Kombinácia materialu na vetve od kotla k radiatorom

Dobry den. Idem prerabat kupelnu v byte, co vyzaduje prekladku radiatora. Rozvody kurenia a teda aj jeho aktualna vetva sú z klasickej pozinkovanej trubky. Ja by som ju vsak chcel vymeniť za med. Jedna sa len o jednu vetvu cca 4m dlhu, tak o cenu materialu nejde a hlaven bude priznaná na stene. Chem sa ale spytať, či mozem takto kombinovať materialy - ostavajuce rozvody menit nejdem a v kupeni menim celu vetvu - teda privod a aj spiatočku. Kotol mám kondenzacny Protherm Gepard, radiatory liatinu a len v kupelni kde budem menit vetvu je plecháč a pojde tam klasicky rebrikovy radiator (žiadna podlahovka) Rozvody sú v pozinku. Dakujem
Odpovedať
Mozes bez problemov puzit aj medenne potrubia.
Odpovedať
@gorazd121 terajsie rozvody kurenia bezpecne nemate z ,,klasickej pozinkovanej trubky,, pozink sa pouzival na rozvod pitnej vody. Vy mate rozvod z ocele. Takze novu vetvu ktoru chcete urobit but navarite - laicky kyslik/ plynom alebo narezete zavity na jestvujuce rurky a prechodom z kovu na plast pokracujete k novemu radiatoru plastom.
Odpovedať
@petermu alebo dopojite med, to je uplne jedno, ale na stene ak ide o priznany rozvod lepsie ukaze pevnejsia rurka z mede, plastohlinik treba ukotvit kazdeho 0,5m a aj tak to visi casom ao psovi chvost... takze med.
Odpovedať
Nie som si isty, ci je to vhodna kombinacia ocel-med. Existujuce ocelove (pozinkove) rury mozu zacat rychlejsie korodovat.
Odpovedať
@gorazd121 Daj foto toho existujúceho kúrenia...
Odpovedať
@petermu ďakujem za upozornenie - jasne že ide o oceľové rúry a nie pozink (veľa hodín keď som pisal :) ) nejde mi to zmeniť v príspevku @warm presne o to mi ide, či nezačnú korodovať rozvody alebo výmenník v kotle
Odpovedať
@gorazd121 Ak sa spoja na priamo, tak budu. Ak sa prepoja cez nerezovu, alebo PP spojku, tak by nemuseli az tak rychlo. Ale radsej by som to nekombinoval.
Odpovedať
@warm a teda aký materiál použiť? meď som chcel skrz jednoduchosti zvárania a tvarovania. no a plastohliníku nejako neverím :)
Odpovedať
@dedo758 až v piatok viem poslať - som na služobke. ale je to klasická stará dobrá trubka k radiátoru natretá farbou
Odpovedať
@gorazd121 najlepsie taky, ako bol predtym-ocel (ak bola pozinkova, tak pozink). Alebo cisto plastove PB, alebo PP.
Odpovedať
Tak som dnes hodil reč s inštalatérom a asi je predsa len najjednoduchšia voľba ten plastohlinik.... žiadna reakcia s jestvujúcim rozvodom, cena a aj montáž ... snáď to bude držať :) (viem že áno :) )
Odpovedať
stále mi trochu behá po rozume tá med... keď mám staré liatinové radiátory a pripojil by som ich na medený rozvod, nebude to robiť žiadnu šarapatu a nepoškodí to liatinu ako pri ocelovom rozvode?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Nie, nepoškodí... :-)
Odpovedať
@gorazd121 ono by mohla byt aj ta med, ale potom by voda mala prudit z oceloveho potrubia do medeneho (nie naopak). Samozrejme sa nemozu dotykat priamo. Zbytok by "vychytala" katodova ochrana (alebo ina) kotla.
Odpovedať
@warm Ani ten plastohlinik nemusi vyhovovat: https://hutni.pro-doma.cz/magazin/jak...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?