Akú akumulačnú nádrž a aký bojler?

Profilova fotka
Ahojte..potrebujem poradit....Mame kurenie na tuhe palivo, Kotol 30 Kw..Ma niekto skusenosti s akumulacnou nadobou???Staci pre 4-clennu rodinu akumulacka 1000 l??A aky k tomu bojler??Manzel hovori ze 150 l staci, ja by som chcela aspon 200 l. Ake mate skusenosti???A kolko ste platili za robotu?? Velmi pekne dakujem za vase odpovede...nevieme sa rozhodnut...a chceme to tento rok dorobit...dakujem a pekny den
Odpovedať
@maros_kollar
Odpovedať
Profilova fotka
Buhužiaľ ste nedali komplexnejšie údaje o dome takže vám neporiadia ani kurenari resp. projektanti ak sem občas zavítajú. Ja len tak laicky upozorním, že akumulačka sa odvíja od potreby tepla (t.j. tepelná strata objektu , podlahová plocha, objem vykurovanej konštrukcie, ako často chcete prikladať, aký je to vlastne kotol atď.) a nie od počtu osôb. A čo sa týka tej potreby teplej vody pre 4 člennú rodinu, ak sa nebudú chcieť všetci po sebe okúpať tak by tých 150 litrov mohlo byť dostatočné, aj keď 200 litrovka by zase vykryla aj prípadnú návštevu, ale predpokladám že pôjde o hybridný ohrev (v lete elektrina v zime kotol), takže by som zvolil v súvislosti s minimalizáciou nákladov na elektrinu tú menšiu nádobu.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme 2+1 a mame 200l, mensia by nam urcite nestacila. Ale zohrievame len na 47C. Ak budete zohrievat na vyssiu teplotu tak bude stacit aj mensia. Len pri vyssej teplote su zase vyssie straty.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte; akumulačná nádoba je určite veľmi dobrá voľba pokiaľ máte kotol na tuhé palivo.Zjednodušené pravidlo pre dimenzovanie akumulačnej nádoby je : 1kW výkonu= 100 l akumulačnej vody. vo vašom prípade by to bolo 3000 litrov čiže dosť veľa z pohľadu investície, rozhodne však najmenšia akumulačka ktorú odporúčam použiť je 1000 litrov. Akumulačná nádoba sa nedimenzuje podľa tepelných strát objektu..
Odpovedať
Profilova fotka
tepelná strata je ovplyvňujúcim faktorom pre dimenzovanie akumulačnej nádrže, pretože priamo ovplyvňuje rýchlosť jej vybíjania. pokiaľ mám dom s nízkou tepelnou stratou logicky môžem vybíjať akumulačnú nádrž na nižšiu strednú teplotu vody ako pri nedostatočne tepelnotechnicky vyriešenom dome (napr.pri podlahovom vykurovaní) . mám tým pádom k dispozícii viac energie a dlhšie intervaly nabíjania. pri dome s nízkou tepelnou stratou môže postačovať menšia AKU nádoba, ako pri dome s vyššou tepelnou stratou a väčšou AKU nádobou pri zachovaní rovnakého intervalu dobíjacích prestávok. je predsa rozdiel či má dom tepelnú stratu 5 kW alebo 10 kW. výkon kotla urýchľuje dobitie, preto môže byť vyšší aby sa skrátil počet zakúrení. je však optimálne aby pracoval v menovitom výkone pri zachovaní najvyššej účinnosti. výkon kotla na primárnej strane tak môžem modulovať lebo nemá priamu väzbu na tepelnú stratu domu. ohrev vody sa dá riešiť vnoreným zásobníkom, prietokom alebo samostatnou zónou do oddeleného zásobníka. pokiaľ nechcete využívať a dobíjať AKU nádobu mimo vykurovacieho obdobia je vhodný oddelený zásobník so samostatnou zónou. v letnom období budete buď ohrievať vodu elektrickou energiou pri vysokej účinnosti, alebo si vyriešte boilerové tepelné čerpadlo vzduch-voda so špirálou pre nepriamy ohrev napojenú z AKU nádoby pre vykurovacie obdobie.(myslím že i cenovo prijateľné) objem zásobníka sa určuje vždy pre špičku, t.z.v rannom alebo večernom čase, v ostatnom čase je dopyt zväčša menší, teda môžu byť i dlhšie časy spätného nabíjania bez pocitu čakania. spätné dobitie oddeleného zásobníka sa bude predlžovať s vybitím AKU nádoby, t.z. stále viac sa bude odoberať teplej vody a primiešavať viac studenej. priklonil by som sa na stranu Vášho manžela, že 150 litrov postačuje, pokiaľ nezvolíte nejaký alternatívny ohrev.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?