Návratnosť tepelného čerpadla v novostavbe 280 m2

Zobraz úvodný príspevok
Zdravim, uz dlhsie riesim navratnost tepelneho cerpadla v novostavbe. V mojom pripade sa jedna o cca 280 m2 (z mojho pohladu zbytocny udaj ale z nejakeho dovodu kazdeho kurenara/ predajcu TC zaujima), s tym, ze tepelna strata vychadza 7kw (14-15 MWh za vykorovaciu sezonu). POdla cenovych ponuk, ktore sa samozrejme lisia v radoch tisicov za rovnake TC mi pre priklad panasonic aquarea vychadza navratnost na znacku panasonic (aquarea split k-generacia 10 500) vychadza bez dotacie na 6 rokov, co by bola fajn. ALE kvoli comu sa k tepelnym stratam nezapocitaju aj tepelne zisky(varenie, spotrebice, slnecne svetlo cez okna). v mojom pripade je to 5MWh. Tym by sa mi navratnost pretiahla na takmer 9 rokov. Obavam sa, ze toto by sa mohlo rovnat zivotnosti tepelneho cerpadla. Moja otazka teda je: Kde robim pri tychto zbeznych vypoctoch chybu, ked vsetci naokolo montuju TC v novostavbach ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@rapidek nechce sa mi. Pokojne si to nahrať pojmo…
@gadefox ked sa ti nechce, tak ten vyraz nepouzivaj. iba tu ozvucujes urbanove legendy. @toky1 taketo dotacie su zlo a neriesia ani korenovy problem ktory s nimi riesis /cena energii/ stat nema davat dotacie nato, aby si ty setril formou TC a FV. Stat ma tieto prostriedky pouzit na stavbu infrastruktury ktora generuje lacne energie pre vsetkych /gadefox: toto je cecha bolsevizmu/. a nie predavat zlate vajcia cudzincom, ktory nas odieraju cez energeticke burzy
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@gadefox ked sa ti nechce, tak ten vyraz nepouziv…
@rapidek zamieta sa! A nechce sa mi vysvetlovať konkrétne tebe, bo nemám s tebou dobré skúsenosti. Okrem toho, to, na čo si sa pýtal, je najmenej podstatná informácia v mojom zdelení. Neber to prosím osobne.. S druhým odstavcom viac menej súhlasím.. zároveň budem férový: štát okrem bežnej operatívy (polícia, súdnictvo ap) buď zdaňuje alebo dotuje. Veď aj podpora v nezamestnanosti je istým spôsobom dotácia, že. Dotácie každý miluje a dane všetci nenávidia ,) Treba opatrne voliť, čo dotujem a ako zdaňujem, myslím. Takže aj toky1 mal istým spôsobom pravdu. Čo sa týka dotácií na TČ: silnou motiváciou je ideológia - to zaváňa mega prúserom, pretože každá ideológia zvykne končiť jednou veľkou katastrofou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@rapidek zamieta sa! A nechce sa mi vysvetlovať k…
@gadefox Súhlasím s Tebou, že dotácie, či iné tzv. "rozvojové projekty" neskutočne krivia trh. Pritom toto konštatovanie vôbec nie je výplodom nejakej laickej diskusie tu na MS, ale poukazujú na to dlhodobo aj mnohí iní odborníci. Je to jednoducho fakt. Nemôžem však súhlasíť s tým, že podpora v nezamestnanosti je formou dotácie. V skutočnosti táto podpora je de facto poistným plnením štátu človekovi, ktorý prišiel o zamestnanie. Nezabúdaj, že človek si v svojich odvodoch platil "poistenie v nezamestnanosti". Kto si ho neplatil, nemá podporu!... Teda nie je to žiadna dobrovoľná dotácia, ale psia povinnosť štátu platiť !
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od petersd:

@gadefox Súhlasím s Tebou, že dotácie, či iné tzv…
@petersd áno aj nie, lebo podporu v nezamestnanosti dostaneš aj keď si neodviedol ani cent (napr. skončíš školu ap). Detto zdravotné služby: dieťa alebo študent, ktorého vyšetrí detská resp. dorastová lekárka neodviedli cent na zdravotnom poistení (za študentov platí štát = ďalšia dotácia). A napriek tomu nemusia platiť za lekára. Je to de facto dobrovoľná dotácia štátu, keďže v prípade zubárov je situácia iná, že.. Alebo invalidný dôchodok, ktorý dostane 21 ročný človek (bežná prax) - to je tiež dotácia a nie psia povinnosť štatu.
Odpovedať
@drsova TČ aj s montážou za 5.000€; daj aké tepelko a aká firma mi ho spravý dokopy aj s kúpou a príslušenstvom za 5.000€; ďakujem @mgx TČ aj s montážou za 3.000€? Taktiež Ťa poptosím o TČ a firmu ďakujem. Kludne im aj hneď zavolám. Mám cenové ponuky Vailant 12.000€, Daikin 13.000€ Bosch 15.000€. Ano sú aj iné značky a firmy kde sa dostanem na 7-8.000€. Vyššia hlučnosť, nižšie COP, split. Chalani fakt mi pošlite tie čerpadlá a firmy čo mi to zmontujú... ale bez dotácie samozrejme. Dotáciu na dom riešime cez obnov dom a aj bez TČ sa dostaneme na 19.000€. Som na to fakt zvedavý... pokiaľ možno TČ nie z Temu alebo Allegro ale priamo firma; díky chalani.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od issqoo:

@drsova TČ aj s montážou za 5.000€; daj aké tepel…
@issqoo Tipnem si že monoblokové čerpadlo na UK aj TÚV aj s potrebnou bižutériou a montážou včítane DPH do 3000eur komplet na kľúč nezoženieš ani náhodou. Do 5000 tiež pochybujem. Bavíme sa o nových materiáloch, nie z bazáru. Rád sa budem mýliť :-)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od toky1:

@issqoo Tipnem si že monoblokové čerpadlo na UK a…
@toky1 myslel som to samozrejme ironicky pretože každému normálnemu cloveku je jasne ze za taku cenu to nezozenie. Tym netvrdim ze teplka nie su predrazene prave naopak obzvlast ak sa bavime o tom ze tepelko si zozeniem sam a cloveka co to aj s papierom zapoji je zohnat takmer nemozne.
Odpovedať

@toky1 myslel som to samozrejme ironicky pretože …
@issqoo Pre zrucnejsieho cloveka su moznosti, ako usetrit. Monoblok z Pl zapoji kazdy druhy vodar. Pripadne ak monoblok nevyhovuje, tak sa da prerobit split klima na tepelko, tiez za zlomok ceny vyssie uvadzanych, ale stale plati moja prva veta, ze je to pre ludi, co tomu povenuju trochu casu na studium a su technicky zrucni. Pre zvysok populacie su ponuky na kluc za +-10tEur.
Odpovedať

@drsova TČ aj s montážou za 5.000€; daj aké tepel…
@issqoo Nepoznám tvoje nároky na TČ, ale už x-krát som tu dával odkazy, kde sa dá kúpiť TČ za tie ceny ktorým neveríš. Áno, k monoblokom je zvyčajne potrebný ešte aj bojler a inštalácia bižutéria, ale Daikin za 13 000??? Nuž, ale každý má iné preferencie a iný bakšiš, ktorý je ochotný utratiť a venovať nenažranej firme. Môžeš zverejniť (anonimizovanú) CP na ten Daikin?
Odpovedať
Profilova fotka
ironicky poviem, ze nevies ani hladat, ani pocitat, hadam postaci obrazkova forma, firmy SK alebo CZ s 2 rocnou zarukou. Nie, nie je to cena na kluc s zadarmo dovozom, tortou a 300l zasobnikom, to si musis bud dat urobit extra, ale si zaplatit instalaciu na kluc za 10k+.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

ironicky poviem, ze nevies ani hladat, ani pocita…
@mgx No a sme pri tepelnom čerpadle za 4.000€ po odrátaní dotácie... (ja čerpám dotáciu z obnov dom). Inak stojí 6.800€. Potrebujem k nemu ďalej: aku nádrž aspoň 300l, expanzku, zmiešavací/trojcestný ventil, hromadu kabeláže, pretlakový ventil, obehové čerpadlo a kopec ďaľších vecí. Hodiny študovanie a následnej diy montáže. Som na cene 8.500€ s tč so zárukou 2 roky a ešte si bude musieť všetko pozháňať a namontovať sám. Takto si to myslel?
Odpovedať

@mgx No a sme pri tepelnom čerpadle za 4.000€ po …
@issqoo dobre si mu to vysvetlil. Samotné čerpadlo stojí relatívne málo, ale to príslušenstvo k tomu je pekná položka a samozrejme cena práce zadarmo, ako to už tu zvykne každý, však je to bežná vec co vie jazdy zapojiť TC.... Cena práce minimálne 30% z ceny materiálu pri tomto. Žiadny majster nezapoji TC za 500euro, keď materiál na to všetko stojí pomaly 8tis.
Odpovedať
@issqoo Kde si nazbieral na tých položkách také tisíce€? Preháňaš zámerne? Daikin, Midea TC sa dajú kúpiť v cenách 2-3 000€. Bojler 300l (nerezový) s dvomi hadmi o celkovej ploche 5,1m² kúpiš za 1 100€. 3-cestný ventil v cene 150-300€. Hromada kabeláže? Tvoj nezmysel... Obehové čerpadlo 100€. Pretlakový ventil? 5€? Za tvoje počty ti Iba hlúpy môže tlieskať, notovať ... Chcel som, až tu dáš tú CP na Daikin za 13 000€. Nič, namiesto toho zas len blbosti...
Odpovedať
@frantisekca Toto dohadovanie sa na internete ma dosť unavuje. Bola u mna firma z Trnavy nebudem konkretizovat, ktora mi robila podlahove kurenie. Montuju a dodavaju aj tepelne cerpadla bavili sme sa a cena bola okolo 12.000€ komplet aj s robotou na Daikin aj Vaillant... ci je to vela alebo malo neviem a ani ma to nezaujima lebo sme chceli hlavne tč od boschu. na tč Bosch bol u mna znamy co ich predava z NMnV aj s clovekom priamo od boschu a len tc stalo co sme chceli 12.000€ ale ze by mi to spravil bez papierov a dotacie za 12. Chapem ze mi neveris a ked mam byt uprimny je mi to uplne jedno pretoze aj keby som ti povedal ze obloha je modra tak sa tu o tom budeme dohadovat do nekonecna. Ale ver si comu chces... fakt mi to je jedno pre mna zamna aj ze zem je plocha alebo hranatá. Celu chalupu si prerabam prakticky sam okrem podlahoveho kurenia a strechy. Za strechu som dal 33.500€. Ano mohol som mat betonovu krytinu alebo plech, mohol som si to spravit sam, cenu si vymyslam, ty by si si to spravil aj s materialom za 5.000€. Okna ma stali 7.500€ a vchodove dvere 3.000€. Ano dali sa kupit aj v obicku okna za mozno 2.000€ a dvere za 400€. Ale skusme zobrat do uvahy kvalitu, recenzie, spolahlivost vysledneho produktu, vizual, reklamaciu atd... tak isto je to aj s tč. urcite su vsetci ludia tak schopní ze si TČ namontuju sami ze? 12 rokov sa mu nic nestane a podobne. Kazdy z nas je mechanik ze ked sa mu pokazi auto tak si ho sam opraví. Ved dajte chlapy to TČ na komplet za 3.000€... kupoval som elektrokotol namontoval som si ho sam a tieklo zvnutra. Volal som firme odkial som ho kupoval a nic mi nevyreklamuju lebo nemam nejaky doklad o montazi nejakeho odbornika. Ceny na internete boli okolo 500€ za kompletnu montaz mna to stalo 90€ material... cosi som mal doma. A tak isto je to s tym tvojim tč. Normalny clovek co si chce dat do domu tepelne cerpadlo a nema o tom ani sajnu a nemoze vyuzit dotaciu ho to stoji prakticky cez 10.000€. Ci tomu veris alebo nie tak to je. Co ak si namontujem tč a za 2 roky zhorí? Co potom? Povedzme ze tam nieco vyskratuje alebo co to je jedno co potom? Ideme na dalsie? Dalsia vec ako som pisal povedzme ze nemam peniaze musim si zobrat uver klasika preplatim minimalne polovicu... ja som si to prerataval velmi poctivo aj s vyssim COP a s tepelnou stratou nasho domu. TČ je pre mna nerentabilne. Oproti drevu je to komfort ale ten mam aj s elektrokotlom. Pridi mi spravit to tč za 3.000€ a dam ti dalsich 1.000€ do vacku. Zalohove platby som mal pol roka 60€ a pol roka 180€. Prisiel mi nedoplatok 1.020€. Nemam zateplene stropy ani vchod ani spalety okolo okien ani v pivnici stropy. Mam jeden termostat a neriesim kazdu miestnost 19-20-21°. Mam ho nastaveny na 23° vybavene. Dokopy spotreba za 365 dni 2460€ z toho kurenie mesacne cca 160€ pri cop 3 je to preplatenie oproti tč 110€ mesacne co je cca 1.300€ rocne za 10 rokov 13.000€ pri aktualnej sadzbe mam dd2. Mozem si dat nocny prud aku nadrz a neviem co ale neriesim 10-20€. Nemam poriadne zateplene cize cena bude urcite nizsia. Navratnost? 15 rokov? 8% v banke ked to zahrniem do hypoteky na 25 rokov tak preplatim takmer raz tolko. Ale to nie je podstatne. Tema bola navratnost tč napisal som svoju situaciu a porovnanie nakladov mozno je niekto v podobnej situacii a nech si to prerata ak ma niekto tč za 5.000€ a ratam stale bez dotacie pretoze tu dotaciu mozem vyuzit na nieco alebo na nu uz narok nemam. A nic sa tomu tepelku nestane aspon 7-8 rokov ok oplati sa mi to. Inak za mna skor nie. Mam kolegu ktory nechape ako nemozem kurit drevom kedze je to najlacnejsie a mam dole aj kotol. Ale to uz som odbocil.
Odpovedať
Zdar, chcem využiť túto situáciu a spýta sa na môj situáciu. Rozhodjem sa medzi plynom a tč. Dom sa nachádza na Orave rozloha domu je 220m2. Daikin ktorý má známi na tých istých m2 robí cp 2.7. plyn mam na pozemku komín mam Rekuperacia bude. Som skôr naklonený plynu s kombináciou FE ktorá by pokrila ohrev vody. Čo si vy o tom myslite ? Za každý názor vďaka
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od deiwo:

Zdar, chcem využiť túto situáciu a spýta sa na mô…
@deiwo riesit ohrev vody FV pri plyne su vyhodene penieze, bude plne elektricky dom, alebo palit dinosaurov a neriesit dodatocne systemy.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@deiwo riesit ohrev vody FV pri plyne su vyhodene…
@rkorba Prečo? Véd mi to pokryje domácnosť plus od jari po jesen to ohreje vodu. Pripadne nabije auto.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od deiwo:

@rkorba Prečo? Véd mi to pokryje domácnosť plus …
@deiwo lebo to je realita, nikde si nespominal auto, tak sa teraz zbytocne nepytaj, ked si uz raz otazku nespravne polozil a na nu si dostal odpoved.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?