Dobrý deň,
viem, že to tu už bolo mnoho krát, ale našla som len staré diskusie a chcem aktuálne informácie a skúsenosti, tie z roku 2013 ma nezaujímajú, doba je už inde ;-)
K veci...ideme rekonštruovať starý dom, bude zateplený strop, podlahy, múry majú 55 cm, tie sa budú tiež časom zatepľovať, prízemný cca 90m2. V dedine nie je zavedený plyn, hľadáme vhodnú alternatívu kúrenia. Od tepelného čerpadla sme upustili nakoľko vstupná investícia ide úplne mimo náš rozpočet, kúrenie tuhým palivom nechceme z viacerých dôvodov. Vychádza nám z toho kúrenie elektrikou a našla som firmu CALEO, kde ponúkajú infračervené podlahové kúrenie. Nacenili nám to s vykurovacím filmom 130W na 3.500€. Zaujímajú ma REÁLNE skúsenosti ľudí, ktorí to majú. Najlepšie tí, ktorí to dávali do staršieho domu, ako sa im to osvedčilo, aké majú náklady za elektrinu. Poprípade, či by nám vedel poradiť niekto niečo iné, už to riešime mesiace a potrebujeme už k niečomu dospieť.
Ďakujem veľmi pekne za odpovede :-)
@duzu "no byť v takom priestore stále pre mňa nie je tepelná pohoda" - kúrim na 24°C. Tepelná pohoda sa mi zdá nadštandardná.
Vychádzam z certifikátov. COP pre vonkajšiu teplotu -7°C je podla certifikátu 4, pre -2°C je COP 4,6. Predpokladám, že vzhľadom na vyššiu teplotu interiéru ako je bežná, bude COP o niečo nižšie, ale pravdepodobne ďaleko od 1.
Priemerná teplota v zime je okolo 0°C. Tých pár hodín, ktoré niektoré roky máme pod -15°C mi fakt neprekáža použiť infrapanely. Drvivá väčšina vykurovacieho obdobia ide s lepšou účinnosťou.
Klíma má zvládať kúriť do -15°C. Reálne neviem, mám ju prvú zimu.
Špirálu nemám.
@romciiik to nie je o výške teploty, ale nerovnomerne rozdelené teplo s nútenou výmenou vzduchu, na kúrenie ked nie som v dome by mohlo byť, je asi najlacnejšie s komfortných, investícia i prevádzka, no teraz som cez zimu často doma ale ked tebe nevadí a nemáš preto zdravotné ťažkosti tak OK, lebo mnoho ľudí je na to alergických, kolegyňa s práce operátorka na sále je pre to invalidná, choroba z povolania