Lokálna rekuperácia - máte niekto?

Zobraz úvodný príspevok
Zdravim Mam problem s vlhkostou v spalni. Rozmyslam nad lokalnou rekuperaciou. Mate ju niekto? Vie realne znizit vlhkost v izbe(4,2x2,8m)? Pricina vlhkosti - dychanie - neda sa odstranit pricina :) Byvam v zatial nezateplenej bytovke- panelak z tehal, jedna strana 60cm hruba druha 40cm. Pozeral som rekuperaciu Regulus hr25xxl. dakujem za pomoc http://www.dufakotle.cz/dufa/goods-RG...
Odpovedať
🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@fx123 a teraz si to este raz v klude precitaj co som napisal, pripadne zober okuliare a cituj ma co som napisal nespravne :). Pripadne sa zamysliet nad tym, preco tam je napisane, ze je odporucana instalacia v pare :D, ale faaaakt silno. PS: tak ako bude ten vypocet toho tlaku alebo nie ?
Odpovedať
iba rýpeš. si asi vadný ,podľa tých tvojich odpovedí. kašlen na teba. toto nemá význam. najdi si ženu a kamarátov radšej.
Odpovedať
:-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@radoslavc zdravim, kde ste lossnay kupovali? Tiez to riesim...
Odpovedať
https://www.swatengineering.co.uk/sho... na Slovensku uz sli dolu, tak ak vam niekto nechodi do UK, ze vam to dovezie za par korun co sa tyka dovozu je lepsie asi si to kupit na SK tu su zaujimave info http://dom-svojpomocne.blogspot.com/2...
Odpovedať
@radoslavc uz mame vybavene, buduci tyzden montuju.. Lossnay :-N
Odpovedať
@hroma treba vysavcom vysavat ten prach, to uvidite...asi tak raz za 3-4 mesiace v zime ked to je pustene, aky mate prach v dome zavisi. Je to hlucnejsie ked je tam vela prachu....po case sa clovek nauci, kedy treba povysvat🙂 to je jedina vec co treba riesit...s lossnay
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ako si vyrobit lokalnu alebo centranu rekuperaciu svojpomocne? ----------------------------------------------------------------------------------- V prvom rade treba zakupit vymenik vhodnej velkosti: www.rekupex.cz/13-hlinikove-vymeniky airerv.en.china.cn/867140-ERA/ERB/ERC/ERD--Heat-Exchanger www.holtop.com/products/heat-exchange... www.holtop.com/heat-pipe-heat-exchang... Hlinikove maju lepsiu cinnost ako plastove alebo papierove. Papierove vymienaju aj vlhkost, ale su vhodne iba do -15C, hlinikove znesu aj -40C a mozu sa umyvat vriacou vodou. Potom treba zvolit spravne ventilatory, noctua.at/en/products/fan maju slaby tlak, tie nekupovat, lebo neprefuknu cez vymennik. Zbytocne si vyberete nejak 6.8dB, lebo neprefukne cez vymmenik. Ventilatory nad 7dB budu v noci rusit, este do tych 15dB je to znesitelne, potom uz nie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den, chcel by som sa spytat ake skustenosti mate s Mitshubishi Lossnay ti co ju mate? Ste s nou spokojni? Primarne ma zaujima: 1. hlucnost na hi/low ako velmi je to pocut v miestnosti ak to viete k niecomu prirovnat 2. aky je prestup hluku z vonku? Chcel by som ju dat do 50cm steny na stranu od cesty kde jazdia auta (menej frekventovanana cesta). Je to napr. ako ked mate okno na strbinove vetranie? 3. chcel by som to aj na znizenie vlhkosti ale pisu tam, ze ten vymenik rekuperuje aj vlhkost. Mate, prosim, k tomuto nejake info z realneho zivota? Klesla vam vlhkost po montazi? Dakujem velmi pekne za vase postrehy/skusenosti.
Odpovedať
@radoslavc @hroma prosim ako ste spokojni s Lossnay?
Odpovedať
@sedkooo ma taky papierovy vymennik, ktory sa da len tazko zohnat...alebo len za nejakych 200eur. Vykonovo je dobra, ked je vypnuta neprefukava dovnutra. Problem je, ze nenasiel som nic lepsie...tak ak by niekto nasiel...bol by som rad ked sa podeli...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@radoslavc Vdaka a to treba nejak casto menit ten vymennik? A vie znizit vlhkost?
Odpovedať
Tak uz ju mam aj ja. Zatial par postrehov: spotreba - na plny vykon cca 230W celkom dost - na nizky vykon 11W co je super hlucnost - plny vykon je dost vyrazne pocut, urcite to nie je na celodenne pouzitie, skor na take rychle prevetranie - na nizky vykon ju pocut ale da sa to, napr hluk zabudovanej umyvacky, ktoru mame ultra silent s inverter motorom ju prehlusi (zvuk spliechajucej vody v nej). Do spalne by som si ju ale nedal, nie je to nejaky vyrazny hluk ale mne vadi konstantny hluk. Mame ju vo vedlajsej izbe oproti dveram do spalne a takto je to ok ak ide celu noc vlhkost - dokaze ju znizit cca o 15%, mavali sme 65% a teraz je to tak do 50% co mi vyhovuje efektivita vonku 4 stupne, vnutri 22 stupnov - plny vykon privadzany vzduch mal 17 stupnov - nizky vykon privadzany vzduch mal skoro 20 stupnov smer fukania mame do priestoru a nie do zeme a da sa sediet cca 2m oproti nej bez toho aby to na mna fukalo ak je to na nizkom vykone Snad som niekomu pomohol🙂 ked tak sa pokojne pytajte. Najviac dalo zabrat spravit tie 2 diery do 50cm tehlovej steny, ale mali sme sikovneho jadroveho vrtaca co to dal ako pan🙂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Mal som podobny problem, 2izbovy byt v rod.dome 60m2, najomca nevetra poriadne, na stenach pod stropom kazde rano mokro, vlhkost 60-80% !!! Pred 3 tyzdnami som dal lokalnu rekuperaciu (Prana 150 standart) a uz je pokoj. Ani okna uz niesu zarosene, steny uz vobec, vlhkost 35-40%. Mal som aj ja obavy ci to nebudu vyhodene peniaze ale sam som milo prekvapeny ako to pomohlo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Aj my máme skúsenosti s lokálnymi rekuperaciami. Prvá skúsenosť bola u rodicov. Cca pred 2 rokmi dali si Prana-150 Standart. Oni majú starý dom a severná strana, ktorá je ešte aj pod lesom, stále po zime bola čierna od plesne. Odkedy majú rekuperaciu, tak už žiadny problém, ani náznak na plesne. A my máme domček od Bauholdingu. Tiež sme mali problém s vlhkosťou, tak minulý rok dali sme si 2ks Ventoxx (Pranu sme nemohli dať, lebo stenu máme iba 27cm). A konečne teraz bola prvá zima bez starosti s vlhkosťou. Aj rodičom, aj nám robila tá istá firma (aj keď my sme nespomenuli na ňu hneď, takže pred tým sme dostali 3 ponuky od iných firiem). Sami navrhli čo bude lepšie použiť, prišli zrealizovali všetko. Maximálna spokojnosť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Plánujem montovať lokálnu rekuperáciu do malého obytného priestoru o celkovej ploche 24,28 m2 (miestnosť 20,95 m2, kúpelňa 3,33 m2), výška miestností 2,5 m. Uvažujem použiť nasledujúce jednotky: https://www.dalap.sk/izbovy-rekuperac... pričom v každej miestnosti bude samostatná jednotka. Bude postačovať takáti konfigurácia, alebo je vhodné hľadať iné zariadenie? Môžem jednotky umiestniť na ľubovoľnú stenu? Vďaka za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 v tých technických informáciách majú prehodené číslice.....tá účinnosť by mohla byť 29% nie 92% ako deklarujú 😄
Odpovedať
@eagleowl Na centrálnu rekuperáciu nemám priestor, má zmysel použiť takéto riešenie?
Odpovedať
@epdv18 určite hej, účinnosť nie je ako v letáku ale to ani centrálna nedosahuje. A vždy je to lepšie ako spoliehať sa na vetranie 3x do dňa pri 0 rekuperácii.
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 to by mohli vyhodnotiť (subjektívne) leda užívatelia....ako sa to správa keď fúka....ako je to z hlukom z vonku.....ja by som si do domu dve "diery" zo "sem-tam-fukom" nespravil.
Odpovedať
@palo18 @eagleowl V RD mám centrálnu rekuperáciu a bývanie bez toho si neviem predstaviť. Otázka znie o koľko je LR horšia ako centrálna a či to v mojom prípade nebude len vyhodených 700 EURO a nepostačí klasické vetranie v kombinácii s ventilátorom v kúpeľni. Zaujímali by ma reálne skúsenosti, hlavne ako sa to správa v zime, keďže lokalitou sú Vysoké Tatry.
Odpovedať
@epdv18 Ak chces ozajstnu lokalnu rekuperaciu, tak najlepsie, co som zatial videl, je Mitsubishi Lossnay VL100. Ta by sa dala do miestnosti 20,95 m2. Ide aj o to, kolko osob bude v miestnosti byvat. VL100 vyhody - dostatocny vetraci vykon (na osobu v klude by malo byt cca 30m3 vzduchu za hodinu), pouzivam ju na nizsom vykone 60m3/hod. Dalej - uplna izolacia hluku zvonku. Klapka - v pripade potreby (vypnutia) uzavretie otvorov ustiacich do exterieru. Moznost nastavit prudenie vzduchu - dolu, alebo dopredu. Entalpicky vymennik (s rekuperaciou vlhkosti v zime). Lahky pristup k cisteniu filtrov - vonkajsieho aj vnutorneho, moznost dat si filtracnu tkaninu, aku potrebujes (v zaklade to malo tusim G3). Lahke ovladanie bez elektroniky (2 stupne vykonu, osobne mam model ovladanie snurkou). Dala by sa prirobit elektronika na riadenie otacok ventilatora, ale v praxi mi staci nizky vykon 60m3/hod, tak som to ani neriesil. Nevyhody - hlucnost (24dB na nizkom vykone, niekomu moze vadit, ale ak to ma realne vetrat, nemoze to byt uplne tiche v lokalnom prevedeni). Krabica na stene - niekomu sa nemusi pacit. 2 otvory v stene. Inak je to v podstate plnohodnotna pasivna rekuperacia, nema akurat bypass na vetranie v lete,, to si otvoris okno, alebo mas klimu. Prevadzkoval som to chvilu aj pod -10 stupnov Celzia, mal som na vonkajsej krytke cencul, ale fungovalo to. Neviem, do akych minusovych teplot by to malo u teba fungovat, v navode je pisane od -10 stupnov Celzia.
Odpovedať
https://klimavex.sk/katalog/product/6... Celkom zaujímavý produkt. Kdesi som ju videl za cca 800eur.
Odpovedať
@toky1 Vyzera pekne, chlapci sa pohrali s filtraciou, variabilitou, riadenim (do VL-100 som experimentalne cez zimu tiez dal k povodnemu filtru M5 este uhlikovy, da sa to tam natlacit). Ale cena tej HRS-WM je teraz 1319 Euro podla odkazu, VL-100 cena teraz 471 Euro. VL-100 je jednoducha masinka, sam si vsetko vyservisujes a nema elektroniku - dalsie "kazitko".
Odpovedať
@durino Ja ju mam tiez, podla mna super vecicka. Ale pred letom som ju cistil po zime a ked som pozrel do tych trubiek co idu von cez stenu (mam 50cm) tak v oboch bola plesen. Aj zvnutra na tych vonkajsich krytkach. Je pravda, ze som ju zapinal len na noc a ta klapka bola cely cas otvorena takze zjavne vlhkost a teplo z interieru tadial islo von a kondenzovalo to tam. Uvidime tuto zimu, budem tu klapku zatvarat, ale myslim, ze na tom vyvodnom potrubi a krytke bude plesen zas kedze pojde tadial von teply a vlhky vzduch. Vam sa take nestalo?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sedkooo:

@durino Ja ju mam tiez, podla mna super vecicka. …
@sedkooo A je to urcite plesen? Aj mne sa po nejakom case tvoria v rurach male tmavsie usadeniny, ale plesen to podla mna nie je, je to usadeny prach. Kedze u mna idu tie rekuperacie prakticky stale, nemyslim, ze by sa tam mohla vytvorit plesen. Ked to vypinam, zatvaram klapku. Ak su v rurach usadeniny, staci nimi prejst mikrovlaknovou handrou na tycke a je to OK. Vnutorne filtre cistim kazde cca 2 tyzdne az mesiac, vonkajsie cca kazdy mesiac. Vsetko vysprchujem vo vode a vytrasiem a dam naspat, zapnem a vysusi sa to. Mam trochu vyssiu prasnost, preto tak casto cistim. Cista vzduchotechnika je dolezita, preto jej venujem nalezitu pozornost.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od durino:

@sedkooo A je to urcite plesen? Aj mne sa po neja…
A este doplnim, kedze to prevadzkujem uz dlho, robil som aj kompletne cistenie - rozobraty vnutorny kryt a vybrate obe lopatkove kolesa (vonkajsie aj vnutorne), v tych lopatkach sa tiez postupne usadzuje prach, da sa to ale velmi dobre vycistit prudom vody (sprchova hlavica rezim masaz). Clovek by neveril, kolko prachu sa tam postupne usadza. Tiez priebezne vysavam samotny rekuperator - "core", ked vidim na nom prach. Najskor si liehom ocistim koniec hadice na vysavaci a potom vysajem postupne vsetky strany.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od durino:

@sedkooo A je to urcite plesen? Aj mne sa po neja…
@durino Ano bola to urcite plesen a nie prach. Teraz budem tu klapku zatvarat tak uvidim ako to bude po zime. A co presne myslite pod vonkajsie filtre? Ja mam len taku "sietku" na vnutorny nasavany vzduch na tom ventilatore a potom taky biely filter pod rekuperacnym "jadrom" ktory filtruje vzduch zvonku. Ale to je vsetko ziadne ine filtre tam nie su, ani vonku na trubkach.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sedkooo:

@durino Ano bola to urcite plesen a nie prach. Te…
@sedkooo Vonkajsi som myslel ten biely filter, co je schovany za vymennikom (core) - filtruje vonkajsi vzduch, preto vonkajsi filter.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?