Nefunkcny solarny ohrev vody

Ahojte. Prestal mi vodu ohrievat solar. Este zaciatkom tohoto leta to urcite fungovalo, poznam to podla teploty vody v bojleri, aj teplota je vysoka (okolo 60st), vs. cca 48 ked to ohrieva TC. Kazdopadne mam klasicku zostavu regulus, obehove cerpadlo wilo, a trubicovy kolektor 32ks. Neviem vsak prist na to kde je chyba. Tlak mam cca 2 bar. Cerpadlo sa tvari ze nieco robi, V zostave nad cerpadlom je teplomer, ten obcas ukaze aj 50st, inokedy len cca 30. Ked ukazuje teplotu, cerpadlo aj mosadzne kusy okolo su teple. Avsak prietokomer pod cerpadlom ukazuje vacsinou stale cca 5l/min, bez ohladu ci cerpadlo bezi alebo nie. Ak trosku pobucham po rurach, alebo obcas pri zapnuti, to vyskoci na 12l/min, potom hned 8 a klesne na tych 5. Ale skratka aj ked cerpadlo vypnem, ten prietok zostane tak ako je. Samozrejme vodu v bojleri to neohrieva ani o stupen, aj pripojenia na bojleri su na dotyk studene. Ak vsak ukazuje teplotne cidlo na kolektore napr. 150 stupnov, a zapnem cerpadlo manualne, teplota na kolektore postupne klesne, avsak v bojleri ziadna zmena. Mate nejaky napad? Cerpadlo? Zavzdusneny system? Malo kvapaliny? Pripadne ako to mozem presnejsie identifikovat? Vdaka za rady.
Odpovedať
@mmjoy99 nemam s tym vela skusenosti, ale povedal by som ze to mas asi zavzdusnene. Na tom prietokomery ta skutka naco sluzi? nie je to privretý gulovy ventil?
Odpovedať
@nicearty Neviem na co sluzi, mozno na odvzdusnenie? Je tak ako bola od instalacie.
Odpovedať
Tak na odvzdusenenie nebude 🙂 Skusil som ju otocit zvislo, a hoci ten prietok je viacmenej stale rovnaky, zda sa mi ze rura vlavo vedla RJ, ktora bola predtym studena a nebolo tam v nej nic "citit", je teraz teplejsia a citim ako sa jemne hybe, teda ze cez nu tecie kvapalina. Spustil som cerpadlo rucne, dam tomu chvilu a uvidim.
Odpovedať
Nepomohlo to. Rura nalavo, ta co ide z kolektorov zhora, ta ide do bojlera vrchom a je tepla na dotyk na spojoch. Z bojlera vychadza potom zdola smerom nahor, to je ta co smeruje do prietokoveho ventila zdola. Ta je uz studena, rovnako tak je studene aj cerpadlo, a teplomer nad cerpadlom ukazuje len okolo 30st (teplota dole v bojleri je 25st).
Odpovedať
Zda sa ze to je zavzdusnene. Kym bezalo cerpadlo, ale prietok ukazoval tych 5l, skusil som tou srubou pohybat. Prietok stupol na 11l/min, tak som to nechal tak. Po chvili som prisiel k cerpadlu, teplota v spodnej casti je uz o cca 5 stupnov vyssia, ale v rurach huci, take to pluvanie, ako ked je v systeme vzduch. A tlak klesol nieco tesne pod 2 bar.
Odpovedať
@mmjoy99 tak niekde na najvyssom mieste, pravdepodobne pri kolektoreby mal byt odvzdusnovak, ale neviem ci to potom nebude aj tak treba dotlakovat. Preco sa neobratis na servis, firmu co ti to montovala?
Odpovedať
Neviem ako to funguje ale tiez si myslim ze je to zavzdusnene. Ked zapnete cerpadlo nevydava to take cudne zvuky ? Lebo cerpadlo by malo ist ticho.
Odpovedať
Odkedy sa to rozbehlo, ked som sa nejak hral s tou srubou na prietokovom ventile, tak uz ano, uz je pocut ze je to zavzdusnene v trubkach. Predtym to ale vobec tu vodu netlacilo, akoby bolo nieco niekde zaseknute. Prietokomer bol vzdy na tych 5l/min, ci bolo vypnute alebo zapnute. Resp. ukazal 12l/min a do par sekund to padlo. Teraz je to stabilne okolo 11l/min, pocut a aj citit to na trubkach ktore su teple ci na vstupe alebo vystupe z bojlera/cerpadla. Predtym to bolo teple len na 1 strane vzdy.
Odpovedať
No ono te vzduch vie urobit vzduchovu bublinu taku ze sa to vobec nepohne ako keby nic nebolo v rurach prazdno a ked sa ta bublina zmensi tak sa to rozbehne treba to uplne odvzdusnit aby sa niekde inde nevytvorila a nazablokovala to.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?