Nastavenie teplej vody

Dobry den, mam na vas otazocku. Mame prietokovy kotol na kurenie a ohrev uzitkovej vody a vodu mam nastavenu na cca 49c,chcem sa opytat ze ked nastavim teplotu na maximum co je tusim 65c ci ten kotol bude brat viacej plynu a ci sa bude viac opotrebovavat ked bude zohrievat na viac stupnov. Ale zasa keby hreje napr. Na tych 65c tak ide skor asi aj tepla voda ako ked zohrieva na menej kedze pojde na vecsi vykon. Alebo sa mylim?Teplotu myslim vody na umyvanie nie kurenie. Dakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
@94veronika94 máš to nastavene na hraničnú teplotu pri ktorej prežije legionela. Nastav si to na 60°C. kotol má väčšiu účinnosť keď je nastaveny na E alebo na max.
Odpovedať
@94veronika94 Viac plynu asi spáli, ale opotrebenie kotla bude rovnaké. A voda ti nepríde skôr, bude jej to trvať tak isto, len bude teplejšia.
Odpovedať
@slavoslav no prave toto je eko rezim uz ked dam tusim o 1c viac tak uz to neni eko rezim. Tak neviem 🤔
Odpovedať
@94veronika94 neviem aký eco režim máš na mysli, ale okrem eko treba riešiť aj hygienu. ohrev TUV sa môže podieľať okolo 10-15% na celkovej spotrebe energií. Spočítaj koľko to je ak ušetríš 10% z toho podielu (tých 15tich), je to zanedbateľná čiastka ak nežiješ v pasívnom dome. Šetrenie na nesprávnom mieste na úkor zdravia.
Odpovedať
@slavoslav eco rezim myslim ten ze ked nastavim tuv pod 49c tak svieti na kotli eco a ked nad 49c tak eco zhasne a vraj uz to nie j3 usporne.
Odpovedať
@slavoslav a ako si myslel ze kotol ma vecsiu ucinost ked je nastaveny na e, to si myslel eco? Alebo 60c.dakujem
Odpovedať
@slavoslav eco sa značí ekonomický ohrev, pri el. je úplne jedno na akú teplotu ohrievaš vždy má účinnosť takmer 100%,lebo nemá komín, no ak ohrievaš KK , najekonomickejšie je ked využívaš aby išiel v kondenzačnom režime,teplota vody asi 57 st. vtedy nastáva kondenzácia vodnej pary pri horení plynu, len vtedy ohrieva s najvyššou účinnosťou, najmenej tepla unikne nevyužité do komína , ak sa ohrieva na nižšiu či vyššiu teplotu je už účinnosť nižšia, treba ale vybrať správny výkon kotla,výmenníka, podľa spotreby teplej vody @94veronika94
Odpovedať
@duzu ale mne ide iba o ohrev pitnej vody nie kurenie. Skus mi poradit v tom, toto co si pisal je o kureni nie?
Odpovedať
@94veronika94 to eko ti svieti len pri nastavení vody do TUV alebo celkovo t.j. aj na kúrenie? Bez ohľadu na to ja by som si nastavil TUV na 60°C. @duzu nevieme o aký typ ohrevu sa jedná, preto túto debatu považujem za bezpredmetnú, v každom prípade sa jedná o teplotu vody nad 50°C čo je už na strane hygienickej bezpečnosti a priznám sa že som sa neoboznámil ako je v KK riešený prietokový ohrev vody (ak také niečo je).
Odpovedať
@slavoslav eco je len na tuv, aspon co viem. Jedna sa o protherm gepard kotol.
Odpovedať
@94veronika94 ano, majú tam režim ECO ktorý umožňuje ohrev TUV 35-50°C inak 35-60°C. Ak ti voda nebude dlho stáť v potrubí tak to možno bude ok aj v ECO. Ty si užívateľ ty nesieš riziká, je to na tebe.
Odpovedať
@94veronika94 Kedze mas ohrev vody prietokovym sposobom,teda bez zasobnika a kotol je kondenzacny,najekonomickejsie je,ked vodu ohrievas na co njnizsiu teplotu.Kotol vtedy najviac kondenzuje,teda je najucinnejsi.Pri zasobnikovom ohreve sa odporuca z hygienickeho hladiska raz za tyzden nahriat zasobnik na65°C,aby sa znicili pripadne bakterie legionely.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Nemáte k tomu návod ? Napr my máme Ariston bojler a tiež má eco tlačidlo A v návode píšu, že minimálne raz za týždeň zohriať vodu na viac ako 70 stupňov práve kvôli legionele A som zdr. sedtra Ochorenie plúc spôsobené legionelou môže byť aj smrtelné .
Odpovedať
@duzu To si zasa kde cital taku mudrost,ze kondenzacny kotol ma najlepsiu ucinnost iba pri 57°C?Kondenzuje pri teplote spalin 57°C a nizsej!
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.hoval.sk/blog/sk/pozor-na...
Odpovedať
@94veronika94 to čo som písal je všeobecne, ty máš prietokový ohrievač , upravuje sa výkon kotla podľa toho koľko teplej vody aktuálne potrebuješ, preto je nie vždy najvýhodnejší kondenzačný režim,zohrieva sa len to čo potrebuješ, nastav si teplotu aká je pre teba vhodná akú na čo znesieš, tebe je zbytočne ohrievať na vyššiu teplotu a následne ju miešať so studenou, spotrebuješ tak zbytočne viac energie, prietokový je vhodnejší len na menšie množstvo vody napr. na sprchovanie, no na napustenie vane je vhodnejší zásobník legionelu nerieš, množí sa len v zásobníku v teplej vode musí tam byť určitý čas aby sa množila na nebezpečné množstvo,je i v studenej vode, len jej je veľmi málo aby poškodila zdravie, najviac sa množí pri 38st, pri 55 sa nemnoží, hynie až pri 70 st, v potrubí čo ostane teplá je jej minimum, pokiaľ ti zohreje na požadovanú teplotu vždy to odtečie
Odpovedať
@dusan72 je pravda že kondenzuje už skôr ale max práve vtedy, ked je najviac vodnej pary.ktorá sa dá využiť,preto sa uvádza kondenzačný režim od- do min a max výkon kedy ešte kondenzuje kondenzuje napr od 5-18 ak je max 25
Odpovedať
@duzu Kondenzacia je zavisla vylusne od teplotya spalin,takze ci tu teplotu dosiahne pri min alebo max vykone ,je uplne jedno.
Odpovedať
Ja mam tento isty kotol tiez prietokovy, a tuv mam nastavenu na 49c.a vyhovuje nam to.ked date napr. Na 60c tak pojde teplejsia voda ale musite viac miesat zo studenou. Kazdemu ako vyhovuje.
Odpovedať
@slavoslav kde akoze ma podla teba ta legionela prezit pri prietokovom ohreve vody.
Odpovedať
@pistikus napr. v málo používanej vetve potrubia. Neviem aké sú jej vývojové štádia, ja som to nevymyslel ani neskúmal, jedno viem s určitosťou, že 60°C neprežije.
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpovede.
Odpovedať
s tou teplotou a plynom ... myslim ze clovek co ma aspon kusok priemerne IQ tak by mu malo byt jasne ze na vyssiu teplotu sa MUSI spotrebovat viac energie .. a viac energie je viac plynu, viac elektriny, viec uhlia, viac atomoveho jadra, viac vsetkeho ... (bez urazky, je to proste tak trivialna vec ze ...)
Odpovedať
@slavoslav málo používaná vetva potrubia ochladne rýchlo, na teplotu okolia a bude tak isto "nebezpečná" ako vetva so studenou vodou, pol col 5m dlhá má len 3,62 litra vody
Odpovedať
@atak77 Az take trivialne to uplne nie je, pretoze je uplne jedno, na aku teplotu vodu zohrievas, naklady na ohrev TUV budu priblizne rovnake, ci vodu zohrievas na 30°C alebo na 60°C.
Odpovedať
@jarosujo Ale vzdy budu naklady vyssie. Straty samotneho zasobnika a straty potrubim budu vyssie pri vyssej teplote. A taktiez sa bude system viac zanasat vodnym kamenom.
Odpovedať
@jarosujo nie vždy sú náklady rovnaké, napr v lete chcem napustiť plnú vaňu teplej vody, napustím najskôr jednu štvrtinu studenej , ta sa ohreje od okolia, a hned som ušetril, zohrial som ju zadarmo a dopustím teplejšou,ohriatou na 60 st, 40 st by som ju nenaplnil na rovnakú teplotu, ak sa sprchujem je výhodnejšie podľa @danculd náklady sú rovnaké len na zohriatie, ale nie na použítie
Odpovedať
@duzu toto je cista teoria, vsak? Napustit o pol stvrtej vodu do vane aby sa zohriala o 3 stupne kym sa o pol osmej pojdem kupat... Uznam, matematicky to sedi, ale prakticky =-)
Odpovedať
@zita19 :-) :-) :-)Tak nejak Toto uz len tromfne ulozit horucu vodu do chladnicky, lebo tepla voda sa vzdy zide :-)
Odpovedať
@jarosujo napisal si hlupost, fyziku neojebes ... proste to nejde ... ked mas vodu napr 5°C a chces ju dat na 20°C alebo na 50°C, vybalozis roznu energiu na to...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?