Názor na kombináciu rekuperácia a elektrický kotol

Dobry deň chcel by som sa opytať na vaš nazor na vykurovanie. Som vo faze ze som zacal riesit projekt na dom.. Dom by mal byt 17x9m. 30cm mury 15cm zateplenie 16cm zateplenie podlaha strecha neviem kolko bude.. Vsetko je len orientacne to este budem riesit z projektantom.... Hlavne chcem vediet vas nazor na vykurovanie ci by to bola dobra kombinácia rekuperacia a el. Kotol...podlahove kurenie voda. Plus chcem dat krb ale este neviem ci aj prieduchy. Chcem vediet ci by ma elektrina nevyšla velmi vela mesačne.
Odpovedať
Fasadu zateplite 20 cm, krov 40 cm.
Odpovedať
@exponent ano dakujem.. Tiez som tak rozmýšľal.
Odpovedať
@janjanr rekuperacia nema nic skurenim, kolko budes platit ti povie projektant domu
Odpovedať
@sysell rekuperácia je síce riadené vetranie, no šetrí teplo, takže na samotné kúrenie dá menej, projektant mu akurát vypočíta stratu , podľa toho max výkon zdroja ale nepovie mu koľko bude platiť, každý dom , má iné pasívne zisky a to projektant dopredu nevie @janjanr pozri na stránku tzb info , tam je porovnanie nákladov, na všetke druhy kúrenia i s investíciou, čisto elektrina je lacnejšie len do 4-5MWh/rok, pre vyššiu spotrebu plyn , následne rôzne typy TČ, najlacnejšie drevo
Odpovedať
@duzu dakujem za tip
Odpovedať
@duzu dekuperacia siri ako teplo? Ked vie stratu spotrebu za rok vyrata si cca cenu, zisky moze zanedbat.
Odpovedať
@sysell neviem čo je dekuperacia, reč bola o rekuperacii, tá teplo nešíri, ale šetrí, vonkajší čerstvý vzduch sa ohrieva vzduchom z miestnosti ja zisky nezanedbávam , kúrim slnkom cez okná, je rozdiel ak je v dome 10 ľudí, teplo od nich alebo len jeden či nikto, koľko sa varí, či aké množstvo TUV využíva
Odpovedať
@duzu tak kur slnkom ked je slnko a potom chlad oknami v,zime ked je hmla, zamracene a noc - vtedy okna kuria najviac ze... a kolko je slnko a kolko tma v zime ze... takze tolko ku kureniu oknami. Nikto nevetra realne tak vela ako udava akoze norma cize by som si dovolil tvrdit ze dom bez reku ma v tomto realne nizsiu stratu ako kde bezi 27/7 reku.
Odpovedať
@sysell a kto ti bráni mať všetke okná na sever?a vetrať ako chceš?
Odpovedať
@sysell To by si sa divil, ako cez zimu kúria okna. A v noci cez trojsklo je úplne zanedbatelný únik oproti ziskom. Áno, pasívna rekuperácia nekúri. To je jasné každému, ale šetrí a to je tiež jasné každému, až na výnimky čo si mýlia pojmy.
Odpovedať
@ruren uplne kraviny pises preco potom nestavame sklene domy, magor sa pozri aky ma odpor okno a mur, jasne ze ked zasvieti je zisk ale po tme zas strata ako svina a kolko je v zime tma zamracena a najvacisa zima v noci. @duzu co pises o oknach na sever? Ako vetra 99.98% rodin na svk? Ja len hovorim ze reku realne financne neusetri nic je to o pohodli a zdravi. Znizuje stratu papierovo nakolko znizuje vypoctove straty vetranim.
Odpovedať
@ruren ako riešiš tie miestnosti kde nesvieti slnko? Ja to mam podobne že v zime je vyslovene teplo v miestnostiach z juhu ale v severných nie. Zonova regulácia? Či sa to dá inak? Nebudem hádam zakaždým behať k rozdeľovaču a meniť prietok?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell Magor si tu jedine ty.
Odpovedať
@igor256 Čo mám ako že riešiť. To sa rieši už pri projektovaní a osadení stavby na pozemok. Proste 2 veľké francúzke okná z obývačky na juh, izby na západ, garáž a vchod zo severu, kuchynské okno, kúpeľňa a TM z východu. Ostatné je už len na slnečnom žiarení.
Odpovedať
@ruren aha lebo ja to mám tak že obývačka spálňa z juhu a 2 izby zo severu. My sme to už takto kúpili. Tak s tým asi nič moc nenarobím keď sa mi nechce kupovať a robiť zonovu reguláciu.
Odpovedať
@igor256 Inač, pred tými oknami z obývačky mám presklennú terasu, tak že ani v zime tam neklesá teplota pod nulu a cez deň sa dá na terase aj v zime sedieť pri káve v tričku, keď svieti slnko. A po obede izby cez veľké okna pri slnečnom počasí tak naakumulujú teplo po obede, že tam ani kúrenie sa nezapne.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Take blbosti rozpravaj starej mame
Odpovedať
@yuri66 Idiot, jedine tvojej,
Odpovedať
.
Odpovedať
@yuri66 ser na toho miestneho chuja,
Odpovedať
páni k čomu také nespisovné výrazy?zbytočne robíte adminke robotu na mazanie,každý má nejaký názor, ak nie je ako môj čo ho zastrelíš?tak niekto chápe demokraciu
Odpovedať
@sysell Tak takého kokota ako ty, čo tu nevieš ani jeden príspevok dať bez preklepov tu fakt netreba ani komentovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Do idiotov nadavaj niekomu inemu v zrkadle, ak nemas argumenty tak nadavat je najednoduchsie. My vsetci vieme ze v kezmarku netreba v zime kurit a v lete chladit
Odpovedať
Dakujem za radi... Ale tym že sa tu hadate mi vela nepomozete.
Odpovedať
Profilova fotka
@janjanr Keď už ideš za tým projektantom tak to rieš s ním. Povie ti asi niečo ako že rekuperácia šetrí energiu ale dom s čisto elektrickým vykurovaním nedostane v dnešnej dobe stavebné povolenie ak budeš robiť ten krb tak by to mohol zachrániť. @ruren Páči sa mi že máš v obývačke obyčajné väčšie okná ako v dnešnej dobe asi každý ale dokážeš to ospevovať ako keby to bol neviem aký zázrak.
Odpovedať
@martosko niekedy mali drevenice miniatúrne oblôčiky, ani na svetlo dosť, Dnes ak nemáš Francúzske na celú stenu nie si IN aj ked pri nich prekúriš gate, úplne zbytočne sa dáva izolácia na zvyšnú fasádu, zo stavebným , či kolaudáciou si nikto ťažkú hlavu nerobí, naoko tomu akože pomôžu kachle v ktorých nikdy kúriť nebude,v paneláku nemáš kachle a platíš 2x viac za teplo ako za kúrenie el.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?