Kúrenie do podkrovia

Dobrý deň, rekonštruujem podkrovný priestor rodinného domu, ktorý bude určený na bývanie, a potrebujem radu ohľadne výberu vykurovania. Výmera je zhruba 80m2, v dome je nainštalované klasické obehové kúrenie pevným palivom plus solárny panel na ohrev vody. Priestor je zateplený penovou izoláciou, priečky budú zo SDK, suchá podlaha Fermacell. Premýšľal som nad podlahovým kúrením, obávam sa však, že to nebude možné z finančnej stránky a preto som hľadal alternatívu, v podobe infračervených panelov. Šiel niekto touto cestou? Máte skúsenosti? Ďakujem
Odpovedať
@aqks Však podkrovie tiež pevným palivom, len doplňte zopár malých radiátorov.
Odpovedať
Profilova fotka
čo sa týka podkrovia, by som to riešila klímou. V lete iste bude nevyhnutnosť a kúrenie je ňou iste lacnejšie ako infra panely. Prestup tepla z prízemia bude, stačí dokúriť.
Odpovedať
@aqks . Ja som to riešil tak, že ked som rekonštruoval spodné podlažie, tak som si nechal nachystať do horného potrubie na vykurovanie, vodu, odpad aj elektrinu.. Takže moja voľba bola vopred určená asi tri roky dopredu. Ale súhlasím s jankazb, kúriť v podkroví klimatizáciou. Je nielen na chladenie, ale je to tiež úsporné tepelné čerpadlo na vykurovanie.. Určite lepšie, ako priamotop-infrapanel. Zabiješ tým dve muchy jednou ranou. Navyše z vlastných skúseností viem, že pokiaľ nezateplíš povalu, ale až krov, tak teplo bude prestupovať pomaly cez nezateplený strop odspodu a reálne hore pustíš kúrenie až ked vonku bude hodne pod mínus.. Ja mám v podkroví radiátory a termohlavice sú nastavené na 22°C. Reálne sa mi otvoria až ked je vonku chladnejšie ako -5°C. Dovtedy stačí prestupujúce teplo z prízemia. Klimatizáciu oceníš v podkroví hlavne v lete a ňou sa dá úsporne kúriť aj v zime.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?