Kombinácia kotol na peletky a tepelné čerpadlo

Profilova fotka
Dobry den. Mam kotol na peletky a rozmýšľam ešte pre zvýšenie komfort zapojiť vykurovacej sústavy neake TC. Ma niekto takúto kombináciu? Opati sa to alebo ani nie? Dakujem
Odpovedať
@lubobalascak robili sme také niečo , ale na vačších stavbách , dokonca bola trojkombinácia .TC , peletky , elektrokotol .TC 2X 50KW , PELETY 90 KW , EL KOTOL 2x 25 kw..Neviem posudit ekonomiku ..ale fungovalo to ..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda masaker... @lubobalascak z hľadiska komfortu by som na kúrenie v prechodnom období poškuloval po klimatizácii (na kúrenie) a TUV elektrický bojler. Neviem koľko máš izieb ale predpokladám že kúriš do radiátorov. Tam investícia do TČ bude vyššia ako je bežné. Ak máš 3-4 izby tak je to investícia okolo 3 500 multisplit -3-4 jednotky + bojler 200€... Zrátaj ... dokopy 😄 nech je to 4 tisic ... koľko bude stáť TČ ? GL
Odpovedať
Nepoznám ekonomiku peletiek ale keď som dosť dlhú dobu zvažoval kúrenie pre svoj objekt a to som naozaj prelúskal všetko krížom krážom priznám sa okrem pevných palív ktoré som vylúčil tak som aj na základe skúsenosti svojich známych kamarátov členov rodiny keď som mohol porovnať podobné stavby vekom rozsahom s rôznymi spôsobmi vykurovanie atď. dospel k záveru že naj ekonomickejšie riešenie pre normálny nie nejaký Špecifický objekt je tepelné čerpadlo. Tam už potom treba len zabezpečiť výborný projekt spoľahlivého dodávateľa a ten spoľahlivý dodávateľ ti relatívne presne vypočíta aj návratnosť rvojeh investície. A hlavne sa netreba báť hlúposti a nákladov o životnosti tepelných čerpadiel sú to bludy zväčša neznalých ľudí bez skúsenosti ktoré už nemajú nič spoločné s rokom 2021. A opakujem dobre navrhnutá vykurovacia sústava a dobre vybraté čerpadlo hlavne jeho výkon dokáže zásadným spôsobom ovplyvniť životnosť čerpadlá ja Osobne poznám čerpadlá ktoré fungujú 20 rokov bez nejakej zásadnej poruchy a náklady na ich servis sú mnoho násobne nižšie ako pri objekte kde sa 20 rokov kuri napríklad plynovým Kotlom
Odpovedať
@lubobalascak ideálne náksť si spoľahlivého kúrenára a prediskutovať to s ním. Tu si zadal málo info, nevieme či máš radiátori alebo podlahovku, či máš k tomu aj aku nádrž, ako zohrievaš TUV a pod. Ak máš "voľné" peniaze, je to spôsob ako si kúpiť väčší komfort v dome. Určite to ale nie je investícia ("použitie finančných zdrojov, najmä na dosiahnutie zisku"), nikdy to peniaze nezarobí, vždy je to len náklad.
Odpovedať
@killiani No ono to je na zváženie ..dat peletkový kotol a TC malého výkonu s AKU by bolo riešenie. Ak niekto dá TC zem -voda a má malý výkon tak ho može doplnit peletákom , či iným zdrojom. Ja sám som si teraz zrekonštruoval kotolnu doma .Hlavný zdroj mám kombinovaný kotol pelety -drevoplyn a doplnkový nočný akumulačný vykurovací .Uvidím ekonomiku po zime .Na jesen kurim 9,0 kw špirálou do AKU v noci ., ked nestíha pripne peletky , či zakurim drevom . Cez Vianoce , vikendy , ked som doma dlhšie , kurim drevom , cez týžden peletky , dokurujem AN nočným prudom .Všetko uvidím po vyučtovaní el energie ...čiže myšlienka autora nie je zlá , len TC vyjde 10 000 eur , špirála zopár eur/280/ .Zrátam náklady na drevo =0 eur + pelety 2 palety =340 eur + elektrika a uvidím v máji ...No reguláciu mám taku na "kluku"-termostat + aut. kotla..
Odpovedať
Profilova fotka
Dom je zatepleny, vymenené okná vymenené a plocha je cca 220m2. Na prízemí mam podlahovú, 1 a 2 poschodie radiator. Kotolna je komplet vybavená AN750l, TUV300l + solárny vymennik(v lete ohrieva solarom 4xTS 500), kotol na peletky Atmos d25p, čisto na peletky,. Ale mam akosi vecsiu spotrebu peetiek 1tona na mesiac. A preto uvažujem nad TC. Hlavný zdroj by bolo TC a pelety len na dokurenie...
Odpovedať
@lubobalascak dobré riešenie , tak sa to aj projektuje a realizuje ....Pelety v extremných mrazoch ...AN máš akurát vhodnu aj na TC-aj ked by mohla byt menšia..
Odpovedať
Profilova fotka
@lubobalascak my použivame na kurenie momentalne trojkombinaciu Hlavny zdroj tč vzduch-vzduch a klimatizacia v jednom nastavena na 23°C , len jedna jednotka vykuri 3/4domu aj celý v prechodných obdobiach. december-februar v dvoch najvzdialenejšich miestnostiach od jednotky zapnem podlahovku na 22°C ako podporný zdroj aj komfort je lepší... + krb , ktorý zväčša využívame minimálne a keď sú tuhé mrazy pod -10°C a menej... inak sa neoplatí míňať drevo... Kombo tč+podlahovka mi zožerie momentálne (dec.) 13kwh el. energie/deň , za sezonu to je cca elektrina za 250€ , drevo by ma stálo na zimu viac, kubík stojí u mňa okolo 60€ + robota kolo toho = neekonomické neviem koľko stoja pelety ale je možné, že po inštalácii tč by sa ti ani neoplatilo používať pelety max tak v tuhých mrazoch možno mesiac do roka , ale kombinácia na maximalizáciu ušetrenia to neni zlý nápad.
Odpovedať
@lubobalascak ja mám kotol na tuhé palivo a aj RČ zem-voda. Problém je v tom, že TČ potrebuje čo najchladnejšiu vodu do spiatočky a kotol na tuhé má min. 60°C. Tak bud kúrim TČ alebo tuhým..
Odpovedať
Profilova fotka
@dexter89 Ja som kupoval tonu peliet za 210€ a za mesiac bola preč.. 😢, kutil som cez deň na 21, noc 19 stupňov. Ale teraz sa nám narodil syn takže musím topiť vkuse min na 23. To bude spotreba 😢. Momentalne som dal 10tis za kotol a solar takže nechcem už veľa investovať do TC. Už to asi začínam ľutovať že som sa nerozhodol pre TC ale pelety. Dal som si len tak pre zaujímavosť spraviť orientačnu cenovu ponuku na zapojenie TC do môjho systému. Cena ma nemilo prekvapila a bola 8500€ a druha 9500. Nemyslis ze je to dosť prehnaná cena keďže už mám komplet fungujúcu kotolnu s AN, bojlerom, solarom na streche, čerpadlove skupiny aj s reguláciou jednotkou..?
Odpovedať
Profilova fotka
@standa1981 vykurujem priamo do okruhu v dome (radiator alebo podlahovka) alebo vykurujem AN a až potom do domu? Na koľko to ohrieva vodu TC zem - voda, kolko m2 vykurujem a na koľko ta vyšla komplet inštalácia TC?
Odpovedať
@lubobalascak Da sa vsetko spojit ak sa chce. My mame ako primar TC , ako sekundar ( ak neratam zalozny elektrokotol v TC) teplovodny krb (obdoba kotla na pelety) . Vsetko je spojene do 1 sustavy cez AN. Dokonca aj ohrev TUV je cez 3 cestny termoelektricky ventil. Ak kurim krbom ako napr. tieto vianocne dni TC stoji, oni si len sleduje teploty v AN a riadi ekvitermiku. Ak je potreba TUV prepne ventil z AN do TUV kym nedoplni teplo. Ak krb ochladne a je potreba kurenia zapne TC. Medzi AN a podlahovkou je zmiesavaci ventil ktory si kontroluje TC. Jednoduche na popis ale zlizote do zapojenia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@janopopovec presne takto funguje moja vykurovacia sústava Ja mam plus solar na streche na ohrev TUV kde mam nastavenú určitú teplotu dobijania, ktorá keď sa prekročí a je momentálne slnetny deň tak začne cez 3cestnny ventil nabijat aj AN na vykurovanie. Ale pre zvýšenie konfortu by som chcel ešte do sústavy dat zapojit TC na nabíjanie AN. Preberal som to s viacerými kúrenarmi a niektorý ma presviecaju o tom ze nieje dobre mat TC napojené na AN ale ze je lepsie, efektívnejšie a rýchlejšie vykurovanie ak jé TC napojené priamo na vykurovací okruh bez AN. Aka je teraz pravde a co je lepšie?
Odpovedať
Ak nie je vysokovykonny zdroj tepla ako krb, kotol a podobne AN cisto len pre TC je zbytocnost. Ma to ale svoju vyhodu pre hladky chod TC. TC si vytvara len mimilanu zasobu tepla, o par stupnou, to v prepocte na objem vody je mala zasoba tepla. No a este zavisi ako to je zapojene. TC si u mna otaca len hornu 1/2 vody, ale krb cely objem. (ale viem to kohutami zmenit a presmerovat funcky objem vody)Krb pracuje pulzne, po dohreve vody vo vyneniku zopne osobitne cerpadlo a pretlaci ju do AN, da sa povedat ze pracuje pulzne, podla vykonu krbu. AN ma vyhody v hladkom behu TC, ak zopne denny rezim, zacne tlacit do AN a zaroven podla jrivky aj to podlahovky, ked sa spiatocka nasyti tlaci dqlej do AN, vytvori podla nastaveni zasobu tepla a potom vypina. Zmiesavqc podlahovky toci vodu dalej a len si upravuje tt. Ak ma niekto zonovku tak tu je vyhoda. Termoventily zon mozu vypinat a zapinat a TC by nerobilo nic len opakovane starty, a ak ich je vela nerobi to dobre. Mam predpripravu. (Okrem on/off zonovych ventilov su lepsie ktore sa len priskrtia, nie su potom vykyvy teplot v izbach,inteligentne co si meraju teplotu na spiatocke okruhu a ucia sa)
Odpovedať
@lubobalascak kuriš v UK , ked su velké tepelné zisky zo slnka a teda teplo vonku?
Odpovedať
@janopopovec AN sa oplatí pre TC vzduch voda, cez obed je najteplejšie vyššie COP, nemusí veľa kúriť priamo ráno ked je najchladnejšie, @lubobalascak
Odpovedať
Dobrý deň, hladám úspešného finančného poradcu ktorý mi pomôže získať hypotéku na domček spolu s mojim priateľom by sme chceli kupiť starši domček. Za všetky odozvy vopred Ďakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?