Plynový kotol a kotol na tuhé palivo

ahoj. chcem sa spýtať či je možné mať v jednej miestnosti v pivnice dva kotle, resp. kotol na plyn aj kotol na obilie? miestnoť bude mať samozrejme okná, take vetranie tam bude zebezpečené. len neviem či môžu byť spolu v miestnoti 2,95 x 4,37 m?
Odpovedať
tu je aj obrázok, aj keď iba ilustračný, tá čierna kocka bude komín, tie modré obdlžniky sú okná
Odpovedať
a teda aj ten obrázok :-D
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, kľudne môže byť, my to tak máme, plyn a tuhé palivo v jednej miestnosti.
Odpovedať
@roman77 a ako veľká je tá miestnosť? a to je v novostavbe? máte to ich aj nejak oddelené nejakou priečkou?
Odpovedať
sorry, dala som zlý nákres, bude to takto
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejka89 miestnosť má 3x2m, nieje tam žiadna priečka a je tam vetranie cez okno 50x40cm a je to ok
Odpovedať
@roman77 ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Mám otázočku na vetranie pivničných priestorov, keď tam máme plynový kotol staršieho typu. Vraj treba mať nejakú mriežku v okne, cez ktorú by sa odvetrávali príp. splodiny. Nemôže byť vraj ventilačka. Ako to riešite? My máme ešte staré okienka a do jedného manžel navŕtal malé dieročky. Ale čo robiť pri výmene okienok?
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejka89 aj my to máme v jednej miestnosti - kotol na tuhé palivo meter od plynového kotla, nikdy s tým nebol problém
Odpovedať
...Ale mne ide o vetranie...manžel vraví, že mu revízny povedal, že ak by sme tam nemali okienko, cez ktoré je stály prísun kyslíka...(čiže tie dieročky, alebo mriežka v skle...nie vetračka), nemohol by nám, alebo hocikomu, spraviť revíziu. Takto to máme na starom okienku. Ale chceme meniť všetky pivničné okná, tak sondujem, ako to vlastne teraz ľudia riešia. Prosím teda o radu a zároveň ďakujem ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
Kúriť zrnom-chlebom? :-S
Odpovedať
@avantime si najskôr naštuduj ako funguje takýto kotol a potom pridávaj komenty ;-) spaľuje sa v ňom odpad, ktorý je už inak nevyužitelný a šiel by do koša alebo na hnoj. samozrejme že sa v ňom nepáli pšenica I. triedy
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andrejka89 dva zdroje na jeden komin?. Plynak ma ovela nizsiu spalinovu teplotu ako kotol na tuhe palivo. Ako chcete tento rozdielny pozadovany tah komina riesit? Beriete aj do uvahy ze co sa bude diat s kondenzatom v komine?
Odpovedať
@vlastickaa1 na začiatok vymeniť plynový kotol. ;-) teraz majú uzavretú spaľovaciu komoru, takže miestnosť nemusí byť vôbec vetraná.
Odpovedať
sneko, ďakujem za radu...si srandista ;-) Ale raz bude určite nejaký nový... Len teraz to neriešime. Riešime okienka :-)
Odpovedať
@ludo65 ahoj...neviem, či som dobre pochopila...dá sa postaviť "dvojkomín" s dvoma rúrami, každá na iný kotol. Ale dva rozličné kotle do jedného komína, to vám nikto neschváli :-|
Odpovedať
@vlastickaa1 Treba pozorne citat. ;-) To bola moja otazka na andrejka89. ;-)
Odpovedať
@ludo65 ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
@andrejka89 Pokiaľ som to dobre pochopil, chceš do jednej miestnosti v pivničných priestoroch namontovať dva kotle. Ja osobne by som to riešil tak, že pokiaľ tam nie je žiaden komín, tak by som zvonka vedľa steny postavil nový a plynový kotol by som riešil ako turbo kotol - priamo cez stenu von. To by bolo asi najlacnejšie riešenie. Čo sa týka toho či môžu byť vedľa seba klasický a plynový, tak tam by nemal byť problém, len pl. kotol pokiaľ nebude v prevedení turbo, tak ho môžete kvôli nečistotám z klasiky dať každý rok čistiť, lebo to prašné prostredie mu nebude veľmi prospievať.
Odpovedať
andrejka89 Neviem či ti ešte pomožem. Prívod vzduchu na horenie by mal byť zvedený 0,5 m nad podlahu, teda nestačia iba dierky v okne, pokiaľ je kotolňa pod úrovňou terénu. Ja by som vymenila nové okná a vedla by som urobila dieru na potrubie, ktoré zvediem nad podlahu. Potom kotolňu môžeš aj prevetrávať otvorením okna. Obidva kotly môžu byť v jednej miestnosti, ale musíš myslieť na to, že plynový kotol nasáva vzduch pri podlahe, preto musí byť zabezpečená čistota okolia napr. kachličkami alebo hladkým betónom aby sa mohla podlaha umyť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?