Dvojcestný ventil: riešenie úniku vody z kotla?

Pred časom som písal, že mi samotiažou pretláča vodu z kotla, aj cez vypnuté čerpadlo. Týmto sa mi narúša funkcia riadenia teploty termostatom v miestnosti.Poradili mi dať pred čerpadlo dvojcestný venil. Zaujíma ma, váš názor.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aldomoro:

Pred časom som písal, že mi samotiažou pretláča v…
@aldomoro ak máš samotiaž nepotrebuješ čerpadlo vtedy som nepotreboval termostat , teplota sa regulovala len mechanicky po zvýšení teploty privrelo vzduch na minimum. kotol na pevné palivo. teraz mám uzavretý systém s externou nádobou a čerpadlom, to ovláda vnútorný termostat a celý systém vypína zapína a celý systém má kopu ochrán,el. kotol
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@aldomoro ak máš samotiaž nepotrebuješ čerpadlo v…
@duzu ďakujem, no len ide o to, že hoci mám termostat na 22°C, tak samotiaž cez uzavrete čerpadlo pretlačí a je v miestnosti aj 24°C, čiže zbytočne sa míňa teplá voda z akumulačky a jej teplo nie je rozložené na dobu po kúrení v peci.
Odpovedať

@duzu ďakujem, no len ide o to, že hoci mám term…
@aldomoro A čo chceš robiť s tou vriacou vodou v tom kotle?
Odpovedať

@duzu ďakujem, no len ide o to, že hoci mám term…
@aldomoro nejde to teplo cez hrubšie potrubie?samotiaž ho má, sused mal paralelne ku kotlu na pevné palivo i el. kotol a v čase kúrenia cez el. kotol prešlo teplo po potrubí , ventili boli uzavreté až ku dymovodu a do komína-teplota cez 30st,dymovod musel vyberať a komín uzavrieť cez uzavreté čerpadlo by nemalo prejsť teplo ,možno je vadné alebo nesprávny typ, či nastavená vyššia rýchlosť- teplo s kotla ide najskôr do systému až potom do nádrže? alebo opačne @frantisekca vrelá isto nie ale horúca a má sa dať regulovať, k tomu je tam čerpadlo ovládané termostatom ako je nastavená vstupná a výstupná teplota? delta T, mne vykuri na 23 následne chladne a zapne znova až pri 22
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@aldomoro nejde to teplo cez hrubšie potrubie?sam…
@duzu samozrejme, že máte pravdu. Systém je 40 ročný a rozvod je "hrubý". Takisto rozvod je tiež prispôsobený na samotiaž. Pred renováciou kúrenia, my obehové čerpadlo teplo neprepúšťalo, ale vtedy bola otvorená expanzka a teraz je sústava uzavretá. Mám tri vetvy, teplo pretláča do jednej, ale to stačí na to, že neviem systém účinne regulovať, ako píše frantisekca. Na stavenie mám 20°C/22°C a čerpadlo začne pracovať, resp. končí pracovať pri teplote vody 30°C.
Odpovedať

@duzu samozrejme, že máte pravdu. Systém je 40 r…
@aldomoro Nečítal som iné diskusie, takže neviem, aký máš kotol. V princípe - samotiažový systém (či už s otvorenou, alebo uzavretou expanzkou) je taký, kedy sa teplo bez pomoci čerpadla dostane do radiátorov. Pri kotli na pevné palivo a absencii akumulačnej nádoby je regulácia podľa termostatu nemožná, nakoľko termostat nemá čo ovládať. Pri plynovom kotli môže tak akurát zapnúť alebo vypnúť kotol. Žiaden dvojcestný ventil by som do samotiažového systému nedával, aby neprišlo k zbytočným škodám... PS: Ako je umiestnený čerpadlový by-pass na potrubí? Daj foto...
Odpovedať
Dedo758, trochu neskoro, ale posielam foto, z ktorého okrem zapojenia, je aj zrejmé, že teplo z akumulačky prúdi do systému UK, aj keď termostat vypol čerpadlo. Pec mám Attack 20SLX, t.j. drevo-plyn a peletový kotol. Keďže teplo z akumulačky uniká, tak kotol stále pracuje.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?