Bojler v akumulačnej nádrži

zdravim, mame akumulacnu nadrz s vnutornym bojlerom chcel by som vediet ci je normalne ze ked sa pusti z akumulacky do sistemu tepla voda neostane v bojleri tepla voda na sprchovanie? mal som predstavu ze bojler by mal byt na kureni nezavysli a ochladit by sa mal len pri odcerpani teplej vody v umyvadlach alebo sprche..
Odpovedať
@lm7 V akumulačke musiš mať dostatočnú teplotu vykurovacej vody,aby ti ohriala aj TUV.samozrejme ked máš akumulačku studenú,vychladí aj vnorený zasobník,opačný efekt,ked ju dokáže ohriať,dokáže ju aj ochladiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@lm7 Toto riesenie je len riesenie, ak nie je na to miesto. Kazdopadne mozno kurenar zle napojil kurenie, to nema odoberat vodu zhora, ale zo stredu.
Odpovedať
@lm7 Aký je to výrobca a typ nádoby?
Odpovedať
@dedo758 Regulus duo 390/130
Odpovedať
Tak ako robo píše - pokiaľ nie je vo zvyšku nádoby teplá kúrenárska voda, nebude teplo ani v bojleri. Čo ohrieva tú kúrenársku vodu? Pevné palivo alebo solár?
Odpovedať
peletkova pec, akumulacka bola ale hlavne instalovana koli solaru ktory planujeme v buducnosti pripojit.
Odpovedať
Na "hluché" obdobia je dobre mať ešte jeden, napr. 80 litrový zásobník, ktorý ako prívod studenej vody bude mať "teplú-predhriatu" vodu z akumulačky. Ak bude voda v akumulačke dostatočne zohriata, cez 80 l bojer iba prejde. Ak bude chladnejšia, 80 l bojler dohreje. Bude k tomu treba drobnú reguláciu, aby prípadné cirkulačné čerpadlo zbytočne teplú vodu neochladzovalo cez AN... Na tých 500 l teplej/UK vody tak max 2m2 soláru...
Odpovedať
@lm7 myšlienka nie zlá,v lete ti ohreje akumulacku solar a tá ti zohreje TUV,ale ked chceš mat aj teraz TUV musiš kurit do akumulačky pelet kotlom na dostatočnu teplotu,aby mala akumulačka aspon 50-60st.samozrejme musiš zobrat aj do uvahy potrebu vyk vody na kurenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@robo28w tiez to mame tak, len mame 1000lt AN, a kurenar to zapojil dobre..do radiatorov ide voda zo stredu nadrze.. nevyhoda je ako pises vykurovanie celej AN, ale zas ked zabudnem doplnit zasobnik na pelety mame teplo z AN este cely den ..mame radiatory :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@lm7 to je divný projekt, kotol na pevné palivo bez AN. V medziobdobí sa výkon kotla využíva na menej ako 50%, vtedy bez AN klesá účinnosť.
Odpovedať
@dedo758 To je úplne jedno, či sa voda bude predohrievať v AN bojleri, alebo len v samostatnom bojleri. To by som nekombinoval.
Odpovedať
@jan45 Nerozumiem, to ako súvisí v tomto kontexte.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@colliers Povedzme v lete by sa to dalo uznať, že si nahreješ TUV na celý týždeň, ale v zime máš straty tepla nie zo 100 l ale z 500 l, teda 5x väčšie.
Odpovedať
@lm7 Jednoducho sa to dá vyriešiť tak, že čerpadlo prestane kúriť keď teplota na prívode dosiahne nastavenú hodnotu t.j. napr. 35 - 40 st. C. Takáto teplota bude aj v bojleri a v AN, takže ešte vždy zostane dostatok teplej vody na umývanie.
Odpovedať
tusim ta AN bez zvlast bojleru moc nefunguje. V lete treba solar na nahriatie celej nadrze a v zime zase daky vysokovykonny zdroj tepla za ucelom akumulacie. Ale nikto tu neriesi legionellu pri slabom nahriati za ucelom setrenia za energie.
Odpovedať
@viktor811 Prečo nekombinoval? Načo cez leto peletkami ohrievať UK vodu v akumulačke a potom teplú vo vnorenom zásobníku, keď stačí ohriať 80 litrov v (zabudol som predtým napísať elektrickom) zásobníku. Alebo bude týždeň zamračené... Zakúrim peletkami? Ak vychádza výhodnejšie nahriať celú AN peletkami, ako menší 80 l zásobník elektrikou, beriem späť... @lm7 Je aj iný zdroj tepla? (plynový kotol?)
Odpovedať
@dedo758 Pokiaľ si uvažoval ohrievať ten samostatný bojler elektrikou tak áno. Ovšem ak je tam peletový kotol tak zrejme ohrievať elektrikou by bol luxus.
Odpovedať
Tak dajme tomu 80-120 l obojživelník... Stále menšie straty ako akumulačka...
Odpovedať
@dedo758 Išlo o riešenie jestvujúceho stavu. Či k peletovému kotlu akumulačku to je už druhá otázka, ktorá aj tu bola riešená niekoľkokrát.
Odpovedať
Veď to je AN pri peletovom kotli... síce len 500 litrová, ale je... Či čo som nepochopil? V zime v tom nevidím problém, lebo sa kúri prakticky stále, riešime skôr leto, keď sa do AN nemusí kúriť...
Odpovedať
@viktor811 zrejme to budeme najrozumnejsie momentalne riesit tak ako pises nadstavit aby cerpadlo prestalo tahat vodu pri teplote zhruba nejakych 40 stupnov a tak ostane voda na kupanie..
Odpovedať
@dedo758 mame este v zalohe elektricky kotol, ale na leto ako som pisal planujeme spustit solar. A este mame aj spiralu ktora je vlastne v zalohe na rychle pripadne zohriatie bojlera.
Odpovedať
este by som chcel poprosit o radu ako je najrozumnejsie regulovat teplotu v dome? Dom je poschodovy, na prizemi podlahove kurenie na poschodi radiatory. Kurenie ako som pisal peletkovy kotol a akumulacna nadrz z ktorej vlastne ide voda do sistemu. momentalne mame na akumulacke termostat ktory spusta pec ked klesne teplota pod 40C a vypina pri 60C. Chceme este nainstalovat jeden termostat na izbovu teplotu a tu vlastne je moja otazka aky je vhodny? Ci prenosny alebo nejaky pevny...
Odpovedať
@lm7 ... rýchle prípadné zohriatie bojlera... Pozor, tou špirálou ohrievaš celú nádobu, 500 litrov... a rýchlo to tiež nebude. Preto navrhujem druhý menší bojler - či už elektrický (ohrievaš iba teplú vodu, žiadne UK naviac), alebo bojler s hadom, kedy vieš využiť existujúci elektrokotol a s trochou strát to ohreješ tak, ako pri elektrickom bojleri. To akumulovanie na 60 °C je trochu neefektívne... Akumulačku treba nabiť aspoň na 80 °C plným výkonom kotla a z nej brať do domu cez dva trojcestné zmiešavacie ventily - jedným sa nastaví požadovaná teplota do radiátorov, druhým do podlahovky. Radiátory ovláda jedna regulácia s jedným priestorovým termostatom, podlahovku druhá s druhým termostatom. Celé to vidím teraz nejako veľmi jednoducho poskladané...
Odpovedať
@dedo758 cidlo na ten termostat je pichnute zhruba od spodu v2/3 tak teplota hore je kus vadsia.. a zmiesavace su take ako si napisal. Akurat sme este neporiesili termostaty preto som sa pytal. Cize je aj moznost 2termostatov co som ani netusil..
Odpovedať
@dedo758 a to s tou spiralou som si vedomi, bola to len alternativa kym sa neporiesi solar...
Odpovedať
@lm7 Tým priestorovým termostatom by som skôr určil čas práce čerpadla počas dňa. Samotnú teplotu v miestnostiach by som reguloval na trojcestných ventiloch ekvitermickou reguláciou, respektíve zadaním teploty prívodu vody do radiátorov (podlahovky), a termostatickými ventilmi na radiátoroch.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?