Aký kotol do rodinného domu 106m2?

Zdravim Vas chcem sa spytat aky kotol mi odporucate do rodinneho domu ktory ma vykurovaciu plochu 106m2 podlahoveho kurenia chceme mat aj zasobnik na teplu vodu a aj solarne kolektory na teplu vodu.kurit budeme plynom,dom ma obvodove steny 30cm a polystyren 20 cm a strom mineralna vata 40cm.
Odpovedať
@peterko84 Solár sa Vám pravdepodobne pri plynovom ohreve TUV neoplatí. Aká je tepelná strata domu? Iste nízka - menej ako 5 kW - takže kotol dajte s nízkym spodným výkonom okolo 3-4 kW. Horný výkon môže byť ľubovoľne vysoký, na trhu nie je kotol, ktorý by nestačil.
Odpovedať
Ohrev TUV plynom stoji beznu stvorcelnnu rodinu cca. 100EUR rocne (200m3 plynu). Solarny ohrev vam z tejto ciastky usetri priblizne 40EUR rocne. No a lahko pridete na to, ze navratnost je hoooodne cez 30 rokov, teda za zivotnostou solarneho systemu. Jednoducho sa vam to absolutne neoplati. Ak vas niekto presviedca o opaku, tak chce na vas iba sprosto zarobit alebo nevie pocitat.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterko84 Keď máš podlahovku, tak to máš vystarané... môžeš pozerať aj nízkoteplotné kotly, alebo kondenzačné. Ja som kúpil kondenzák Protherm Gepard Condens 25MKO aj so zásobníkom WE100ME (91 litrov), bohužiaľ ho ešte nemám spustený, aby som vedel povedať, či stojí za to :)
Odpovedať
Profilova fotka
@peterko84 - idealne spodny vykon okolo 2-3kw, napr. Baxi, Vaillant, Geminox. Pre male domy a domy s nizkou tepelnou stratou je kotol s dolnym vykonom 5kw (napr. tu uvedeny Protherm Gepard 25MKO) nevhodny, pretoze pocas prechodnych obdobi a vonkajsich teplot do 0C (vacsina roka) je tepelna strata domu nizsia ako minimalny vykon, takze kotol neustale cykluje... Par usetrenych penazi za kotol prepalite na vyssich uctoch za plyn (nizsia ucinnost mimo ek.vykonu) a servise (oprava start.automatiky).
Odpovedať
@peterko84 nedavaj solar, ako radi blacksr, kotol konzultuj s firmou co to bude robit, aby si mal blizko servis a podporu, nekupis daku hivadinu co ti ani nebudu vediet nastavit a servis 100km daleko. @megosoft nizkoteotne sa hadam uz ani nedaju kupit a na podlahovku su vylozene nevhodne.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell http://www.atria.sk/vykurovacia-techn...
Odpovedať
@megosoft to sú staré modely, ktoré poniektoré ležali niekde v skladoch hádam aj niekoľko rokov. Už je rok čo bola zakázaná výroba. A aj tak by sa nemali inštalovať do rodinných domov. http://www.protherm.sk/pre-nasich-zak...
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim Výborne... takže po žiarovkách a teplomeroch nám slávna EU pripravila ďalšie "dôležité" veci...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?