Podlahovka a akumulacna nefunguju spravne

Zdravim, Chcel by som sa opytat mam teraz robene kurenie kotol na drevo 23kw akumulacna nadrz 1000l a podlahove kurenie 160m2 nefunguje mi to dobre, musim casto prikladat a nadrz mi ani poriadne nenabije dakujem za rady
Odpovedať
Schéma zapojenia...?
Odpovedať
@janik_h zrejme niekde bude chyba podľa toho čo píšeš.
Odpovedať
Takto to nejako vyzera
Odpovedať
@janik_h 1kg smrekového dreva sa udáva ako ekvivalent 4kWh. To máš cca 6 kg za hodinu. To budú hádam aj dve vedrá dreva za hodinu...To tak pre predstavu. Neviem akú máš tepelnú stratu, ale ak by si mal napríklad 12,5kW a kúril 12 hodín denne na plné pecky, tak tú akumulačku nenabiješ nikdy... Strata 6kW a kúrenie 6 hodín... rovnaký výsledok. No a teraz si predstav, že prikladáš menej, alebo drevom s väčšou vlhkosťou ....alebo z iného dôvodu dostávaš z pece nižší výkon... A tak podobne. Skúšal si vypnúť kúrenie a nahrievať len akumulačku?
Odpovedať
@janik_h A ešte typ kotla a spôsob kúrenia...
Odpovedať
@roboza tak ked vypnem druhe cerpadlo nadrz nabije lenze ked to opat pustim rychlo ju vybije
Odpovedať
Kotol je maga d23 kw na drevo
Odpovedať
@janik_h ešte otázka, aké sú teploty v nádrži (hore, dolu) keď je nabitá a koľko hodín trvá vybitie nádrže? S akou teplotou vykuruješ podlahu?
Odpovedať
@viktor811 zatial som ju mal na 75 stupnov max dole bolo do 70 a za daku hodinku bola vybita do podlahy pustam 40 stupnov
Odpovedať
@janik_h no to máš tak. V podlahe máš 10 m3 betónu... ak je studený, tak tú akumulačku zhltne raz dva :-| Síce bude vykurovať priestor, ale ty musíš opäť hicovať.... možno máš niečo aj zle urobené, ale ja by som povedal, že ak chceš mať teplo tak ho musíš dostať z nejakého množstva dreva. A ak zároveň aj púšťaš do podlahy, tak to ide jednoducho pomaly. Viď príspevok vyššie.
Odpovedať
@janik_h to máš ohromne veľkú spotrebu tepla na normálny dom, treba zistiť prečo.
Odpovedať
@janik_h poradil by som ti prerobiť pripojenie AN paralelne do obvodu. Nie tak ako máš to teraz, že musíš najskôr čiastočne vyhriať AN a potom ide do kúrenia. Pri par. zapojení sa do AN ukladá len prebytok tepla, ktoré budeš z nádrže čerpať po nabití na cca aj 90 C a ktoré odfiltruješ práve tým trojcestným ventilom na ktorom nastavuješ teplotu do podlahy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diky za radu vyskusam to prerobit
Odpovedať
@viktor811 Chcel by som sa este spytat ci by si mi to nenakreslil ako dat cerpadla aby to aj do nadrze islo dobre
Odpovedať
@janik_h priložím fotky pece a nádrže tesne po montáži na ktorých umiestnenie čerpadiel je dobre vidieť. Na prvej fotke je tiež vidieť napojenie bojlera pre ohrev TUV. Dodatočne som dorobil obtok ventilu na prívode do nádrže, kde som osadil solenoidový ventil. Ten slúži na čerpanie tepla z nádrže, keď je ručný ventil zatvorený. Solenoid je otváraný spínacími hodinami, ktoré sú časovo synchronizované s izbovým termostatom a chodom čerpadla. Mám to päť rokov a som s tým spokojný.
Odpovedať
@viktor811 Dakujem
Odpovedať
@janik_h ja mam tiez AN a ked je nabitá na 70c a pustim 40 do podlahy tak za chvilu je to prazdne. Ta AN služi len ako taky ukladač/medzikus. V prechodnom obdobý jar/jesen vydrzi viac. Ale neocakávaj žiadne ,,dlhé" zázraky
Odpovedať
@e313 ked nabijes na 80-90 a znizis teplotu na 35, vydrzi to dlhsie. V januari som kuril skoro kazdy den, teraz som znizil teplotu na 30 a vydrzi dva dni. (1000l). O kolko znizis teplotu, o tolko menej sa ti vracia zo spiatocky. Vo vysledku mas vybitu nadrz ca 35 vs 28... nie je to vela, ale aj to spravi rozdiel. Ked som nemal zateplene, pustal som vo velkych mrazoch aj 55 stupnovu vodu (mam vacsinu stenove kurenie, tam to az tak nevadi) a zostavala mi vyybita nadrz pri 45... teraz z takej vody mozem kurit skoro cely dalsi den... vsetko je to o tepelnych stratach objektu.
Odpovedať
Na druhú stranu je treba povedať, že nabiť nádrž z 28 C je podstatné náročnejšie ako zo 45 C. To musí trvať aj 8 hod., alebo dve dlhšie kúrenia za sebou. Ja keď po lete nabieham na teploty, tak normálny režim dosiahnem tak po troch, štyroch dňoch.
Odpovedať
@paloleky @viktor811 ja som mal AKU 2400 l tiez som kuril potom nekuril, potom vybijal AKU .........Vlani na jesen som AKU vyhodil , kurim podavacom napriamo......zatial to povazujem za jedno z najlepsich rozhodnuti.....
Odpovedať
@e313 ak má slúžiť AN len ako tepelný vyrovnávač, tak môže to tak byť, ale je zbytočné používať 1000 l nádrž. Z rezervou stačí 500 l a to aj pre drevosplyňovací kotol.
Odpovedať
@viktor811 to hej. Ale co s prebytocnym teplom z krbu? A to sa tyka hlavne jar/jesen ked system pýtam menej kúrenia. Napr.u mna pri tych najnizsich vonkovych teplotach noc -15 den okolo 0 mi to tak akurat staci ze v pohode kurim a akumulacka je stale tak okolo 50c. Ked sa vonkové teploty zvísia tak menej prikladám alebo to ide do AN. Ked clivek zohrieva nejaky maly bungalov tak jasne ze vydrzí 1000l nabita AN celkom dlho. Ja zohrievam 300m2 a ked prestanem kurit v krbe tak AN to zhltne raz dva. Ale v globále AN sluzi na uklafanie a ako vyrovnávac teplot. Ked vam kurenar povie ze s tym mozte kurit tyzden tak má pravdu ale do podlahovky pustí clovek 30c a moze cakat tyzden kym sa mu zvísi teplota o nejaky stupen...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?