Elektrika alebo plyn na podlahové vykurovanie?

čo sa viac energeticky oplatí plynový kondenzačný kotol alebo el.kotol na podlahove vykurovani 90m2 drevodomu?
Odpovedať
@erikrk elektrokotol
Odpovedať
zalezi od tep. strat domu, ale aj tak je plyn lacnejsi ako elektrika tak vzdy pri rovnakych kWh zaplatis v plyne menej ako v elektrike... ja som dal preto kondenzacny kotol, TS mojho domu 3 kW
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznacne plyn ak mate moznost. My sme nemali tak siel peletak :-)
Odpovedať
@erikrk podobnych tem je tu namraky, staci vyhladat (inak je to ako spam, ake kurenie pre x m2?) ,,, inak otazka je polozena veeeelmi vseobecne, sama neznama ... odpovedt typu "jednoznacne" je vypovednou hodnotou blizka nule, teda nula a menej.
Odpovedať
@erikrk drevostavba potrebuje na kurenie cca 50 kWh na m2 x 90 je 4500 MWh. To je 550 E rocne. TUV cca 350 E rocne. Plyn kurenie min 300 rocne plus revizie, TUV 200 rocne. Investicia plyn min cca 4000, elektrina max 1000.
Odpovedať
@peto99 vlastnis vestecku gulu? ;-)
Odpovedať
Vyber zavisi od tepelnych strat domu.
Odpovedať
kolko stoji teda vybudovanie plynovej pripojky?Ked plyn je cca 4m vzdialený od pozemku.poprosím co najaktualnejsie ceny
Odpovedať
do drevodomu by som podlahovku určite nedaval, to je jedno aka či el. alebo plyn, jedna aj druhá ma zotrvačnosť. tieto domy su zvyčajne malo energeticky naročné, hľadať iny zdroj tepla elektro kotol a radiatory alebo infražiarič, výhoda rýchly nabech a ziadna zotrvačnosť.
Odpovedať
@erikrk mal som cenu cca 800 E za pripojku. Plus komin, poplatok, revizie. A teoreticke riziko s plynom. Kvalitny kotol stoji 1500 az 2500. Do maleho drevodomu skoda penazi. Ak by bola spotreba elektriny vysoka, hock nema byt preco, dokurovat klimou alebo kachlami, neskor po zlacneni TC vzduch voda. Ak mas peniaze, kup rovno TC do 5000, bude aj ohrievat lacno TUV. Plyn by bol iba trochu lacnejsi.
Odpovedať
@erikrk Ze sa jedna o "drevodom" je uplne irelevantne. Podstatna informacia je tepelna strata a merna spotreba tepla - to vycitas z projektu kurenia. Do dobre zateplenej novostavby malej plochy je v zasade skoda tahat plyn. Plynove riesenie rataj 5000+€. Elektricke riesenie mozes mat nakomplet za cenu plynovej pripojky.. Planujes aj iny zdroj tepla? @peto99 "Do maleho drevodomu skoda penazi" -plyn, ale TC, ktore je este drahsie, mu odporucas. Nerozumiem.
Odpovedať
@matorado @erikrk nedat plyn je OK, ale lacny ohrev TUV nie je vyrieseny. Pri malej spotrebe TUV staci elektrokotol a bojler, dokurovat klimou a jednoduchymi kachlami. Pri velkej je to na zvazenie: TC maleho vykonu je uz od 5000 vratane bojlera. Ani jedno by som do maleho drevodomu nedaval. Filozofia drevodomu je za male peniaze vela muziky, a plyn a TC stoja vela a neskoro-alebo nikdy- sa nevratia na usporach. O par rokov uz mozno budete byvat vo vacsom a drevodom bude stastne predany, lebo ho za rozumnu cenu budete moct rychlo predat. Neinvestovat privela.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?