo kľudne do 1500€, 1 invertor + 2 splity cenovo 1800€ cca...Moja s montážou ma vyšla 570€...Mám ju na balkóne /invertor/ a som vŕtal iba 40cm múr a na druhú stranu umiestnená klíma..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od technik007:

@noengineering Daj si radšej 2 invertory+ 1klíma…
@technik007 napríklad ja nerozumiem reči tvojho kmeňa. Nie žeby to bolo dôležité. :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@technik007 napríklad ja nerozumiem reči tvojho k…
@toky1 Lebo si z KE??? Nedivím sa...
Odpovedať
Ahojte, davam update, mozno to niekomu pomoze. Umiestnenie: Klima je nad dverami medzi kuchynou a obývačkou. A je to fajn. Ked je vonku 30+°C, klima je nastavena na 25°C a auto rezim, v obyvacke je 26°C a vo vedlajsich izbach 27.5 a vnutorna jednotka celkom ticha. Zda sa byt vela, ale je to fajn. S vypnutou klimou bolo aj 30°C. Izby orientovane na vychod maju externe rolety. V rychlom mode dokaze vychladit na 26°C do 15 minut. k modelu: Nakoniec som zvolil Gree Airy 3.5 kW. Hlavne kvoli designu vnutornej jednotky. Na poslednu chvilu sme zistili ze sa nam gree clivia nepaci :) Napriek tomu ze niekde reklamuju nieco ako windfree, nie je to ani zdaleka. Je mozne nastavit horizontalne lamely tak, aby vyfukovalo nad strop, ale nie je to ziaden zazrak. Funguje fajn a rozchladi, ale kludne to mohlo byt aj za par stoviek eur menej. Klimatizacia ma zabudovane aj nejake UV svetlo a neiem ake filtre ale neviem ako ohodnotit prinos tyhto funkcii. Dialkovy ovladac je tragikomicky. Vyrobca ponuka roznu funkcionalitu, ale dialkovy ovladac sa nemenil hadam od roku 2000 a teda su rozne kombinacie gombikov aby sa aktivovalo nieco. Zaroven aktivacia wifi ma dedikovany gombik a teda tento gombik sa pouzije maximalne raz. Gree Aplikacia u mna vobec nefunguje spravne a mam tazkosti zistit ci je klima zapojena a menit nastavenia. Zaroven som sa tri dni snazil pripojit klimu na ich cloud, len aby som nakoniec zistil ze reset wifi modulu sa robi inak, nez je napisane v navode. Vonkajsia jednotka je tiez ok. vobec ju nepocut. cez zavrete okna a dvere Nakoniec chcem upozornit na bezpecnostne riziko spojene s (ne)pouzivanim wifi. Treba sa uistit ze wifi je vypnute pokial ho nepouzivate alebo pripojit k vasmu uctu. Inak sa hocikto moze pripojit na klimatizaciu. Napriklad na dovolenke som sa chcel pohrat s aplikaciou a zistil som ze v blizkosti mam 15 jednotiek na ktore sa mozem pripojit. Skusobne som sa pripojil na niektore a fakt to fungovalo. Nasledne som ich vymazal. Neboli to len gree, ale aj sinclair a rozne dalsie, ktore zdielaju rovnaky wifi modul
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?