Brnenie prstov pri elektrickej podlahovke

Ahojte, máme v novostavbe elektrické podlahové kúrenie fóliami (pod laminátom). Náhodne sa mi stávalo, že ked som dcérku pohladil po líci, tak mi brneli prsty. Pokusmi sme zistili, ze vždy keď je v akejkoľvek miestnosti zopnuté kúrenie a so ženou sa postavíme na okraje jednej fólie (termokamerou sa dá rozpoznat kde sú), tak to brnenie je najintenzívnejšie. Stáli sme aj na izolovaných podložkách, takže mi to príde, že sa v nás indukuje napätie. Je toto bežné pri elektrickej podlahovke? Je mi to dost nepríjemné a ešte som nikde nenasiel, ze by sa to riešilo, čo mi príde zvlášne. Keď sme boli s dcérou pri elektrifikovanej trati (25 kV, tak som pri pohladení jej líca cítil rovnaký pocit). Pri podlahovne je napätie nižšie, ale aj vzdialenosť). Prosím len vecné argumenty a žiadne ezo :).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mivalko:

Ahojte, máme v novostavbe elektrické podlahové kú…
@mivalko Kúp si multimeter hoc aj za 5€ a zmeraj (ACV). Dovtedy nehladiť po líci (hlave).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@mivalko Kúp si multimeter hoc aj za 5€ a zmeraj…
@frantisekca multimeter mam za cca 100 eur, na okrajoch folie je medzi nami 50V striedavych, co ale nic nehovori. Voltmeter ma vysoku impedanciu a namera vselico vselikde. Skratovy prud medzi nami je 12 uA (microA), ci naboso alebo aj ked stojime na vrstve cca desiatich papierov. Toto nie je uplne jednoduchy problem.. Este pridam, ze nejde o nejaku nasu rozcitlivenost, brnenie citil aj revizak, aj clovek z firmy co dom staval. Len nejak nevieme, co to je vlastnost elektrickej podlahovky, ale je niekde problem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mivalko:

@frantisekca multimeter mam za cca 100 eur, na ok…
@mivalko nie je to náhodou statická elektrina?ked citiš brnenie? cíti to každý?alebo niekto cíti ako pracuje aura i u druhého človeka, pošúchaj dlane a následne ich priblíž na 5 cm k telu ,alebo použi kyvadlo z nevodivého prírodného materiálu napr.šišku z borovice,to akože nameriaš tých 50V ked to držíš v prstoch a duhý koniec, kde na podlahe ked je nevodivá?
Odpovedať
Tých 50V, či nejaké merateľné U je tam dlho, alebo je to len nejaký okamžik? Podľa opisu "sa postavíme na okraje jednej fólie (termokamerou sa dá rozpoznat kde sú), tak to brnenie je najintenzívnejšie." by som myslel, že je tam stále. Tá laminátová krytina je aká? Ak by to bola statická elektrina, tak tam nejaké brnenie nehrozí, keďže je to DC.
Odpovedať
@frantisekca presne, to napatie je tam stale. Dokonca sa meni priamo umerne masou vzdialenostou. Na okrajoch je to maximum, teda 50V, ked sa priblizujeme k sebe, tak napatie medzi nami klesa. Rovnako prud medzi nami tecie na okrajoch folie konstantnych 12uA. Podlaha je tato https://www.parkettstore.sk/shop/lami...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mivalko:

@frantisekca presne, to napatie je tam stale. Dok…
@mivalko OK. A podložka pod tým je aká? Nejaká s hliníkovou fóliou?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@mivalko nie je to náhodou statická elektrina?ked…
@duzu brnenie citim medzi mnou a inym clovekom. Preto aj napatie merame medzi sebou. Na podlahe samozrejme nic nemerame. Ak by islo o brnenie aury, tak sa nas tu zislo dost vela senzitivnych ludi, pretoze to citia vsetci :).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@mivalko OK. A podložka pod tým je aká? Nejaká s…
@frantisekca Uprimne, netusim. cely dom robila firma, ja som od stavby nemal ani kluce, takze iba ked som odisiel z prace, nieco malo som dokumentacne nafotil. Tu je asi najlepsia fotka, ale mozem zistit co presne sa tam davalo.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobre vidim ze davali plastovu foliu NA podlozky a nie opacne? 🧐😳
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

Dobre vidim ze davali plastovu foliu NA podlozky …
@zipsuliak vobec sa do toho nevyznam. Firma bude rozoberat podlahu na chodbe, pretoze su tam citit nerovnosti a perka na podlahe sa zacali lamat a su tam normalne skoky. Ako by to malo byt, aby som to potom pozrel? Vies aku funkciu ma ktora vrstva?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mivalko:

@zipsuliak vobec sa do toho nevyznam. Firma bude …
@mivalko Ak je tá parotesna fólia v tej skladbe podlahy až tesne pod krytinou, tak sa akurát dá domnievať, že vznikol na nej kondenz a ten sa dostal do kontaktu s vyhrievacia fóliou a jej elektrickým napojením (napojenia mi, keďže je ich tam mnoho). Alebo poter (anhydrid) mal ešte vysokú vlhkosť pred montážou finálnej podlahy. To je iba čisto domienka, avšak ak je to pravda, tak sieťové napätie sa šíri podlahou pod tou krytinou a z môjho pohľadu je to život ohrozujúca záležitosť. Brnenie istotne znamená, že je tam striedavá zložka a nejedná sa o "nejakú" statickú elektrinu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mivalko:

@zipsuliak vobec sa do toho nevyznam. Firma bude …
@mivalko Fotografia el. rozvádzača s ističami by nebola? Či to podlahové kúrenie je zabezpečené chráničmi...
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@mivalko Fotografia el. rozvádzača s ističami by…
@frantisekca podlahovka je chránená prúdovými chráničmi, toto viem skontrolovať. Udiala sa nam raz taká vec, keď som kúril v kachliach a bola vypnutá dosť dlho podlahovka, tak nam po zapnutí (ráno) začala vyhadzovať chrániče. Úplne náhodne a okolo obeda to samé od seba prestalo. To by potvrdzovalo teóriu o kondenze, lebo podlaha samozrejme vychladla. V tomto článku je parozábrana nad vykurovacou fóliou, takto je to správne? https://www.elektricke-kurenie.sk/pod...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mivalko:

@frantisekca podlahovka je chránená prúdovými chr…
@mivalko Fólia je OK, ale problém asi bude v tom, že poter (alebo anhydrit) mal ešte vysokú vlhkosť a tá zostala zabudovaná medzi fóliou pod poterom a potom samozrejme nad tou vyhrievacou fóliou, teda medzi dvoma nepriepustnými vrstvami v ktorej je ešte aj tá elektrická fólia. To sú však iba moje domnienky a skutočnosť sa dá overiť asi iba rozobratím tej podlahy. Ale nič iné, čo by malo rozumné vysvetlenie ma nenapadá.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@mivalko Fólia je OK, ale problém asi bude v tom…
@frantisekca Malo by to byť základová platňa, na nej dve vrstvy polystyrénu (asi po 50 mm) a na tom fermacell, ktorý by asi vlhký nemal byť.. Ale tá platňa mala asi iba mesiac, dva.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od mivalko:

@zipsuliak vobec sa do toho nevyznam. Firma bude …
@mivalko zlozenie by malo byt ze na poter ide parotesna folia pospajana hlinikovou paskou na spojoch s dostatocnym prekrytim (kludne 30cm) nasledne na to by mala ist 2-3mm hruba penova folia na utlmenie krocajoveho hluku a na tom by mala byt polozena plavajuca podlaha... Na tej tvojej fotke ak dobre bidim tak su penova folia a parotesna folia v opacnom poradi ako by mali byt 😅🧐
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@mivalko zlozenie by malo byt ze na poter ide par…
@zipsuliak tak ako pises ty to je aj na tej stranke (https://www.elektricke-kurenie.sk/pod...). To prehodenie poradia asi brnenie nevysvetluje, kazdopadne v takomto pripade tazko povedat co je este zle. A podla internetov sa ludia nestazuju na brnenie pri podlahovke. Ak by sa to dialo, tak by sa na to ludia pytali, preco im brnia prsty, ked sa dotknu babatka. Otvorime podlahu, nafotime a ak to je naozaj zle, dohodnem sa s chlapikom co robi audit domov a spolupracuje s pravnikom. Som uprimne vycerpany, teraz som napr. riesil, ze urobili chybne stavebne povolenie. Takze mi prislo platit 1800 eur dan za pozemky namiesto 350 eur. A ich reakcia bola, ze nie su danovy urad, ze klamam a ze chcem vymamit od nich peniaze a ze sa mam hanbit. Nastastie toto som vyriesil sam Ziadostou o opravu zrejmej chyby na SÚ.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mivalko:

@zipsuliak vobec sa do toho nevyznam. Firma bude …
@mivalko Až sa bude rozoberať tá chodba, tak istotne byť pri tom, a ak tam bude pod tou fóliou badateľný kondenz, vlhkosť, tak to zdokumentovať a naj by bolo aby sa o tom mohla presvedčiť aj tá stavebná firma. Trošku nerozumiem, ako postupoval ten revízny technik, keďže mal pochybnosti. Predpokladám, že keby sa snažil, tak izolačný odpor by mu "nesedel". Možno by nebolo od veci ho kontaktovať a ozrejmiť mu terajší stav (problém), s tým, že robil revíziu, dal okrúhle razitko napriek pochybnostiam (ktoré už boli v tej dobe). Že by bolo fajn, aby prišiel si to premerať, keďže predpoklad je taký, že odstránenie problému bude aj dosť nákladná položka a komu skončí "na pleciach" sa bude riešiť cez ... .
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mivalko:

@frantisekca podlahovka je chránená prúdovými chr…
@mivalko skúsil si merať vlhkosť podlahy? ked tvrdíš že pod ňou je kondenz, pri veľkej vlhkosti sa rozpojí podlaha v klikoch a niekde sa zdvihne ak narazí na bočnú stenu , daj dole lištu pri stene a budeš vidieť @frantisekca život ohrozujúca udalosť to nie je ani náhodou, aj keby si chodil na boso mokrými nohami , bude rovnaký potenciál alebo max 50V a to je na odpor človeka málo, život ohrozujúci by to bol ak by tam bolo vyššie napätie a druhou nohou alebo rukou sa dotkneš zeme a to tam nemáš
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@mivalko skúsil si merať vlhkosť podlahy? ked tvr…
@duzu Máš pravdu. A ty si si istý, že to napätie nebude a nemôže byť nikdy vyššie? Ak je úvaha o kondenze v styku so živou časťou tej fólie (alebo jej napojenia, prepoja) správna, tak zaručíš, že nikdy nebude viac než 50V? 30 mA je v každom prípade bezpečná hodnota? Chránič nikdy nezlyhá? Takže to není život ohrozujúca záležitosť. Ani omylom... Však. Mimochodom, druhý potenciál tam máš, v bežnej domácnosti x krát...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@mivalko skúsil si merať vlhkosť podlahy? ked tvr…
Tych 50V namerame stabilnych aj ak so zenou stojime na vrstve papierov, takze ono sa to v nas asi indukuje a nie je to nejake prebijanie.. Ani boh nevie co tam je, musime to otvorit. Musi to teraz z inych dovodov nejaky tyzden pockat, ale potom budeme mudrejsi. Naozaj verim, ze riziko ublizenia na zdravi tam nie je a ze pri prusere si prud najde nejaku inu cesticku v konstrukcii a vyhodi prudovy chranic, ktory je momentalne ok.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mivalko:

Tych 50V namerame stabilnych aj ak so zenou stoji…
@mivalko takže to nie je priamo ale z EM poľa a zaujímavé že to citiš i pod trolejou i ked nevieme kde lebo máme od 3kV jednosmerných až po 25 kV striedavých , dlho bol problém usmerniť napätie, dnes to dokáže i lokomotíva a nemusí sa prepínať pri zmene, nekúšal si pri indukčnom sporáku? tam je vyšší výkon ako vo folii v podlahe na m2
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@duzu Máš pravdu. A ty si si istý, že to napätie…
@frantisekca dnes druhý nul potenciál? a odkiaľ? voda, kúrenie sa už nerobí vodivé a kopa spotrebičov je konštruovaná zo zvýšenou izoláciou, všade plast, na východ od nás kolík nepoznajú
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@frantisekca dnes druhý nul potenciál? a odkiaľ? …
@duzu Čokoľvek kovové s pripojovacie káblom kde je aj PE, teda drvivá väčšina bielej techniky, v podstate každá jedna zásuvka 230V (nepomôže ani záslepka, keďže ochranný kolík pretŕča) atď. XY miest, kde aj (malé) dieťa dosiahne na druhý potenciál. O (ne)spoľahlivosti chráničov bolo diskutované aj tu na MS a aj ja mám osobnú skúsenosť s Legrand, že sa pokazil. Že prúd 30mA je nesmrteľný? Nie je to až tak pravda. Už pretekajúcich 5mA človek vníma ako nepríjemný pocit. 10mA spôsobuje kŕč a dýchacie ťažkosti. Atď. Áno, takže dieťatku vysvetli, že stále musí nosiť tie papučky, že sa nesmie dotýkať toho, toho, toho a aj toho.... A teraz ešte napíš, kde berieš istotu, že sa nemôže vyskytnúť plný potenciál 230V a že chránič vybaví ako má... Akože ty by si vo svojom dome, s malým dieťaťom pokojne spával, žil s takým problémom, veď to len trošku kope? 👍 Vieš, na východ od nás nemajú ani..... Navyše, autor témy si ten stav neprivodil svojim pričinením, on zaplatil sa prevedenie ktoré je vadné a nebezpečné a teda má právo na nápravu, nemá dôvod strpieť súčasný stav, nejakým spôsobom zmieriť sa s tým.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mivalko:

Tych 50V namerame stabilnych aj ak so zenou stoji…
@mivalko Nerozumiem Tvojej istote, že " ...verim, ze riziko ublizenia na zdravi tam nie je..." Nechápeš, nevieš, ako ten problém vzniká, čo je toho príčinou a Ty podáš také vyhlásenie? Pozor, elektrika, je elektrika, tu to nemôže byť len o viere. Poviem Ti otvorene, že ja by som v takom dome kľudne nespával. Ak by som nijako nezistil príčinu problému, asi by som sa vysral na toto vykúrovanie a prerobil by som nanovo a možno že aj na iný systém.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@duzu Čokoľvek kovové s pripojovacie káblom kde …
@frantisekca kopa ľudí stále žije kde je ešte TNC ,máš dojem že je to veľmi nebezpečné? môžeš prerábať to tu bude minimálne daľších x rokov,TNS a ochrany na spotrebiče máme len niečo cez 20r a stavia sa oveľa menej ako pred 30r,dnes majú mladí akurát bývanie na splátky na celý život, niekedy to bol luxus pre autá ,celoživotné úspory len pre bohatších
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@mivalko Nerozumiem Tvojej istote, že " ...verim…
@petersd Nie je to istota, len dufam, ze sa nieco nestane. Nemozem sa len tak zo dna na den s rodinou niekam odstahovat. Revizak povedal, ze je to ok, aj ked sa mi to nezda. Ak by som poznal pricinu problemu, tak to dam opravit. Naozaj nespavam dobre. Dnes budem volat p. Cambalovi nech sa na to pozrie. Asi kvalifikovanejsieho cloveka na to v okoli BA nenajdem.
Odpovedať
Videl som video a ta podlahovka je fakt hrozna.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od djlaco:

Videl som video a ta podlahovka je fakt hrozna.
@djlaco Je mi z toho celeho fakt ze zle.. Zase sa stahovat niekam a potom naspat.. Lebo s mesacnou dcerou sa neda byvat na stavbe. Aspon sa naozaj nic nestalo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?