Kotol VITOPEND 100-W, vyššia spotreba a zlá regulácia po výmene elektroniky

Zdravím, bývame v 1 p. dome, kúrenie podlahovkou v celom dome, 2 rozdelovače, okrem rebríka v garáži a jednej izby na poschodí, máme všetky vetvy otvorené naplno Máme cca 11 ročný kotol Viessmann VITOPEND 100-W s reguláciou Vitotrol 100 typ OT na prízemí + ekv. čidlo. Pred 2 rokmi nám menili elektroniku a odvtedy pozorujem zvýšenie spotreby plynu a veľký rozdiel nastavenej teploty a teploty v miestnosti. Predtym sme fungovali na 22,5-23 C, teplota sa priblizne zhodovala, max. o 0,5 C menej. Teraz musím na regulácii nastaviť 25 C, aby sme mali doma tak 21,5 C, hore 21 C. Neviete poradiť v čom môže byť problém? Môže to spôsobovať zanesený systém? V rozdelovači som si všimol, že voda je už dosť tmavá... Radil som sa so servisným technikom, ktorý menil elektroniku, hovoril, že sa tam nič iné nenastavuje nejak špeciálne a nevedel mi to nejak vysvetliť, prečo je tak veľký rozdiel v nastavenej a reálnej teplote. Dík za každú dobrú radu!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martinke01:

Zdravím, bývame v 1 p. dome, kúrenie podlahovkou …
@martinke01 informácia o interiérovejt teplote prichádza z bytového termostatu. AK sa ten nemenil, tak nemá prečo byť rozdiel v predtým a potom.. Kotol dohrieva v rámci hysterézneho spádu termostatu. Zvyčajne býva hysterézia okolo 0,5°C. Pokiaľ nemáš do ohrevu zainteresované nejaké inteligentné dohrievanie, tak je všetko na termostate.. Navýšenie energie mi príde nelogické, len tak ju nevypustíš do luftu, niekde sa musí prejaviť zvýšeným teplom, nie naopak..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@martinke01 informácia o interiérovejt teplote pr…
@zicher Ale rozdiel je dost velky - 3,5 C, dost mimo rozsahu hysterezy ...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martinke01:

@zicher Ale rozdiel je dost velky - 3,5 C, dost m…
@martinke01 tak vám zle ukazuje, alebo je vadný bytový termostat.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinke01 po vymene riadiacej dosky treba znovu nastavit ekvitermicku krivku /posun. skontrolujte: 1) či je Vitotrol nastavený ako referenčný priestorový termostat a nie ako diaľkový ovládač 2)či bola po výmene dosky správne aktivovaná ekvitermika + priestorová korekcia 3)ci je OpenTherm komunikácia OT/ON aktívna 4) spravne nastaveny vplyv miestnosti Keď máte ekvitermiku + priestorový regulátor, kotol z výroby zvyčajne berie vplyv miestnosti len na 1/3 alebo aj úplne ignoruje. Ak je „vplyv miestnosti“ nastavený príliš nízko, Vitotrol nastavíte na 25 °C, ale kotol kúri podľa ekvitermiky, takže v miestnosti bude menej. skuste nastavit na 50-70% dalsie moznosti: preplach + doplnenie inhibítora kontrola prietokov na rozdělovači prípadne montáž magnetického filtra servisak vidi, aky je vykon kotla, aka je teplota kotlovej vody a teplota spiatocky. podla toho vie zistit, ci je problem kotol (a jeho spotreba) alebo vykurovaci system. Ak to technik nevie, najdite si ineho. Je ich kopec.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@martinke01 po vymene riadiacej dosky treba znov…
@mgx Dik za uzitocne tipy, zavolam ineho servisaka a pozrieme sa na to detailne. Viete pripadne niekoho poradit KE a okolie?
Odpovedať
Profilova fotka
@martinke01 zavolajte si do viessmanu a nechajte si doporucit niekoho, kto sa vyzna a ma veci. je pred vianocami, takze moze sa stat, ze cas bude mat az v januari. tieto veci treba riesit hned alebo v lete, nie v hlavnej sezone :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?