Kotol sa sám od seba vypne počas prevádzky

Čauko. Mám Protherm Puma condens prietokovy kotol. A stava sa taka vec, že počas sprchovania sa zrazu kotol vypne, akoby prestal vnimať na to, že je požiadavka na horucu vodu a proste sa vypne. Stáva sa to len pri sprchovani, teda pri umyvani riadu, kde tiež treba teplu vodu, sa to nestava. Mám preto za to, že je to problém batérie a nie kotla. Prípadne vedeli by ste, na čo sa zamerať, čo skúsiť? Ak nastane táto situácia, tak mne to nevadí, bo som ľadoborec. Ale ak sa to stane žene, musí vypnúť vodu úplne, počkať 5 sekúnd a potom ju znova zapnúť (a zas nechať odtiecť 10 litrov do kanala, kym zas ide tepla voda)... Tlak v sústave 1.1bar, chyby žiadne nie sú. Kotol vyzerá, že sa správa normálne, len z ničoho nič sa vypne.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode maly odber teplej vody pod urovnou "citlivosti" lacneho kotla. Bud vymen bateriu za Rainshower alebo nejaku inu s vacsim prietokom teplej vody alebo nech si zena pusti pocas sprchovania teplu vodu v kupelni, staci len trosku, cyklovanie prestane :). Pri zasobnikoch sa tieto teploshocky nekonaju.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@arcticcode maly odber teplej vody pod urovnou "c…
@mgx Tomu by som aj veril, ale kotol pol roka používame a vyskytovať sa to začalo až teraz. Pol roka sme šli uplne v pohode. A teraz z čista jasna to začalo robiť. A len na tej baterii. Ta bateria je shit dajaky nixen, či jak? Dačo take... lacne, ale pekne :D Môže to byť ňou. Len povedam, že na inych bateriach nam to nerobi. Odber vody je maly? Ale voda ide aj tak horuca jak diabol. Dal som ju aj na 40°C, ale vtedy to cyklovalo. A keď som vratil na 45°C, tak to prestalo, ale robí to stále tak, jak som uviedol v prvom príspevku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@mgx Tomu by som aj veril, ale kotol pol roka pou…
@arcticcode pozri sitko na prívode batérie...
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode vycisti sitko alebo vymen bateriu. Problem je maly prietok, nie teplota.
Odpovedať
Ďakujem za pomoc, pozriem sa na to a dam vedieť
Odpovedať
Čaute, tak som vypol vodu, odkrutil bateriu, hadičky, všetko som preplachol. V perlatore boli zo tri štyri kamienky... vyčistil som to a zdá sa, že odvtedy sa už kotol nevypína. Ďakujem za pomoc
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Čauko. Mám Protherm Puma condens prietokovy kotol…
@arcticcode Aj keď Ti to pomohlo, opýtam sa: Aký tlak vody máš vo vodovodnom systéme ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@arcticcode Aj keď Ti to pomohlo, opýtam sa: Aký …
@petersd Kolísavý. Nemeral som, takže neviem povedať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@petersd Kolísavý. Nemeral som, takže neviem pove…
@arcticcode Práve ten kolísavý tlak Ti robí uvedený problém. Tie 3 - 4 kamienky, ktoré si vybral zo sitka sú len náhodnou akože príčinou. Problém sa Ti po čase vráti. Plynový prietokový ohrievač má regulačnú armatúru, ktorá stráži plameň horáka, v závislosti na tlaku/prietoku vody. Akonáhle tlak vody poklesne, ona plameň stiahne, príp. dočista vypne. Predpokladám, že máš doma domácu vodárničku s čerpadlom a tlakovým spínačom, že ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@arcticcode Práve ten kolísavý tlak Ti robí uvede…
@petersd PRáveže nie, mám obecnú vodu. Včera sa presne aj vypol. Ale čudo je, že to robí len tá jedná batéria, žiadna ina... To je fakt divné. Je to hore v kupelni na poschodi, asi zato, že keď je tlak slabší, tak slabo tlačí dohora proti gravitacii, neviem. Ale vedľa na umyvadle to nerobi (bateria na umyvadle je ešte o par cm vyššie ako bateria vaňova)... Domaca vodarnička bude tiež, ale asi až v roku 2025
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

@petersd PRáveže nie, mám obecnú vodu. Včera sa p…
@arcticcode Odmontuj batériu, každá batéria má pod upevňovacou maticou filtračné sitká. Robota na pár minút. Bude sitko upchaté. A prečo Ti teda kolíše tlak, keď ideš na verejnú vodu?
Odpovedať
Hlavne musíš mat nastavenú nízku teplotu 40-45 stupňov lebo keď je vysoká pustíš malo teplej vody a vela studenej na baterii a preto ti vypne ohrev. Ja som stým mal problém.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od fugas20:

Hlavne musíš mat nastavenú nízku teplotu 40-45 st…
@fugas20 @arcticcode Ja mám doma už 3. prietokový ohrievač a všetky boli citlivé na nízky tlak vody. Keď používam verejný vodovod, u nás je vysoký (okolo 5 MPa) a nekolisavý tlak, vtedy všetko funguje OK. Raz za cca rok - dva, sa ukáže nejaký problémik a vtedy je na vine upchaté sitko pod batériou, ktoré spomínam vyššie. Vyčistím a baví ďalej. V dome však používame vlastnú studňu s domácou vodárničkou. Než som mal prevádzkový tlak, resp tlakový spínač 1,7 - 2,4 MPa boli citeľné problémy s prietok. ohrievačom a ten sa správal rôzne pri tom kolisavom tlaku. Vymenil som tl. spínač za väčší, (tuším 3,9 - 4,7 MPa) a všetko funguje v poriadku.
Odpovedať
Tu kde byvam, je taky šitny vodojem, že v jednej časti obce dokonca hlasia v rozhlase, že z dôvodu sucha bude obmedzena dodavka voda. To vtedy im to len tak čurká :D Teplotu v kotlu mam nastavenu na 45°C. V minulosti som nastavil na 40°C a presne sa to stavalo, hoci by sa nemalo. Ja som chcel 40, že aj keď daš na doraz, tak hneď nezomrieš. Keby bolo na mne, mne by stačila aj 30°C voda. Ale deti a žena...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Tu kde byvam, je taky šitny vodojem, že v jednej …
@arcticcode Nezomrieš, ani keď Ti zo sprchy vytriskne 60°C voda !... Dokonca ani koža z takej teploty neschádza dole, ani popáleniny nebudú.... Budeš mať len spomienku 🤣
Odpovedať
Včera nam to riadne vypinalo, bol na pocit slaby tlak... Neviem prečo to dakedy tak a dakedy tak. Nemali v obi ani barometer trapny
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@fugas20 @arcticcode Ja mám doma už 3. prietokov…
@petersd 5Mpa alebo 5 barov,to je rozdiel
Odpovedať
Dneska to nevyplo ani raz zatiaľ žene. Uvidim čo mne a deťom
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Včera nam to riadne vypinalo, bol na pocit slaby …
@arcticcode barometrom sa meria tlak atmosférického vzduchu....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od megdesign:

@arcticcode barometrom sa meria tlak atmosférické…
@megdesign Ok, no neviem jak sa to vola. Meria to tiež v baroch, tak som predpokladal, že barometer.
Odpovedať
Helou. Takže novinky 1. Ten retardovany kotol ma serie čim ďalej, tym viac 2. SKušal som meniť teplotu teplej vody 35-50°C 3. Niekedy ide 3 dni super, inokedy sa vypina každych 30 sekund. 4. Tlak vody na to nema vplyv (včera bol silny tlak a vypinal sa jak retard. Predvčerom len tak čurkalo a pekne hrial nonstop) 5. Chyby nevyskakujú žiadne 6. Našiel som v návode snímač tlaku vody a spinač teplej vody. Neviem ktory z tych dvoch mam riešiť 7. Skušal som diagnosticky program - zobraziť prietok teplej vody. Bateria, pri ktorej nam to hapruje ma prietok 7,2 l/min, ostatné batérie majú 5,2. Kuchynska drezova bateria má dokonca len 3,7 a voda ide dobre.
Odpovedať
Oki, nový poznatok. Žena si šla dať sprchu, jej to trvá stále veľmi dlho a ja som na kotli zapol diagnostický kód D36, čo píše aktuálny prietok teplej vody. Pohyboval sa medzi 5,9 - 7,2. Zrazu sa kotol vypol, ale prietok sa vôbec nezmenil! Aj pri vypnutom písal že 7,2. Ta vníma na prietok teplej vody, ale vypne sa jak retard... čiže tam musí byť asi iný dôvod.
Odpovedať
Dámy a páni, nechcem predbiehať, ale asi to mám vyriešené... aspoň dúfam... Včera bol u mňa protherm technik. Prišiel normálne večer o deviatej, vyzvaňal tak, že som letel dole s malou dušičkou, že suseda riga krv, alebo niečo také a treba jej zavolať sanitku. Otvorím dvere a tam servisák. Reku ok, deti už spali... hodinu do toho dlubal, hľadal problemy aj tam, kde neboli(prakticky všetko bolo nahovno, počnúc prívodom plynu až po komín, rúry, filtre, všetko zle - dľa neho)... napokon kotol nastavil na výrobné nastavenia a išiel v mene božom. No a v konečnom dôsledku to ešte viac dodžubal, už to fakt nezohrievalo viac jak 30 sekund. Toľko, čo stihla hore vyliezť voda a už sa vypol, retard. No a dneska prišiel svokor, dve hodiny sme do toho dlubali, kukali, skúšali, vymiňali sme das dva kubiky vody na testovanie... Napokon zatvoril a znova otvoril ventily pod kotlom na teplu a studenu vodu a odvtedy sa zdá, že kotol ide. Všetko sme pokoštovali... rozobrali komín, prezreli ho, aj ho celkom odpojili (že dymilo do chyži) a aj tak sa vypínal. Respektíve, zatiaľ ho testovala len žena, ale jej to vždy trvá najdlhšie a včera sa jej počas sprchovania das 6 razy vypol kotol. Dneska sa nevypol ani raz. Bojím sa nastaviť nižšiu teplotu vody, že to zas začne blbnúť, tak ešte urobíme dneska deti a potom to zmením na 45 (tak sme mali aj predtým). Moja otázka je, že či fakt toto celé martýrium mohol spôsobovať nejaký sajrajt vo ventiloch? Voda je tu dosť tvrdá, v kanvici za mesiac máme 2mm vrstvu vodného kameňa.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?