Podlahové či stropné vodné vykurovanie

Ahojte. Máte niekto reálnu skúsenosť (tzn. máte niekto osobne doma) so stropným vykurovaním vodou? Samozrejme by na vykurovanie bolo použité TČ zem-voda s tým, že by sa cez leto dalo s tým aj chladiť (pravdepodobne + FVE + batéria + rekuperácia, plyn v dome vôbec nebude). Konkrétne mi ide o to, či je to použiteľné ako zdroj vykurovania, či to má nejaký efekt, či je to plnohodnotná náhrada podlahového vykurovania. Napríklad kapilárny systém. To, že to asi nebude mať najlacnejšiu realizáciu viem. Ide mi čisto o prevádzku, tepelnú pohodu v dome. Poriadna realizácia domu v pasíve je samozrejmá. Poprosím ale najmä reálne osobné skúsenosti, informácií je na nete o tom dosť, ale z toho sa nedozviem nič o tom, či to funguje aj reálne tak ako má a či to spĺňa to, kvôli čomu by som to chcel.
Odpovedať
presne toto zaujíma aj mňa, taktiež či je to vhodná voľby vykurovania pri vysokých stropoch v dome.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od erikg:

presne toto zaujíma aj mňa, taktiež či je to vhod…
@erikg Do pasívu mrhanie peniazmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@pochabel zacni precitanim tohto https://www.modrastrecha.sk/forum/kur... Pri spravnom vypocte to funguje. Vykurovanie stropom ma nizsi plosny vykon, treba kurit na vyssiu teplotu co ma zly vplyv na SCOP (vseobecne pri TC dost zasadny problem). Kto si zrata 2 a 2, spravi bud klasicku podlahovku a chladenie bud beznym hadom, alebo stenovo bez problemov s prietocnostou kapilar. Alebo zvoli klimovy variant. Ak to das vypocitat a nacenit (vykaz/vymer), zistis, ze parametre su horsie a cena vyssia. Preto sa to montuje malo.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od erikg:

presne toto zaujíma aj mňa, taktiež či je to vhod…
@erikg treba sa riadiť fyzikou, ktorú nás učili na základnej škole. A to, že teplo stúpa hore a zima ťahá dole. tak teda logicky sa preto dáva ohrev do podlahy a chladenie čím bližšie ku stropu. Vždy keď je to opačne, nastane zvýšená spotreba energie a zníženie účinnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mas zakladnu skolu tak to musi byt jasna volba 😀
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od erikg:

presne toto zaujíma aj mňa, taktiež či je to vhod…
@erikg bola som v budove kde mali stropné kúrenie a viacerí hovorili že nie je to úplne komfortné lebo na hlavu im bolo teplo a na nohy chladnejšie. My sme sa v škole učili že najideálnejšie je stenové vykurovanie a v zahraničí boli realizácie kde to dávali v horských oblastiach. Ale teda za mňa asi podlahové vykurovanie a stropné chladenie zvlášť, prípadne chladenie iným spôsobom.
Odpovedať
Človek je od prirodzena stavaný tak, že má nohy chladnejšie ako hlavu. Napríklad do spálne sa hodí podľa mňa viac stropné vykurovanie. Pri podlahovom vykurovaní dosť výkonu tieni nábytok - komody, skrine a hlavne posteľ. Pri stropnom netieni výkonu nič. A áno, teoreticky - teplo stúpa hore ale to sálanie funguje trošku ináč ako prúdenie a pri sálavých plošných vykurovacích systémoch je podiel sálavej zložky o čosi vyšší ako konvekčnej - prúdiacej. V pasívnom dome s rekuperáciou bude spotreba energie na vykurovanie tak nízka, že či tepelko musí vyrábať vykurovaciu vodu 27° alebo možno 31°° je vo výsledku pomerne malý rozdiel v cene za energiu - závisí to samozrejme od plochy. Na dobre izolovanú podlahu by sálalo teplo zo stropného vykurovania a ohrievalo ju tak či tak čiže vyslovene by studená nebola. A neviem, či existuje komfortnejší spôsob chladenia ako je stropné - v dome postavenom v pasívnom štandarde. Ja by som sa kombinácie stropného vykurovania a chladenia nebál. Toľko moja teória - nemám ale praktickú skúsenosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 nesuhlasim :) 1) Napríklad do spálne sa hodí podľa mňa viac stropné vykurovanie. Jedina poziadavka vykurovania podlahovkou v spalni je nizsia teplota, aj to casto u 50% populacie neplati (nie kazdy chce paperovu perinu, ktora ma 40cm). Dalsia veta totalne popiera zaklady stavebnej fyziky... 2)V pasívnom dome s rekuperáciou bude spotreba energie na vykurovanie tak nízka, že či tepelko musí vyrábať vykurovaciu vodu 27° alebo možno 31°° je vo výsledku pomerne malý rozdiel v cene za energiu - závisí to samozrejme od plochy. Rozdiel je plus minus 12% dodanej energie. Dalsia vec- horsie SCOP, kludne sa mozes dostat z o 4.0 na 2.5 Takze mesacna zaloha stupne z 100e na 140e, co uz je zaujimave cislo. Samozrejme, ak mam mini-dom so spotrebou 1MWh, ci platim mesacne 15e alebo 16e ma nezaujima. 3) idealny dom je, ktory chladit netreba vobec. Lebo je navrhnuty tak, ze sa neprehrieva, pripadne akumulovana energia z poludnia sa vyziari o polnoci. Na to staci debilna hobra alebo masivna tehlova/betonova stena, netreba to ani pocitat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@toky1 nesuhlasim :) 1) Napríklad do spálne sa h…
@mgx Len ci ten idealny dom s cenou navrhu a riesenia vyrazne neprevysi cenu multisplitu? Skor ano, vsakze. Jasne, vsetko ma svoje pre a proti, ale som nazoru, ze chladit v lete je dnes velmi lacne (zvlast ak mas par panelov fve na streche), skor to kurenie v zime zatazuje rozpocet.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix myslim ze hej :). ALe da sa na to ist s rozumom, ala @blacksr, drevena konstrukcia a masivna nosna stena v strede z tehly/betonu, zemny register. Dnesne chladenie (ak mam este FVE nestoji skoro nic)
Odpovedať
tieto sračky o teple hore sú pre neznalých ako to všetko funguje. Pri radiatoroch aj keď argument bude vyššia teplota potom vyznie, že teplo ide okolo okna hore a v zbytku miestnosti bude zima. Komfort pocitu teplej podlahy hlavne pri dlažbe máš keď kúriš ale keď je vypnuté mi príde dlažba nepríjemne studená. Sálavé teplo funguje na inom princípe a bol som aj v starsích domoch kde im strop cez leto chladil a cez zimu kúril a boli spokojný. Proste ide do toho stropu nižšia teplota ale hreje ti namiesto radiatoru celý strop a od neho sa nahrievajú ďalšie predmety a nábytok. Chladenie zo stropu oproti klíme je na zdravie neporovnateľne lepšie čo sa týka údržby, servisu a hygieny. Neviem ti dať osobnú skúsenosť lebo sa mi to ešte len montuje. Skús si prečítať napr. toto https://www.stavajsnami.sk/salave-tep...
Odpovedať
alebo tu: https://www.pvmsystem.sk/velkoplosne-...
Odpovedať
Článok sa načítava...
a rehau tiež: https://zdravechladenie.sk/stropne-vy...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal_dovomi:

tieto sračky o teple hore sú pre neznalých ako to…
@michal_dovomi A ked mas stropne kurenie, tak dlazba uz nie je neprijemne studena? :)))) Tiez si skocil na dobre sracky.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@kejsix myslim ze hej :). ALe da sa na to ist s r…
@mgx To mas urcite pravdu, ale Jarka vedela, ze to nebude lacne.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@michal_dovomi A ked mas stropne kurenie, tak dla…
@kejsix či som skočil ukáže čas. Po prvom lete a zime môžem povedať skúsenosti. Najlepšie by bolo, keby tu niekto napísal reálnu skúsenosť.
Odpovedať
Akože ak si niekto dáva dlažbu do pobytových priestorov tak jasné, že podlahové kúrenie je lepšie, jej emisivita sa chová inak ako pri dreve. Ja by som si dal dlažbu len do chodby, kúpelne a wc. Všade inde drevo alebo laminát, možno vinyl. Ale dlažbu? Tú do obytných priestorov dávajú možno v HR do apartmánov kvôli každodennej údržbe po dovolenkároch, ktorí si pri gauči vyklepávajú plážový piesok zo šľapiek. Inak skúsenosť so stropným chladením a kúrením mám len z kancelárskych priestorov a OK ale je pravda, že som tam bol len obutý takže nejaký pocit chladu v zime od nôh som ani nemal šancu registrovať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@toky1 nesuhlasim :) 1) Napríklad do spálne sa h…
@mgx v pasívnom dome mesačné zálohové platby za elektrinu 100eur? Ja mám nezateplený 260m2 a mám zálohové platby eli+plyn 140 a vracajú mi stále. V pasívnom štandarde by na takéto platby musel mať dom snáď dva hektáre.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pochabel:

Ahojte. Máte niekto reálnu skúsenosť (tzn. máte n…
@pochabel podlahové kúrenie a stropné chladenie, rekuperácia v strope aby fungovalo ako má, fyzika, tak to máme navrhnuté realizujeme, t.č. voda vzduch, v súčasnom dome máme len podlahové kúrenie voda vzduch a chladenie klímou, tou sa dá aj kúriť, lacnejšia verzia, tiež to funguje, akurát tú klímu nie každý znesie.
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 staci ze mas 250m2, zenu co rada vari/pecie/perie a dve dcery, ktore stoja kazda polhodinu pod tecucou vodou. Popritom PC, bazen a nemas FVE :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@toky1 staci ze mas 250m2, zenu co rada vari/peci…
@mgx 😆
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?