Koľko krát sa vám denne zapne kotol?

Profilova fotka
Kolko krat sa vam za 24hodin zapne K.kotol? 3az 5krat je optimal?mame Buderus 162 15kw DAKUJEM ;-)
Odpovedať
1
2
Dobrý den. To je celkem špatně položená otázka. Když porovnáte momentální tepelné ztráty domu s minimálním možným výkonem toho KK, tak Vám vyjde nějaký rozdíl v kWh za den. Když si porovnáte tepelnou kapacitu Vašeho domu, čili vnitřních konstrukcí a dáte to do souvislosti, tak Vám vyjde nějaký časový údaj, kdy se v domě 24 hodinová tepelná ztráta pokryje třeba 2 hodinovým minimálním výkonem Vašeho kotle. A potom bude naprosto jasné, že ta disproporce dodávaného a potřebného tepla nutně vede k cyklování KK. Hlavní problém je s tím minimálním možným výkonem, pod který už ten KK prostě nejede. Ale to cyklování je jednak v podstatě neodstranitelné a jednak 3 - 5 krát za den to sepnutí se nedá nazývat cyklování a není vůbec škodlivé. Ideální stav je, když ten kotel umí plynule modulovat od nuly do maxima. A to stejně žádný kotel neumí. A to je celkem celosvětový problém, protože ty pasivní domy mají tak minimální TZ, že se snad ani plynem nedají vytápět. Já sice PD nemám, ale pořídil jsem si na zkoušku eklektrokotel, který umí modulovat po 500 W a to je bomba. On si pěkně klidně pořád topí a ani nepoznám, jestli jede na nulu, nebo na 4,5 kW. Takže sepnutí Vašeho kotle 3 - 5 x žádné drama. S pozdravem Laďa
Odpovedať
my mame nastavene, aby sa zapol 2x, rano - to sa aj zapne a poobede, ale vacsinou sa nezapne, lebo teplota neklesne pod pozadovanu hodnotu. Mame KK Immergas 3 - 26 kW. Preto nebezi stale, lebo sa nam zda zbytocne, aby to zralo tolko energie, takze zakuri 1-2x. Lebo ked bezi ma spotrebu az 100w ele, ale ked je v stand-by iba 6w. Cize ked nekuri cely den, tak usetrime vela ele (aj ked kotol je plynovy :-) )
Odpovedať
To je velmi vystizna poznamka!!! Plynovy kotol naozaj spotrebuje pomerne vela elektrickej energie na svoju prevadzku. Preto som velmi skepticky voci dnesnym modernym necyklujucim nazorom na prevadzku plynoveho kotla. Tento trend povazujem len za taky nerozumny vystrelok dnesnej doby. Modulacia plynoveho kotla od "nuly" je naozaj zbytocna a dnesne kotle, ktore moduluju od asi 3kW su uplne dostatocne. To, ze sa zapne 5x za den predsa nie je ziadne cyklovanie a pokial kotol 15h pocas dna stoji, mozete usetrit aj 1.5kWh elektrickej energie denne. Pocas 200 dnovej vykurovacej sezony to je uz pomerne zaujimavych 300kWh elektrickej energie, ktore nemusite uplne zbytocne zaplatit!
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem za nazory ,len manzel snival o takom kotly ktory bude minimalne cyklovat a uz mame aj zatepleny dom a nejak sa moc netesi :-|
Odpovedať
Tomu som vobec neporozumel. Ved predsa cim viac zateplite, tym viac bude kotol cyklovat. Aky ma spodny minimalny vykon?
Odpovedať
Profilova fotka
Prečo by mal viac cyklovať? Ak chcete , aby kotol skoro necykloval stači dať kotol so spodným výkonom dajme tomu 1- 2 kw a pojde skoro stale na najnižšom výkone ak mate také nizke tepelne straty a bude minimalne cyklovať. Myslim že si kotol vypyta naspeť tých 300 kw usporených na elektrine , častým cyklovaním. zasa na plyne .
Odpovedať
@pivec Práveže nebude, lebo čím zateplenejší dom, tým má väčšiu tepelnú stabilitu, čoho následkom je, že to, čo kotol nakúri, vydrží dlhí čas. Ja som si to tiež myslela, ale toto je taký paradox. Cyklovanie sa týka len domov nezateplených, alebo takého "stredu".
Odpovedať
@blacksr alebo ide v nezateplenom stále a zožerie mesačne plyn za 170 eur :-|
Odpovedať
@martin1212 Ale to je v tom prípade najekonomickejšia prevádzka kotla. ;-)
Odpovedať
@blacksr a máme to!! pomôžme akonomike prevádzky kotla a nezateplime vôbec. nech si pekne a bez prestávky pradie ... :-) :-) :-)
Odpovedať
Blacksr to je velmi zaujimava myslienka. To mi nikdy nenapadlo, ze ked ma dom TS=4 a kupim kotol so spodnym vykonom 6kW, tak mi nebude cyklovat, pretoze mam dobre zateplene a nie len tak trochu. Velmi zaujimave, hmmm ...
Odpovedať
Profilova fotka
Ked maš TS 4 kw prečo nekupiš kotol s nižšim vykonom? Veď je jasne že pod 6 kw kotol nepôjde a tym padom vypne a potom viac cykluje.
Odpovedať
Článok sa načítava...
V tom cyklovani sa podlozenymi zavermi vlastneho vyskumu priklanam k nazoru blacksr k tomu paradoxu. Odbornici mozno doplnia podrobnosti. Stara rachotina na plyn MiniTherm-25, ktory ked zapne, tak na plynomeri tie cervene cisielka vpravo roztoci, ze ich vidiet len ako cerveny pasik, jedno koliesko na teplotu vod+vypinac zap./vyp., predpokladana ucinnost 50-60%, s niekolkymi horakmi velkymi ako predlaktie, vecnym plamenom na ktorom by sa dal gulas navarit a s 2-stupnovou modulaciou vykonu (hori ako diva svina / hori ako 2 dive svine) mi teraz spali pri vykurovanej ploche 80m2 za 24h cca 5m3 / 24h aj s varenim. Minuleho roku pri vypocitanych stratach objektu 13kW, (ktore boli postupne znizene) palil v zavislosti na konstelacii planet a vzdialenosti komet 15-20m3 / den. Co sa tyka cyklovania, toho som sa tiez obaval po ciastocnom zatepleni a vymene okien ze to bude furt len zapinat a vypinat, ale je to ovela lepsie ako za povodneho stavu, hoci potreba kW na kurenie klesla mozno aj na 1/4 toho co predtym. Neviem podrobne ako je riesena software logika dnesnych kotlov ale v pripade ked to kurenie funguje len tak samospadom fyzikalnych zakonov (hoci cast problemov poriesi termostat) tak to necykluje.
Odpovedať
@ivanb @pivec @martin1212 @blacksr no ono ta zase nie je az take jednoduche s tou tepelnou stratou. TS sa rata pre minimalnu teplotu v danom regione. Teda zoberme napriklad -13°C a TS tie 4kW. Ak je ale vonku "teplejsie" ako tych -13°C tak tepelna strata je podstatne nizsia. Kludne to moze byt ze pri 0°C bude tepelna strata len 2kW a pri +5°C to uz moze byt pod1kW. Je len jeden u nas bezne predavany kotol (Geminox Thri10) ktory moduluje od 0,9kW. Takze hociktory iny kotol so spodnym vykonom 3-4kW bude po vacsinu vykurovacieho obdobia cyklovat. Dokonca si myslim, ze aj dnesne moderne termostaty ho doslovia nutia aby cykloval, kedze sa snazia za kazdu cenu drzat pozadovanej teploty VV alebo vnutornej teploty prakticky s nulovou odchylkou.
Odpovedať
Profilova fotka
Hmm.. nerozumiem velmi sice tomu, co je to cyklovanie, alebo spodne vykony a taketo vase debaty, ale cisto laickyn mame kondenzacny kotol GEMINOX : kotol zapne za den tolkokrat, kolkokrat za den klesne teplota pod nastavenu hodnotu na termostate.... ( pokial neoptrebuje dohriat vodu teplu..), ci? Cize ak mam nastavene kurenie na 22st na termostate a cely den mi neklesne teplota pod 22st, tak vlastne kotol nezapne ani raz... Ale tak u nas realne je nastavenych asi tych 22 a to vacsinou ajj v dome je.... kuri a zapne, len ak klesne pod ( to sa udeje len pri dlhodobo zamracenom a mrazivo chladivom pocasi....) A ked prideme z prace, davam na 23 -23,5 aby dokurilo a vecer ked ideme spat, stahujeme zase na 22st..... Ked najdeme navod od termostatu, chceme to nastavit na automatiku: aby cca od 14h kurilo na 23 a zvysok dňabude na 22... Cize kotol bude realne zapinat mozno 2x do dna, pri vacsej zime mozno este raz v noci nad ranom....
Odpovedať
Profilova fotka
@ferre1 no ja ten geminox 1-10 thri mam a cykluje , samozrejme ovela menej ako kotle ktore ma ju spodny vykon 4 kw. cyklovať musi každy, len zaleži od TS domu kolko krat za deň.
Odpovedať
@blacksr môžem potvrdiť, v týchto časoch mi zopína kotol dvakrát denne po cca, 1h a denná spotreba plynu je asi 1m3 + 3 hodiny večer krb.
Odpovedať
@ferre1 Ak je dom "lepší" NED alebo EPD a má stratu 1,5-4 kW pri -13°C, napr. dnes cez deň by sa nezapol, pretože svietilo slnko. Večer by sa zapol po poklese teploty, ako hlási termostat. Dohreje teplotu v dome na žiadaných 22°C , tá vydrží 2-3 hodiny a potom znovu zapne. Ak niekto nastavuje na noc teplotu napr. 20°C, kotol za noc nezapne možno ani raz, pretože v takto izolovanom dome ani nie je možné klesnúť o 2°C. A ak sa tak stane 2-3x za noc, je to škodlivé cyklovanie? Ešte jedna vec: na termostate sa dá nastaviť citlivosť - ak sa dá 0,2°C, človeku to nemusí vadiť a predĺži sa čas medzi zopnutiami KK. Kondenzačnému kotlu nevadí. Skôr ide o to, aby bola šetrná prevádzka, spaľovanie. To však je okrajový problém u takto izolovaného domu, či spaľujem s účinnosťou 102% alebo 98%. Či zaplatím za 250 m3 plynu alebo za 270m3 (čísla zbrucha). Myslím, že ak je na trhu KK so spodným výkonom 2 kW za prijateľnú cenu, treba ho uprednostniť. Takto vždy odporúčam. Ak však stojí o 1000 € viac než ten so spodným výkonom 4 kW, je jasné, že sa vícenáklad nikdy nevráti. Spomínam si, že keď som bola malá, so sestrami sme sledovali kontrolku na izbovom termostate, či svieti alebo nie. Chvíľu svietila, tak sme na ňu čumeli, keď zhasla, išli sme sa hrať a popri tom sme nakúkali, či nezapla. Po chvíli sa rozsvietila a utekali sme k termostatu. Myslím, že toto bolo ozajstné a brutálne cyklovanie. Destila - vydržala takmer 20 rokov.
Odpovedať
@martin1212 ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
@ivanb Akú krivku máte nastavenú, ak fungujete nielen na izb. termostate, ale aj na vyhodnocovaní vonkajších zmien? A koľkokrát denne? Predpokladám, že sa nezapína každú polhodinu, ani každú hodinu.
Odpovedať
S hrôzou pozerám, že o 10.12 som napísala "dlhí čas". Malo tam byť DLHŠÍ. Preto tam je mäkké.
Odpovedať
@pivec To bola irónia? Naozaj je to tak. Ak by som mala malinký dom z plnej tehly, bez kúska izolácie, pôdorys možno 5x5 m, jeho TS by bola 4 kW. Ak by som dala kotol so spodným výkonom 6 kW, kotol by cykloval, pretože by veľmi rýchlo klesala teplota v dome. Ak však mám NED/EPD s TS 4 kW (samozrejme, je veľký) a kotol so spoďákom 6 kW, bude sa oveľa menej zapínať. Skúsenosť z EPD Popice to tiež potvrdzuje. Kotol sa im zapne 1-2x za deň, vydrží to dlho bez poklesu.
Odpovedať
Blacksr, ano bola to trochu ironia. Kazdopadne vase nazory si cenim a beriem ich. Asi na tom bude nieco pravda. Je to trochu rebelska myslienka. Doteraz vsade prevlada nazor, ze do dobre zatepleneho domu patri jedine predrazeny Geminox s vykonom od 0.9kW. Podla toho co pisete to vsak znamena, ze bezny lacny KK so spodnym vykonom na urovni 3-4kW je bezproblemove riesenie a problem cyklovania nenastane. Aj tak by ma vsak zaujimal nazor ludi, ktori to tak maju a potvrdia, ze cyklovanie naozaj nehrozi.
Odpovedať
@pivec Ahoj, ja to tak mám, mám Junkers 3,3-16kw. Funguje to tak, že on skutočne si tak 1 až 1,5h tlačí do podlahovky a tá potom postupne uvolnuje teplo.
Odpovedať
@pivec neviem ako je to s tým predraženým Geminoxom. Ja som bol nútený kúpiť kotol so vstavaným zásobníkom a bol som rozhodnutý kúpiť niečo lacnejšie. Geminox ZEM (2-17 kW) mi ponúkli za 2250 eur, tak som sa rozhodol že pozriem lacný Protherm. Kotol s porovnateľnými parametrami a vstavaným zásobníkom u nich vychádza 1950 eur. Kotol s porovnateľným rozsahom som prakticky nenašiel. Všade spodný výkon od cca 5 kW. Lacné kotle sú zrejme skôr samostatné, bez integrovaného zásobníka.
Odpovedať
@blacksr - ty si mala v detstve málo hračiek? :-)
Odpovedať
Co si ja pamatam, tak Panther Condens so 60L zasobnikom sa dal kupit za asi 1300eur. Jasne, ze spodny vykon je trochu vyssie, ale da sa to prezit, najma ked vraj to cyklovanie nemusi byt az taky problem.
Odpovedať
@pivec KK so vstavaným zásobníkom? pozeralsom to cca pred tromi týždňami. ale rovnako to bolo aj u iných značiek. ceny boli OK, ale keď som sa dostal na vstavané zásobníky a určitý rozsah, hneď sa ceny blížili k 2 000 euráčom. tak som sa na to vykašlal a objednal som Geminox.
Odpovedať
Panther Condens ma oddeleny zasobnik, ale je to prakticky to iste co vstavany. Spodny rozsah od 3 a nieco. Potom je aj Tiger Condens, co pozeram aktualnu cenu na webe vyrobcu, tak je tam 1675eur. Urcite sa da kupit aj lacnejsie, ale tento je vykonnejsi, zacina od 5 a nieco. Ale ked to cyklovanie nie je az taky problem, tak by to vadit nemuselo. A potom je este jeden kotol s absolutne najlepsim rozsahom na trhu a vstavanym zasobnikom - Immergas Zeus 26. Moduluje od 3.0kW-26kW. A cena zacina okolo 1800eur. Ale nepoznam ho, nejako sa o nom nepise. Asi je to este novinka.
Odpovedať
@adv máme rovnaký kotol ako vy. Zatiaľ ani nevieme že je iba si nedokážeme nájsť nejaké optimálne nastavenie nakoľko pri súčasných teplotách nám napriek termostatovým požadovaným 22 kúri na 23-24 a pri vonkajších teplotách nad asi 5 stupňov zasa kúri o 1-2 stupne pod nastavenú hodnotu z termostatu. Režim kúrenia máme ekonomický a v týchto dňoch dennú spotrebu plynu 4-7m3 (aj s permanentným dohrievaním 120l zásobníka) . Sme pekne pod napočítané údaje z projektu, no rád by som poznal nejakú finesu, aby som sa o kotol či regulátor staral naozaj iba na jar keď kúrenie ide na OFF a pred zimou keď ho opätovne zapíname.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?