Fotovoltaika - ohrev TUV, kurenie

Ahojte, chcel by som sa spytat, zvazujem Fotovoltaiku (FVE) na strechu, jednak na pokrytie vlastnej spotreby elektriny + pripadne navrat s5 do siete. Riesim vsak co so so zohrievanim TUV a kurenim. Aktualne zohrievam TUV a kurim teplovodnoym podlahovym kurenim plynovym kondenzacnym kotlom spolu s 240l zasobnikom na TUV. Do zasobnika viem pripojit spiralu - cize tak by vedela FVE zohrievat TUV v bojleri. Ako je to pls s kurenim. Na bojleri viem pripojit este jeden okruh na vymenu tepla - a nahlas rozmyslam, ci by som tam vedel pripojit spiatocku z kurenia. Cize, ak by FVE stihala, zohrievala by vracajucu sa vodu z kurenia, ktoru by kondenzacny kotol len tocil a neprihrieval plynom (nebol by dovod). Avsak v noci, ked FVE nezohrieva vodu v bojleri, obavam sa, ze kurenim by som si ochladil vodu v bojleri. Taktiez, ako je to, ked TUV ma povedzme 60 stupnov, ale do podlahovky ide 28-32 stupnov. Riesil niekto nieco podobne? dava to vobec zmysel.. Vdaka.
Odpovedať
1
2
@kenny123 Ja som daval prebytky z FVP na spiralu TUV.Kurenie mam tepelnym cerpadlom,takze tiez FVP potiahne.V tvojom pripade by som to mozno riesil nejakym dodatocnym zariadenim na ohrev vody.Cez TUV mi to pride neprakticke.Ako.pises, TUV ma okolo 50 a do podlahy davas menej.Mozno nejaky druh prietokoveho ohrievaca by ti to nevyriesil?Do podlahy vodu na 35 zohreje a napojis ho na watrouter z FVP.Ak nejde ee zo strechy tak dokuri kotol.
Odpovedať
Nie, nedava to zmysel.
Odpovedať
@kenny123 pokiaľ viem, tak slnko svieti najdlhšie a najintenzívnejšie cez leto a cez deň. A kúriť potrebuješ hlavne cez zimu a prevažne v noci. Takže fotovoltika sa na kúrenie nehodí
Odpovedať
Profilova fotka
@kenny123 na kurenie v zime ma FVE nedostatocny vykon, rovnako aj na pripravu TUV. V zime mas kludne 2 tyzdne bez slnka. Obdobie marec-oktober na pripravu TUV cez FVE a bojler je uplne v pohode, mam zapojeny bojler pred kondenzacnym kotlom a KK len dohrieva vodu pre TUV na pozadovanu teplotu (ak treba). KK mam od marca do oktobra v rezime standby (pre TUV, kurenie ide normalne). Vyhoda tohto riesenia je, ze v pripade servisu/odstavky KK alebo boljera mas stale teplu vodu, takze veduca nepinda, ze sa v kupelni musi hrat na ladoveho medveda :slight_smile. Jun-September mozes teoreticky KK odstavit uplne.
Odpovedať
@jakino teraz sa už hodí FV i na kúrenie v zime ak budeš mať VB, len zmluvu treba uzatvoriť na jar aby sa prebytky stále presúvali, je už ročné vyúčtovanie, sú už i viacerí dodávatelia ktorí to umožňujú, takže si len treba vybrať pre svoju spotrebu toho správneho, lebo každý má íné podmienky i ceny, v rôznych časoch,
Odpovedať
@duzu ak sa nemýlim, tak pri odovzdaní do siete a potom pri spätnom odbere elektriny 2x platíš za distribúciu, takže si na tom približne tak, ako keby si dokuroval rovno elektrinou zo siete, čiže drahšie ako pri plyne
Odpovedať
@mgx Ja mam orientacne mesacnu spotrebu elektriny na urovni cca 40EUR/m + zohrievanie TUV plynom ma stoji 15EUR/m. Kedze s tym vykurovanim cez FVE v kombinacii s KK mozem len snivat, tak 55EUR/m je pre mna vychodiskova hodnota pre navratnost FVE investicie. Aby som sa vmestil pod 10 rokov, muselo by ma to vyjst do 7000 EUR (a to este teda neuvazujem dalsie servisne naklady). No nic, FVE v kombinacii s plynom pre mna zrejme nema zmysel - mozno ked bude treba nabijat nejake elektroauto.
Odpovedať
@jakino pri odovzdaní do siete neplatíš distribúciu, len pri ťahaní k sebe
Odpovedať
@jakino do siete sa neplatí ,distribúcii platíš len pri odbere, platíš tak asi 60% celkovej ceny
Odpovedať
Fotovoltika má význam pre obdobie jar až jeseň.V zime slnka je veľmi málo. TČ vzduch-vzduch má 2 funkcie,chladenie aj vykurovanie miestnosti. V lete je dostatok slnečnej energie na chladenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@mgx servus, vies mi lepsie popisat ako mas rieseny ten ohrev vody cez fve? Ja som rozmyslal nad lacnym riesenim typu iba par panelov a napojit ich na 12 v spiralu do bojlera. Najsilnejsiu som nasiel 600 w. Mam 120 l bojler. Je nas 6, niekedy aj 8.
Odpovedať
@pistikus Ja mam na 300l bojler napojenu 2kW 1f spiralu a na 60° ohreje len taky fukot z prebytkov z FVE. Kasicky solar na vodu je podla mna zbytocnost..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Nazdar ľudia, potreboval by som poradiť. Plánujem v najbližšej dobe vymeniť svoj starý plynový kotol za nejaký kondenzačný+mám u firmY dohotnutú 4kwp fotovoltaiku. Rád by som tieto 2 veci čo najefektívnejšie využil aj na ohrev vody. Dokáže mi tu niekto poradiť aký boiler a aký kotol by bolo vhodné kúpiť aby som mal v lete teplú vodu z fv. a v zime aby som nemusel zbytočne ohrievať veľa vody plynom? Dostal som radu od kurenára že on by k tomu kondenzačnému kotlu riešil nejaký elekt. boiler aspoň 200l. V lete dajme tomu keď zohreje špirálu fotovoltaika ale v zime sa mi to vełmi efektívne nezdá ak to má vyhrievať plyn. Čo vy na to? Ďakujem. 😉
Odpovedať
@dzaros01 pre ohrev v zime stačí k KK 60l zásobník, môže ohrievať stále, ale k FVE i 300 l, jeden deň nahreje i na daľšie 2 ked svietiť nebude
Odpovedať
@dzaros01 pri týchto cenách plynu a elektriny je ťažké radiť, lebo nevieme aké budú o rok-dva, ale pri starých cenách sa pri plynovom kotli fotovoltika neoplatila. Ja mám kondenzačný plynový kotol a 160L bojler, ktorý hrejem fotovoltikou a dohrievam kotlom, keď treba
Odpovedať
Profilova fotka
@dzaros01 ja mam 125L, marec-november to pokryva potrebu TUV 100%, zvysok sezony sluzi ako predohrev pre KK. Kludne non-smart bojler, treba trosku podumat pri zapojeni, doporucujem seriove s by-passom. Velkost hocico 125L-300L.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež rozmýšľam nad tým, že mám starý plynový kotol, ešte nekondenzačný, a chcel by som ho vymeniť za KK + akumulačná nádrž. Akumulačky sú také, ktoré majú možnosť zapojiť výhrevné špirály. A teraz neviem, či budem potrebovať pre potreby TUV ešte jednu nádobu, alebo ako to všetko zapojiť, aby som osem-deväť mesiacov v roku nepoužíval plyn. A ak by sa ešte uplatnila "zelená dotácia", to by už bola iná káva. mgx, nemôžeš bližšie popísať svoje zapojenie? Predsa len, sme na diskusnom fóre.
Odpovedať
@mgx ake je to zapojenie sériove ten baypass?
Odpovedať
Ma zmysel FV na ohrev TUV keď na to existuje solárny ohrev TUV s jednoduchou a spoľahlivou technológiou?
Odpovedať
@jozef_szabo @dzaros01 seriove zapojenie akumulacky do systemu s bypasom na zimnu sezonu co je na tom nepochopitelne?
Odpovedať
@marcos33 len pre ohrev vody je solár efektívnejší len po určitú časť roka, no v lete ked vyrába veľa energie je výhodnejšia FV okrem ohrevu máš i el., zo solára len kopu teplej vody tak na bazen
Odpovedať
Profilova fotka
vystup boljera sa zapoji na vstup KK. nechcem davat vseobecnu schemu, zapojenie je trivialne pre kazdeho kurenara, ale su tam urcite drobne nuansy. Bypass je jednoducha vetva s rucnymi ventilmi obchadzajuca bojler resp. KK umoznujuca jeho odstavku pre udrzbu alebo v zime/lete. V zlozitejsich pripadoch je mozne osadit aj 3cestne ventily s regulaciou a pohonmi. ALe pre 1-2 dni odstavky sa to neoplati (vacsinou).
Odpovedať
Rozmýšľaš dobre a logicky, čo je fajn však kto by to tak nechcel? Ale tato problematika je zložitejšia ako popísali diskutujúci. Ak máš záujem doporučujem pozri sem. https://youtu.be/lWBvqpYO_DE Možno nájdeš pre seba relatívne dobré riešenie.
Odpovedať
@martinbeyma Ďakujem Martin, tohto kutila sledujem už nejakú dobu ale ja v tom nie som až tak zdatný preto som dúfal že mi niekto dá konkrétnejšie riešenie. Dnes som zase diskutoval s kurenárom tak mi dal 2 varianty z ktorých si zrejme vyberiem. 1.KK so zasobníkom iba plyn+ďalší zasobník čisto elektrický a to prepojené nejak dokopy, len tam je zrejme nevýhoda dlhšieho čakania na teplú vodu v lete ked ten plynový zásobník bude studený a voda z neho bude musieť vytiecť kým nastúpi telpá z elekt. (fot.) čo ma dosť odrádza, ak som to teda správne pochopil. 2.Kk+ 1 zásobník dvojvalentný, kforý ma ohrievanie aj z plynu a aj elekt. špirálu je to tam nejako rozdelené kte ten plynový had je v horných miestach a elekt. dole. Tento typ sa mi pozdáva viacej. Čo si o tom myslíte vy 1,2 alebo obe sú out? Vďaka
Odpovedať
@duzu Sorry ale logicky. FV obsahuje pomerne veľa komponentov ktoré majú obmedzenú životnosť. Cele je to drahé. Oproti tomu existuje termo solar co ma minimum elektriky životnosť neporovnatelnu. Ved len menič ma cca 10 rokov životnosť. Ak si to nahodím do kalkulačky tak cele sa to vie otočiť v prospech solárneho ohrevu tuv.
Odpovedať
@marcos33 vsetko ako vzdy zavisi od aplikacie a uhlu pohladu. Zivotnost menicov a baterii je obmedzena, ale napr v mojom pripade mi usetri cca 2000E/rok a navratnost mam 6 rokov pred buducorocnym zdrazovanim! Kolko to bude potom radsej ani nechcem vediet 🤔
Odpovedať
@pistikus Napájať priamo panely na špirálu do bojlera je naozaj veľmi zlý nápad. Jednosmerný prúd sa totiž veľmi zle rozpaja, a kuprikladu, ak by to bolo napojené priamo cez termostat, tak ten sa stane pomerne rýchlo nefunkčným. Už len veriť, že nezlyha aj poistný ventil,lebo to by bola slušná rana a potopa . A taktiež neviem prečo práve je zmienovanych 12V, keďže dnešné panely majú cez 40V. Čo sa týka špirály, tak tie sa dajú vyrobiť aj na atypické V s požadovaným výkonom, pritom to není nič extra drahé. Pre fotovoltaické a čisto iba bojler existuje pomerne lacné riešenie v podobe stavebnice Bel, alebo SolarEco, či Siton.
Odpovedať
@mgx ten boiler je kombinovaný?
Odpovedať
@rkorba to koľko pre pána Jána platíš ročne elektriny, keď ti to ročne usetri 2000 eur? Ja toľko neplatim za celý rok. @marcos33 šak to, že panely sú lacnejšia menej udrzbova a spoľahlivejšia varianta aj keď menej ušetrí ale ja to rozmýšľam kvôli teplej vode tak sa mi to tiež viac pozdáva ako fotovoltaika.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzaros01 nie, obycajny elektrobojler drazice. Mam smart verziu, ale je to len otrava, treba kupit obycajny nesmart so suchou spiralou.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?