Plynový kotol - výmena

Prosím, poraďte, my sa s tým trápime už nejaký ten mesiac, čítame, radíme sa a doteraz nevieme ako ďalej. V dome bývame 20 rokov, predtým prešiel celkovou rekonštrukciou. Odvtedy máme aj stacionárny plynový kotol, ktorý potrebujeme vymeniť, dosluhuje. A teraz – vymeniť ho za závesný plynový kondenzačný kotol alebo za tepelné čerpadlo? V dome, predpokladáme, že budeme bývať ešte možno 10 rokov. Dom je zateplený, poschodový, cca 200 m2, máme klasické radiátory. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
1
2
Plynový kotol. Veľká plocha a radiatory nieje dobre pre TČ .
Odpovedať
Profilova fotka
@fugas20 je ak zvolíš správny typ / výkon TČ - čo sa odrazí dramaticky aj na cene samotného TČ. Šiel by som do plynového kotla.
Odpovedať
@dominik_galaba poznám pripad kde išlo do 3 poschodovej domu TČ. Každý sa bil do hrude že to bude parada. Po mesiaci bol zákazník nešťastný ze za tie peniaze co za to dal by mal plyn zaplatený na par rokov a ma to obrovskú spotrebu plynu. Bolo to vysokoteplotne TC kde bola akumulacka 500L plus 150L zasobnik TUV ktorú ohrieval aj solar a polka domu bola podlahová.
Odpovedať
Profilova fotka
@fugas20 ved o tom hovorím, návratnosť v nedohladne. Kým Plyn stojí toľko čo stojí, je jasná voľba pre veľké domy, plynový kotol.
Odpovedať
@dominik_galaba TČ je v hodné do novostavby fakt dobre zateplenej s malými stratami plus podlahovým kúrením, poriadnou akumulackou a zásobníkom na TUV. Môj skromný názor. Netreba uveriť EU a všetkým predajcom co vám nesľubujem hory doly. A ešte jeden problém nieame krajina kde nieje zima. Vie tu byt aj mínus 15 kde TC ide ako elektrický kotol🤷‍♂️
Odpovedať
@daniela15 Mám podobný názor na TČ, aké boli vyslovené vyššie. Ak Ti peniaze spadnú z neba, napr. v podobe nejakej nevratnej dotácie, projektu a pod. tak potom by som snáď aj uvažoval o TČ, no iba za vlastné ťažko vyrobené peniaze nie! Investícia do systému TČ (a nutných iných súvisiacich tech. opatrení v dome) sa nikdy nevráti. Teda vráti, ale až v čase, keď už aktuálne lobby nás bude dávno tlačiť zas do úplne iných systémov vykurovania...
Odpovedať
https://forum.tzb-info.cz/vytapeni tu nájdeš odpovede na viaceré otázky ...
Odpovedať
Ďakujem všetkým, veľmi ste nám pomohli. Teraz už len vybrať ten správny kotol.
Odpovedať
@daniela15 určite vybrať taký, na ktorý budete mať dostupný servis vo vašom regióne...
Odpovedať
túto dilemu som mal minulý rok. Rozhodoval som sa medzi Vaillant alebo Viessmann. Nakoniec som dal vaillant lebo montáž a aj servis mám priamo v obci.
Odpovedať
@daniela15 tiež toto začíname riešiť, servisak nam povedal, že ešte tak 2 roky a treba sa rozhodnúť, lebo kotol je už na hranici životnosti. A tak sme sa už začali zaujímať a kondenzačny kotol vychadza stále ako naj možnosť. Možno o tie dva roky bude iná situácia, ale ak by sme ho mali meniť teraz, tak ideme znova do kondenzačného, TC sa ani omylom neoplatí.
Odpovedať
@akvi Čo znamená "na hranici životnosti" ? Servisák zrejme má krištáľovú guľu. Mne také niečo o mojom pl. kotle odborníci (!) tvrdili pred 20 rokmi. Kotol má teraz za sebou 28 rokov/sezón a vôbec sa nechystá do šrotu.
Odpovedať
@petersd už vymenil všetko, čo sa vymeniť oplatilo a v tomto momente začína mať problem nejaká vec, ktorá sa meniť neoplatí (nechci odo mňa, že čo, som do toho debil). Riesi to môj muž, btw. on má tiež "papiere" na plynové zariadenia, takže tomu rozumie viac než dosť.
Odpovedať
@petersd mne vydržal kotol 29r. Potom ho už šľak trafil. Za 2 mesiace bol servisák 4x. Niektoré súčiastky sa už ťažko zháňajú a keď ti prdne kotol v zime a na diel čakáš pár dní, tak to je paráda. Chvála bohu mne prdol koncom apríla.
Odpovedať
@michal_dovomi Áno, súhlasím. Napr. ja som ešte pred cca 10 rokmi pozháňal na Bazoši za 40 € podobný kotol a mám ho v rezerve, že keby ten môj napr. kychol práve medzi Vianocami 🙂 . (Ten kotol z Bazoša je v super stave, lebo majiteľa tiež presvedčil nejaký "odborník", že sa ho treba zbaviť) @akvi Pri všetkej úcte,... asi teda fakt tomu dobre rozumie, keď kúpil taký kotol aký máte... 😉
Odpovedať
ma sme mali tiež plynový kotol LEIBER 24 kW / 26 rokov / , ale ročná spotreba na kurenie a TUV do 4000m3 , nas donutila na vymenu za BOSCH 8700iW s 120l zasobníkom, a spotreba poklesla o cca 33% , aktualne po výmene vchod. dverí a okien / 3 oj sklo / predpokladáme ešte pokles , kúrime 22st. /pokles v noci na 21 st. Dom 220 m2 , zateplený , okr. BJ ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@petersd my detto na byte pri PP máme klasický turbo kotol Junkers , ešte po predchádzajúcom majiteľovi ktorý ho dával dakedy v 2004 roku a dodnes ide ohrieva vodu aj vykuruje @akvi určite , meniť zdroj za TC sa neoplatí keď je už plyn zavedený do nehnuteľnosti ... Ešte to možno má zmysel keď treba platiť za prípojku atď ... Ale nechápem osobne ľudí , čo funkčné kotle vymenia za tc ale tak Slovac asi tak rozmýšľa , jednak sa nechajú opiť rožkom a mnohí musia mať nutne a urýchlene to , čo má sused , aby neboli vari ,,horší ,, A montážne firmy si myslia ruky a jasajú nad hlúposťou slovákov
Odpovedať
@petersd to má čo s tým spoločné? Či tebe veci fungujú doživotne? 🤔
Odpovedať
keby som chcel 100% náhradu ihned musel by som mať všetko aspoň dvojmo, 2,práčky 2 kotli apod aj to nevieš či to o pár rokov ešte pôjde, dnes kúpiš nové aké ti bude vyhovovať a ešte účinnejšie tak isto o pár rokov nevieš čo bude ešte lepšie a doma skladovať starinu, na to treba priestor,niekedy dávno som si nakúpil všetke elektronky do TV , po čase som všetke vyhodil,nepoškodila sa ako na potvoru už ani jedna
Odpovedať
@dexter89 Ľudí desí čo sa bude diať s plynom na finančných trhoch a následne aký to bude mať dopad na jeho cenu. Pomáhajú tomu hlavne poplašné správy v médiách. Preto menia svojho času inštalované plynové kotly za TČ.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Aky by ste odporucali plynovy kotol do starsieho RD dvojpodlazny ...aktualne je tam (stacionar.)30r viadrus, ktory je funkny ale ma vysoku spotrebu. Najlepšie keby bol stacionarny DAKUJEM
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od devices:

Aky by ste odporucali plynovy kotol do starsieho…
@devices napr. https://www.protherm.sk/pre-nasich-za...
Odpovedať
https://www.protherm.sk/pre-nasich-za...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od daniela15:

Prosím, poraďte, my sa s tým trápime už nejaký te…
Dobrý deň. Ponúkame montáž podlahového a stropného vykurovania s infračervenou samoregulačnou vykurovacou fóliou Maxeco. V prípade záujmu pre Vás vypracujeme cenovú ponuku zdarma. https://www.inovakurenie.sk/infra-kur... info@inovakurenie.sk mob.: 0940 603 603
Odpovedať
ber najlacnejsi aky najdes. a co najjednoduchsi. kondenzacny je narocnejsi na udrzbu ale zasa o nieco menej zozere. a netreba zabudnut ze zapojenie a spustenie stoji dalsi majland
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ppo:

ber najlacnejsi aky najdes. a co najjednoduchsi. …
@ppo Už moja babka vravievala, že: "Keď PánBoh chce niekoho potrestať, ako prvé mu zoberie rozum!" No a mňa asi teraz na Vianoce potrestal, ja stratil triezvy úsudok a kúpil kondenzačný Vaillant. Aby nebolo toho málo, tak taký istý ešte aj mojej mame do starého domčeka. Medzi sviatkami som kotol napojil do systému, aj na plyn, už len vyvediem komínovú rúru vodorovne von cez stenu a môžem spustiť. Neviem, čo som sa tak zošalel, lebo stále som chcel tiež najlacnejší, aký nájdem. Myslím si, že rozdiel v cene medzi najlacnejším kotlom a moderným kondenzačným, je stále väčší než teoreticky fiktívna úspora na plyne, ktorú by mal kondenzačný akože priniesť. Tá úspora nikdy nebude reálna a nepríde! Na "bežnom" kotli si všetko opravím sám, a aj na tom mojom starom, doterajšom, všetko funguje ako má 28 rokov, a bežnú údržbu i "revízie" som si stále urobil sám. A kondenzačný kotol? Aj keby sa nič nepokazilo, tak každý rok cca 100 € za revíziu a neopravím si na ňom sám už nič. Stále treba technika. Susedovi sa pred pár dňami pokazil 4,5-ročný kondenzačný Protherm. Už 3 dni na ňom maturujú špecializovaní technici a nevedia prísť na chybu. Vyzerá na to, že mu asi odišla doska s elektronikou. (Nemyslím si, že iné značky kondenzov boli na tom v spoľahlivosti podstatne lepšie)
Odpovedať
kotly vacsinou tak funguju. slape az klakne elektronika. v doske sa nikto znaly rypat cudziemu nebude (ide o plyn - nieco sa stane, ma problem). kondenzacne vraj treba cistit (mna to este caka).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ppo:

kotly vacsinou tak funguju. slape az klakne elekt…
@ppo aký KK máš a aký je starý ?
Odpovedať
Kokos to sú rady. To aj auto kupujete najlacnejšie co existuje. ?
Odpovedať
Podľa mňa najmenej problémov a najlacnejšie bolo hádzať polienka do pahreby v jaskyni.... by ste si mohli podaktori už vytiahnuť hlavu z prdele...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?