Návratnosť tepelného čerpadla v novostavbe 280 m2

Zobraz úvodný príspevok
Zdravim, uz dlhsie riesim navratnost tepelneho cerpadla v novostavbe. V mojom pripade sa jedna o cca 280 m2 (z mojho pohladu zbytocny udaj ale z nejakeho dovodu kazdeho kurenara/ predajcu TC zaujima), s tym, ze tepelna strata vychadza 7kw (14-15 MWh za vykorovaciu sezonu). POdla cenovych ponuk, ktore sa samozrejme lisia v radoch tisicov za rovnake TC mi pre priklad panasonic aquarea vychadza navratnost na znacku panasonic (aquarea split k-generacia 10 500) vychadza bez dotacie na 6 rokov, co by bola fajn. ALE kvoli comu sa k tepelnym stratam nezapocitaju aj tepelne zisky(varenie, spotrebice, slnecne svetlo cez okna). v mojom pripade je to 5MWh. Tym by sa mi navratnost pretiahla na takmer 9 rokov. Obavam sa, ze toto by sa mohlo rovnat zivotnosti tepelneho cerpadla. Moja otazka teda je: Kde robim pri tychto zbeznych vypoctoch chybu, ked vsetci naokolo montuju TC v novostavbach ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@frantisekca Daj príklad značkového monoblokového…
@toky1 Momentálne napríklad Daikin, nedávno tú sumu podliezali TC Samsung, a aj Panasonic bol dostupný zľahka cez 3000.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@toky1 Momentálne napríklad Daikin, nedávno tú s…
@frantisekca Daj odkaz na konkrétny eshop s takouto cenou. Ja som asi strašne ľavý ale za 3 litre som nenašiel žiadne 7kW monoblokové TČ na ÚK aj TÚV z tebou spomínaných značiek ani náhodou. Dík.
Odpovedať

@frantisekca Daj odkaz na konkrétny eshop s takou…
@toky1 Monobloku je jedno či ho použiješ iba na kúrenie, alebo ohrev TÚV, kombináciu. Je to záležitosť ďalšieho vybavenia, čo k nemu dokúpiš. Písal som o TC s cenou do 3000€, nie o celom sete. EDLA06E3V3, EDLA08E3V3 sú z cenami 2200€ a 2500€. Nie, na palety ich brať nemusíš.
Odpovedať

@toky1 Monobloku je jedno či ho použiješ iba na …
@frantisekca Takú cenu som našiel len na Allegro. Tento eshop si myslel?
Odpovedať

@frantisekca Takú cenu som našiel len na Allegro.…
@toky1 Už xy vecí som z allegra objednal, aj z poľského, keď ešte na Slovensku neboli. Nikdy nebol žiaden problém a boli to aj drahšie veci, než je cenovka toho TC.
Odpovedať

@toky1 Už xy vecí som z allegra objednal, aj z p…
@frantisekca Čiže tento eshop si myslel. OK. Zo zahraničných eshopov tak všeobecne mám averziu kupovať "drahé" veci. Mám obavy z možných problémov s reklamáciami.
Odpovedať

@rkorba S týmto tak celkom nesúhlasím. Ak je to T…
@toky1 to budes mne ako uzivatelovi toho zariadenia rozpravat???
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@toky1 to budes mne ako uzivatelovi toho zariaden…
@rkorba 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od standa1981:

@vebi34 500e ročne, t.j. 50% príprava TUV, 50% kú…
@standa1981 chyba ti čítanie s porozumením, o ktorom sa toľko dnes rozpráva. Ja píšem o kúrení.
Odpovedať

@vebi34 500E je blud a sebaklam, teda pokial sa j…
@rkorba tak toto je prejav úbožiaka. Chudáka, ktorý neznesie, že niekto má iný názor. Na krku hypotéka, auto na lízing a hrá frajera s deravý mi vreckami. Ja nie som zadávateľ témy, máš reagovať na tému. Vlastním 4 nehnuteľnosti, v živote sa svojou úbohovosťou k tomu ani nwpriblížiš. Naša zemianska kúria ma2hodnotu okolo 1 000 000€. Keď z tvojho domu nebudú už ani základy, lebo žiadne hádam nemá, naša zemianska kúria bude iba stúpať na hodnote. Ale pochopiť to nie je v tvojich silách. 🤣🤣🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vebi34:

@rkorba tak toto je prejav úbožiaka. Chudáka, kto…
@vebi34 Nikto tu na teba "milionara" nie je zvedavy, lebo len tu mlzis, klames a urazas. Ja pisem podlozitelne fakty, ktore nevies vyvratit/pochopit, alebo vstrebat. Nepotrebujem sa tu s nikym hadat, lebo chudak co zobre pred Lidlom nema na slachtu 😎
Odpovedať

@vebi34 Nikto tu na teba "milionara" nie je zveda…
@rkorba prečítaj si svoju správu, ktorú si mi poslal. Len máš približnú hodnotu nehnuteľnosti, ktorú si nazval zrúcaninou. A čo sa týka šľachty, ktorú spomínaš, máme aj niekoľko rodinných erbov. 🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od vebi34:

@rkorba prečítaj si svoju správu, ktorú si mi pos…
@vebi34 a syltale sme sa mi chydaci neboraci nedozvedrli technocke parametre tej budpvy, ktora si ma na kureni+tuv elektrokotlom pytat iba 500 eur. Iba to ze kym ostatni makame a derieme svoje dlane ty si uz tazko za vodou co nam je platne jak mrtvemu kabat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Návratnosť TČ je nikdy. Povedzme že kúpim klasiku Vailant, Daikin, Bosch 12.000€ cca, keď tie peniaze nemám musím si ich požičat, keď to zahrniem do hypotéky na 30 rokov mám to plus 10.000€. Ano inflácia atď ale sme povedzme na 20.000€. Cize oproti elektrokotlu za 1000€ nerentabilné. Povedzme, že tie peniaze mám. Keď ich vložím do nejakého ETFka alebo dlhopisov, za 10 rokov mám dvoj násobok. Vychádzam z COP 3-3,5 ale môže byť aj nižšie. TČ + fotovoltika? Platí to isté ako som písal vyššie. TČ sa oplatí len človeku čo kupuje novostavbu s TČ, že to nerieši... inak sa novostavby už viac menej ani nepredávajú. Ja miniem za rok komplet 13mw a neoplatí sa mi to. Chcel som TČ ale keď som si to prerátal z každej strany tak sa mi to neoplatí v najlepšom som na tom istom ako s elektrokotlom. Nie je všetko o návratnostiach a každý nech si dá čo chce len som chcel prispieť do diskusie.
Odpovedať
Profilova fotka
@issqoo len strucne, lebo si rozhodnuty ze sa ti TC neoplati 1) TC dnes stoji od 1500e. s montazou 3000e. 2) SCOP pri kazdom TC ktore som montoval je za posledny rok 3.5 a viac. merane certifikovanym kalorimetrom. Moje doma ma 4.6, stalo 2600e aj s dopravou. od roku 2021. este rok-dva a je splatene. 3) solar mam od roku 2015, aktualne je uz splateny. postaveny DIY. baterka 100kwh. pylontech+DIY. 4) mesacny pausal za elektrinu mi klesol zo 100e na 15-20e (viac menej istic). stary dom (1940), zateplena len podlaha a strop. 5) krbom a plynom nekurim.... navratnost som nikdy neriesil, ale navratne to je. a to este od roku 2027 zacnu platit emisne povolenky, to este zacne harmatanec....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@issqoo len strucne, lebo si rozhodnuty ze sa ti …
@mgx Hej, a od toho roku napr. už v Nemecku má byť zakázaný aj predaj TČ. (Moc som to neskúmal, no zrejme je to nejaký bruselský predpis, ktorý sa postupne rozšíri na celú Húniu) 😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od issqoo:

Návratnosť TČ je nikdy. Povedzme že kúpim klasiku…
@issqoo tiež som takto uvažoval ("návratnosť TČ je nekonečno"), lenže môj postoj bol z roku 2009-2010. Odvtedy sa toho veľa zmenilo (zistil som aj vďaka MS ,) a ceny niektorých typov TČ sú už úplne inde. Minimálne v prípade menších bungalovov/NED domov je návratnosť reálna, myslím - duplom, ak je človek trochu kutil a vie si niektoré komponenty zapojiť svojpomocne a/alebo má veľkú záhradu na zemný kolektor :).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@mgx Hej, a od toho roku napr. už v Nemecku má b…
@petersd zakazany predaj tc ? nejde tam nahodou len o splity ?
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd ziadny taky plan nie je a neexistuje.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@mgx Hej, a od toho roku napr. už v Nemecku má b…
@petersd a čo si si myslel?! že EKO teror sa zastaví pri zákaze mlieka, kravských prdov, súkromného chovu zvierat, domácich udiarní, benzínu, nafty a zemného plynu? U wish.. ale nechcem tu politizovať.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mgx:

@issqoo len strucne, lebo si rozhodnuty ze sa ti …
@mgx 3) ak budeš mať niekedy čas a chuť, napíš overview.. nech aktualizujem, čo sa zmenilo za ostatných 15 rokov ,)
Odpovedať
Ja som kupoval TC za 4500€, po odpocitani dotacie a poplatkov ,DPH a podobne to je 1500€. Navratnost mi vysla na mojom dome na 2-3 roky (v pripade, ze ratam SCOP 2 !). Len tolko k tej nekonecnej navratnosti.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od issqoo:

Návratnosť TČ je nikdy. Povedzme že kúpim klasiku…
@issqoo Pri SCOP 3 na 13MWh, mas usporu cca 1000€ rocne. Ak je cena tepelka s montazou max 5000€, tak to mas ROI 20%. Asi nenajdeme ETF, ktore vytlaci 20%, ci ?
Odpovedať
Profilova fotka
Dotácie sú jedno veľké neo-boľševické svinstvo, ktoré zaplatia všetci..
Odpovedať
No co ja viem, my sme s dotaciou nemali absolutne ziadny problem, ale tak to bolo cca 5 rok dozadu, netusim, ako to je teraz.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

Dotácie sú jedno veľké neo-boľševické svinstvo, k…
@gadefox Keď sa s nimi nevieš stotožniť, nemusíš využiť. Nik ťa k tomu nenúti. :-)
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Keď sa s nimi nevieš stotožniť, nemusíš …
@toky1 na tento xixi posmešný komentár si spomeň, keď príde ďalšia kríza a 1) vyhodia ťa z práce alebo 2) nebudeš mať fušky (bo bude kríza) alebo 3) keď bude všetko 3x drahšie ako dnes a budeš mať hlbšie do vrecka alebo v horšom prípade nebudeš mať na šeky. Nepoznám jediného človeka, ktorý by sa sťažoval, ak by mu niekto ZADARMO poslal na účet 3 tisícky. Lenže "zadarmo" je lacný trik pre jednoduchých ľudí tvojho kalibru. Tie dotácie musí aj niekto zaplatiť - zadarmo ani kura nehrabe, že.. A budeš to ty, pekný môj, priprav sa :)
Odpovedať

Dotácie sú jedno veľké neo-boľševické svinstvo, k…
@gadefox vysvetli co je bolsevik a neobolsevik. ci si bolsevkov nahodou nemylis s trockistami.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@gadefox vysvetli co je bolsevik a neobolsevik. c…
@rapidek nechce sa mi. Pokojne si to nahrať pojmom "neomarxista" alebo "ultra ľavicový extrémista", v kontexte dotácií na TČ "eko terorista" ap. Niečo v zmysle "mysleli sme to dobre, ale dopadlo to ako vždy" (viď. známy výrok nemenovaného politika za komančov)
Odpovedať

@toky1 na tento xixi posmešný komentár si spomeň,…
@gadefox Poznámku som myslel s istou nadsázkou. Dotácie majú aj trochu vyšší zmysel. Bez ich využitia by sme kúrili plynom, uhlím a elektrokotlami nezateplené domy v dedinách bez obecného vodovodu, kanalizácie a čističiek odpadových vôd, jazdili po rozdrbaných cestách, poľnohospodárstvo by bolo na kolenách, cestovný ruch tiež atď. Extrémne príklady? Tvoje tiež. Chápem čo chceš povedať. Dotácie krivia trh. A súhlasím. Bez nich to ale neide a namiešať ich v správnom pomere je proste kumšt. A hlavne je podľa mňa problém s ich zneužívaním. Nie s ich využívaním.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?