Vykurovanie elektrokotol a solarny ohrev

Oplati sa vykurovanie elektrokotlom s podlahovym teplovodnym vykurovanim a pridany solarny ohrev na TUV. Poschodovy dom 130 m2 .ake mozu byt mesacne naklady?
Odpovedať
1
2
To je kriste pane otázka na .... ani to nedopíšem :) Položím ti podobnú otázku, oplatí sa benzínové auto ktoré je 4,5 metra dlhé na prevádzku ? Prípadne tam dám dorobiť LPG. Aké budem mať s tým autom mesačné náklady na cestovanie ? Ak chceš serióznu odpoveď, dopíše aspoň akú máš mernú potrebu tepla na vykurovanie na m2.
Odpovedať
Presne ako je napísané vyššie. Osobne by som skor rozmyslala nad fotovoltaikou, ak uz elektrokotol... a prebytky energie ukladala do TUV.
Odpovedať
@daniel2482 solar setri iba v lete, cca do 200 rocne. a s elektrokotlom prekuris gate, hoci je to najpohodlnejsie kurenie prakticky bezporuchove a bezudrzbove- Ku kotlu treba kurit pravidelne v kachliach alebo klimou, vtedy budu naklady nizke. ja mam 130 bungalov, 80 E mesacne kurenie a TUV
Odpovedať
@peto99 To je presne taká informácia ako keď ti poviem, že každý občan inej ako bielej pleti je zlodej :D Vôbec gate prekúriť nemusí, nevieš o jeho dome zhola nič, aby si niečo takéto povedal :) Ak bude mať dom maličkú potrebu tepla tak vôbec prekúriť nemusí veľa :)
Odpovedať
@lubk0 da sa predpokladat 50-70 kWh na m2, to je do 10 MWh rocne. Mam 130 m2 a slusne zateplenie, pod 10 kWh som sa nedostal. on to predsa nepotrebuje vediet presne. Ale solar by som nekupoval, radsej tepelne cerpadlo vzduch voda, to v lete ohreje TUV lacno.
Odpovedať
@peto99 my sme preratavali ci radsej tc alebo solary a vyslo nam to plus minus narovnako ked zratas rozdiel vo vstupnych nakladoch a spotrebe, takze sa mi tiez zda ze tu mudrujes s nedostatkom informacii ;-) a ako pise @lubk0 , kedze budeme mat nizku potrebu tepla, vychadza nam vyhodnejsie elektrokotol so solarmi ako kondenzacny plynovy kotol @daniel2482 ale teda radsej solarne trubice (nie ploche panely), tie maju lepsi vykon aj v zimnych mesiacoch
Odpovedať
@luck4 porovnanie s plynom je konina. Elektrinou sa nikdy tak lacno kurit neda. Solar je k bazenu, nie do maleho domu. Viem, kolko zerie moj ekotol.
Odpovedať
V Projekte mam uvedene potreba tepla na vykurovanie 9457;95kwh /rok
Odpovedať
@peto99 nie je to konina, lebo plyn ma ovela vyssie vstupne naklady, takze stoji za zvazenie prepocet rozdielu vstupnych nakladov a uspore na cene plynu.. (dokonca aj ked vypustime uvahu ze cena plynu sa bude pravdepodobne zvysovat rychlejsie ako cena elektriny)
Odpovedať
@daniel2482 = 1040 €
Odpovedať
Dom je z tehal porotherm profi 30 zatepleny mineral.vlna nobasil fkds 150mm,podlaha zateplenie 18cm polystyren, strecha nobasil 260mm. Okna dvojskla . Inac le na pripojku plynu chcu 1950eur.😊
Odpovedať
@peto99 ale no...ja mam plochu cca 135m2 a komplet elektrinu a od konca jula do teraz je na hodinach 2700kw...kurenie,tuv a ostatna elektrina. Ziadne kachle,reku ani krb. Ak dobre zatepli nezruinuje ju ani el.kurenie,popripade na tuv tc do 1000e.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@daniel2482 Tak si si možno aj sám odpovedal :) Otázka : Dom už stojí ? Komín máš alebo plánuješ stavať ?
Odpovedať
Este nie len zacinam mam tam komin predpriprava na kotol na tuhe palivo.
Odpovedať
@daniel2482 tak vylepšiť izolácie, trojsklo a môžete kúriť elektrinou + malé krbové kachle (netreba dávať kotol) za ušetrené peniaze dať rekuperáciu
Odpovedať
@daniel2482 Je to v každom prípade na Vašom rozhodnutí, no ja by som to riešil celé inak :) Merná potreba tepla bez TUV je 9457,95 kWh / 1 rok. Dom má 130 m2, takže 9457,95 / 130 = 72,75 kWh na m2 / 1 rok. Toto nespĺňa údaje ani NED, ani úsporného domu. Niečo viac tu : http://www.denystav.sk/o-ned/co-je-ne... Ale dočítaš sa o tom kdekoľvek na internete. 1. Ak by si si stál z akýchkoľvek dôvodov za svojim, tak pri súčasnej skladbe by som na tvojom mieste išiel určite do plynu aj za cenu 2 tis. Eurovej prípojky a drahšieho zriadenia. Ak by sa do úvahy totiž bral len fakt potreby tepla na vykurovanie, tak pri plyne je to cca 478 Eur ročne kdežto pri elektrine, ako ti hore vypočítali to je 1040 Eur. To je ročná úspora len na vykurovaní 578 Eur ... A to si ešte neohrieval vodu ... 2. Osobne by som si toto celé premyslel. Na tvojom mieste by som si sadol s projektantom a znížil mernú potrebu tepla na vykurovanie... Zrušil by som komín, solár, kotol na tuhé palivo a pravdepodobne aj vodnú podlahovku. Za ušetrené prachy a prachy ušetrené lacnejšou realizáciou elektrického podlahové vykurovania by som zvýšil izolácie. O koľko presne treba riešiť podľa toho, aký výsledok chceš dosiahnuť, ale rátam tak - zateplenie aspoň 25 CM EPS. Ak sa vykašleš na vlnu, vyjde to plus minus podobne. - podlaha aspoň 25 CM - strop aspoň 40 CM vlny - okná trojsklo A idálne nejakú slušnú rekuperáciu :) Ale ako hovorím, k presnejšiemu číslu sa dostaneš s projektantom :)
Odpovedať
BTW: Ak by si sa dostal s mernou potrebou tepla na m2 do takého skoro stredného štandardu NED, tj 35 kWh na m2 / rok tak pri 130 metroch by bola merná potreba tepla bez TUV ročne 4550 kWh na celý barák :) Tým pádom by tam nebol aktuálny náklad 1040 Eur (pri cene 0,11 Eur / kWh) ale 500 Eur ročne, čo je cca 42 Eur mesačne na kúrenie + k tomu TUV a vôbec to nebude také strašne.
Odpovedať
@luck4 ja sam nemam plyn, hoci mam pripojku. Ale kurit cislo elektrinou v beznom dome je drahe. Da sa to, ale treba dokurovat, Solar bilanciu velmi nezlepsi, aj jeho cenu treba zapocitat, Mimochodom, od cca 3000 je drahsi ako zaviest plyn.
Odpovedať
@peto99 to je zavadzajuce tvrdenie, u nas bungalov 135m2, elektrokotol, platby 60e mesacne, zateplenie 25cm fasada, podlaha 25cm, strop 60cm, okna trojskla, vetranie s rekuperaciou, ale aj solarny ohrev vody, lebo mam 3 zeny a stvrta je na ceste :-) :-) a su to vodne zivocichy :-)
Odpovedať
@peto99 solar nas vysiel 2600 aj s montazou a je pri nom bonus v podobe trosky ekologie :)
Odpovedať
@luck4 nic proti solaru, ale viac ako 200 Ecok rocne neusetri, ak teda nevyhrieva bazen. To znamena navratnost 13 rokov, nepocitam servis. Plyn stoji v lacnej variante 3500, a kuri za polovicu elektriny. Solar nie je alternativa plynu, lebo nekuri. Alternativa plynu su kachle a tepelne cerpadlo. Ked je tepelne cerpadlo, ohrieva vodu za naklady solaru, takze sa mi nejako staca zmysel ho kupovat do maleho domu. Bazen je samozrejme ina kava.
Odpovedať
s dotaciou su ponuky na TC od 4000
Odpovedať
@peto99 potrebu tepla na vykurovanie mame vyratanu 33kwh/m2, potrebu tuv 19. cize celkove naklady pri cisto elektrine ak spravne chapem vypocet su 52*120 (mame uzitkovu 120)*0.11 = 686eur. pri plyne by boli teda polovicne ako vravis, co je 343 eur uspora, naklady dajme tomu tych 3500. pri solari uspora 200 eur, cize rocne naklady vyssie o 140 eur, co je podla mna zanedbatelny rozdiel, ked vezmes do uvahy ze vdaka tomu nepotrebujes komin, plynovu pripojku, plynarne ako take a vyuzivas energiu z obnovitelnych zdrojov TC je tiez alternativou, vychadza o nieco lepsie ako solary, aj ked v nasom pripade to vyslo narovnako, lebo sme uz mali pripravu na solary ked sme zvazovali tc, takze by to boli este naklady navyse. ponuku na tc sme mali myslim okolo 6000 eur, co je uz slusny rozdiel. navyse mas kvoli nemu na pozemku bednu ktora je vraj vcelku hlucna
Odpovedať
@luck4 zadavatel temy ma dom s 9,5 MWh za kurenie rocne, co som odhadol na prvy sup. Lebo VACSINa domov je takychto, ono spravit NED nie je take jednoduche, ako tu vypisujete. Ja som zateplil na hranici mozneho, a potreba klesla o 2 MWh rocne. Trufnem si povedat, ze ani 30 cm eps by NEd nespravilo. Lacnejsie bude investovat do usporneho zdroja, ako sa trapit s NED.
Odpovedať
Profilova fotka
@radomel a krb nahodou nemas ? @peto99 naopak, spravit NED nie je vobec take zlozite ako vypisujes, okrem toho je to uz povinne.
Odpovedať
@peto99 heh ale zabudas na to ze podla novych noriem ten NED bude musiet spravit ;-) ale ano mas pravdu ze ak nemas NED tak kurit elektrinou nema zmysel
Odpovedať
@majkoj nie, sme bez komina, zena je spokojna ze sa o nic nemusi starat a ja som dost v robote
Odpovedať
Profilova fotka
@radomel pytam sa pre istotu :), casto totiz ludia zabudnu taku malickost spomenut.
Odpovedať
@majkoj vsak mu porad, ako znizit potrebu tepla na polovicu. Napriklad zdvojnasobenim izolacii? Aj ja som investoval do izolacii, drahych okien, rekuperacie, a potreba klesla max o stvrtinu z 13 MWh na 10Mwh. Zeby to bolo tym blower door testom? Izoloval som najma pred teplom a hlukom. Ak chce mat podhodovu teplotu, bude musiet lacno kurit, zateplenie ma iba obmedzeny vplyv.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ja tvoj dom nepoznam, ale ak si dobre vsimnes, moj dom nema ziadne extremne izolacie a ma potrebu tepla 35kWh/m2/rok cize NED s prstom v zadku. Rocna potreba tepla do 5MWh.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?