Odpoveď na príspevok od gadefox:
@rapidek nechce sa mi. Pokojne si to nahrať pojmo… @gadefox ked sa ti nechce, tak ten vyraz nepouzivaj. iba tu ozvucujes urbanove legendy. @toky1 taketo dotacie su zlo a neriesia ani korenovy problem ktory s nimi riesis /cena energii/ stat nema davat dotacie nato, aby si ty setril formou TC a FV. Stat ma tieto prostriedky pouzit na stavbu infrastruktury ktora generuje lacne energie pre vsetkych /gadefox: toto je cecha bolsevizmu/. a nie predavat zlate vajcia cudzincom, ktory nas odieraju cez energeticke burzyOdpoveď na príspevok od rapidek:
@gadefox ked sa ti nechce, tak ten vyraz nepouziv… @rapidek zamieta sa! A nechce sa mi vysvetlovať konkrétne tebe, bo nemám s tebou dobré skúsenosti. Okrem toho, to, na čo si sa pýtal, je najmenej podstatná informácia v mojom zdelení. Neber to prosím osobne.. S druhým odstavcom viac menej súhlasím.. zároveň budem férový: štát okrem bežnej operatívy (polícia, súdnictvo ap) buď zdaňuje alebo dotuje. Veď aj podpora v nezamestnanosti je istým spôsobom dotácia, že. Dotácie každý miluje a dane všetci nenávidia ,) Treba opatrne voliť, čo dotujem a ako zdaňujem, myslím. Takže aj toky1 mal istým spôsobom pravdu. Čo sa týka dotácií na TČ: silnou motiváciou je ideológia - to zaváňa mega prúserom, pretože každá ideológia zvykne končiť jednou veľkou katastrofou.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@rapidek zamieta sa! A nechce sa mi vysvetlovať k… @gadefox Súhlasím s Tebou, že dotácie, či iné tzv. "rozvojové projekty" neskutočne krivia trh. Pritom toto konštatovanie vôbec nie je výplodom nejakej laickej diskusie tu na MS, ale poukazujú na to dlhodobo aj mnohí iní odborníci. Je to jednoducho fakt. Nemôžem však súhlasíť s tým, že podpora v nezamestnanosti je formou dotácie. V skutočnosti táto podpora je de facto poistným plnením štátu človekovi, ktorý prišiel o zamestnanie. Nezabúdaj, že človek si v svojich odvodoch platil "poistenie v nezamestnanosti". Kto si ho neplatil, nemá podporu!... Teda nie je to žiadna dobrovoľná dotácia, ale psia povinnosť štátu platiť !Odpoveď na príspevok od petersd:
@gadefox Súhlasím s Tebou, že dotácie, či iné tzv… @petersd áno aj nie, lebo podporu v nezamestnanosti dostaneš aj keď si neodviedol ani cent (napr. skončíš školu ap). Detto zdravotné služby: dieťa alebo študent, ktorého vyšetrí detská resp. dorastová lekárka neodviedli cent na zdravotnom poistení (za študentov platí štát = ďalšia dotácia). A napriek tomu nemusia platiť za lekára. Je to de facto dobrovoľná dotácia štátu, keďže v prípade zubárov je situácia iná, že.. Alebo invalidný dôchodok, ktorý dostane 21 ročný človek (bežná prax) - to je tiež dotácia a nie psia povinnosť štatu.Odpoveď na príspevok od issqoo:
@drsova TČ aj s montážou za 5.000€; daj aké tepel… @issqoo Tipnem si že monoblokové čerpadlo na UK aj TÚV aj s potrebnou bižutériou a montážou včítane DPH do 3000eur komplet na kľúč nezoženieš ani náhodou. Do 5000 tiež pochybujem. Bavíme sa o nových materiáloch, nie z bazáru. Rád sa budem mýliť :-)Odpoveď na príspevok od toky1:
@issqoo Tipnem si že monoblokové čerpadlo na UK a… @toky1 myslel som to samozrejme ironicky pretože každému normálnemu cloveku je jasne ze za taku cenu to nezozenie. Tym netvrdim ze teplka nie su predrazene prave naopak obzvlast ak sa bavime o tom ze tepelko si zozeniem sam a cloveka co to aj s papierom zapoji je zohnat takmer nemozne.Odpoveď na príspevok od issqoo:
@toky1 myslel som to samozrejme ironicky pretože … @issqoo Pre zrucnejsieho cloveka su moznosti, ako usetrit. Monoblok z Pl zapoji kazdy druhy vodar. Pripadne ak monoblok nevyhovuje, tak sa da prerobit split klima na tepelko, tiez za zlomok ceny vyssie uvadzanych, ale stale plati moja prva veta, ze je to pre ludi, co tomu povenuju trochu casu na studium a su technicky zrucni. Pre zvysok populacie su ponuky na kluc za +-10tEur.Odpoveď na príspevok od issqoo:
@drsova TČ aj s montážou za 5.000€; daj aké tepel… @issqoo Nepoznám tvoje nároky na TČ, ale už x-krát som tu dával odkazy, kde sa dá kúpiť TČ za tie ceny ktorým neveríš. Áno, k monoblokom je zvyčajne potrebný ešte aj bojler a inštalácia bižutéria, ale Daikin za 13 000??? Nuž, ale každý má iné preferencie a iný bakšiš, ktorý je ochotný utratiť a venovať nenažranej firme. Môžeš zverejniť (anonimizovanú) CP na ten Daikin?Odpoveď na príspevok od mgx:
ironicky poviem, ze nevies ani hladat, ani pocita… @mgx No a sme pri tepelnom čerpadle za 4.000€ po odrátaní dotácie... (ja čerpám dotáciu z obnov dom). Inak stojí 6.800€. Potrebujem k nemu ďalej: aku nádrž aspoň 300l, expanzku, zmiešavací/trojcestný ventil, hromadu kabeláže, pretlakový ventil, obehové čerpadlo a kopec ďaľších vecí. Hodiny študovanie a následnej diy montáže. Som na cene 8.500€ s tč so zárukou 2 roky a ešte si bude musieť všetko pozháňať a namontovať sám. Takto si to myslel?Odpoveď na príspevok od issqoo:
@mgx No a sme pri tepelnom čerpadle za 4.000€ po … @issqoo dobre si mu to vysvetlil. Samotné čerpadlo stojí relatívne málo, ale to príslušenstvo k tomu je pekná položka a samozrejme cena práce zadarmo, ako to už tu zvykne každý, však je to bežná vec co vie jazdy zapojiť TC.... Cena práce minimálne 30% z ceny materiálu pri tomto. Žiadny majster nezapoji TC za 500euro, keď materiál na to všetko stojí pomaly 8tis.Odpoveď na príspevok od deiwo:
Zdar, chcem využiť túto situáciu a spýta sa na mô… @deiwo riesit ohrev vody FV pri plyne su vyhodene penieze, bude plne elektricky dom, alebo palit dinosaurov a neriesit dodatocne systemy.Odpoveď na príspevok od rkorba:
@deiwo riesit ohrev vody FV pri plyne su vyhodene… @rkorba Prečo? Véd mi to pokryje domácnosť plus od jari po jesen to ohreje vodu. Pripadne nabije auto.Odpoveď na príspevok od deiwo:
@rkorba Prečo? Véd mi to pokryje domácnosť plus … @deiwo lebo to je realita, nikde si nespominal auto, tak sa teraz zbytocne nepytaj, ked si uz raz otazku nespravne polozil a na nu si dostal odpoved.