Klimatizácia R410A alebo R32? Ktorú si vybrať?

Zobraz úvodný príspevok
Profilova fotka
Rozhodujeme sa medzi dvoma jednotkami klimatizácie multisplit. Ale nevieme či ísť už do "nového" R32 chladiva alebo ešte dať stále aktuálne/povolené R410A. Niektorí výrobcovia už kompletne prešli, niektorí otáľajú alebo len nové modely majú s novým chladivom. Montéri neporadia, už som sa ich pýtal. Buď povedia, že sa starého netreba báť alebo, že R32 nie je tak horľavé ako sa hovorí. Pritom žiadnu horľavosť neriešim len, že jednotky s R32 sú drahšie lebo sú najnovšie modely :/. Otázka je čo bude o 15 rokov, rada typu to už budete chcieť klímu vymeniť mi nepomôžu nakoľko pokiaľ bude fungovať tak ju nebudem chcieť vymeniť. Skôr bude problém s dielmi a potom cenou servisu lebo chladivo už nebude nové, len zrecyklované/zo zásob.. Nové R32 však tiež určite o pár rokov príde k zákazu lebo prišlo zase novšie, ktoré má nižšie GWP.. Takže sa len posunie možno termín zákazu? Ale ktovie nie.. Jeden montér, že to nás nemusí zaujímať lebo to je jeho starosť aby nám to vedel oservisovať a nie naša. Ale keď povie o 10 rokov, že nie sú diely lebo na staré chladivo už nie sú tak potom výmena komplet jednotiek čo bude zase pekná suma..
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@fural ale ten kompresor pracuje na rovnakom, rokmi overenom principe, nie je dovod na problemy. A o elektronike to plati duplom. To by sa potom kazdy mal bat kupit akykolvek novy model, pretoze su tam stale nejake novinky.
Odpovedať
@majkoj kompresor sice pracuje na rovnakom principe no je to tak ako pisal @fural ze pracuje pri inych podmienkach co este nie je rokmi overene. osobne sa pamatam ked sa zacalo pouzivat R410a kolko patalii sme pri tom zazili. Napr. vyrobcovia zariadeni asi nebrali do uvahy ze pracuje pri podstatne vyssom tlaku ako napr. R407c a v kuse trebalo riesit uniky a dost casto aj vymeny kompresorov. Tymto netvrdim ze sa to bude diat aj pri R32 ale zatial nikto nevie ako sa to bude spravat.
Odpovedať
Profilova fotka
@mirecr ehm, pokial viem 50 percent R410A tvori R32, alebo sa mylim ?
Odpovedať
@majkoj ano nemylis sa r410a je 50% r32 a 50% r125
Odpovedať
Profilova fotka
@mirecr nechce sa mi teraz hladat prametre, ale to je dovod, preco si myslim, ze tie chladiva su si podobne a ziadna katastrofa nehrozi. Minimalne nie z dovodu prechodu na r32. Samozrejme pri kazdej novej konstrukcii cohokolvek sa zvysuje riziko problemov v zavslosti od sikovnosti konstrukterov a zodpovednosti manazmentu.To sa ale moze stat aj pri novom modeli s R410A
Odpovedať
@majkoj ano je to zmes približne 1:1 ale je to zároveň azeotropická zmes týchto dvoch látok. kritická teplota kritický tlak R410A.........70,17°C..............4,770kPa R32.............78,11°C............... 5,728kPa tu vidno že R32 má vyššie kritické hodnoty , čo pri tepelných čerpadlách umožní dosiahnut vyššiu maximálnu výstupnú teplotu vody ale má aj vyššií kritický tlak , čo znamená vyššie nároky na tesnosť spojov a tepelnú odolnosť častí kompresora. pre laikov: Kritický bod kvapaliny je hodnota teploty a tlaku vo fázovom diagrame, pri najvyššej teplote (kritickej teplote), pri ktorej ešte môže koexistovať kvapalná fáza. Pri teplotách vyšších, ako je kritická, nemôže kvapalina existovať ani pri ľubovoľne veľkom tlaku, Pridávam fázový diagram chladiva R718 pre pochopenie
Odpovedať
Profilova fotka
@fural chapem ta spravne, tvrdis, ze presostat na vysokom tlaku je nastaveny na vyssi tlak pri R32 ako pri R410A ? Ak ano prosim o konkretne hodnoty...
Odpovedať
@majkoj neviem,nemám,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@fural Testoval som jednotku s kompresorom pre R410A dokonca vyrobca potvrdil, ze sa nicim nelisia proti kompresorom R32. Do jednotky som dal namiesto R410A chladivo R32 rozdiel v tlaku pri plnom vykone bol minimalny pri teplote -10st teplota na par vymeniku stupla o 2 st oproti R410A jednotka to nehodnotila ako poruchu robil som si online monitoring jednotky, co mi ukazovalo vsetky potrebne udaje Teplotu kompresora, tlak, vykon, teplotu prehriatia kondezacna teplota bola presne podla PH diagramu expanzny ventil pracoval spravne. Bolo piisane od FETA , ze to neodporucaju. Vnutorne spoje su vsetky spajkovane na tvrdo cize unik jedine pri roztrhnuti vymenika. Napln o 29% mensia samozrejme. Jednotku testujem od zaciatku novembra zatial bez poruchy 100% funkcnost.
Odpovedať
@majkoj Mne chybu vysokeho tlaku jednotka na R410 nevyhodila s R32. Rozdiel +200Pa pri 100% vykone komresora teplota -10
Odpovedať
Kritická teplota chladiva znamená rozpad chladiva tj čím vyššia tým menšie riziko chemického rozpadu
Odpovedať
@finkis zaujímave zistenia, díík, budem o tom uvažovať a možno aj nejaký experiment. Ale čo sa tíka kritickej teploty tak to nemá nič s chemickým rozpadom chladiva, R32 - difluór metán sa v uzavretom systéme nemá ako a prečo rozpadať ani pri 200°C https://cs.wikipedia.org/wiki/Kritick... Kritický bod kvapaliny je hodnota teploty a tlaku vo fázovom diagrame, pri najvyššej teplote (kritickej teplote), pri ktorej ešte môže koexistovať kvapalná fáza. Pri teplotách vyšších, ako je kritická, nemôže kvapalina (tekutá fáza) existovať ani pri ľubovoľne veľkom tlaku. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kritick...
Odpovedať
vlastnosti R 32
Odpovedať
Ano R32 ma lepsie parametre prenosu tepla preto jej postacuje dat do systemu o 29% menej. Teraz mam nove udaje pri vonkajsej teplote -15 jednotka bez poruchy beh kompresora na 65-80% bez bivalencie dom je obyvany cca 300m2. Normalne zvazujem pri dnesnych cenach chladiv nahradit R410A za R32 v pripade uniku chladiva. Skusam to na 2 roznych miestach na severnom slovensku a 2 rozne jednotky. Obe sa spravaju ako s R410A a dosahuju vysiu teplotu par.
Odpovedať
Jedine ta A2L moze byt problem no v uzavretom systeme sa to nema preco zapalit, ked tam nema pristup kyslika skusal som R32 zapalovat na horaku no nechce horiet treba asi vyssi pomer.
Odpovedať
Poprosil by som poradit co sa do spotreby tyka , ci ma typ media vplyv resp. ci je ina vyhoda resp. nevyhoda v otazke R410 vs R32 . Chcem instalovat klimu do drevenej chatky , preto skor uvazujem nad R410 z hladiska horlavosti , resp. ci by som mal zvazit ine vplyvy pri vybere chladiva R410 resp. R32. Dakujem za reakcie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vlamik69 tu je test horľavosti na R32 https://www.youtube.com/watch?v=zkVrt... R410 je už teraz dosť drahé, 1kg viac ako 50€,
Odpovedať
K otazke kriticka teplota , kriticky tlak . Som laik a zaujimalo by ma Ak po prekroceni kritickej teploty nemoze kvapalina existovat a nastane tento stav , co sa nasledne stane s kvapalinou teda co sposobi rozpad kvapaliny v systeme - myslim aky ma dopad na zariadenie. Taktiez po prekroceni kritickeho tlaku , co nasleduje ako sa to prejavi v systeme resp. v zariadeni.
Odpovedať
@vlamik69 po prekročení kritických hodnôt tlaku a teploty sa nestane nič. Existovat bude látka iba v plynnom skupenstve. všetka kvapalina sa premení na paru - plynné skupenstvo. rozpad látky nastane až po prekročení teploty rozpadu. v zariadení (TČ, klíma) taký stav nesmie nastať. kukni obrázok hore , ak voda bude mať 400°C tak to stále bude voda ale vo forme pary.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?