Dá sa používať krb ako kotol na tuhé?

Čauky, mám k dispozícií krb, na ktorý sa dajú napojiť rúry a externé čerpadlo. Momentálne je situovaný v obývačke, aby robil "křoví". Samozrejme, že to tak nechcem a chcem ho dať do technickej miestnosti a používať ho ako kotol na tuhé. Teda komín - ok, spravím, napojiť na vykurovací okruh - spravím. Čerpadlo - spravím. Všetko je ok, len ma zaujíma, či sa nemôže niečo neblahé stať, ak ho teda budem používať na vykurovanie radiátorov. Teda jediný rozdiel medzi krbom a kotlom ja osobne vidím v tom, že krb má sklo. Inak ho asi môžem normálne používať ako kotol, nie? Sklo bude mať, ale nebude v obývačke, ale v technickej miestnosti. Či môže sa stať niečo, o čom neviem?
Odpovedať
1
2
@arcticcode no pride mi to tak, ze krb bude mat nizsiu ucinnost, nakolko kopec tepla unika cez samotnu vlozku a sklo. V tej technickej bude teda riadna sauna. Co v pripade, ze prave hori v krbe a prestane ist prud (cerpadlo)?
Odpovedať
@epto Aha... No nič, dám poistný teplotný ventil
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode Kolega z práce má ku kotlu na tuhé palivo záložný zdroj a ten mu v prípade výpadku elektriny potiahne čerpadlo. Nebude jednoduchšie dať do technickej kotol a krb nechať v obývačke? No a ku kotlu akumulačku.
Odpovedať
@vladohe ale ja kotol nemam. Mam len krb s vodnikom, ci jak sa to vola. A chcem sa vyhnut kupovaniu kotla na tuhe, inak by som okrb vysmaril, bo to mat v obyvacke je len na ostaru
Odpovedať
Životnosť toho krbu bude pri tom využití mizivá, budeš stále opravovať, reparovať. Treba si naozaj uvedomiť, že krb je predovšetkým na vyžarovanie tepla do okolia, na rozdiel kotla, ktorý je robený tak, aby čo najviac tepla odovzdal do vody.
Odpovedať
@frantisekca okay, tak pohladam dajake bazose a toho krbu sa zbavim
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa mňa žiadny krb nie je stavaný na to aby slúžil tak ako kotol na tuhé palivo. My máme krb, už nejaký čas, kúrime v ňom v zime často, využívame ho po večeroch denne, ale príde mi to lepšie keď je to takto ako doplnkové kúrenie.
Odpovedať
@arcticcode kúri tak kopa ľudí i s krbom v obývačke, no nie ako jediný zdroj
Odpovedať
@arcticcode Všetci vyššie Ti povedali pravdu. Najrozumnejšie je sa toho čudka zbaviť, príp. daruj to kamarátovi na chatu. Aj pri kúpe kotla na inzerát dávaj pozor, čo kúpiš, lebo nie je kotol, ako kotol. Teraz nemyslím na technický stav, ale na jeho konštrukčné riešenie. Ber aj do úvahy, že kotly na obyčajné spaľovanie tuhého paliva už nevyrába v Húnii zrejme nikto. Je to sakra nezelené a neekologické! Ak máš technickú miestnosť pod obytnou plochou, tak skús uvažovať o samotiažnom riešení bez obehového čerpadla a časom príp. aj o akumulačnej nádrži. Mimo pevného paliva budeš úplne nezávislý od ďalších energetických zdrojov. Riešenia s akumulátormi, resp. so záložnými zdrojmi u mňa vzbudzujú úsmev.
Odpovedať
@petersd Ja budem pozerať bazoš, lebo nejakú húniu aj ekológiu mám hlboko vieš kde. Čo myslíš, že asi teraz pálim v peci? Bukové štiepky a ekohrášok? Nedaj sa vysmiať. Keby som mal kupovať drevo na kúrenie, tak serem na to a kurim plynom. Takže hore kominom idu pekne stare nabytky, papiere, kartony atď atď... Ekoteroristi nech sa strčia. Ale ty si očividne asi jeden z nich, keď všade pchaš tu ekologiu aj tam, kde ju netreba. 🙂 Takže v pohode dajaky stary poctivy liatinovy 300kg kotol 30kW a fungujem 🙂
Odpovedať
@arcticcode a prečo ho nechceš mať v obývačke? My sme mali v pláne vykurovať len krbom + akumulacku a celý dom by nám vykurilo. Ale nakoniec sme dali miesto krbu do obývačky s kuchyňou sporák + akumulacku do technickej m. Že keď už kúriť, tak nech na tom aj niečo uvaríme 😉
Odpovedať
@arcticcode Veru nedobre si ma ošacoval, veru... 😉 To asi kvôli tomu konopnému "ekotesneniu" v studni, že? To si ma vtedy zle pochopil... Bola to moja narážka na autora témy, lebo práve on tam niečo podobné spomenul, že vo vnútri studni, eko, a pod... Neboj, som podobného zmýšľania ako Ty, aspoň mám ten pocit. A tiež premýšľam o nejakom efektnom zdroji tepla do domu na pevné palivo. (akékoľvek) 😉
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@arcticcode tvoj sused by som veru nechcel byť , nie som extra zelený ale dýchať také svinstvo privodiť si za prachy chorobu a skorší odchod do večných lovíšť ? dakujem neprosím, mám šťastie že bývam pod lesom a vietor fúka od lesa , takže ku mne sa toho smogu až tak veľa nedostane, naviac v krbe by si to ihned videl na skle, mne zas pripomínaš kuriča v parnom vlaku, chvala bohu že ich zrušili, blízo jeden turistický chodí ale len na drevo, ináč by asi vydusili turistov @tabitka337 akurát sporák má menšiu účinnosť ,lebo pri varení musíš regulovať horenie, spáliš tak viac dreva, ak bude i na kúrenie a kúriť tak denne v kuchyni mať dreváreň i kotolňu a bordel k tomu, býval som v takom dome, ked iné kúrenie nebolo dostupné
Odpovedať
@duzu akumulacka udrží teplo aj na dva dni, do podlahovky, aj na teplú vodu, teplo z piecky je úplne iné ako teplo elektrické.. ale keby sme veľmi nechceli kúriť alebo aj v lete, tak sa dá prepnúť na vykurovanie elektrickou špirálou v akumulacke 😉 a teraz bývame v dome kde sa vykuruje len v klachlovej pecí a je to ok. To čo ješ za chemikálie v kupovanej strave je podľa mňa oveľa väčšie svinstvo než trochu dymu v dome. Ale je to vec pohľadu.. alebo.. prehľadu 😉
Odpovedať
@tabitka337 skús dnes pestovať všetke plodiny ktoré u nás vôbec ide , naprší tam kyslé dažde a všetok smok z okolia, naviac ťa to vyjde drahšie ak všetko len v malom narodil som sa v dome po prababke v tom čase sa všetci živili len tým čo sa dopestovalo dochovalo doma prvý pomaranč so zjedol na vianoce ako 15r. a kúrenie len v rôznych spotrebičoch na drevo tak niečo o tom viem , bol to síce krásny život ale dnes už nerealizovateľný
Odpovedať
@duzu Už sa dostali na verejnosť aj normálne seriózne ekoanalýzy, ktoré prišli na to, že dym, popol, popolcový spád zo spaľovania dreva je najmenšou záťažou pre životné prostredie. Za predpokladu spaľovania dreva, ktoré sa prirodzene nachádza v danom geografickom priestore. Neviem, či by som Ťa napr. ja chcel za suseda. Zrejme patríš ku ľuďom, ktorí chodia a všetko hlásia vrchnosti. Až uzakonia zákon "o domacich udiarniach", už vidím ako bonzuješ na suseda, keď si chudák bude údiť pre seba slaninku. Lebo pánovi susedovi išiel dym na jeho rozvešané prádlo! Hier Partisanen!... und Hier Partisanen!... historia sa opakuje.
Odpovedať
@petersd to je inac tiez mega kravina. Udim 30-40kg na jeden vrh a zozerem.pri tom asi 30kg dreva. Takze ked to bude musiet rozlozit na 10 krat, tak pri tom zozeriem 3 tony dreva a budem dymit cely mesiac. To zas dajaky kravatak musel vymysliet, co si mysli, ze maso sa v chladnicke zjavuje same od seba.
Odpovedať
@arcticcode Tiež mám udiareň a viem aké to je. Všimni si ale jeden z príznačných znakov súčasnej doby: "Psi brešú, no karavána kráča ďalej" (arab. príslovie) Môžeme brechať koľko chceme, "oni" si príjmu zákon a budeme musieť rešpektovať.
Odpovedať
@petersd Mysliš? Ja myslím, že to všetci budú mať tak hlboko vieš kde... tak ako majú zákaz predaja žiaroviek, alebo náplni do elektronickej cigarety... Litrove naplne zakazali, tak tam vyrobci proste napisali, že "na kozmeticke učely" a fak jú gréta 😄 Na žiarovky napísali, že "na priemyselné použitie" a vybavené... ja si myslím, že na dedinách skoro každý udi a nebude tam nikto nikoho bonzovať. Je to uplna blbosť, absolutne neekologicka a to ja mam ekologiu u prdele.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd @arcticcode Mňa by fakt zaujímali tie ,,zaujímavé ekoanalyzy,, ktoré hovoria že pevné častice zo spaľovania (je jedno akého druhu ) zväčša sa označujú ako PM XX Sú ,,zdraviu prospešné,, Lebo ja poznám len analýzy ktoré preukazujú že dýchanie tohto sajrajtu znižuje vek populácie a samé negatíva na organizmus ... Ale tu sa panko ešte veselo prizná že páli svinstvo a ešte sa tým chváli ... Super určite nie je nič prospesnejsie ako páliť drevotrieskove svinstvo s lepidlami ešte v peci ... Stačí sa ísť prejsť po nejakej dedine v zime počas hmly a inverzie a nedá sa tam dýchať a to určite aj vďaka ľuďom čo zmyslaju rovnako Ak ty chces žiť v 21. Stor . Ako v stredoveku ok ale aj ľudia kolo teba a susedia majú právo nedychat ten sajrajt.
Odpovedať
@dexter89 Vieš čo je uplne super uchvatne na ľuďoch ako si ty? Tuto 500 metrov od mojho aktualneho obydlia sa denne páli 1-15 ton metalizovanej folie. To je svinstvo so zinkom a hliníkom, dym čierny jak hitlerova duša. A toto nikoho nesere, lebo fabrika "môže" a malých nevinných ľudí treba zbuzerovať pod čiernu zem, však? 400 priblblych pohlavarov sa zide dakde v ženeve, alebo v jakej strašnej riti, každý príde cez pol sveta na súkromnom lietadle, aby nám povedali, že máme jazdiť na bicykli, lebo ničíme planétu. Jeden tanker jednou jazdou cez oceán vygeneruje toľko bordelu, čo celý okres áut nevygeneruje za celý môj život. Všetko je v poriadku, ale ja som zly, bo som hodil do peca preglejku. Ja som zly, bo idem udiť 4kg mäsa a nie 3kg. Možno by si trebalo naštudovať základy chémie a biológie a potom mudrovať. Celá naša "ekológia" je jedine tak super biznis pre pár vyvolených a reálny dopad na životné prostredie to ma asi taký, ako keď sa vyštíš na horiace tatry.
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode miešaš hrušky s jablkami. tzv. skledníkové plyny a co2 , nemá nič s vypúšťaním sajrajtu a pevné častice sú niečo úplne iné ako co2. Možno tá fabrika má aj nejaké filtre , ktoré ty zrejme na komíne nemáš... aj ona musí spĺňať nejakú legislatívu o ochrane ovzdušia ... To, že ty bývaš vedľa nejakej fabriky a ste s tým spokojní je tvoja vec... dnes existujú spôsoby, petície a predstav si aj OBČAN vie veci zmeniť... u nás v meste napr. pred 12 rokmi v meste zastavili výstavbu spaľovne priemyselných odpadov. Aj keď "kompetentní" zmluvy podpísali, zmenili územný plán a všetko bolo pripravené , tak občania to dokázali zastaviť! Ale to netreba sedieť pri pive a nadávať v šenku na všetkých naokolo a vymýšľať "bruselské sprisahania" a konšpirácie ale pohnúť šedou kôrou mozgovou a angažovať sa vo veciach verejných To, že ty zaujmeš alibistické stanovisko typu, keď znečisťujú druhí, budem aj ja , to je také typické slovenské ...
Odpovedať
@arcticcode paci sa mi ukazovat na ostatnych ako nikto nic nedodrziava a zaroven pisat, ze na vsetky tieto pravidla kasles mi pride dost alibisticke. A este sa tu pred vsetkymi chvastat co za bordel ides palit je pre mna tiez ukazka osobnosti cloveka. V inej teme pises ako ti rodicia nerozumeju a frflaju ti do zivota. Potom raz uvidis ako sa ti tvoje deti podakuju v ako stave sme im tu okolitu krajinu nechali. Tiez povazujem viacero predpisov za nezmysly, ale mam deti a niektore ekologicke zalezitosti je tak jednoduche dodrziavat tak preco nezmenit svoje najblizsie okolie. Ak vsak vsetci budu ukazovat len na druhych, nic sa nezmeni. Zacni od seba, potom ukazuj na zvysok.
Odpovedať
@jamur mas recht. Ale je rozdiel povazovat nieco za nezmysel a je rozdiel umyselne skodit prirode. Ja z mojho pohladu nepovazujem za velku katastrofu to, ze raz za rok spalim dajaku staru skrinu. A papier... Ved sa to furt robilo a zrazu je to velky problem. Ale hej, uz sme aj tak dost odbocili od temy.
Odpovedať
@duzu ja sa veľmi rada k tomu krásnemu životu vrátim najviac ako sa bude dať.. V obchodoch zachvilu nebude ničoho a pokiaľ nám dýchať nezakazu tak si aj dopestujem čo treba. A že otrávili pôdu aj vzduch.. no áno.. ale nie kyslé dažde!
Odpovedať
@petersd iné je udiť raz za rok a iné smradiť celý rok, ako odmenu od detí dostanete polepšovňu v ústave, to som nevymyslel ja ale život, v krbe občas kúrim no z môjho komína nikdy nevidieť dym, stačí vedieť správne kúriť v správnej vložke, bonzovať na suseda? a kde u teba na lampárni? ja mu to poviem osobne, ak vrátiš pet fľašu dostaneš viac ako ked ju spáliš
Odpovedať
@duzu Jo, PET fľaše vraciam, skorej som narážal na odpad, ktoré naše krásne mesto "nemôže zobrať"... Potom nech sa nedivia, že ľudia rozrucuju ipu po lese (toto konkretne neni moj pripad)... No dobre, poďme späť k veci. Takže dajme tomu, že by som nechal ten krb v obyvačke... a kuril cez neho. Prečo to vlastne nechcem? Lebo dymi do chyži a musiš každý rok obyvačku maľovať. Druha vec - budu tam okolo toho lietať deti a sa možu popaliť. Tretia vec - vlačiť drevo na palenie do stredu baraku a dobre vieme, že to sa bez bordelu neda. Štvrta vec - musim kuriť a zaroveň vetrať, aby sme sa nepodusili. Prívod z vonku to nemá a dosť pochybujem, že cez komín by sa dal dorobiť. Takže preto nad tým dumem
Odpovedať
@arcticcode ak chceš prevažne kúriť kotlom na pevné palivo je lepšie mať ho v kotolni a k tomu i väčší zásobník, lebo bez neho je nižšia účinnosť , spáliš viac dreva
Odpovedať
Profilova fotka
@arcticcode a aký máš veľký dom ? Aké zateplenie ? Primárne kúrenie máš aké ?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?