Oplatí sa teplovodný krb popri elektrokotlu?

Dobrý deň, staviame drevodom, máme navrhnutý elektrokotol + teplovodné podlahové vykurovanie, ročná potreba tepla na vykurovanie 52 kWH/m2, podlahová plocha 120 m2, tiež budeme mať aj rekuperáciu. S manželom uvažujeme nad teplovodným krbom s tým, že by sme ho chceli použiť ako primárny zdroj a elektrokotlom iba v prípade potreby dokúriť. Tí čo máte elektrokotol a teplovodný krb, oplatí sa do teplovodného krbu investovať (máme viacero ponúk +- 7000€)? Resp. máte nejaké iné návrhy ako najefektívnejšie vykurovať, ak nemáme možnosť plynu (do tepeleného čerpadla tiež veľmi nechceme ísť)? Ďakujem pekne.
Odpovedať
Profilova fotka
@najka432 teplovodny krb ako primarny zdroj? Zjavne netusis o com hovoris, realita je kotolna priamo v obyvacke, drevosklad za dverami... Priprava teplej vody co? Preco si nechcete dat TC? Ceny su uz hlboko pod 3000e, aktualne je 9kw Woltcraft za 400e (ale nema ohrev TUV, teda treba dokupit nejaky plugin ale to sa vyriesi).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od najka432:

Dobrý deň, staviame drevodom, máme navrhnutý elek…
@najka432 Podlahovku by som asi neriešil.Velký objem vody,pomalý nábeh,dlhá zotrvačnosť. Skúste pozrieť nastenný fancoil sinclair sf-250hm2.Objem 1l.Pripojiť k tomu proterm ray 6kw ,poprepájať ich plastohliníkom. Jar a jeseň by ste vykurovali na 35°C,ak by bola teplota okolo 0 tak 40°C,ak pod -10 tak 45°C vodou. Malý objem vody v systéme do 20l,rýchly nábeh.Samozrejme sa dá použiť na chladenie s TČ,ale pri chladení všetky trubky zaizolovať,inak by dochádzalo ku kondenzácii. Ten výkon elektrokotla sa dá obmedziť napr. na 3kW a menej podľa tepelných strát.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od najka432:

Dobrý deň, staviame drevodom, máme navrhnutý elek…
@najka432 mám teplovodný krb, respektíve krbové kachle s výmenníkom. Primárny zdroj je však plyn. Pravdupovediac @mgx má pravdu. Sporadicky si zakúrime v krbe, hlavne v prechodnom období. Ale trvalé kúrenie je obťažujúce, špinavé- znečistené drevo, piliny, občasné vysmradenie obývačky pri prikladaní, oťažujúce čistenie krbu.. Ak môžem odporúčať, vyhnite sa aj elektrokotlu. Bez plynu je jednoznačne najlepšie a najekonomickejšie riešenie tepelné čerpadlo.
Odpovedať
Fancoil sa nikdy nevyrovná komfortu podlahovky, ani zdaleka. A samozrejme kotolna v obyvacke je nezmysel.
Odpovedať
tiež mám rovnaký názor na teplo, ktoré je distrubuované vetrákom. Neprirodzené, niekedy nepríjemné, vysušuje očne sliznice, dráždi dýchacie cesty, víri prach. Mám okrem plynu a krbu aj klimu.. Samozrejme sme ju vyskúšali aj na kúrenie, ale napriek tomu radšej kúrime v radiátoroch s plynovým kotlom, respektíve krbom s výmenníkom. Určite sa na to dá zvyknúť v prípade neexistujúcej inej možnosti, ale zvyk je železná košeľa.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Fancoil sa nikdy nevyrovná komfortu podlahovky, a…
@kejsix Človek si na fancoil musí zvyknúť.Používam fancoil daikin pre vykurovanie.Všetko závisí od umiestnenia fancoilu.Treba umiestniť tak,aby priamo nefúkal na človeka. Dá sa chladiť aj podlahovkou,ale to je obmedzené.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marko337:

@kejsix Človek si na fancoil musí zvyknúť.Používa…
@marko337 Prečo by som si mal zvykať na nekomfort? Distribúcia tepla z fancoilu sa absolútne nedá porovnať s podlahovkou. Odkiaľ máš mýtus, že v podlahovke je veľa vody? Aký dlhý nábeh? Podlahovka sa nevypína, ale reguluje. Neprekonaný spôsob kúrenia. Chladenie je iný šport, to sa v zadaní nespomína.
Odpovedať
Profilova fotka

@marko337 Prečo by som si mal zvykať na nekomfort…
@kejsix áno, nevýhodou podlahovky je dlhý nábeh v zmysle "ideš na dovolenku, vypneš kúrenie a po príchode kúrenie zapneš a chceš čo najrýchlejšie teplo" - to s podlahovkou nehrozí na rozdiel od radiátorov, krbu ap.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@kejsix áno, nevýhodou podlahovky je dlhý nábeh v…
@gadefox Kto v zime vypína kúrenie? Max. ho stiahnem a cez mobil deň vopred pridám. Aký problém, kde?
Odpovedať
tepelná zotrvačnosť má dve strany mince. To, čo jeden môže považovať za dlhý nábeh, druhý môže považovať za stabilnú zotrvačnú teplotu.. Ano, po dovolenke pri vypnutom kúrení v podlahovke môže byť tepelná pohoda po hodne dlhom nahriatí, ale na druhej strane drží teplotu hodne dlho, takže pri dobrom nastavení kúrenia je teplota stabilnejšia a menej náchylná na zmeny vonkajšieho počasia. Ja mám plyn s krbom bez akmulačky paralerne do jedného radiátorového okruhu. Nábeh je okamžitý, aj do radiátorov, ale diskomfort pred zateplením domu bol citeľný- studené steny. Po zateplení neporonvateľne lepšie. V prechodnom období mi stačí zakúriť v krbe večer na tri-štyri hodky a do daľšieho večera mám teplo. Krbové kachle aj komín mám v strede domu,.. Za tie tri hodky mi naakmuluje teplo aj samotná tehlová obostavba komínu. Aj ked kachle do rána vyhasnú, stenu s komínom mám teplú. Vždy sa tešíme, že si večer urobíme romantiku pri krbe. Ale celú sezonu ma to už nebaví.. Ked som skúsil každé ráno v zime zakladať v krbe, aby som mal teplo celý deň, tak ma to prestalo po dvoch -troch sezónach baviť. . Drevo za hubičku. ALe bola to starosť. Teraz to praktizujem iba cez víkendy. Zakúrim v krbe, bytový termostat zaznamená zvýšenú teplotu a odpojí plynový kotol. Funguje to úplne samostatne, nezávisle a automaticky. Nič neprepínam, nič nekontrolujem. Oba ohrevy fungujú do spoločnej radiátorovej vetvy a nijako si nevadia. Pohodlene vykúrim kachlami Marína od ABX aj 120m2 prízemia aj dalších 80m2 podkrovia. Manželka to miluje, sedáva pri krbe a vyšíva. Ja jej to rád doprajem, ale povedal som, že iba cez víkendy. Je to oštara čistiť po každom kúrení krb a nosiť drevo..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

tepelná zotrvačnosť má dve strany mince. To, čo …
@zicher ... z ktorého sa práši, lezú pavúky ...
Odpovedať

@zicher ... z ktorého sa práši, lezú pavúky ...
@kejsix ano to tiež kua, a minulú sezonu neuveríš, mi z dreva vyliezol cvrček a cvrlikal mi dva týdne, kým som ho ulovil! dpc, to bol zážitok. Teda myslím, že to bolo z dreva, lebo som ho nakoniec ulovil za krbovými kachlami, kde som mal v koši pár kúskov dreva
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Kto v zime vypína kúrenie? Max. ho stiah…
@kejsix máš úpal alebo si robíš srandu?? Písal som o dovolenke - sú ľudia, ktorí sa v zime zbalia s rodinou a odchádzajú preč na mesiac. A existuje ďalší tucet racionálnych dôvodov, prečo ľudia odídu v zime mimo dom/byt (napr. pracujú v zahraničí, dostanú fušku ap). Nerieš, čo robia druhí a prečo to robia.. A naozaj nevieš, že podlahovému kúreniu trvá dlho, kým vykúri miestnosť t.j. dlhý nábeh? Neverím..
Odpovedať
osobne nevypínam kúrenie, ani ked odchádzam v zime na pár dní, ani na týždeň. Nahriatie domu zožerie toľko energie, ako udržanie domu v komfortnom režime. Nejako a to neoplatí a hlavne kotol dostane na búdku takým spôsobom, že čo by degradoval pomaly rok, tak zdegraduje za dva-tri dni pri nahrievaní studených stien, o podlahovke nehovriac. Ked normálne kúrite na 15-20% a zrazu musí ísť na 80% kvôli nahrievaniu stavby. Vypínanie kúrenia nemá logický zmysel.
Odpovedať
Profilova fotka

osobne nevypínam kúrenie, ani ked odchádzam v zim…
@zicher to je pravda, mám odskúšané. Kotol u nás bežal non stop nejakých 30 hodín, kým sa vykúril dom a nejako extra sme neušetrili. Pri podlahovke sa IMO vôbec nevyplatí špekulovať s teplotou, ak sa jedná o týždeň, pár dní duplom. Okrem toho, výpnúť podlahovku úplne je risk (zamrznutá voda v rúrkach je prúser) - mal som na mysli znížiť teplotu povezme na 5oC.
Odpovedať

@zicher to je pravda, mám odskúšané. Kotol u nás …
@gadefox to už ale musí ísť o vypnínanie na mesiace dlhú dobu. Ja napríklad v prístavbe nekúrim celú zimu a mám tam pustenú vodu. Neodstavujem ju a nikdy sa mi nestalo, že by v prístabe- rozumej letnej kuchyni, niečo niekedy zamrzlo.. A to prístavbu nemám vôbec zateplenú. Podľa mňa neexistuje, aby zamrzol zateplený dom, aj ked sa v ňom celú sezónu nezakúri. Aspoň určite nie na západnom Slovensku.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@kejsix máš úpal alebo si robíš srandu?? Písal so…
@gadefox Stále si neodpovedal, v čom je problém si na diaľku pridať kúrenie deň pred príchodom. Iba obvyklým spôsobom útočíš :⁠-⁠)
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Stále si neodpovedal, v čom je problém s…
@kejsix na manipulácie neodpovedám. A zhrnieme si to, okay? Najprv si sa čudoval, aký dlhý nábeh [pri podlahovke] a podľa teba [podlahovka sa nevypína]. A keď som ti vysvetlil o čo sa jedná, manipulatívne si odbočil (deflection) a začal riešiť, prečo si niekto dovolí vypnúť podlahovku v zime a že ty máš možnosť riadiť TČ cez mobil a aký je vlastne problém. Mám pre teba šokujúcu správu: nie všetci na svete fungujú ako ty; nie všetci na svete majú kúrenie s možnosťou riadenia cez mobil. To nemení nič na fakte, že podlahovka má dlhý nábeh a že sa to všeobecne považuje za nedostatok tohto typu kúrenia. Nerozumiem, prečo tu klameš a zavádaš!!
Odpovedať

@gadefox to už ale musí ísť o vypnínanie na mesia…
@zicher na záp. sk nebývajú mrazy?,kolega s práce mal vodovod trubku v previse ostala voda a zamrzla, pukla trubka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@zicher na záp. sk nebývajú mrazy?,kolega s práce…
@duzu bývajú, ale tá prístavba mi nepremrzne, je postavená zo 40 cm kvádrov.. To by muselo brutálne mrznúť celý mesiac a to sa už nestáva..
Odpovedať

@duzu bývajú, ale tá prístavba mi nepremrzne, je …
@zicher Mne zmrzli aj trubky k radiátormi a aj jeden radiátor nafúklo.... Trubky boli zasekané v Ytongu 375...
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Stále si neodpovedal, v čom je problém s…
@kejsix @gadefox je pochopiteľné, že podlahové nízkoteplotné kúrenie v podlahe má pomalý nábeh ... samozrejme keď to nevypínaš tak to hreje ale nejaká rozumná regulácia teploty 0 bodov, pocit tepla za mňa na h*vno ... aspoň mne aj mojej žene pri tom bola vkuse kosa... a to som mal na termostatoch 22-23°C a stále kosa... teraz zapnem klímu a teplo za pár minút... prach a ostatné veci sú už 100x vyvrátené mýty ale vkuse dookola sa tu opakujú... veď nech si každý dá čo chce a potom o rok oľutuje jak aj ja ja by som dnes do nizkoenergetickej A0 novostavby už v živote kurenie do podlahy nedal... a samozrejme pre zadavateľa temy premena činnej elektriny na teplo je dnes už technologický prežitok , a spiatočnícky krok. Nehovoriac o tom, robiť si z obývačky kotolňu
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dexter89:

@kejsix @gadefox je pochopiteľné, že podlahové n…
@dexter89 jááj, tak to ja mám s podlahovkou veľmi dobré skúsenosti. Pre istotu napíšem, že mám na mysli podlahové kúrienie, kde výhrevné médium je voda. Je príjemné cítiť teplo na nohách (odspodu je pocitovo najväčšia zima). S vykurovaním klímou nemám skúsenosti. Pár krát sa tu spomenul suchý vzduch, neviem posúdiť - ak áno, tento spôsob by mi nevyhovoval (suché oči). Je super, že si každý môže vybrať to svoje - ja by som podlahovku s plyn. KK nemenil. Uvidíme, aká situácia bude o 10 rokov..
Odpovedať

@kejsix @gadefox je pochopiteľné, že podlahové n…
@dexter89 Že je Tvojej pani zima je individuálny problém. V dome mám podlahovku, v dielní rekuperáciu a klímu. Jedinú vyhodu klímy vidím v tom, že dokáže v lete efektívne chladiť a znižovať vlhkosť. Inak nič, ešte to musím aj dvakrát ročne čistiť (nemyslím len osprchovať "filtre" nad radiátorom). Uznávam, že v dobre zateplenej stavbe efekt teplej podlahy necítiť. Skôr len to, že nie je studená. Ešte by som rád vyzdvihol aj skutočnosť, že podlahovka je nehlučná. Ale keď bývaš pri diaľnici, je to asi jedno. Každému čo jeho jest.
Odpovedať
Profilova fotka

@dexter89 Že je Tvojej pani zima je individuálny …
@kejsix tak viem o viacerých ľuďoch, čo im podlahovka práve kvôli tomu že je to nizkoteplotne vykurovanie, nesadlo... možno je problém my sme prišli z bytovky, kde som mal vždy teplé radiátory 24°C a na 10. poschodí ma vykurovali aj byty podomnou ... Tá podlahovka napr. v najväčšej izbe uznávam, podlaha bola aj vlažná ale v menších izbách tam bola chladná ... aj keď v miestnosti vraj teplo... mne to proste pocit tepla nedávalo... až keď som to nastavil na vyššiu teplotu napr. 25°C na termostate... čo je čudné, nakoľko každý ma predtým presviedčal, že pocit "teplých nôch" ti vynahradí potrebu nastavovať vyššiu teplotu na termostate a postačí 20°C ... no ja keď som nastavil 20°C mrzol som v izbe a musel som mať mikinu a hrubé ponožky... kým sme nemali klímy denne som kúril v krbe pre ako taký pocit tepla... a v miestnostiach kde sme boli som musel na termostate podlahovky mať vkuse min.23°C pri 22 už bolo pocitovo chladno ... Ja mám rád v dome teplo a komfort... klímami vykurujem na 22°C a to mám skoro vždy reálnych 23°C v prechodných obdobiach 24°C ja chcem po dome celý rok chodiť v kraťasoch a tričku a to mi klíma reálne poskytne za minimálne náklady hluk /šum to je snáď jedna z hlavných nevýhod ale ako si písal, niekomu to vadí nám vôbec... lepšie sa mi pri tom šume zaspáva ... niekedy aj v lete púšťam len ventilatorový mód, nech to čistí vzduch cez noc a šumí
Odpovedať

@kejsix tak viem o viacerých ľuďoch, čo im podlah…
@dexter89 mali sme klímu v práci , jej jediná výhoda bola že miestnosť sa dá rýchlejšie vyhriať, nemusí akumulovať teplo do betonu,ale takmer každému vadilo prúdenie vzduchu nech nastavíš lamely akokoľvek , je to lokálny zdroj podobne ako radiátor,krb, kachle, v celom priestore je rôzna teplota navrchu najteplejšie na spodu najchladnejšie, naviac musíš nejako ohrievať TUV, pri podlahovke je takmer rovnaká teplota v celom priestore, ale potrebuješ cez vykurovaciu sezonu papuče, lebo po nahriatí je síce teplo ale podlaha už nekúri, chladenie máš zo stropu studenou vodou
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@dexter89 mali sme klímu v práci , jej jediná vý…
@duzu no ja mám klímy aj podlahovku a posledné 5 rokov som podlahovku nezapol ... Mne klíma vyhovuje na kúrenie viac , preto som aj domontoval ďalšie dva klímy do ďalších izieb 😁
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?