Nedokuruje miestnosti

Zdravim. Viete poradit? Mam plynovy kotol Bosch 8700 a k tomu zonovu regulaciu od TECH-u. Mam problem, ze pri minusovych teplotach mi nedokuri jednotlive miestnosti. Technik co zavadzal regulaciu povedal, ze nema zmysel dat cidlo a ekvitermiku, ale ze napevno zadat kotlu teplotu. Tu je dalsi problem, zadal som kotlu teplotu 39 stupnov, ale pri ohreve ide teplota len 36 stupnov. Prietoky su cca 1,5l. Dom 205 m2, nekuri sa vsade. Viete poradit co spravit? Dik
Odpovedať
Profilova fotka
bez ďaľších detailov, to je veľký dom, tam treba zdvihnúť teplotu na kotli. Podľa vonkajšej teploty aj do 50°C, podlahe to neuškodí
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od lubomird:

Zdravim. Viete poradit? Mam plynovy kotol Bosch 8…
@lubomird Technik ti evidentne povedal blbosť. Daj si nainštalovať priestorový termostat aj ekvitermický senzor.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@lubomird Technik ti evidentne povedal blbosť. Da…
@toky1 na co by mi bol priestorovy termostat ked mam termostaty v miestnostiach?
Odpovedať
Profilova fotka

Zdravim. Viete poradit? Mam plynovy kotol Bosch 8…
@lubomird ako ti radi jan45, pridaj si teplotu na kotli ak ti nedokuruje, staci o par stupnov a sledovat teplotu v izbach, ale rychly dej to nebude
Odpovedať

@toky1 na co by mi bol priestorovy termostat ked …
@lubomird Termostaty mať môžeš, ale kým z kotla nepôjde dostatočne teplá voda, sú ti na nič. Jeden termostat a ekvitermika a máš po probléme...
Odpovedať

@toky1 na co by mi bol priestorovy termostat ked …
@lubomird Priznám sa že netuším ako funguje zónová regulácia od TECHu. Podstatné je, že by ti mal nejaký riadiaci člen určiť teplotu vykurovacieho média na základe vonkajšej teploty. To by mal kotol vedieť vďaka ekvitermickému senzoru a nastaveniu ekvitermickej krivky v regulácii od kotla. Ten mnou spomínaný priestorový termostat pri TECHu ti možno už ani treba nebude - ten v iných prípadoch (keď nieje zónovka od TECHu) dá pokyn kotlu zapnúť sa či vypnúť sa- pri akej dosiahnutej teplote sa má vypnúť. Pri TECHu neviem aký signál kotol zapne či vypne, to porieš s tým technikom. Zónovka od TECHu predpokladám,že reguluje, púšťa a zastavuje tok vykurovacieho média do samotných okruhov podlahového vykurovania.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od toky1:

@lubomird Priznám sa že netuším ako funguje zónov…
@toky1 rozsiahle a dobré vysvetlenie, skrátene, v malom priestore(RD ) je zónová regulácia málo využiteľná hračka.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@toky1 rozsiahle a dobré vysvetlenie, skrátene, v…
@jan45 pri vsetkej ucte sa mylite. Inak orientovane miestnosti s rozdielnym presklennim okennych ploch - teda slnecnych ziskova a nopak strat ma praveze velky ekonomicky vyznam a o komforte ani nevravim..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@toky1 rozsiahle a dobré vysvetlenie, skrátene, v…
@jan45 Zmysel má takáto zónovka aj v malých objektoch keď sú veľké rozdiely v dĺžkach okruhov podlahového vykurovania. Je totiž asi dosť problém vyladiť prietoky ak sú okruhy v izbách dlhé povedzme 80m a v kúpelniach 15m. Odporúčajú vtedy spojiť viacero krátkych okruhov do jedného dlhšieho lenže nie vždy je to možné. A keď je nejaký krátky okruh a keďže voda nieje úplne blbá tak sa snaží tiecť cestou menšieho odporu. A menšie tlakové straty v kratšej rúrke určite sú. Takže sa má snahu akoby vyskratovať cez ten krátky okruh. Aspoň myslím, odborník nech ma opraví ak sa mýlim.
Odpovedať
Profilova fotka

@jan45 pri vsetkej ucte sa mylite. Inak orientova…
@lubomird len takých objektov je málo a tí sa nechodia sem pýtať, áno, je to určené pre také stavby, veľká plocha, sever juh, veľké presklenie
Odpovedať
Ekvitermika v priemerne zateplenej novostavbe je zbytočná, odskúšané. Keď kotol kúri tú vodu na 36, na aky vykon ide? 1,5L su na podlahovku slusne prietoky.Aky je tam raster?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

Ekvitermika v priemerne zateplenej novostavbe je …
@kejsix ide na 10% vykon, co je asi minimum. Ked vykuruje len 1 miestnost, zdvihne teplotu aj na 38 stupnov. ale ked kuri viac miestnosti tak 36-37 stupnov.
Odpovedať

@kejsix ide na 10% vykon, co je asi minimum. Ked …
@lubomird pokial su prietoky v okruhoch, aka je teplota spiatocky?
Odpovedať
nikde som sa v diskusii nedočítal , aká je požiadavka teploty v miestnostiach , mám tiež Bosch 8700 iW , ale radiátory, starší dom 220 m2 , kúrime na 21,5 st. a vystačíme teraz v pohode s vodou do 45 st. , mám ekvitermiku ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?