Fotovoltika - zasobnik TUV

Dobrý deň chystam sa vybrať zásobnik na teplu vodu. Zásobnik bude dvojvymenikovy bude ohrievany plynom a špiralou z fotovoltiky. Aky veľky zvoliť ?? V dome budeme zatial dvaja plus potom nejaka deti planujeme. Rozhodujem sa medzi 200- 300l . Môj nazor je že 200 l bohate stači. Ak vzniknu prebytky na fotovoltike budu ohrievať teplu. V pripade že sa nahreje aj ta voda je možnosť poslat prebytok do virtualnej baterie. Môj nazor je že nech to ide radšej tam do virtualnej baterie a bude z toho aspon niečo. Ako sa mam tešiť že ma 300,400,500.... Litrov teplej vody ktore aj tak nepoužijem. Mate iny nazor ??
Odpovedať
Profilova fotka
@peterr66 sám si si odpovedal.
Odpovedať
@peterr66 ja mám doma 4 baby, 500litrov je málo 🙂
Odpovedať
@peterr66 akumulacna nadoba nie je nikdy dost velka. Rozhoduj sa podla toho aka sa ti zmesti do domu.
Odpovedať
@rkorba ..."nikdy nieje dosť" pokiaľ by som mal solar alebo pec na drevo kedy by som tu energiu nevedel inak využiť len ju šupnut do teplej vody. Takto to chcem urobiť čo najviac efektívne.
Odpovedať
Ide mi aj o to ako rýchlo dokaže nahriať plyn 200 l bojler napriklad z 10 na 50 stupňov. Lebo najvačsia spotreba bude večer a tam mi špirala z fotovoltiky nepomôže
Odpovedať
@peterr66 Ide aj o dimenzovanie.Ja mam 300l zásobník TUV (2 dospelý + 2 deti). TC mi hreje TUV na 48° a dal som do zásobníka 2 kW špirálu,ktorá hreje prebytkom z FVE na 58°.Ak sa večer voda mina a zmiešava sa zo studenou,tak pri bežnej sprche neklesá teplota v zásobníku natoľko,aby dokurovalo TC.Ak sa nepustí vaňa alebo nie je slnečno na dosť prebytkov,tak TUV rieši TC.
Odpovedať
@marcel714 ano len prave ide o tie dni ked nieje pekne respektive fve nevyraba dostatok pripadne je o niečo zvyšena spotreba za kolko dokaže plyn prespektive v tvojom pripade TC vyrobiť novu teplu vodu.
Odpovedať
@peterr66 Na ohriatie 100l vody o 1° za hodinu treba cca 0,12 kW energie.Cize z 10° na 50° treba cca 4,8 kW.To je cisto teoria.Na prax vplyva vela fakrorov - cirkulacka,izolacia zasobnika,COP,... Ďalšia vec,ak nebude plyn,tak nebude ani tepla voda.Alebo ak bude drahy plyn,bude aj draha tepla voda 🙂 slnko tu energiu ma zatial za rovnaku cenu 😉
Odpovedať
@marcel714 veď prave ak aj cena za ohriatie sa bude zvyšovať treba mat dobre nadimenzovany veľkosť zasobnika aby zbytocne nezohrieval litre ktoré neminiem či už sa jedna o plyn elektriku.
Odpovedať
@peterr66 ked tu teplu vodu neminies jeden den, tak s malou stratou ti ostane nahriata do druheho dna.
Odpovedať
Profilova fotka
A presne toto rieši prietokový ohrev - neohrievaš čo to netreba. Ukladaj do vody vtedy keď máš na streche predimenzovaný ostrovný systém, nie s ongridom - radšej to zhodnoť v úložisku. Zbytočne ukladáš energiu do teplej vody keď najväčšiu spotrebu budeš mať večer a počas leta sa koľko krát sprchuješ v horúcej vode ? asi v takej vlažnej... A keď nebude svietiť slnko, aj tak sa ti spustí TČ / KK alebo špirála. Aj na toto treba myslieť. Ak fúzia, tak FVE + TČ. A kúriš a ohrievaš TUV za babku. Len to bude niečo stáť.
Odpovedať
Profilova fotka
určite 300 a nejaké prebytky hlavne v zime nečakaj. v zime je pár dní ked to stúpne na 35
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dominik_galaba možno maš pravdu. Pokial ja dokažem ohriat vodu cez plyn za 5-6 + - centov za kilovat a zase naopak z virtualnej baterie viem dostať 7+ - centov spať za prebytky z FVE tak možno v konečnom dosledku by bol lepsi prietokovy ohrev mojom pripade. Či
Odpovedať
ohrev cez TC obmedzený výkon v prípade prípravy TUV na max. 8kw, 300L TUV, 2+1, na 46,8 st., 1x v T dezifencia na 60 st., ( v závere používa špirálu ), vaňa a dlhé sprchy žiaden problem. V prípade nutnosti dohreje veľmi rýchlo. FVE 8,55kwp a ohrev s denným programom len počas dobrého osvitu. Je možnosť ku TC dokupiť modul ( 1000 € 🙂))))) ) spolupraca FVE a TC.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterr66 prietokový ohrev je vždy lepší. Ohreješ len to čo potrebuješ, keď nechám hodinu tiecť teplú vodu tak pôjde teplá.
Odpovedať
@dominik_galaba odporučili mi kotol s tym malym vstavanym zasobnikom ked sa minie voda sprava sa ako prietokovy. Avšak pytal som sa že keby som zobral takyto kotol a neskôr keď sa zmeni situacia a chcel tam pripojiť velky zasobník naor 300 l + špirala tak vraj to už nepôjde musel by som zmeniť kotol
Odpovedať
Profilova fotka
@peterr66 prečo ? kto ti taký nezmysel povedal ? 😄 veď pred kotol/prietokový ohrev postavíš zásobník na TUV, buchneš doňho špirálu ktorá bude napájaná z FVE a hotovo. Keď pustíš teplú vodu a bojler bude "nabitý" tak cez kotol bude pretekať už zohriata voda a prietokový ohrev sa nezapne. Keď zo bojleru bude tiecť už studená voda - respektíve dosiahneš teplotu zopnutia prietokového ohrevu, tak sa prietokový ohrev zopne automaticky aby si sa nesprchoval/neumýval riady v studenej vode 🙂 So simple. Cez leto nastavíš teplotu v bojleri na max čo to pôjde a na prietokáči nastavíš 45°C alebo ako chceš, a zopne sa až keď klesne teplota pod 45°C - a samozrejme prietokáč minie násobne menej plynu na ohriatie tej vody ktorá tečie zo zásobníka, lebo nebude mať teplotu 15°C ale okolo 40-45°C a po minutí objemu začne klesať. Všetko sa dá.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?