Fotovoltika ci veterna turbina

Dobry den chcel by som sa vas opytat, staviame dom a dasi rok mame v plane dat okna plus tepelne cerpadlo+fotovoltika. Otazka znie ci by nebolo lepsie zainvestovat do baterii na uskladnenie vyrobenej elektiky (ziadne virtualne baterie) len fotovoltika mala byt len na podporu tepelneho cerpadla tak ci nedokupim viac alebo veternu turbinu alebo kombinacia (fotovoltika a veternej tur.)nachadzame sa na severe-vychod... Kolko by to stalo zrealizovat na dom o rozlohe 150m2 tehla 300 zateplenie zvonku min. vata 160 plafon zateplenie 300 min. vlna (200 vkrokvach a 100 krizom cez krokvy) Dakujem velmi pekne .
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od anocinieapreci:

Dobry den chcel by som sa vas opytat, staviame do…
@anocinieapreci to sa nedá takto povedať. Ak máš zdroje a nechceš sa dať o ne obrať za veci ktoré nebudú spĺňať tvoje očakávania, najskôr veľa čítaj, vzdelávaj sa a potom sa budeš vedieť kvalifikovane rozhodnúť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nicearty:

@anocinieapreci to sa nedá takto povedať. Ak máš …
@nicearty Ako mam nieco nacitane, ale zeby som teraz studoval lebo nazory sa lisia preto ziadam o radu o ludi co sa v tom vyznaju. Mne vyhovuje skor veterna turbina (co som sa socital) ale chcel som vyjadrenie niekoho kto to ma alebo pracuje v tomto segmente a vedel mi poradit sj ohladom baterii...
Odpovedať

@nicearty Ako mam nieco nacitane, ale zeby som t…
@anocinieapreci v skratke, panelov co sa na strechu zmesti, dobry hybridny menic bez pretokov do DS, bateriu +-50kWh a vyuzitie elektriky pre cely dom... Vrtula nefunguje na to rovno zabudni.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@anocinieapreci v skratke, panelov co sa na strec…
@rkorba Ja som tak pocital +-50kWh bateriu a fotovoltiku na celu strechu ale hacik je v tom ze ked je zamracene alebo snech proste horsie pocasie tak mam obavu ze to nebude tak fungovat ako z turbinov ci v noci alebo pocas zimneho obdobia fukat bude tak ci tak.... preto som myslel kombo oboch
Odpovedať

@rkorba Ja som tak pocital +-50kWh bateriu a fo…
@anocinieapreci pocuvaj a nehadaj sa ;-) My mame nadobudnute vedomosti a ty zatial len "nacitane".
Odpovedať

@rkorba Ja som tak pocital +-50kWh bateriu a fo…
@anocinieapreci ak máš prípojku tak veterník len ako drahá hračka, inak je to nerentabilný kauf. Ak vyrobí hádam 1 MWh za rok pri cene cca 1500€, nemá to logiku. Plus patálie so stožiarom a vôbec mať také niečo na záhrade. Ale ak to berieš ako výskumný projekt, tak smelo do toho, len sa potom prosím podel so zisteniami. Panelov a batérií, ako bolo spomenuté.
Odpovedať

@a Ja hovorím:Svetlo je každý deň,vietor nevieme.Veterna turbína je mechanické zariadenie s nepredvídatelným výkonom.Mechanické zariadenie vyžaduje údržbu.Panel položím a vyrába. Za peniaze vyhradené na turbínu radšej prikúpim panely
Odpovedať

@anocinieapreci o veterných turbínach stranka tu:http://www.vawt.om2cm.sk/
Odpovedať

@anocinieapreci pocuvaj a nehadaj sa ;-) My mame …
@rkorba Nehadam sa len konstatujem a pocuvam len sa pytam na to ze preco veterna turbina nefunguje? Ak mas tie vedomosti tak by som chcel vediet preco nie turbina je na trhu uz dost vela ako pred 5-10 rokmi
Odpovedať

@anocinieapreci pocuvaj a nehadaj sa ;-) My mame …
@rkorba kwby mal nacitane, tak sa nepokusa fedrovat tc z bateriek. /pise ze fv ma byt len na podporu TC myslim ze by sa mal vratit na bod 0.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od dusan72:

@a Ja hovorím:Svetlo je každý deň,vietor nevieme.…
@dusan72 Jednoducha odpoved dakujem....
Odpovedať
No myslel som nieco take https://www.solariss.sk/Veterna-elekt...
Odpovedať

No myslel som nieco take https://www.solariss.sk/…
@anocinieapreci Keby veterniky v nasich podminkach mali relevantny zisk, takby to mal na zahrade kazdy druhy, nemyslis?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@rkorba kwby mal nacitane, tak sa nepokusa fedrov…
@rapidek Nie v projekte bolo ze ma byt FV na podopru TP a ja hovorim ze radsej investujem ci do FV a do turbiny a baterie ze by bol dom bol sebestacny na 2-3 dni cez den sa baterka nabije v noci vybije cez den nabije a o5 vybije len stym sa pitam ze nie stale je slnko v noci a turbina by vedela hadam tiez nieco pokryt
Odpovedať
To by ale chcelo obrovskú turbínu na veľmi vysokom stožiari, a bude sa točiť takmer stále. Také tie hračkárske čo má vrtuľu o priemere 1 meter nemá zmysel. Batérie, sú tiež drahé a majú obmedzenú životnosť. Ja mám iba taký menší ostrov na osvetlenie, TV, chladničku, vzduchotechniku...ale keby som to riešil teraz tak si dám na strechu iba cca 8 panelov a nahrieval tým iba vodu. Náklady minimálne, žiadne betérie a úspora by bola takmer okamžite.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@anocinieapreci Keby veterniky v nasich podminkac…
@kejsix No suhlasim ale nie kazdy ma peniaze je lahsie kupit plynovy kotol za 3000€ ako investovat 40000€ do panelov baterii a turbiny len ma zaujial nazor kombinacie turbiny+FV+ baterii
Odpovedať
Článok sa načítava...

No myslel som nieco take https://www.solariss.sk/…
@anocinieapreci taka elektraren vyrobi nie jedno, ale rovno dve hovna + dieru do penazenky. treba nastudovat o vetroch nieco viac ako len to ze ked sa zaseknu, tak ti je zle :) 12m/s je dobry ficiak, ale v akej vyske nad zemou? dalej tam pisu max rychlost vetra 46m/s bojova uloha co sa stane pri takej rychlosti :D
Odpovedať

@rapidek Nie v projekte bolo ze ma byt FV na po…
@anocinieapreci posledny krat, zabudni na domacu veternu elektraren! https://www.youtube.com/watch?v=eKsSN...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hasterman:

To by ale chcelo obrovskú turbínu na veľmi vysoko…
@hasterman Vsade sa docitam na internete o FV ale o turbinach je toho skoro nic preto ma zaujima kombinacia stale mozem poriesit sa da urobit zmena ci na virtualnu baterku ale chcem vediet nieco od ludi co to maju realne to pouzivaju a povedia mi ich nazor ako ty jasne mozem dat FV na celu strechu dom mam celkom dobre situovany ale napadla ma ta myslienka o turbine tak ako som spominal vysie nepoznam nikoho co ju ma ale ak by kombo vedell zabezpecit chod preco nie mozno aj bez nej ci das 5000€-8000€ za turbinu alebo tie peniaze das na viac FV panelov co sa opalti ak budem mat baterku
Odpovedať

@hasterman Vsade sa docitam na internete o FV a…
@anocinieapreci jednoznacne sa oplatia panely, namiesto turbiny. Od dneska maj otvorene oci a usi a sleduj ako casto su vetry, ktore by vedeli pohanat turbinu. Uvidis, ze to neje vela casu. po druhe vrtula potrebuje vysoky stoziar okolo 15m je fajn. na to potrebujes stavebne povolenie, zaklady. panely su za 5korun, urobis solarne ploty, pristresky, takze mas aj sekundarny uzitok a usetris za stavebne vyplne :D
Odpovedať

@hasterman Vsade sa docitam na internete o FV a…
@anocinieapreci Ja poznám iba jedinú osobu s vrtuľou. Je to u nás v dedine a keď idem okolo tak ju vidím. Je to niečo menšie cca 500W s priemerom vrtule cca 1,5m Má ju za domom na menšom stožiari cca 5-7m nad zemou. Iba jediný raz som ju videl točiť sa. Ale zas nechodím tadiaľ často.
Odpovedať
Ako sa uz pisalo vyssie, maximum panelov, na vrtulu sa vykasli. Mas nejake elektrotechnicke vzdelanie? Lebo ak by si dokazal poskladat vlastnu lifepo bateriu (more navodov dostupnych), budes na cene cca 70€/kWh a to uz je uplne ina liga, ako "hotove" baterie.
Odpovedať

@anocinieapreci jednoznacne sa oplatia panely, na…
@rapidek Uplny suhlas, tiez idem prestresit terasu dalsimi 8kWp a lacnejsi plot pomaly nekupis, okrem pletiva. Len to sme už na DIY ihrisku :)
Odpovedať

Ako sa uz pisalo vyssie, maximum panelov, na vrtu…
@kejsix dnesna najcerstvejsia cena za DIY 15kWh vo vertikalnom boxe s JK BMS v19 200A je 79eur/kWh a to uz tam mam aj nejake zlavy . za posledne mesiace clanky dost podrazeli. mna by zena prizabila, keby som dal na terasu panely. tak som neochotne zaplatil za polykarbonat a tolko peknych panelov z toho mohlo byt...
Odpovedať

@kejsix dnesna najcerstvejsia cena za DIY 15kWh v…
@rapidek Môže byt. To už je len o tom, kde kúpiš články a do čoho ich dáš. JK beriem roky priamo z ali, na baterky som kupil cez bazos vyradeny telekomunikacky dvojplastovy ocelovy rack za 150€ :) aktualne tam mam 75kWh lfp a zrejme to uz takto necham. Ale to uz je ciste DIY. No a to uz zalezi, co mas doma. Moja si na detaily nepotrpi, povie "sprav aby dobre bolo" a koniec debaty.
Odpovedať

@rapidek Môže byt. To už je len o tom, kde kúpiš …
@kejsix treba ratat ze bms v19 je lacnejsia ako bola v15ka. clanky beriem za alibaby od overenych dodavatelov. tieto vertikalne boxy su dobre, ked stavias znamym a mam aj dva u seba, aby som vyuzil mieto a zaroven ich viem posunut ked sa potrebujem dostat za ne. ja mam teraz len 45kWh, nemam cas poskladat dalsich 30kWh a este mam na ceste dalsich 15kWh a pre kamosa dalsich 15kWh. TM je moja domena, tam ma zena zakaz. uz mi tam chcela drbnut vysavac, tak som ju poslal.... do spajze :D
Odpovedať

@kejsix treba ratat ze bms v19 je lacnejsia ako b…
@rapidek Aj to je cesta. Ja beriem lfp už zásadne len z nkon, lebo mám automaticky validnu FA pre odpočet dph... Ja mám celú FVE mimo domu vo vonkajšom podzemnom sklade. Rieši mi to bezpečnosť a zároveň aj hlučnosť technológie.
Odpovedať

@rapidek Aj to je cesta. Ja beriem lfp už zásadne…
@kejsix od nkonu mam napr 314Ah clanok od cornexu o 10,5 eur drahsie ako od cinana a dostanem ho o dva mesiace neskor a nkon cena je bez dph a cina je uz DDP. co sa tyka elektrarne mam natahane chranicky, aby bola mimo domu, ale rozmyslam, ze vela veci budem v dome napajat rovno DC, tak ju asi necham dnu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?