Elektrické podlahové kúrenie - reálne skúsenosti

Ahojte, tazko je na tomto fore nieco sa dozvediet, kedze kazdy dava svoje nazory a potom sa strhne hadka uplne od veci a od temy atd. Prosim tych, co maju elektricke podlahove kurenie (folie, rohoze, infra) o ich skusenosti, (ne)spokojnost, naklady na elektrinu. Verim ze tato tema zaujme viacerych ktori sa rozhoduju a chcu vediet REALNE FAKTY. Planujem maly montovany bungalov. Dakujem
Odpovedať
1
2
5
Bohuzial aj tu sa to strhne. Realne mi to vychadza na 85€/mes. Este ale nemam cely rok a tato zima je nejaka dlha.
Odpovedať
@bigjamajko Dakujem za odpoved k veci 🙂 Aku velku podlahovu plochu vykurujes?
Odpovedať
@patricia asi 130-135 m2. Zlozenie stien mam v albume.
Odpovedať
@bigjamajko Uz pozeram, krasny domcek mas. To je celkom fajn cena ma taku plochu podla mna. Tu firmu mam tiez jednu z alternativnych.
Odpovedať
@patricia ja sice nie som zastanca priamotopov, ale. Ak dobre zaizolujes domcek, nie velkych rozmerov, das riadene vetranie tak ta elektrina nemusi byt zla. No mozno by som uvazoval aj o klimatizacii aj na vytapanie. Taktiez velmi neverim kvalite montovanych domov na slovensku. Ide o to, ze uz ich montuje vela firiem, co si mysli, ze nabuchat osb dosky a medzi ne min. vlnu a je to ok.
Odpovedať
@pistikus Dakujem za nazor, zial zivotne okolnosti ma donutili riesit velmi rychlo maly lacny dom na kluc. Uplne suhlasim, ale verim ze su aj dobre a seriozne firmy, len treba hladat a ziskavat referencie. Presne ako pises, v malom dobre zaizolovanom dome elektrina moze mat znesitelne naklady, ale vopred chcem vediet skusenosti ludi, ktori to naozaj realne maju. To bude najlepsia odpoved na akekolvek filozofovanie.
Odpovedať
@bigjamajko to myslis komplet ee , alebo len kurenie ?
Odpovedať
Podlahove kurenie: Teplejsia podlaha (pokryte cca 85-90 percent plochy) a Regulacia teplot v jednotlivych miestnosti. (kde sa spi mame menej a kde "byvame" viacej stupnov) Prijemnejsie teplo ako z radiatorov. Za nas super. Montaz v pohode..za par hodin hotovo. Cena na s vysla na 3350 eur (komplet material CALEO uhlikove folie + praca) . Tazko sa porovnavaju naklady jednotlivych domov a standardu byvania tak pre porovnanie: Uzitkova plocha 98m2, zastavana 123m2 Mury Porfix 500 bez zateplenia (zatial bez vonkajsej omietky) 20 cm v podlahe, 35 cm Vata Isover profi na strope Rekuperacia (Rotacna), aktualna vlhkost v dome 55-60 percent Krbom nekurime..max. par krat za mesiac na efekt Elektricke folie v podlahe, kurime v priemere na 22,5 (niekde 23 a niekde menej) 2 dospely a dve male deti. Najzimsi mesiac nas vysiel na: 130kw na ohrev vody, 125L drazice smart 900kw kurenie 230kw zvysok Mesacne platby za ee na komplet nam vychadzaju na cca 95 eur ( Povodne som ratal 85 eur ale od tohto roku sa dost zvysila cena za elektrinu. .. DD5 , Sme na zapade cize zima tu moc nechodi.
Odpovedať
@janopopovec komplet
Odpovedať
@mythnick 130kwh na TUV nie je málo nejako na 125l zásobník ? asi veľa TUV neminiete bo to vychádza na 4,3kwh/D a čo sa tým ohreješ? Max dohreješ na pár stupnov podľa termodynamiky. Na kurení cca 30kwh/ D na metráž asi ujde , aké mate tepelné straty?
Odpovedať
@bigjamajko celkom dobre číslo na odporáky, takých tu bude asi pár 85€/M cca 1000€/R pri koncovej cene -sumarne 0,13676c /1kwh to jest 7460kwh sedí? , aj tak si mi to zdá málo na metráž, no pri 21 -22 asi hej . Inak to je pre Vás konfortá teplota, alebo sa snažíte šetriť. ? Určite si robil experimenty s kúrením na vyššiu tt v interiéry koľko to vtedy tahalo?
Odpovedať
@janopopovec mesacnu spotrebu vody name cca 8 kubikov. Bojler je Drazice Smart s B-ckovou triedou. u nas sa okrem deti nekupe, len sprchuje. Deti minu na kupanie malo vody cize najvacsi zrut teplej vody je fuc.. Bojler ohrieva na priblizne 46-48 stupnov a cez vikend na cca 55. Riadi to automatika na zaklade nasej spotreby teplej vody.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mythnick To ano pri cca 1560kwh za rok sa radíš určite medzi najuspornejších uživateľov čo do hospodárenia s TUV a extistenciou bojlera. Spotreba 8m3 za me je dosť, ale drvivá vačšina bude asi studená. V čom spočíva to B čko ked to je priamotop špirálou? Máte krátke dráhy k bateriám , cirkulačné čepradlo?
Odpovedať
tepla zima toho roku: 113m2 5250 kwh folie do maleho montovaneho bungalovu nevidim problem preco nedat,aj ked lepsia volba je vodne kurenie elektrokotol + do budacna moznost zmena
Odpovedať
@vader100 A na kolko kuriš stupnov?
Odpovedať
@virnik27 Dam este aj krb, bude to stacit?? A ja ja planujem este tento rok kolaudovat.
Odpovedať
@patricia Nieje rozhodujúca kolavdacia, ale dátum na stav. povolení. Tak že v pohode. Stačí ti A1 S kozubom aj s ľavou zadnou ,,ako sa hovorí"
Odpovedať
@patricia Ja mám fólie Heatflov a priemerné mesačné náklady na kúrenie 55€ + 25€ ohrev vody, 200l bojler.
Odpovedať
@janopopovec 23,5.takze kolise od 22,5 do 23,5,kupelka 24. 2 male deti,umyvacka,susicka, atd. 100l. bojler,bez reku.
Odpovedať
@vader100 dik za info, predpokladam ze dobre zateplenie pri 113m a 4 os. spotreba super.
Odpovedať
dom z r.1943 po rekonstrukcii...192m2 - (86m2 odporove droty, ostatne el. konvektory) - 11384 kwh za posledných 365dni - spotreba komplet aj s ohrevom vody. v zime som minul 2m3 dreva v krbovych kachliach.
Odpovedať
@ruren to je pekne. Aku plochu vykurujes? Na kolko stupnov? Kuris v krbe/kachliach? Kolko vas je v domacnosti? Na kolko ohrievas TUV? Aku mas tarifu?
Odpovedať
@bigjamajko @ruren Mne sa to zda nejako malo, ked nema kolnicku na drevo tak neviem :) vsak take naklady maju ludia s dobrym tepelnym cerpadlom @vader100 pise aspon realne naklady, tomu cislu verim na metraz a teplotu Aj @vianeli dal realnu, nieco podobne by som asi mal ja s heatflou :)) ale tepelko to da. Ono najpr som myslel ze mam taku strednu triedu, no ked som kukol na cenu na nete =-) , a so SCOP a COP som bol velmi prekvapeny, ani vyborne stroje nedosahuju take parametre a to je vzduchac. Inak u nas na obecnom urade v dedine robili s EU fondov zateplovanie a rekonstrukciu, kukam kukam a dali tam dva x Stiebel eltron HPA o 13C (,cize nomimal 26kw) , ked uvazim ze jedno stoji tak 12 -13 tis tak to bola poriadna rekonstrukcia :)) a na fasadu mineralna vlna 25cm aj pekne nakladna Tento stroj na pri A7/w35 COP 5,09 a pri A2/w35 4,14 a pri A-7/w35 COP 2,93 co su dobre cisla. No na druhej strane ak tam maju asi radiatory tak nechapem preco nepouzili kondenzacny kotol nevysiel by lacnejsie s vykonom 26kw jak 2x TC po 13 tis? Hm... asi sa niekto poriadne nabalil..
Odpovedať
@janopopovec Este nemame cely rok, nepamatam si presne, kedy sme zacali pouzivat elektrinu, myslim, ze niekedy v juni. Stav k dnesnemu dnu je 5904 kWh, teraz som sa bol kvoli tebe pozriet. Aj sebe 😬 Kurime na 22,5 st. v dennej casti, kupelna 24 st., nocna cast individualne 20-21 st. Takto nam to vyhovuje. Pri tvojich teplotach by sme zahynuli. Garaz vyhrieva antracitova brana na zapad 😂 Spalene drevo ziadne. Voda - Drazice OKHE 80 Smart na 43 st., vecer pravidelne 55 st. na cca 2 hod., 3 ludia bez vane = 125-130 kWh mesacne. Obyvane trvalo 3 ludmi, tatifa DD2. Pociatocna investicia komplet = cca 3200€ tusim. Urcite pomaha centralna rekuperacia a aj umyvacka riadu. Takze to za 12 mesiacov bude menej, ako tych 85€, kedze uz je maj.
Odpovedať
@janopopovec pri utracani verejnych penazi sa rozmysla vo velkom 😂🤦‍♂️
Odpovedať
@virnik27 nemohol som si nevsimnut tvoj dlhodoby odpor k elektrike vychadzajuci z tvojej empirie. Niekde si to tu spominal, ale nepamatam si presne. K cerpadlu si konveroval tusim z infra panelov? Stale mi nejako nejde do hlavy, kde bola chyba.
Odpovedať
@bigjamajko nemas zle cisla, ja som mal v podledne vyuctovanie 5040kwh celkovo. Ale pravda z verejneho sa mina a privyka lahko. Moja manzelka pochadza zo skromnych pomerov takze to robim hlavne pre nu. Je to dobre, skromne dievca za co som velmi vdacný. Chcem jej dopriat plny komfort.Ked chce teplo v dome ma ho a v miere aku si povie. U nich kurili kotlom a rano uz bola kosa. Voda z bojlera sa rychlo minula, vana tak 1/3 max aby bolo pre vsetkych a pod... Doprajem jej plytvanie preto som to urobil takto, dom by bez nej nebol nicim, ona je moj domov. Vsade nam potahanu teplu vodu, od garaze az po satniky, kebyze z nich neskor robim sauny abo daco ine, dlhe trasy a cirkulacka bezi 24 hod aby mala teplu vodu oticenim kohutika, ked ratam ze TC vezme za den teraz 3,5kwh a urobi z toho 20kwh energie tak by to bola pri bojkeri des a hruza, ale FVE to nahreje programovo zadarmo - neriesim, pocet startov mam tak 2 -3 teraz. Buducu zimu skusim kurit krbom do podlahovky, skusim ake to bude pri trvalej prevadzke. Garaz by dom nemusel vykurovat ale name tam pracovnu, a dielnu, a som sa bal ci mi od garazovej branu a podlahy nezamrzne podlahovka :-) :-) :-) FVE toci sialene, este par dni horucav a zapinam chladenie. Ale ty mozes byt spokojny to mas super. Preco nas DD2? Nebolo by lepsie DD5, ci budes robit zmeny ? Daco chystas :)
Odpovedať
Profilova fotka
Mame podobne cisla ako bigjamajko. Vykurujeme cca 130 m2. 3 dospele osoby. Vsetko na elektriku. Prvy rok bez krbu, spotreba celej el. 85€/mes. Krb pouzivany 2 zimy, spotreba sa znizila o 22%. Kurime drevom, co sa zvysilo zo stavby montaku. Ziadna rekuperacia, len bezne spotrebice a ohrev drazice 125 l. Kurime v kupelni tak na 24, spalne na 19-20, obyvackokuchyna na 22.
Odpovedať
@janopopovec Akoze popravde, dottore? Tymto zdovodnenim o pani manzelke si tomu tvojmu celemu systemu dal totalny zmysel. Klobuk dole. Teda okrem toho, ze ti ide aj o nezavislost na systeme. Tieto veci davaju zmysel tvojej ochoty investovat do toho. Ked sme uz taki uprimni tak ti poviem svoj dovod. Tento dom som postavil pre rodicov za “celozivotne dielo” a planoval som ho s ohladom na minimalne investicie do buducnosti a zaroven na prijatelne mesacne naklady, aby si mohli bezstarostne gazdovat. DD2 sme dali po roznom zvazovani a debatach s elektrikarmi z coho vyplynulo, ze DD5 sa oplati az pri odberoch, ktore my podla vsetkeho nedosiahneme. A nechceli sme sa obmedzovat VT/NT, kedze dom je obyvany 24/7 (prechod na prip. DD5 je do buducna mozny). Z rovnakeho dovodu sme teraz ani nepouzili iny zdroj tepla - aby sme sa dostali k realnym cisla. Neskor mozno dam kachle a to hlavne kvoli tomu, aby sa spalili odrezky zo stavby a zahrady. Inak neviem, co s tym 😬 My sme ozaj zvyknuti z panelaku na krute teploty, takze 22 je pre nas maximum znesitelnosti. Pri vyssich sa potim aj ked len sedim na gauci 😂 Pamatam si, ze sme rano kurievali plynovou rurou v kuchyni, aby sme v zime nemrzli, ked sme sa chystali do skoly. Trochu ma stve ta TUV, zda sa mi to dost, aj ked sme v tomto celkom setrni. Co sa potvrdilo aj slovami mythnicka vyssie, kt. ma podobnu spotrebu pri 120l. V buducnosti mozno vymenim za bojler s TČ - ako ma napr. Ariston.
Odpovedať
@kamilka22381 A DD2, ci DD5?
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?