Počet štartov tepelného čerpadla - skúsenosti

Zobraz úvodný príspevok
Zdravym strechaci ,vie mi prosim niekto objasnit problematiku ,teda pocet startov tepelneho cerpadla.Mam vzduchove tep.cerpadlo a neviem kolko by malo mat optimalne pocet startov .Myslim si ze v mojom pripade ma strasne vela ,ted neviem preto by som to rad s niekym prekonzultoval s niekym kto stymto problemom ma skusenosti .Dakujem za prispevky..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pesko126:

TC Viessmann Vitocal 150-A : - instalacia zaciato…
@pesko126 v priemere necelé 4 štarty denne
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od pesko126:

TC Viessmann Vitocal 150-A : - instalacia zaciato…
@pesko126 Zalezi ako to mate nastavene, ja ked som to mal blbo nastavene tak to cyklovalo ked bolo nad 5 stupnov aj 6x za hodinu :) Treba sa s tym pohrat a vyladit to. Ja som dal externy termostat a startuje par krat denne. Takze ano, v priemere 4x za den je uplne vpohode. Idealne je ked to necykluje vobec ale pri cerpadlach je dost problem aby vedelo modulovat v celom rozsahu pozdovanych teplot. Idealne ked je dobre nadimedzovane, ale aj tak sa tomu asi neda uplne vyhnut. Je to ale normalne, takze pokial to necykluje 50x za den tak OK. Kazde cerpadlo ma max. povoleny pocet startov a napr. moja vie ist vpohode aj tych 6x ze 5 minut ide a 3 minuty stoji co je teda uplne brutalne. To si neviem predstavit aku to ma zivotnost. Skoda ale, ze tieto statistiky moje cerpadlo neposkytuje, takze jedine si to viem odcitat z meraca. Skor mam taku dilemu ze co je lepsie, ci povedzme cerpadlo ide na nizkom vykone 24/7 ak sa da, alebo povedzme je pre neho lepsie ked startuje povedzme 12x za den. Toto fakt neviem co je lepsie z hladiska zivostni. Z hladiska tepelneho komfortu je urcite lepsia ta prva moznost.
Odpovedať
tiez si myslim, ze je to ok, viac by uz asi nebolo 😁 ale inak popravde tiez mi nejaky cas trvalo, kym som tomu celemu systemu prisiel na klb, takze tak. treba to len podoladovat vsetko.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahoj, nechcem zakladať novú tému tak skúsim takto; už vyše mesiaca mám TČ Viessmann Vitocal 222-S so 120l aku nádržou, VZDUCH - VODA - (podlahovka). Tepelko pri vonakjšej teplote pod -5°C vedelo cyklovať a vypnúť kompresor (aspoň tak ukazuje appka a vnútorná jednotka) aj 50x za deň. Zaznamenávam si štarty niekoľko krát za deň a v týchto teplotách okolo 0°C je to 20-30x za deň. Samozrejme som písal aj montážnej firme GStech z Trenčína ale ako to býva zvykom majú na saláme; včera ale nezabudli vypítať doplatok 2.000€ (komplet cca 15.000€). TČ vie ísť bez cyklovania aj 24 hodín - teplota však musí byt okolo 7°C a viac. Mám kamarátov a známych s inými čerpadlami a čo sme riešili takéto vypínania/zapínania nemajú. Som za mesiac na 600 štartoch a to ani nie je zima (niektoré dni boli aj v noci plusové teploty). Chcem sa Vás spýtať na názor poprípade ľudia čo majú Viessmann či je to obdobné?! Prikladám aj video, ktoré som nahral na Youtube: https://youtu.be/V4GC_hsH99c?feature=... VYP: 0:05 ZAP: 3:38 (vypnuté 213 sekúnd) VYP: 4:35 (zapnuté 51 sekúnd) ZAP: 4:41 (vypnuté 6 sekúnd) VYP: 5:19 (zapnuté 38 sekúnd) ZAP: 5:25 (vypnuté 6 sekúnd) Za prípadné odpovede Vám vopred ďakujem. Ľubo
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od issqoo:

Ahoj, nechcem zakladať novú tému tak skúsim takt…
@issqoo mám Vitocal 200s a ide mi v kuse momentálne, žiadne cyklovanie, ani som s tým.nemal problém nikdy. Podľa mňa to bude v nastavení čerpadla.
Odpovedať

@issqoo hlavne im to nezaplat pokial nebudes spokojny. Ja som mal tento mesiac 330 vratane odmrazovnia a TUV. Ked su nevhodne podmienky, tak rozmrazuje kazdu hodinu.
Odpovedať

@issqoo a cim si kuril predtym a akym stylom? Moja skusenost je, ze ak mas tc s nizsim vykonom a nechas kurenie vychladnut (nejake nastavene vyluky, noc, ked si v praci), tak potom tym ze ohrieva studensiu vodu musi ist na vyssi vykon a ovela rychlejsie zamrzne, ked je vlhko a zima. Oplati sa skor ist na nizsiu teplotu permanentne... Tiez by som checkol, ci ti ho vypina defrost, alebo nieco ine... @rkorba nvm aku verziu fw mas a aku jednotku, ale mne fairy 3,5kw strasne rychlo mrzla a velmi tomu pomohla beta fw (ak by mala pre teba vyznam, vypytaj si od M.), kde minihpc vie regulovat EEV, lebo ked si ho regulovala klima sama tak ten ventil len linerane zatvarala a otvarala (cikcak graf), co vedelo prudsie znizit teplotu vyparnika a zacal defrost... Tak ma stvalo, ze som nedal silnejsiu jednotku... ale toto + obmedzenie hz, to vyriesilo uplne...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@issqoo a cim si kuril predtym a akym stylom? Moj…
@minoo Mám TČ 8kW pred tým som kúril elektrokotlom čiže to dokážem krásne porovnať. Teplotu v interiéry mám nastavenú na 23°C nonstop (žiadny časový program). Na videu je vidieť (pridal som aj časy pod video) ako sa TČ zapína a vypína - neviem či je to normálne ale mne sa to moc nezdá. Teplota v interiéry sa z nejakého dôvodu pohybuje medzi 22,4 - 23,8 (tak som to zaznamenal doteraz ale to ma zatiaľ netrápi... trápia ma tie cyklovania/štarty). Prvá fotka je pri vonkajšej teplote okolo 7°C, druhá je okolo 0°C a tretia s vonkajšou teplotou okolo -7°C (tu som mal za 24 hodín 46 štartov kompresora). Štarty kompresora mi vždy zarátáva po dvoch (neviem prečo) a vypína sa 3x po sebe (tak ako je vidieť vo videu).
Odpovedať

@minoo Mám TČ 8kW pred tým som kúril elektrokot…
@issqoo Kde vidíš, že sa ti vypína a zapína kompresor? Lebo v tých obrázkoch beží prakticky nepretržite a iba reguluje. Z týchto obrázkov, čo si dal, tak ja tam nevidím ani jedno vypnutie.
Odpovedať
Takto vyzerá vypnutie...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

Takto vyzerá vypnutie...
@frantisekca Tak čo je potom toto? https://youtu.be/V4GC_hsH99c?feature=... VYP: 0:05 ZAP: 3:38 (vypnuté 213 sekúnd) VYP: 4:35 (zapnuté 51 sekúnd) ZAP: 4:41 (vypnuté 6 sekúnd) VYP: 5:19 (zapnuté 38 sekúnd) ZAP: 5:25 (vypnuté 6 sekúnd)
Odpovedať

@minoo Mám TČ 8kW pred tým som kúril elektrokot…
@issqoo a nemas pristup k nejakym uzitocnym hodnotam, ktore by si mohol sledovat pocas toho vypinania? Ak ti to teda nevypina termostat podla int. teploty, aspon keby si vedel sledovat vystupnu teplotu vody vs. nastavenu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@issqoo a nemas pristup k nejakym uzitocnym hodno…
@minoo Termostat to nevypína, pretože sa to dialo aj keď nebola dosiahnutá teplota v interiéry. Ja mám pocit, že termostat má len veľmi malú mieru váhy na regulácii teploty. Výstupné teploty viac menej sedia a sú rovnaké. V akumulačke je vždy maximálna teplota taká akú potrebuje vykurovací okruh. Napríklad keď je krivka nastavená na 30° vodu tak v aku je 30° a výstup do vykurovacieho okruhu je tiež 30°. Ževraj je to kôli efektivite a COP ale potom nechápem k čomu tá akumulačka. Na fotke sú všetky nastavené hodnoty zo Servisného menu. Menil som tam akurát prietok. Podlahovka mi odoberá cca 1300l/hod a bolo zo nastavené na 1950l/hod tak som to mrnil na cca 1400l/hod to je tá hodnota 1100.1 - pre tým som mal teplotu výstupu TČ napríklad 36,5°C a spiatočka bola 36,2°C teraz to je rozdiel cca 3-4°C. Zlepšilo sa COP ale tie vypínania ako je vidieť na videu pretrvávajú. Vykurovací okruh 1 je inak neviem čo ale asi niečo medzi zariadeniami TČ a akumulačná nádrž alebo samotná akumulačná nádrž ("technici" nevedia ale podľa nich len omylom dali 3 okruhy, keď som ale ten vykurovací okruh 1 vypol tak teplota v aku klesala). Prvé poschodie je Vykurovací okruh 2 a druhé poschodie vykurovací okruh 3.
Odpovedať

@minoo Termostat to nevypína, pretože sa to dia…
@issqoo normalne su 3 dovody na zastavenie tc. Chyba, nadbytok vykonu (nastavenie alebo limit daneho tc), defrost. Musis zistit, co je to u teba. Vo videu sa zakudli po starte, co by mohlo znamenat vyhriaty vyparnik, cize defrost. Ale ci su aj tie ostatne zastavenia defrost nvm. Nema to nejaky live screen s aktualnymi udajmi, kde by zobrazovalo aktualny stav/rezim a nejake hodnoty? Aby si odsledoval ci sa dosiahne nejaka limitna hodnota z nastaveni? Alebo ci sa prepina do defrostu? Edit: ak to nema signalizaciu ani nevidis rozne teploty, tak pri defroste, je tenka hadicka, co ide do vnutornej jednotky velmi studena...
Odpovedať

@minoo Termostat to nevypína, pretože sa to dia…
@issqoo podla mna ten pocet startov by mohol sediet na aktualne pocasie. Pocita ich 2x, lebo kazdy defrost su 2 starty. Pri jednom defroste za hodinu by to aj +- sedelo. Na videu som nepocul kompresor, iba ventilator. Dovod neviem a neviem ci je to chyba ze s nim takto cvici. Mozno to tak ma jednotka naprogramovane aby to robila. Chcelo by to podrobnejsie grafy, ale zrejme pre to tepelko nebudu k dispozicii :/
Odpovedať
Profilova fotka
@issqoo chybaju podstatne udaje 1) podlahovka - mate zonovu regulaciu? Ak ano, ako je nastavena, ake su prietoky v jednotlivych vetvach 2) tepelna strata domu je aka? 3) na videu nevidim zastavenie kompresora, len defrost cyklus. Ak by sa zastavil kompresor uplne, spotreba by vam spadla na 0-200W, co sa nedeje. 4) aky vnutorny termostat pouzivate, ako je zapojeny? regulácia je Vitotronic 200 (WO1C)? V zasade, treba nastavit co najnizsiu vykurovaciu teplotu, ak idete podla ekvitermiky tak ju dat co najnizsie. Ak riadite podla vnutornej teploty (on/off), tak to vypnut a ist len cisto podla ekvitemiky, pripadne znizit podiel vnutornej teploty. Hystereziu mate nastavenu ako? Aka je teplota kotlovej vody/spatocky pri vypnuti? Z parametrov si myslim, ze cerpadlo nebolo nastavene vobec a instalacnu firmu si zavolajte na doladenie (tym by som podmienil 2000e doplatok). Vyborne nastavene TC ma 15 start/stop cyklov za den a za normalne povazujem v beznom pocasi do 30cyklov za den. Dolezite je skor, aky SCOP dosahujete.... Pri viessmane je zapocitanie 2jiteho startu bezne. hlavne pri defroste. kompresor → dobeh čerpadla vyhodnotenie teploty krátky blokovací čas znovu pokus o štart. Je to dôsledok regulácie.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od mgx:

@issqoo chybaju podstatne udaje 1) podlahovka - …
@mgx @supiiik @minoo Aktualne 8 vetiev; vykurovacia plocha prveho poschodia cca 90m, prietoky okolo 1,5l/min na každú vetvu. Dá sa aj zvýšiť ale keď dám obehové čerpadlo na 3 stupeň dosť to hučí, rozdelovač máme v šatníku, máme automatické odvzdušnováky a ten zvuk nie sú bublinky ale tá rýchlosť vidy da mi zdá ako keby tlak. Tepelne straty niekde na urovni 3,5kW (podľa elektrokotla s ktorym sa vykurovalo doteraz). Pri +7° stupňoch COP 5, pri teplotách pod 0°C COP okolo 4. Zonova regulacia nie je je to na jednom termostate a vonkajšom čidle. Toto som našiel/zistil na nete… neviem či to môže mať súvis. “1. Metóda kontroly (Parameter 933.6) • Vaša hodnota: 4 • Čo to znamená: Hodnota 4 v systéme Viessmann znamená "Ekvitermika + vplyv izbovej teploty". • To znamená, že čerpadlo sa primárne pozerá na vonkajšiu teplotu (krivku), ale zároveň počúva váš termostat v obývačke. Ak je v obývačke teplejšie, než ste si nastavili, čerpadlo začne znižovať teplotu vody alebo sa úplne vypne. 2. Správny faktor izbovej teploty (Parameter 933.7) • Vaša hodnota: 8 • Čo to znamená: Toto číslo určuje, AKO SILNO má termostat ovplyvňovať kúrenie. • Rozsah: 0 až 64. • Ak je tam 0: Čerpadlo ide na čistú ekvitermiku. Termostat vnútri úplne ignoruje. Kúri len podľa vonkajšieho snímača a krivky. • Vaša hodnota 8: Je pre podlahovku pomerne "agresívna". Znamená to, že ak sa v izbe oteplí napríklad o 0,5 °C nad nastavenú hodnotu, čerpadlo okamžite drasticky zníži výkon alebo kompresor vypne.” V analýze vykurovania nejde ten graf až k 0 ale vždy keď vrtula stojí na vonkajšej jednotke tak v aktuálnej bilancii je 0kW (prikladám fotku). Reguláciu mám One Base (teda neviem či je to ono ale máme ten najnovši stroj). Tepelné čerpadlo sa riadi viac menej ekvitermikou. Je tam rozsah tuším: EKVITERMIKA 0 - 64 TERMOSTAT - ja mám nastavenú hodnotu 8 ale môžem to dať na 0 a skúsiť ísť čisto na ekvitermiku ale už teraz v slnečné dni zaznamenávam jemné prekurovanie a termostat je mimo vyhrievané oblasti slnkom. Teplota výstupu a spiatočky anuloidu je pri vypnutom TČ okolo 50°C. Inak všimol som si, že minimálny limit čerpadla kúrenia (1100.0) mám nastavený len na 20%. Môže byť toto príčina, prečo sa výmenník v mrazoch pri vyššom výkone kompresora okamžite prehreje a vypne? Hysterézia kúrenia v stupňoch sa tu asi nenastavuje. Systém si to pravdepodobne riadi sám. Našiel som len parameter 3486.0 (Oneskorenie zapnutia), ktorý je nastavený na 1200 sekúnd (20 minút). Problém je, že môj stroj toto oneskorenie ignoruje a v mraze štartuje v podstate hneď po vypnutí, alebo v extrémne krátkych cykloch. Voda sa v malom okruhu prehreje tak rýchlo, že softvér vyhodnotí havarijný stav a "kašle" na nejakú hysteréziu; proste to vypne, aby “nerozžeravilo” trubky. Fakt tomu nerozumiem to nejakému dôchodcovi (teraz nechcem uraziť žiadneho z nich) alebo lajikovi dodajú TČ; kúriť to kúri tak kašlem na to? Že sa ale pýtam mám to tak aj u známych. Montážna firma GStech sú banda amatérov. Namontovali čerpadlo a nepovolili ventily tie otočné kde sú teplomery v čerpadlovej skupine. 2 dni sme zisťovali kde je chyba aj snimi a na nič nevedeli prísť až potom ma napadlo, že skúsim pootočiť. Termostat mi dali na druhé poschodie wifi a samozrejme že signál žiadny a vyhovárali sa, že mám slabú wifi a termostat popritom nejde na wifi ale komunikuje priamo s vnútornou jednotkou (že si mám kúpiť káblový) a kopec ďaľšich lajdáckych vecí, takže o nejakom nastavení z ich strany môžem iba snívať. Viem sa ale dostať do servisného menu čo považujem ale za lepšie ako sa spoliehať na nich. Btw to s tou studenou hadičkou skúsim odsledovať.
Odpovedať

@mgx @supiiik @minoo Aktualne 8 vetiev; vykurova…
@issqoo Akosi sa stracam v tom, aky problem vlastne to cerpadlo ma. 50 startov denne nie je v tomto pocasi cyklovanie, ale vola sa to odmrazovanie. V tomto kontexte je 600 startov za mesiac v decembri dobre cislo. To ze mate pristup do servisnych nastaveni neznamena, ze by som teraz skusal menit, co ma napadne! Default nastavenia su vacsinou spravne. Vymennik sa nema sancu okamzite prehriat, aj keby mate hned nulovy prietok vody, tak to bude trvat mozno minutu. 20% limit nemente. 20 minutovy limit nemente. To bude urcite limit prave v pripadoch, kedy ide kurenie na minime a aj tak teplota vyleti (napr. jar/jesen). Vtedy by tu pauzu regulator mal dodrzat. Podla mna je ale cela tato debata len o obycajnych defrostoch. Vtedy samozrejme ziadne 20minutove pauzy robit nemoze, prepnutie na defrost a s5 musi byt co najrychlejsie. Pocut to aj na tom videu hned na zaciatku, cvaknutie prepnutia 4-cestneho ventilu a nasledne para, ktora indikuje, ze to bol stav po defroste. Jedine comu nerozumiem je, preco ten ventilator spinal a vypinal hore dole po defroste, ale tiez nemusim vsetkemu rozumiet :D Skoda, ze ste si firmu nepreveril pred montazou, teraz Vam uz ostava sa len spolahnut na nich. Oni maju k dispozicii nad sebou tiez dodavatela, ktory vacsinou ma niekoho, kto danemu tepelku rozumie ak by bolo najhorsie. Teda ak tu ta firma este bude dalsi rok...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@issqoo Akosi sa stracam v tom, aky problem vlast…
@supiiik Díky za odpoveď. Mám kamaráta má Buderus Logatherm WLW-8 SP AR bez aku. Je to viac menej identické TČ. Viac menej rovnaké paramatre domu čo sa týka tepelných strát. V čase keď ja som mal 47 štartov on ich mal 8. Jemu tepelko aj hodinu, dve stojí aj dlhšie mne ide nonstop. Možno je to výhoda, možno nevýhoda. Vtedy som to začal riešit lebo sa mi to nezdalo. Nechcem pôsobiť, že vyhrocujem situáciu alebo robím z komára somára ale keď som si nahrával TČ ako pracuje vôbec sa mi to nepáčilo. Nemôže to mať nejaký súvis s tou 120l aku? A to, že je default niečo nastavené neviem či je tiež to najlepšie riešenie. Tlak vody 1950l TČ - aku vs 1300l aku - vykurovacie okruhy.
Odpovedať

@supiiik Díky za odpoveď. Mám kamaráta má Buder…
@issqoo Graf s priebehom frekvencie kompresora, idealne s teplotami vody by sa nenasiel? Lebo takto sa mozeme skutocne iba dohadovat, ci tam je nejaky problem, alebo nie. Nieco taketo napr...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od supiiik:

@issqoo Graf s priebehom frekvencie kompresora, i…
@supiiik Myslím, že z tej energetickej bilancie je to celkom zrejmé. Neviem prečo nedal napríklad 3 posledné dni, ale nejaký výber, čo on uznal za vhodné. To čo tu dal, sú pekné priebehy. A nemôže zrovnávať dva rozdielne domy, domácnosti. Píše o nejakej tepelnej strate 3,5kW, avšak podľa tej bilancie, čo tu dal, napr. z 2.decembra má tepelné straty asi 6kW a to sa vtedy teploty pohybovali okolo 5°C.
Odpovedať
Profilova fotka
@issqoo podla popisu mi to pripada, ze cerpadlo nie je schopne odovzdat vykon do podlahovky, preto pri prekroceni teploty vratnej vody zastavuje kompresor (to je otazne ci sa to vobec deje, lebo z videa ani z grafu spotreby sa to imho nedeje. Urobil by som nasledovne zmeny: 1) Parameter 933.7 = 8 je nastaveny zle. podlahovka = veľká zotrvačnosť, reaguje pomaly vnútorný snímač má byť len jemná korekcia .Hodnota 8 je agresívna a spôsobuje rýchle zníženie cieľovej teploty vody alebo úplné vypnutie kompresora. ZMenil by som na 2, pripadne vyskusal 0=ciste ekvitermicke riadenie. Zistit, ci v case vypnutia sa kompresor realne vypne alebo ide len o defrost. Zistis to v appke, pripadne pohladom na elmer (okamzita spotreba). Tiez si treba pozriet teplotu kotlovej vody a vratnej vody v okamziku vypnutia, aby si vedel co je stop podmienka. Podla mna vysoka teplota vratnej vody, ale idealne to overit. 2) 933.6 môže ostať 4 3) parameter cerpadla 1100 zvysit na 40%. zvýšiť prietok,znížiť ΔT a zabrániť prehriatiu výmenníka Mozno by sa zislo pozriet aky je prietok a deltaT v okamihu vypnutia. Treba si uvedomit, ze cerpadlo vie modulovat minimalne 30% a ak mas TS3.5kw pri -12C a je 0C, tak je uplne jasne ze to bude cyklovat, hlavne ked tam niekto dal 8kw stroj a este to dodrbal anuloidom, ktory teplotu vratnej vody zvysuje a znizuje deltaT. 4) parameter oneskorenie 3486.0 nefunguje (to je normalne) lebo ochrana výmenníka max. výstupná teplota ΔT limit. ochrana ma prioritu. idealne je ak je deltaT okolo 5-7C. Doplnim: ak je problem prilis velky vykon cerpadla, mozete este skusit sa vykaslat na ekvitermicke riadenie/riadenie na izbovu teplotu a skusit cisty casovy program, napr. v 2 casovych blokoch 03.00-08.00 a 15.00-20.00 a uvidite co je lepsie z pohladu startov/SCOP.
Odpovedať
Ja sa tiež pripojím. Mám tepelko ešte len 1,5 mesiaca nainštalované. Toto je bilancia cyklov. Chápem tomu že tepelko si reguluje výkon a momentálny je len napríklad 8W a preto mám tak veľa času chodu a málo cyklov. Otázka je ale prečo stále funguje a zohrieva vodu (okruh 1 22,1 stupňov a okruh 2 22,2 stupňov keď mám cieľovú teplotu 20 stupňov (ešte nebývame) a teplota reálna nič interiéry (údaj z termostatu) je 20,9 stupňa? Občas to vystúpa až na 21,8 a tepelko stále zohrieva. Stavba je suchá (potery a omietky 02/25). Veľkosť 50-55% Servisak tu chodí sporadicky nejaké veci nastavovať ale stále sa to deje rovnako
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_skalicky pri TC Buderus AroTherm (Inak spickove TC) je toto idealny stav - dlha prevadzka pri nizkom vykone pokryvajuca TS budovy s nizkou teplotou podlahovky (22C). primárne ide podľa ekvitermiky, co znamena ze reguluje teplotu vody podla vonkajsej teploty vzduchu,izbový termostat: je len korekčný prvok s velmi nizkou vahou. NIE je to ON/OFF vypínač (ak tak nie je nastavený). Mierne "kolembanie" vyslednej teploty v dome je zapricinene dvoma faktormi: 1) to ze v dome nebyvas ekvitermika netusi - pri beznej prevadzke vznikaju tepelne straty, ktore aktualne nemas (vetranim atd...) 2) solarne zisky dokazu pri optimalnych podmienkach zvysit teplotu domu kludnej aj o 2C a viac s pomerne velkou zotrvacnostou, co autoadaptacia ekvitermickej krivky vyhodnoti neskoro (lebo velka zotrvacnost), cele to potom pomerne "plava". Sumarne povedane, nemas co nastavovat. Ak ta principialne trapi "vysoka" teplota v dome, vykaslal by som sa na to, pri tomto type kurenia je rozhodujuca len celkova spotreba energie, SCOP (tzn. s akou "ucinnostou" ju vyrabas - ty mozes mat kludne SCOP 4 az 5.5 (necudoval by som sa ze je nad 5). Ak chces v dome nizsiu teplotu, tak mozes skusit ekvitermicku krivku vertikalne posunut o 1K, co znizi teplotu vykurovacej vody z 22C na 21C. Akakolvek zmena v nastaveni vyzaduje cakat minimalne 3 dni, kym sa to cele "usadi". Idealne robit zmenu len 1x v tyzdni, zmeny si zapisovat. Dalsia moznost je zmenit korekciu izbovej teploty na "vysoky" alebo "vypinanie kurenia (zacne fungovat ako on/off)" (neviem aky typ regulatora mas....) ale to prinesie len zhorsenie SCOPu a narast poctu cyklov. Ale mozes skusit, ja osobne neodporucam. Ak chces, mozes uviest: -typ regulátora (sensoCOMFORT / sensoHOME / multiMATIC) -nastavený izbový vplyv -ekvitermickú krivku
Odpovedať
Najprv by bolo dobré si zadefinovať štart kompresora. Niektorí výrobcovia nezaratávajú štart pri defroste alebo vypnutia do 15 minút, nakoľko nedochádza ku takej záťaži, ako keď je kompresor začína svoj štart po niekoľko hodinovej nečinnosti. U mňa bol naposledy štart kompresora pred 7 dňami, odvtedy si ho reguluje ekvitermika.
Odpovedať

@issqoo na tvojom mieste by som použil servisný manuál. Vlož si ho celý do AI a hľadaj riešenie. Nebol by som prekvapený, ak ti poradí lepšie ako servisný technik.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@pavol_skalicky pri TC Buderus AroTherm (Inak spi…
@mgx Ďakujem za odpoveď. Mám sensocomfort (jeden pre 1NP a jeden pre prízemie) riadim ním aj centrálne rekuperačné jednotky Vailant. COP za december mám 5,49 - údaj z aplikácie, ťažko povedať koľko percent je odchýlka. Zatiaľ nebudem teda do toho babrať a nechám to na ekvitermiku. Asi by bolo kontraproduktívne (z toho, čo som načítal) tvrdo to riadiť on/off termostatom. Bytostne mi nevadí to "prekurovanie". Len je to moja prvá skúsenosť s TČ tak som bol z toho trošku zneistený. Doteraz sme bývali v bytovke kde som si zapol termostat a podlahovka kúrila len do teploty akú som si nastavil. Vďaka za tvoj čas
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

Najprv by bolo dobré si zadefinovať štart kompres…
@purplesticks ako mas nastavenu ekvitemiku len tak pre predstavu? Viem, ze vsetko zavisi od tepelnych strat ale aby sa mi tepelko nezastavilo za cely den, ci dokonca viac dni to by som musel pri 0 stupnoch pustat do podlahy 25-26 stupnov a pri -5 asi 27-28 (mozno este menej) a to nemam nijak extra pasivny dom. Kurim na 22 stupnov, byvam v Ziline. Len mi to nejde do hlavy, lebo uz viac krat som tu cital, ze niekto ma malo startov pricom ma standardny dom ako ja ale ekvitermiku nastavenu v priemere aj o 3-4 stupne vyssie ako ja.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od michal6677:

@purplesticks ako mas nastavenu ekvitemiku len ta…
@michal6677 Mám prvú vykurovaciu sezónu s TČ - monoblok, preto skúšam rôzne nastavenia a snažím sa pochopiť logiku riadenia Hisense. Najskôr som používal ekvitermiku, krivka 0,3, čo pri - 15 °C znamená výstupnú teplotu 30 °C. Aj táto krivka bola pre môj dom stále príliš strmá (H = 95 W/K - celková merná tepelná strata). Následne som prešiel na manuálne nastavenie výstupnej teploty vody na 25 °C. Cieľom je dostať výkon TČ čo najnižšie. Zistil som však, že ani pri minimálnom výkone 20 Hz a príkone cca 450 W nemôže TČ bežať nepretržite, pretože dochádza k prekurovaniu. Aktuálne je v dome 25 °C. Od októbra 2025 do teraz mám 93 štartov kompresora.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od purplesticks:

@michal6677 Mám prvú vykurovaciu sezónu s TČ - mo…
@purplesticks tak to potom dava zmysel. To su presne tie hodnoty, co som pisal, zeby som musel mat nastavene. Ja to mam teraz vyssie ale tym padom sa vypina, ked nakuri. Moja aktualna krivka je pri -15 vonku je vystup 33 stupnov a pri nule je to 29 stupnov ale stale s tym experimentujem. Zacinal som ovela vyssie. V noci mam nastaveny utlm o 0.5 stupna do 9:00 a teda vyuzivam naakumulovane teplo. Nechcem aby mi to v noci zase uplne vychladlo, cize niekedy sa to zapne aj v noci, niekedy nie. Ale ak sa to aj v noci nezapne a rano, ked sa to zapne o tej 09:00, tak to kuri cca do nejakej 15:00 (ak je vonku vlhko a okolo nuly a teda casto odmrazuje tak az do cca 17:00) a vtedy necykluje lebo dobieha "stratu" z noci. Ak neratam defrosty. Ale potom sa to proste vypne a stoji kludne aj 5-6 hodin.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?