Krb - krbova vložka - šamot / žiarobeton ? rozdiely výhody nevýhody

Dobrý deň, vyberáme krbovú vložku a už sme v tom strateni. Niektorí kachliari tvrdia, že lepšie sú šamotove, niektorí že ziarobeton. Aké sú tam výhody/ nevýhody ? Hlavne ma zaujíma, ak sa niečo pokazí, musíme rozbiť cely obmurovany krb ? Nebude to hlavný zdroj kúrenia, nemáme ani prieduchy. Pripadne ak viete aj konkrétnu značku poradiť ? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, napisem uplne od veci, som rada ze sme dali kachle namiesto krbu, pacia sa mi viac. Ale mozes pozriet tu : http://www.modrastrecha.sk/forum/komi...
Odpovedať
Profilova fotka
My sme dali ocelovu vlozku so samotovym ohniskom, podla mna to bola dobra volba. Vykurime nou dobre cely dom, vykuri sa rychlo. Co sa tyka toho, ze ak sa nieco pokazi, tak preto je dobre dat si krb robit krbarovi aby si mala aj zaruku keby cosi.
Odpovedať
To je na tvojom uvazeni, co sa ti viac pozdava. Samotove ohnisko je podla mna lepsia volba. Ale tiez je dobre aby krb mal aj externy privod vzduchu, aby vlozka nenasavala vzduch z obyvacky. Posielam ti fotku nasho.
Odpovedať
@monika_mm to čo je najvýhodnejšie záleží od toho čo tým chceš vykurovať a aký celkový výkon, ak len jednu miestnosť stačia jednoduché kachle alebo akumulačný krb musí mať správnu plochu, ak viac miestností musí sa vedieť teplo šíriť do celého priestoru a to ide vzduchom alebo vodou, kachľami ktoré majú i konvekciu vykúriš i susedné miestnosti cez dvere, väčší priestor horúcim vzduchom z obostavby krbu a správne k tomu navrhnutý dom,alebo má teplovodný výmenník šamot alebo žiarobeton sa dáva do ohniska a ohnisko môže byť s oceľového plechu alebo liatinové podrobnejšie nájdeš všetko na nete
Odpovedať
Mame ponuku od deltako. Majú dosť pozitívnych recenzií, robia svoje vlastne šamotove vložky … zatiaľ sme sa pre nich rozhodli, spravia všetko aj externý prívod vzduchu … Cenovo sme mali veľmi podobne oceľové vložky BEF a DEFRO … tak neviem veru
Odpovedať
Profilova fotka
@monika_mm Ďakujeme za vaše milé slová a môžem vás ubezpečiť, že všetkým našim budúcim dielam budeme venovať rovnakú pozornosť ako dielam, ktoré boli odovzdané našim predchádzajúcim klientom. Otázka žiarobetónu alebo šamotu je dobrá. Sám ako výrobca krbových vložiek viem o niekoľkých výrobcoch žiaruvzdorného betónu (známe ako žiarobeton), ktorí tento výrobok vyrábajú v rôznych kvalitách. To isté však môžem povedať aj o šamotových tehlách. Viem, že žiarobeton je vopred namiešaný materiál vyrobený podľa receptúry výrobcu. Výhodou používania tohto produktu pre výrobcov krbových vložiek je, že má akumulačné vlastnosti, je dostatočne tvrdý, vyrába sa vo vopred určenom tvare so vzduchovými kanálmi (žiadne rezanie ako pri šamotových tehlách) a v čase, keď šamotové tehly nie sú k dispozícii alebo ich výroba trvá dlhšie, žiarobeton je vyhovujúcou alternatívou. Výsledky laboratórnych testov pri lacných betónoch boli výrazne horšie, ako výsledky pri šamotov, zatiaľ čo výsledky pri drahších betónov sa priblížili výsledkom šamotových tehál. Kvôli čomu však majú menšiu popularitu je, že pri viacerých výrobcov tieto betóny praskali. Viem len o jednom výrobcovi, ktorý tvrdí, že jeho betón nepraská. Trhliny nemusia byť nevyhnutne problémom, ani nie sú hlavným problémom pri kotlov, ale pri krboch môžu poškodiť estetický vzhľad hotového diela. Bol som osobne prítomný u viacerých výrobcov oboch produktov, ktorí mi vysvetlili technologické postupy, problémy a výzvy výroby. Bližšie skúsenosti so žiarobetónom nemáme. Vzhľadom na uvedené vlastnosti sme zachovali používanie šamotových tehál. Pre výrobcov krbových vložiek nie je cena žiaruvzdorného betónu nižšia ako cena šamotových tehál. Hlavnou výhodou betónov je, že ich môžu vyrábať so vzduchovými kanálmi, výroba je pomerne rýchla a počas manipulácií sú menej krehké než šamot. Preto užívajú väčšiu popularitu v kotloch, než v krobch.
Odpovedať
@monika_mm od tejto firmy, co mas od nich ponuku mam aj ja krb, co som ti fotku poslal. Co tiez som ocenil, ked sme si krb dali robit, ze mame 5 rocnu zaruku, ze to ti malokto v dnesnej dobe poskytne.
Odpovedať
@zerex4 tak zaruka je v dnesnej dobe dost podstatna vec, to pri vsetkom som sa na nu pozeral, aby som mal nejaku tu istotu keby nieco. Proste nech to nie su len dva roky, ktore su dane zakonom.
Odpovedať
@dannyso aj ja veru, lebo to nevies co sa moze stat. Ale nebola to jedina vec. My sme aj podla toho aby nam sedel do obyvacky, aby to dobre ukazalo, aby mal externy privod vzduchu, lebo to si myslim, ze by dnes uz mala byt samozrejmost.
Odpovedať
@dannyso na to neexistuje žiadna 100% záruka, že nevyhoríš, lebo cez 90% je požiar spôsobený nesprávnym používanim,
Odpovedať
@zerex4 to je podla mna prirodzene, ze aj to ako bude vyzerat, ake presklenie bude najlepsie, ze to treba vyberat podla seba, podla svojho vkusu. Pretoze to zalezi aj od umiestnenia, ked chces aby bolo do neho vidiet z viacerych stran. @duzu ved to ani netvrdim, ze je to 100% zaruka, ze sa nic nestane, ale keby sa cosi s vlozkou alebo tak, tak je lepsie pre mna, ze viem, ze dlhsia zaruka, ze sa mam na koho obratit a to riesit.
Odpovedať
@dannyso Je nutné vedieť aj ako krbovú vložku používať, ja mám známeho pre ktorého bolo normálne, že mu dym ide do obývačky zakaždým keď prihadzoval do krbu, ale až keď videl, že nám sa to nedeje, tak vtedy začal venovať tomu pozornosť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tomas43 ak sa naučíš naložiť vložku správnym spôsobom s dopredu pripravenou veľkosťou dreva, stačí ju naplniť len 1x a celých 24 hod máš pokoj, ja som návod našiel náhodou na fore, no trvalo mi 2 r. pokiaľ som mal správne drevo a naučil sa to naložiť opačne, dole hrubé a postupne nahor menej hrubé , horí tak vždy len jedna vrstva, akurát musíš mať vložku , ktorá to umožní, rôzny prívod vzduchu
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu ano, vacsinou aspon teda mna starky kedysi ucil ze od najmensich, najtensich k najhrubsim, ale ked sme si dali do domu krb tak som pochopil, ze toto zrovna nie je spravna cesta.
Odpovedať
@nemcek prečo? našiel si lepšiu možnosť? lebo ja zatiaľ nie , a to som prečítal o tom za roky už kopu na rôznych forach
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas43 ale toto zase zalezi aj na tom aky je tah komina, ci je ten dobre urobeny, cele sa to musi brat do uvahy ako komplex ten krb 🙂
Odpovedať
@duzu podla toho co pisal mam pocit, ze to robil, kuri opacne ako si ty pisal, aspon tak som to pochopil. Hlavne je aby sa clovek naucil rozkurovat tak aby necmudilo, aby nebol dym. Nech to nejde do obyvacky, lebo riesit potom problemy s tmavym stropom a stenami, to nie je bohvieco.
Odpovedať
@tomas43 normalne to nie je, rovnako ani nie je normalne aby z krbu bol nejaky bordel alebo cosi take 😉
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch

Odpoveď na príspevok od janeth:

@tomas43 normalne to nie je, rovnako ani nie je n…
@janeth Áno, inak toto bola prvá vec, pre ktorú nás známi odhovárali, že budeme mať z obývačky kotolňu, že budeme mať bordel, kúsky dreva, popola kade tade, ale dobre, že sme na ich rady nedali. Lebo absolútne to tak nie je. Všetko je to o tom aby sa človek naučil ako krb obsluhovať.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tomas43:

@janeth Áno, inak toto bola prvá vec, pre ktorú n…
@tomas43 samozrejme, my ked sme isli z bytu do domu, tak tiez to neslo uz aj hned, tiez som si zvykal na kurenie, ale poviem ti, ze kurime 90% zimy len krbom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zuzgun:

@tomas43 samozrejme, my ked sme isli z bytu do do…
@zuzgun nic na tom nie je, podla mna je to dobre, tiez tak po vacsine kurime, tie peniaze, co sme dali do krbu tak vyuzivame naplno, najma aj takto na jesen, ked sa schladi, tak na vecer zakurim a vybavene a nemusime este kurit normalne. Len teraz teda este jesen je asi v nedohladne :-)
Odpovedať
nastastie je este pekne, ze teploty cez den su prijemne, ale tak my vecer mame v dome uz chladno, je to citit v obyvacke, ze uz nie je jul, kedy by chlad bol prijemny aj vecer :-D uz sme mali par vecerov takych, ze som popohnala muza aby sme zakurili, lebo ma oziabalo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od janeth:

nastastie je este pekne, ze teploty cez den su pr…
@janeth bývam v pomerne chladnej oblasti no zdá sa že máme babie leto ,slnko od rána do večera cez južné okná teplo celý deň, môže i cez zimu, to je nepríjemné pre klímu ktorá spôsobuje topenie ľadovcov, v obehu je tak viac vody, ak to bude takto pokračovať zima už u nás nebude, aždý rok je stále teplejšie
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@janeth bývam v pomerne chladnej oblasti no zdá s…
@duzu teraz ano, tento rok sa javi, ze to teplo trva pomerne dlho. Sam som z toho prekvapeny. Co ma mrzi, ze nase deti uz asi nezaziju take zimy s kopou snehu ako si to pamatam ja. A ked mokry, premrznuty som prisiel domov a sme sa zohrievali. Kurit normalne, ze nielen krbom zacnem toho roku asi az na konci novembra, ak budu taketo teploty aj nadalej.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od patrox5:

@duzu teraz ano, tento rok sa javi, ze to teplo t…
@patrox5 pred 30 r. som bol na dovolenke v dnešnom Chorvátsku, domáci hovoril , že v noci budil deti aby videli sneh, on to tam ako decko videl každý rok, cez zimu tam má nemeckých dôchodcov, dom nevykuruje vôbec, na mieste kde bývam bola niekedy zima od novemra do mája a teploty pod-30 st , posledných 5 r len 2-3 dni pod -15, akurát január 2017 rekord v dlžke pod -25 viac ako 20 dní v kuse, to som si krb užil denne,elektrina nestačila.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od duzu:

@patrox5 pred 30 r. som bol na dovolenke v dnešno…
@duzu no o takomto niecom myslim, ze mozeme uz len snivat, neskutocne ako sa otepluje, z roka na rok je to horsie a myslim, ze to ani inak nebude, ak nezmenime niektore veci. :/
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?