Digestor napojený do rekuperácie - máte niekto?

Ahojte, mate niekto digestor napojeny do rekuperacie? Umoznuju to napr. niektore odsavace Elica alebo Faber - vymontuje sa motor a namiesto neho sa prida servoklapka. Ked sa ma zapnut odsavanie tak sa otvori servoklapka - samotny tah robi rekuperacia. Ake s tym mate skusenosti? Ma to dostatocny tah?
Odpovedať
@nameless_one Zasviníš si výmenník rekuperačnej jednotky mastnými výparmi. nestojí to za to. Ja by som odporúčal iba recirkulačný digestor do RD, kde je rekuperácia. Nám to dodávateľ rekuperácie vonkoncom neodporúčal. Dávali dokonca pozor na to, aby v kúpelniach nebol odťah priamo nad sprchovacím kútom, aby sa nenasávali priamo pary so sprchy.
Odpovedať
@nameless_one Tiež ma to napadlo, riešili sme to s dodavatelom a odhovoril nás. Je to nákladnejšie a komplikovanejšie. Rozhodli sme sa pre klasickú rekuperáciu a digestor dáme recirkulačný ,urobil som aj predprípravu do komínu ,keby dám klasický. Mastnota sa zachytí na filtru a zvyšok odsajú dva odvody v kuchyni. @miso555 Nám dal odťah v kúpelni nad WC misu, cca 1m od sprchy.
Odpovedať
@miso555 aky je problem z odsavanim pary pri sprchovani? Aj to nejak objasnili?
Odpovedať
@nameless_one áno spravil som to tak nejak podobne v kuchyni. Žiadny problém zatiaľ po štyroch rokoch. Akurát že odťah v kuchyni nad sporákom ide stále, takže žiadne servo. Odťah je normálne na strope nad varnou doskou. Do nasavacej mriežky som pridal M5 uhlík filter. Pre istotu... Mením ho zároveň s filtrami rekuperácie.
Odpovedať
@miso555 Konkretne rekuperacia ktoru planujem pouzit ma specialne vstupne odsavacie portubie ktore obchadza vymennik. Zaroven sa do tych digestorov pridava dodatocny filter okrem toho klasickeho tukoveho filtra takze zanesenie vzduchovodov alebo rekuperacnej jednotky mastnotou by nemal nastat. Riesim to z dvoch hlavnych dovodov - odsavanie pachov z kuchyne do exterieru - nechcem riesit uhlikove filtre ktore treba menit a aj tak to nie je 100% - eliminacia hluku motora digestora Ze je to nakladnejsie a komlikovanejsie to beriem a s tym aj ratam. Mne by ten dodatocny komfort stal za to. Len ma zaujima ci by bol ten odtah dostatocny. Lebo cela rekuperacna jednotma ma odtah z celeho domu pri maximalnom vykone okolo 350 - 400m3/h. Takze ak by bol digestor napojeny len na jednu vetvu rekuperacie tak by tam bol odtah mozno len okolo 50m3/h, staci to? Ak nie tak by som musel riesit uzatvorenie niektorych dalsich odtahovych vetiev (konkretne vsetky okrem kupelni a wc) dalsimi klapkami, cim by som teoreticky vedel zvysit odtah z digestora na tych 150m3/h
Odpovedať
@nameless_one v prvom rade to musí umožňovať rekuperácia nie digestor. 😉
Odpovedať
@megdesign ano aj to je moznost, aky mas odtah na tej vetve kde mas digestor? staci to?
Odpovedať
@palo18 rekuperacia to umoznuje, vid
Odpovedať
@nameless_one no a keď chceš komfovent tak načo chceš digestor? Stačí ti natiahnuť potrubie a výustku nad varnú dosku. Na ovládači pri potrebe zapnúť a je.
Odpovedať
@nameless_one hmm, to by sa mi hodilo na odťah z garáže... Inak, nie 100 m³ odťah nebude stačiť namiesto digestora. Ja mám podobnú dilemu ale ešte som sa nerozhodol ako to nakoniec zrealizujem - či externy odťah (mám prípravu v projekte) alebo len recirkulacia
Odpovedať
@nameless_one akože aký mám odťah na tej vetve? Nemeral som prietok vzduchu s anemometrom... Ale odsáva to. A aj to stačí. Rekuperáciu mám 500m3/hod.
Odpovedať
@foobar mas vlastnu skusenost? Alebo na zaklade coho je to tvrdenie ze 100m3 nebude stacit? Druha alternativa je ze dat recirkulacny digestor s externym motorom v technickej miestnosti + pridavny uhlikovy filter na vystup (napr. nieco taketo https://www.euforiagrowshop.sk/Koncov... ).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign nevies ani priblizne na zaklade projektu vzduchotechniky ze aky je tam projektovany odtah pre tu vetvu? Lebo napr tu kolega @foobar tvrdi ze to nemoze stacit
Odpovedať
@nameless_one projekt vzduchotechniky? 😄 Tak také niečo som mal len v hlave, keď som to robil... Mám tri odťahy a päť prívodov... Neriešil som žiadny projekt vzduchotechniky...
Odpovedať
@nameless_one Osobne som zvolila oddelené riešenie, recirkulačný digestor s tukovým filtrom. Odťah extra. Vetrať treba stále a keby aj vetranie šlo cez digestor (bez motora), tak vďaka kovovému filtru by bola zbytočná tlaková strata. A keďže na odťahoch som chcela prachový filter, musel by byť prachový v tom odsávači, ak by to bolo spoločné riešenie. Prachový filter na odťahoch sa môže zdať divný, ale zachováva čisté = hladké rúry a čistý filter v RJ. Filter do RJ sa nemusi dllllho meniť. Filter na odťahy stál 10 eur na niekoľko rokov. Filtre do RJ sú drahšie. Sentinel Kinetic má aj verziu RJ s odsavačom. RJ sa montuje do kuchynskej hornej skrinky 60x60 cm. Na učinný odťah pri varení treba stovky kubíkov, čiže RJ by musela mať väčší výkon. Alebo: ak pri pražení výkon nestačí, otvorí sa okno a časť mastného vzduchu nebude "prepraná". Takže kľudne, aj skombinovať a skompaktniť sa dá. Len treba zvážiť za a proti.
Odpovedať
@nameless_one splietaš hrušky z jablkami. Tá 5 vetva ma taký výkon aký má výkon samotná rekuperácia. Keď zapneš odťah "digestora" tak ostatné vetvy ostanú "bez" vzduchu, preto je tam napr časovač. aby si to nezapol na furt zabudol na to a budeš len odsávať vzduch. A prečo nebude 100m3 stačiť? No preto lebo digestor má napr. 700m3. Preto každý kto to videl len z rýchlika vraví stále dokola ako to nemôže stačiť.
Odpovedať
@palo18 nemyslim si ze mas pravdu, ta 5 vetva je napojena na odtahovy ventilator rekuperacie, akurat ide cez bypas vetvu takze obchadza vymennik. Takze odtah je zdielany s ostatnymi vetvami ktore idu normalne cez vymennik.
Odpovedať
Nie nemam s tym osobnu skusenost lebo osobne by som si to takto nedal. Nehadam sa ze to niekomu moze postacovat, zalezi od sposobu fungovania a subjektivnych poziadaviek na kvalitu vzduchu pri vareni. Na viacerych zdrojoch co si pamatam tak som narazil ze odtah digestora by sa mal pocitat tak na 10 az 15-nasobok objemu vzduchu v kuchyni, tzn. pri danom objeme 100m3/hod by to robilo 6.7-10 m3 - pri vyske miestnosti 2.6 metra sme na 2.6-3.8 m2 - tzn. tolko by mala byt maximalna plocha miestnosti ak vychadzame z daneho odporucania. Aj tie najmensie kuchyne su nasobne vacsie. Nehovoriac o tom ze ak je priestor otvoreny a chce clovek zabranit tomu aby sa to sirilo vsade pred filtrovanim tak ten koeficient asi bude musiet byt aj vyssi ako 15 nasobok len cisto kuchynskej casti.
Odpovedať
Môj známy ktorý sa venuje montážam rekuperacii si napájal digestor na centrálnu rekuperaciu a taktiež to budem mať aj ja riešené v dome. Problém s mastnotou nebude ak budú dodržané výmeny filtrov v digestore a ich pravidelne ošetrovanie. Ja budem mať konkrétne tento digestor: https://www.flexit.no/en/products/kit... Na stránke sa dajú pozrieť technické parametre.
Odpovedať
@matt_hew nejake technicke detaily nahodou nepoznate, ako to ma vas znamy vyriesene?
Odpovedať
@nameless_one Viem že bude mať montovanú túto centrálnu rekuperačnú jednotku: https://www.flexit.no/en/products/air... V podstate aj ja ju budem mať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?